www.musicarenje.org

Vrste => Ostale slatkovodne vrste => Topic started by: sebastian on June 06, 2006, 12:21:05 PM

Title: muhom na soma
Post by: sebastian on June 06, 2006, 12:21:05 PM
Mislim da ne treba odlaziti na more ili tropske krajeve da bi doživeli big game fishing LOL...
Imamo mi Soma u našim rekama. Ima ih i to jako velikih. Ja ga nisam nikada probao loviti na muhu ali jednom hocu sigurno.
Neki jak musicarski stap (neki losos varijanta:P)velik čekrk mnogo špage, hehe mnogo mnogo špage, najbolje iz čamca...i akcija.
Verujem da bi ga se dalo dobiti na velike strimere kakvi se koriste za mladicu i štuku, naravno veliku imitaciju pijavice i možda imitaciju mrmka (po mogučnosti da je taj mrmak dresiran nekim mirisom...možda...). Uglavnom treba probati i to.
Znam da Som radi noču i u jutru, znam kako to izgleda. Na dunavu sam svašta vidio i naučio, velika škola mi je to bila. Ipak som zna da udara po kederima u paru u sred bela dana oko podneva kad sunce baš gadno zapeče. Naravno i kada grmi (mada onda može da uhvatite i grom štapom a ne samo soma).
Uglavnom želim da izazovem nekoga od vas da proba i tog macana da pikne muhom :P LOL. U augustu som voli raditi i popodne, lupa po površini po kederima...prošetajte malo i ogledajte najbližu vodu gde živi TA riba. Ako je ko od vas blizu save ili dunava neče vam biti teško...tamo gde su virovi ili špornjevi promatrajte takva mesta mora biti tu negde bar jedan...inace gde je jedan mora biti jos koje, uglavnom.

Dakle: veliki strimeri, imitacija pijavice (crna i smeđa)i mrmak!

Jaka oprema i juris na vodu.

Predlažem još čamac i da nistge sami na vodi, povedite još kakvog kolegu...jer ako dođe brkonja od nekih 30kg pa naviše zna biti ozbiljno... To znam iz iskustva.

River Big Game Fly Fishing...napravimo to kao novu flyfishing disciplinu

Ako vi necete ja sigurno hocu jednom  :-D
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on June 10, 2007, 12:40:53 AM
Kod mene kuci svi spavaju, a ja premisljam o musicarenju jedne ribe. Polako se izvlačim iz kreveta da ne probudim ženu u želji da podelim par misli sa vama te osvežim ovu temu.
Soma sam dosta uspešno lovio varalicom. Ali budući da još uvek nemam primeren ff pribor za ozbiljnije somove nisam se baš upuuuštao u tu igru. Kod mene na jezeru dolazi period kada se ove ribetine mogu opaziti bliže obale...mmmmmmmmm  ;)
Nemam tu sreću da mogu na Tarpuna ali zato mogu na Soma. Isto tako verujem da mnogi od vas imaju takve prilike.
Da mi je sada Dunav pod nosom kao nekada, neki žilav mahač aftma #11 do npr. #14 ;), primeren čekrk sa mnogo backinga, brzotonuča špaga i jedna plivajuča...mmmm. Strimeri (o njima sam najviše premišljao malo pre u krevetu) npr. od tonučih dodatno otežanih: imitaciije pijavice od krzna (trakica krzna za zonkere) crnog zeke  ;) isto tako i zonkeri, crni i beli sa malo produženim repovima kao uži izbor. Od plivajučih: bass bug, poperi a mogu i razni "slani" svetlucavi pa i razni Bunny-i sa duzim repom. Podrazumeva se da ti strimeri nisu ispod 12cm.
Spustiti nešto takvo u neki vir, provlačiti malo inad dna nekakvog spruda ili limana...uffffffff. Samo za hrabre  ;)
Ili kada počne da lovi kedera a ti povlačiš bezpomočnog popera ili bass buga...mmmm pa vidiš kada zevnu onolika usta na tvoju muvu. Moze da zevne i na druge spomenute ne tako tonuče  ;) To je itekako sve moguće. Može biti teže pronači ribu ako ju nikada niste tražili, također može biti teže prezentirati muvu na pravo mesto i navesti ju tik iznad dna...ali kada otkrijete njegovo mesto imate obečanu dobru borbu (naravno ako se radi o somičima od 10kg pa napred) no i manji mogu da zabave ;)
ps.
Sad se vraćam u krpe da krojim plan za naše jezero jer je ipak na rekama sve to lakše.
Title: Re: muhom na soma
Post by: dr.lucky on June 10, 2007, 10:06:58 AM
Veoam uzbuđujuć prelog i ideja, ali veoma. Samo za hhrabre i lude ja bi dodao. O yeah, za sladokusce.
Ja samo vidim jedan problem, naime som je riba koja slabo vidi i pali se na miris i vibraciju. Zato i ima brkove. Zato bi strimer trebao da ima rad, ali lepo si napisao koji su to tako da je i taj probelm rešen. Dubina, velika dubina, nije mesto za nas. Ali kada izađe da lovi i uđe u pliće delove to onda postaje ludilio. Treba naći takva mesta i probati. Uh.....u jak trip si me prijatelju Sebastiane ubacio. Uopše nije ne izvodljiva ova ideja. Ali kao što reče samo za hrabre. Ima li takvih avanturista?
Ja sam sprečen :doh: :doh:
Title: Re: muhom na soma
Post by: Mixmaster on June 10, 2007, 11:13:44 AM
 Ideja o mušičarenju soma je odlična. Nažalost, ja nemam nikakva uskustva sa tom ribom i to je jedna od retkih vrsta koju nisam lovio. Mislim da je veoma teško uloviti ga mušičarskim priborom, mada sam siguran da onome ko poznaje navike ove životinje, posao može biti olakšan.
 Ja imam neka iskustva sa mušičarenjem jednog srodnika soma, američkog patuljastog soma, cverglana. Nekoliko puta sam ga ulovio nimfom (jednom je i Laki bio prisutan) i par puta mi je napao strimera.
 To je sve što sam ja mogao da napišem o mušičarenju somova.
Title: Re: muhom na soma
Post by: dr.lucky on June 10, 2007, 02:02:05 PM
Ja nažalost nepoznajem dovoljno ovu ribu, zato mi je i izazov. Smatram da je mušičarenje u velikim dubinama, veoma teško, možda i nemoguće iz tehničkh razloga, jednostavno treba mnogo duboko da se spisti muva. Ali motao sam po glavi i mislim da somovi izlaze u plićake...valjda. Ako je to istina pa tada ga treba saćekati i TRAS...onda je već zo ludnica!
Zato ako neki član zna navike somovine neka napiše! :yeswink:
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on June 10, 2007, 03:16:29 PM
Lov soma na dnu, dakle umetnim mamcem je uglavnom usredotočen na dubine do 4m. Ipak ima ga i na pličim mestima. Ja sam ga jigovima vadio na nekih 2m. Ako smo na reci, DUNAV  ;D, na nekom limanu, imamo brzotoneču špagu i otežan strimer. Ako ga bacimo nizvodno da ga zajedno sa špagom proguta najjači vir brzo če da ga prirodno dovede na "hot spot". Dakle ovo teoretski valja, ovo je iz mog varaličarskog iskustva. Može biti i zonker vezan na jig glavi  ;). Bunny-ji mogu lepo da vijugaju u struji. Za soma je to dosta. Jeste da se on orjentiše po mirisu ali najviše ko i večina riba posebno predatora po bočnoj liniji...o tome bi mogao nas drug Pedja malo detaljnije ;) i stručnije. Uglavnom sasihadovi silikonci imaju slabiju akciju nego zonker tipovi muva sa dužim repom ako ih se pravilno vode. Soma nađemo u virovima, i skoro nikada nije sam jer kada lovi lovi u paru. Kada maznete jednoga verujete da imate jos jednoga pacijenta u vrsti. Naravno i on zna da šeta po dnu mirnijeg dela reke ali to je več skoro gubljenje vremena, ako ga tražimo tražimo ga po virovima. Barem sam ja tako naučio i imao uspeh. Ali kada se digne na površinu nema mnogo filozofije. Onda lupa po kederima loveči u paru. Ove na prvi pogled lene ribe znaju iznenaditi kada ih se posmatra u lovu...zummm bom...raubanje...zaletavanje... To se dešava u rano jutro i kasno navečer, u avgustu zna i u sred podneva da napravi iznimke i malo predveče - prema mojim zapažanjima kada je tlak zraka viši ili kada ptice lete visoko (tako su me naučili dunavski stari alasi - to sam praktično i uspešno koristio - dal' je ta teorija sama tačna da ptice lete visoko kada je tlak viši pojma nemam ali meni se ta teorija čini logičnom ???).
Title: Re: muhom na soma
Post by: dr.lucky on June 10, 2007, 03:26:12 PM
Sjajno, hvala ti druže na informacijama   :respect1: , jer ja nemam pojma o somu. Ono što sam imao kao sumnju, ti si odagnao i meni sada ideja deluje skroz izvodljiva....nadam se da će neko i da proba!
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on June 10, 2007, 05:27:30 PM
 ;) Nema na cemu. To su samo moja zapažanja i iskustva, slušao sam starije ribare i preneo u varaličarenje. Ipak nisam ga lovio tako često kao smuđa i štuku ali imao sam dosta vremena da ga bar malo prokužim. Po pitanju jezera skoro da nemam pojma. Osnove da, ali na jezerima znam da ga dobijem samo živim ili prirodnim mamcem. To nisam davno prakticirao. Sada je vreme i za tu lekciju  :) i čim nabavim adekavtan pribor krečem polako i na jezerskog soma (naravno samo ff tehnikom). Kada kažem da je u jezerima teže nego na rekama to je zaradi težeg predviđanja gde bi se ova riba mogla nalaziti. Voli panjeve, mekše dno, muljevito također, peščane udubine itd. U ovih par godina boravka na Bledu sam skontao gde ga se da nači, ali kako sam več negde napomenuo uskoro če ga se dati videti skoro uz obalu...a takvoj ribici neće biti nikakav problem zabaciti pred nos...ali sa finijim priborom kakvog ja koristim bi ga bilo teže izvaditi. Verovali ili ne, ovde pored obale, uskoro če se moći  videti i somovi od 8kg pa napred. Također se da opaziti i po koji  od oko 4-5kg ali i manji...e ti če da budu moja meta čim izađem na jezero i naravno ako ih tom prilikom opazim.
Title: Re: muhom na soma
Post by: lazza on June 10, 2007, 05:57:31 PM
Sebastiane mislim da je ovo preambiciozno. Ja sam u svojoj varalicarskoj karijeri dosta puta isao na soma i mamac birao po sledecim karakteristikama:
1. Sto veca varalica (zbog jacih vibracija)
2. Sto jaca zvecka (lupanje, lupanje i sto vishe lupanja)
Som se pali na lupanje i zveckanje i jako su retki dani kada ce on uzeti mamac kad je vizuelno isprovociran. Tako da po meni ovo nikako nije riba za musicu. my 2 cents. :)
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on June 10, 2007, 06:45:58 PM
Ja bi ipak sve ohrabrio da probaju... Ja sam eto imao uspeha  ;) (varalicom ;D) Poznavao sam jedne varalicare koji su cesto vadili somove velikim širokorepim tvisterima  ;) zaista često. Vazda su vukli sa sobom 100gramske varaličarske štapove. Znam za jednu ekipu iz Zgreba, mans -1cama, bomberima i sličnim voblerima su redovna vadili komade iz save... Meni ne izgleda baš tako ambiciozno...za moj pojam je ambiciozno prevariti linjaka muvom ili još gore grdnu li kečigu.  :) Istina je i to da se pali na lupanje i zveckanje. Ako npr, koristiš popera to je to, ili bass buga sa umetnim očima koje malo zveckaju...tankočutni somič če to da registruje...barem sam tako uveren ;-)

Kazes da ovo nije riba za mušicu  :) 100% se slažem sa tobom. Nikako ne za "mušicu" ali za "mušičetinu" ili bolje jasnije rečeno za strimerčinu 12cm+ ... mislim da za to jeste  :)

Nego pre nego sam se logovao mi nešto palo na misao. Evo kod nas beše pljusak i grmljavina ali se sada u međuvremenu stišalo. Som voli da se digne na površinu kada je grmljavina. Tako su mi rekli stariji ribari...dunavski alasi. U to sam se i sam uverio nekoliko puta. Jedan topli letnji dan u mesecu avgustu oko 16h na dunavu sam blinkerisao bucova u kombinaciji sa strimerima. Odjednom se spusti gadan pljusak, oblaci crni...povikaše ovi plovkaroši "evo nam košave" pokupiše krpe i tutanj...poče i da grmi, ali od košave ništa nego eto beše jedno kratko letenje nevreme...mada su oblaci i sve ostalo obečavali košavu. Dok su ovi kupili stvari kolege varaličari zameniše svoje štapove za jače. Okačiše monstruozne varalice i kažu e sada ako neče neče nikada...ja upitah "a šta to?". Posle nekoga objašnjenja i ja turim neku oveču varalicu, ali to nije bilo to  :blush: Ok, poče da grmi i seva. Ovi bacaju a mene frka očel' grom da opajderi moj karbonac...mislim si "e da me grom ošine zbog soma, šta mi to treba  :doh:" ja malo spustih štap na pod i sednem da kisnem i gledam ove što uporno mlate. Kada opazim leđa več poznate ribe, izroni i zaroni...ufff doza takvoga adrenalina me zgrabila da sam zaboravio na gromove...počeo i ja da bacam...naravno, tada bez ikakvog uspeha. Tako sam češljao sva mesta gde sam mmislio da bi sada mogla da bude ta riba. Kada nekoliko metara od mene jednom lepo pumpa štap. Obala je malo strma sa užom stazicom. Gledam, a ono štap poče da se opušta da bi naglo sunuo prema dnu...verovali ili ne ribetina kada je trgla ovaj pade na kolena  :D, ustao se i počeo da psuje ko lud...sve u smislu e nečeš na dno makar mi zadnje...čupo' ga je i dizao ko da se radi o borbi na živt ili smrt. Kada ga je izvukao iz vira bilo je sve lakše. Trajalo je to, več je i kiša prestala da pada. Izvadiše somče pogolemo...koliko kila...recimo iznad 25kg garant. Heh, tom somu je to bilo poslednje dizanje na grmljavinu  ;) Znam za slučaj kojem nisam bio svedok, ali svi koji su to gledali su pričali o tome. Blinkeriše čovek soma več godinama i to uglavnom na velike kašikare. Tek oko 23h zakači soma od 34kg i kusur.
Znam da ovo spada pod ribolovačke priče...ali..morao sam malo  ;) Joj, kada se setim svih mojih provedenih dana na Dunavu...toliko doživljaja nisam doživeo na ni jednoj reci. Ipak u tom vremenu dok sam živeo u Vukovaru lovio sam skoro svaki dan, no zimi nešto ređe ;D
Tada sam dosta čitao i članke posvečene varaličarenju soma. Druže moj, oče on vrlo rado da čapi umetni mamac samo ako mu se lepo servira u "pravo vreme"  ;)
Dakle imajte u vidu i grmljavinu, tada treba opažati površinu vode ili bacati na slepo i češljati. Još važnije je da ako več grmi ipak da vaš štapič nije najviša točka u koju bi grom mogao prvo da udari. Opasno je to i ribolov na rizik  ;D na vlastitu odgovornost  :lol:
 ;)
Title: Re: muhom na soma
Post by: lazza on June 10, 2007, 06:57:32 PM
hehe lepa prica druze!
Pa jedino mi to i pada na pamet. Tu bi radio neki poper od 10-12 cm. kad lovi som na porvsini. Ali ti dani su jako jako retki kad je on raspolozen da uzima. Poznajem mnogo varalicara u Nisu koji su se odluci za lov bas ove ribe i samo te ribe. Niko od njih nikad nije probao da peca soma na popera - garantujem! Sebastiane ...
Drzim ti fige kad ides da pecas soma i molim se bogu da te "ne vidi" neki grom! :)
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on June 10, 2007, 07:24:52 PM
Druže fala na lepim željama  :)

PS.
Nego, veruj uspešno ga love kako sam več gore pisao, i dubokoroncima i jigovima. Morala bi biti fora da i mi mušičari možemo imati supeha ;)

(a jesam li' tvrdoglav  :hammer: :D) Zapeo sam za soma ko da je jedina riba  :D :hammer: a kako ne bi kada se setim svega šta sam doživeo i video... Štuketine, Mladice, Jezerske pastrmke, Amuri, Šarani, Smuđevi...sve to znaju biti ogromne ribe ali Somina kada se zapne uffffffff....nije neki extra borac kao npr. mrena, lipac, šaran itd. po pitanju bežanja, jurisanja, iskakanja i svega ostaloga po čemu su poznate borbene i žilave ribe, ali heheh npr. okačite neki balvan od 30kg sa nešto betona da bar malo tone...bacite u vir i pokušajte izvaditi....lol...ovo nije za svakoga. To nije kung fu, to je sumo. Som ako legne na dno i uvije se repom u slovo U. Tako tumače svi somolovci koje sam poznavao. Onda ako nemate živaca da čekate da se digne ili ne poznajete fore kako da ga izprovocirate i dignete najbolje je pokidati strunu te nastaviti sa malim ribicama  :hammer: :D
Ipak ne vole svi ljudi duge borbe sa ribama, ja eto volim...zato često sanjam o tarpunima, tunama...ok. nije da mi je samo do tolikih ribetina i dugačkih borbi, ali ponekada mi dođe da napnem mišiće i strunu, da se štap oznoji do maksimuma zajedno samnom. Kada čovek to isproba ili izbegava ogromne ribe ili načisto odlepi   :drool:  :drool: :drool: :drool: kada vidi ogromnu ribu.  Priznajem, da mi je neopisivi užitak loviti lipce i pstrmke, pa čak lepo se opustim i sa bodorkama. Skoro sve ribe su mi super za ff...ali sada me uvatilo ono  ::) malo sam željan duže borbe sa ribetinom... :D :hammer: ahhhhhhhhhh neču više da vas smaram... :hammer: :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Title: Re: muhom na soma
Post by: 100ka on June 29, 2007, 03:14:42 AM
Extra ideja video sam po nekim katalozima pribora da postoje i male zvecke koje se montiraju na strimere. Mislim da bi varijanta za letnji povrsinski lov bila neki poper ili nesto sa zveckom. Ili nesto vijugavo tipa zonkera ili voli-bugera isto sa zveckom.
Lazo mislim da to sto nisi video da nasi ljudi koriste popere u lovu soma ide samo u prilog prilicno konzervativnim stavovima vecine nasih ribolovaca. Šta radi bućka, a šta poper? Plus poper često ima kuglice.  :tbumb:
Merkam da kupim neki musicarac za stuku klase 8 ali posle Sebastijanovog razmisljanja mozda bude i 9. :yeswink:
Title: Re: muhom na soma
Post by: lazza on June 29, 2007, 08:55:34 AM
Odlicna ideja 100...! Da, da ... Nisam ja ni rekao da nema smisla bacati popera nego jos niko nije od mojih poznavaoca. A i meni se cini kao jako dobra ideja. Isprovocirati dzukelu da se popne na povrsinu zvukom mi se i cini kao jedino logicno resenje!
Hajd pa da nas izvestavas kako ide Dunavski big game fishing :)
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on June 29, 2007, 01:09:18 PM
Extra ideja video sam po nekim katalozima pribora da postoje i male zvecke koje se montiraju na strimere. Mislim da bi varijanta za letnji povrsinski lov bila neki poper ili nesto sa zveckom. Ili nesto vijugavo tipa zonkera ili voli-bugera isto sa zveckom.
Lazo mislim da to sto nisi video da nasi ljudi koriste popere u lovu soma ide samo u prilog prilicno konzervativnim stavovima vecine nasih ribolovaca. Šta radi bućka, a šta poper? Plus poper često ima kuglice.  :tbumb:
Merkam da kupim neki musicarac za stuku klase 8 ali posle Sebastijanovog razmisljanja mozda bude i 9. :yeswink:

Dunavski Big Game Fly Fishing...oh yeeeeeeeeeeeee

 :)
zbog toga sam i naveo bassbuga jer kada mu se namontiraju one velike oči one več zveckaju  ;) također i na popera ako se nalepe te velike pokretljive oči em što plopče em što zvekeče... A zamislite ovo, ako želimo jače zveckanje...baš mi sada pade na pamet...uzmete kinder jaje, turite u njega nešto (npr. kuglice...) i lepo sve to fiksirate na udicu i malo namontirate perja ili krzna za rep i napravite savršeno zveckajuči poper. Naravno malo ga treba otežati da bi trečina kinder jajeta bila malo pdo vodom. Evo sada ču da nacrtam kako to zamišljam... :)
Eto još jedne ideje, poper zvečka...

Title: Re: muhom na soma
Post by: Asp on June 29, 2007, 08:58:10 PM
Zanimljiva ideja "turbo muhe"! :tbumb:Nek ti bude čim tamnije boje,ak ga surfaš po površini....
Probaj ići s nekim tko će ga u tandemu loviti na bućku,a ti do njega bacaj Kinder Surprise :blush: tako ćeš ga sigurno prije isprovocirati da se digne što bliže površini,tj. tvojem mamcu...... :)
Title: Re: muhom na soma
Post by: 100ka on July 15, 2007, 02:36:29 AM
Sebastiane svaka cast ne bih se ovoga setio ni jutro posle flase tequile i kartona piva :doh:.
Jel'te drugari, a jel ste culi vi za kosavu. Mislim da ce to biti malo(vise) zajebano da se zabacuje na Dunavu, na Savi jos mozda i moze negde u BiH ili Hr (van kosavskog podrucja ok), na Moravi il nekom jezeru. Malo sam skeptican zbog odnosa tezina-velicina-oblik (otpor vazduha itd) :nowink:, al ko ima neki jaci musicarac nek proba makar negde i gde nema somova samo da prenese utiske o mogucnostima zabacivanja, kako pliva i to. 
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on July 15, 2007, 11:59:09 AM
 :D

Živeo sam nekoliko godina na dunavu i doživeo košavu na vlastitoj koži LOL...ali to nije tako česta stvar na dunavu, nije to svaki dan čak ni svaki mesec. Dalo bi se ;-) Samo za te "svinje" treba pravi mahač i ostalo!
Title: Re: muhom na soma
Post by: 100ka on July 20, 2007, 06:44:55 PM
Procitah na nekom forumu (mislim da je bio na ovom al nisam siguran) da je neko upecao somce od 1,5kg na nimfu. E sad mi nesto pade na pamet nimfa koja imitira rovca, ili za povrsinu neki strimer mis. A zamislite nesto sto imitira ptitja, neko malecko majusno pace, ili bebica kormorana. Znam da je u nekom starom Cabella's katalogu bilo nekih varalica za maskija u obliku pacova, pataka... cak su neki imali i metalna krilca (od leptir varalica). E sad sta napraviti da moze da se baca musicarcem, a da nije super hevi i da prdi plopce i frkce ko besno?
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on July 20, 2007, 09:43:48 PM
koliko se sečam ovde smo več spominjali to, verovatno si čitao na ovom forumu. Koliko se sečam i to somče na nimfu je u stvari manjić/cverglan. Pravo somče o kojem ovde brbljamo bi isto napao sve...on je proždrljivac teški.
Ja bi po pitanju tonučih imitacija koristio na prvom mestu imitaciju poduže pijavice (npr. od nojeva pera), za površinu je več lakše...kada lovi na površini 100% sam uveren da bi kojekakve verzije popera odradile posao.
Odi na dunav druže, sada posebno i u avgustu on zna čak i u samo podne da izađe na površinu i bude aktivan. Predveče pa do ponoči bi išlo....sve to dolazi u obzir što smo več spominjali...ako nemaš popera uzmi miša, ma šta god oveče i cimaj gde lovi....uzmi jak štap i na dunav  ;)  :bye::
Title: Re: muhom na soma
Post by: dr.lucky on July 21, 2007, 09:37:01 PM
Upravo mi je u gostima bio mixmaster sa dva gosta. prvi je Aca i drago mi je da sam ga video posle dugo vremena. Drugi je som, ponavljam som od 5 kg i duzine od 100cm ili ti jedan metar. Ovo je po mom saznanju prvi som ulovljen na strimera! Iako ne volim da hvalim druge ljude, svog prijatelja Mixmastera moram. Za ovo sto si uradio imas dozivotni respect od mene, ali dozivotni.
Evo par slika, ostatak kada proradi galerija! A pricu i ovom ulovu dobicete os samog aktera!
Title: Re: muhom na soma
Post by: Mixmaster on July 21, 2007, 10:10:36 PM
 Istina je, ulovio sam soma, teškog 5 kg i dugačkog 100 cm, mušičarskim priborom. Pred nekoliko očevidaca, zaheftao sam ga na baš istog strimera kojim sam ulovio i onu štuku od 4.5 kg! Borba je bila malo neobična, ali sam ga relativno brzo savladao (vežbao blagovremeno na psima :hammer:) i prihvatio improvizovanom kukom od drveta, koju mi je pripremio Aca.
 Čim sam došao na J. Moravu, danas, primetio sam čudnu, krupnu, grabljivicu kako proganja ribe u jednom viru. Misleći da je krupan bucov, proganjao sam ga bambulama ali bez uspeha. U sledećem viru pojavila se druga "aždaja" i na pomalo čudan način proganjala ribe. Tada mi je bilo jasno da treba da vežem velikog strimera na 0.30mm. Odabrao sam onog kojim sam proletos ulovio svoju najveću štuku, u kompletu sa sajlicom od Toothy Critter-a. Da ne gnjavim sa tim, velika grabljivica je vrlo brzo odustala od proganjanja ribica i prešla na mog strimera. Kada sam je zakačio, bilo mi je čudno što ne besni kao bucov i ne drma glavu kao štuka, već snažno i jednolično vuče prema dubini. Već sam se spremao za plivanje niz J.Moravu (kao na filmu...), kad sam osetio da se i ta ribetina može zaustaviti i okrenuti prema meni. Nastavila je sa "pumpanjem" u mestu, na dnu. U sebi sam nabrajao grabljivice koje žive u ovoj reci i već sam posumnjao na soma.
 Brzo sam pregazio do jednog ostrva, iza kojeg je bio jedini tišak, sa planom da ga u potpuno mirnoj vodi zamaram. Kad je primetio da ima ozbiljnog protivnika, som je jurnuo nizvodno i izvukao mi skoro ceo konac. Ipak, stigao sam da ga zaustavim i okrenem prema mirnom, velikom, zalivu.
 Tad je naišao Aca, moj brat od strica i stari mušičar i video me kako zamaram alu. Uskoro se i som umorio i pokazao nam svoju glavudžu i beli stomak. Horor!
 Na suprotnoj obali, na kojoj je i bio Aca, primetio sam zabodenu raklju od drveta i zamislio je kao kuku. Opet sam gazio do guše i prišao raklji, koja je ubrzo postala "kontra-raklja--kuka". Som je već bio prilično umoran i dohvatio sam ga ovom, za trenutak smišljenom, alatkom i podigao. Malo nas je poprskao, pokušao da nas šamara repom, ali bio je gotov. Uskoro je bio na obali, mrtav...
 Dakle, da skratim, istorija mušičarenja soma u Srbiji, počela je danas! Ja najavljujem još ovih riba na svoje strimere. Izgleda da, kada je aktivan, som vrlo lako postaje plen ribolovca, pa i mušičara. Samo treba imati sreću da se nađete u pravo vreme na pravom mestu, kao i kod svake druge ribe.
 Interesantno je da sam koristio relativno lagan pribor za ovakvu "mečku", Štap RST MPL 8' 6", AFTMA 5(!) ,konac DT5F, No name, najjeftiniji i čekrk Shimano Biocraft XT 3-4, bez backing-a!
Title: Re: muhom na soma
Post by: Milanče on July 21, 2007, 10:30:41 PM
Po ovoj vrućini...  :doh:  :tbumb:
Title: Re: muhom na soma
Post by: Mixmaster on July 21, 2007, 10:39:05 PM
 U 15 h, na 42 stepena! :lol:
Title: Re: muhom na soma
Post by: stasa on July 22, 2007, 01:08:48 AM
Randjo, sad sam dosao sa nekog party-ja i video ovo! Moram da ti kazem ti nisi normalan!Da nema slika kako bi ubedio Engleze da si na Fly rods i shimano biocraft 3/4 ulovio catfish? Idi bre u crkvu i pomoli se bogu. Da nisi ti malo autistican?
I ne prezentuj ovakve stvari kasno, nedas mi da spavam.
Sala na stranu , ma sta drugi pricali,Mr Robert je u pravu Fly fishing King of......, kao iDr Lucky poceo si istoriju da pises. Nema drugog, eto mene nazad polovinom avgusta.
Cestitam!
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on July 22, 2007, 07:01:12 AM
Prvo VELIKE ČESTITEKE Mixmasteru!!!!!!!!!!!!  :yeswink:  :respect1: :respect1: :respect1: :respect1: :respect1: :respect1: :respect1: :firends:

Eto vidite dragi kolege, tu ribu nije nemoguče maznuti ni "muvom" dapače, u pravo reme na pravom mestu se io brzo odvije  ;). Za sada sam ih ulovio samo varalicom i jednoga na dubinca. Proždrčjiva riba. Kako sam gore pričao da zna da u ovo doba proradi i u podne na samim vručinama potvrđuje Mix " U 15 h, na 42 stepena!"...hvala Mix ;)

Izčitavajuči ovo o umaranju sam se toliko uživio  ;D odma mi se probudile uspomene sa Dunava.

Mix, SVAKA ČAST! Lepo somče!!!  :yeswink: :tbumb:

Sledeča akcija: tonuči predvez i češljanje vira  ;)....ali pazi, nikada se ne zna kakav "panj" čeka dole.

Kada ga umarate po svaku cenu se trudite da mu ne dozvolite da ode do dna! 
Title: Re: muhom na soma
Post by: pedjabg on July 22, 2007, 08:56:11 AM
Svaka cast! :respect1:
Title: Re: muhom na soma
Post by: Mixmaster on July 22, 2007, 09:32:30 AM
 Hvala svima na čestitkama. ::)
 Laki postavi još slika, može i malo umanjenih.
 Ovaj ulov nije rezultat mog poznavanja lova na somove. To me nije nikad interesovalo i to je bila jedna od retkih riba koju nikad nisam ulovio, niti sam imao želju. Može se reći da sam imao sreću, ali i krupne strimere i nešto znanja kako ih upotrebiti. Verovatno bi slično prošla i štuka ili bucov, da su mi onako natrčali.
 Uvek sam mislio da je som veoma teško uhvatljiva riba, koja se skriva u dubinama i nije interesantna kao ulov. Ipak, ja sam mušičar, i nije mi baš poznato kad i kako se lovi som, ali ako je ovaj napao strimera, isto tako će još neki njegov komšija.
 Mnogo je lakše kad "padne" prvi. Sećam se kada sam ulovio prvu štuku. Do tada su svi mislili da je mušičarenje štuke jedna od brojnih izmišljotina iz našeg sveta. Tako je bilo i sa karašima, bucovima i crvenperkama. Tako će biti, nadam se, i sa somovima. Ovo je ozbiljna potpora nečijoj eventualnoj nameri da se mušičari som.
 Čini mi se da od pamtiveka ribari love soma na veštački mamac sličan našim strimerima. Nisam siguran da li je tačno ovo što pišem, ali dunavski alasi, valjda koriste nekakvu crvenu kićanku sa udicom, dok bućkaju.
Title: Re: muhom na soma
Post by: lazza on July 22, 2007, 10:48:57 AM
Auuu! Pa za ovo cu svima da pricam! Bravo covece!!! Odusevio si me!
Title: Re: muhom na soma
Post by: Goci on July 22, 2007, 12:01:14 PM
Uvek sam mislio da je som veoma teško uhvatljiva riba, koja se skriva u dubinama i nije interesantna kao ulov. Ipak, ja sam mušičar, i nije mi baš poznato kad i kako se lovi som, ali ako je ovaj napao strimera, isto tako će još neki njegov komšija.
Kao prvo bravo az ulov!!!  :tbumb:

Što se citirane rečenice tiče, mogu ti reći da je aktivan som pravi alavac koji u svim slojevima vode (uključujući i samu površinu) progoni sve što mrda! I veoma ga je lako uhvatiti! Naravno, na mušicu ga nikada nasam ulovio (ako je to uopšte potrebno reći s obzirom da ja na mušičarca nisam uhvatio ni štuku, nu bucova, ni...), ali sam svojevremeno specijalizirao za lov "vrućih" somova na plitkoroneće voblere koje sam sam konstruisao, a pravio mi ih je (i danas to radi) Lazić Jocko Yogi.

Kao što rekoh "vruć" som je lako uhvatljiva zverka i samo ga treba pronaći. Moj rekord je 6 komada za 2 sata, odnosno 9 u 2 večeri. Ako vam treba savet oko toga gde se kreću "mušičarima-zanimljivi-somovi" slobodno mi se obratite. To su isti oni koje lovim plitkoronećim voblerima. Ovog sam uhvatio pre par dana:

(http://img519.imageshack.us/img519/1636/som72manja2pp8.jpg)
Title: Re: muhom na soma
Post by: dr.lucky on July 22, 2007, 12:03:44 PM
Druže Goci, daj savete molim te odmah. Nekako mi miriše da će ovo biti hit ovog leta! :drool:
Title: Re: muhom na soma
Post by: Zeka (ex. rabbit) on July 22, 2007, 01:05:00 PM
Mix,svaka ti dala kad si tako genijalan!!! :respect1: :respect1: :respect1:Jest da ja lično mušičarenje drugačije doživljavam,al nisam uskih shvatanja.Trebe ČOVJEKU priznati da zna ,kad zna.Još jednom,extra ulov
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on July 22, 2007, 02:55:44 PM
Jutros sam zaboravio još nešto dodati, a to što ču da napišem verovatno če se i kolega Goci složiti sa mnom. Tamo gde si piknuo toga soma - idi nazad jer te verovatno čeka jo jedan takav komad. Somovi uglavnom love pa čak uglavnom i žive u paru. Kada god sam zveknuo takvog "vručeg soma" pa i onoga na dnu vira kakvim jigom tu je uvek bio još jedan. Nisam se niakda specijalizirao sa nekom posebnošču za soma ali sam ga lovio uspešno i dosta prokužio.

@Goci, pošto dosta znaš o somovskoj grabežljivoj naravi samo piši  :yeswink: ;) :tbumb:

Dunavski alasi love i sa tim čudom (kojega Mix spominje) ;) ali i sa viklerima vade smuđeve dok neki ne mogu ni najsofisticiranijim smuđevskim voblerima :D
Title: Hladan, mlak, vruć, upecan!
Post by: Goci on July 22, 2007, 10:25:29 PM
Tamo gde si piknuo toga soma - idi nazad jer te verovatno čeka jo jedan takav komad. Somovi uglavnom love pa čak uglavnom i žive u paru.

He, he, pa i nisam baš siguran za teoriju o parovima jer sam većinu somova pustio (ulovio sam između 50-100 komada, a poneo sam samo 3), pa kad ga sutradan opet uhvatim ne znam dal je njegov "parnjak" ili on sam!  ;D Šalu na stranu, čuo sam za to.

Elem, nisam ja neki iskusni somolovac, ali je dobro što poznajem navike ove ribe kada krene u površinski lov, što je mušičarima najzanimljivije. Malo sam tanak sa vremenom (spremam se za kampovanje i lov klenova i somova na Pinjosu   :bye: ) ali ću probati da u par postova napišem ono što ja znam o navikama somova. Za početak, moje viđenje "toplote" somova:

1.   Hladan ko špricer od vina iz fružidera - spava u nekoj rupčagi na dnu i ništa ga ne zanima. Možeš mu zabaciti rovca ispred nosa i neće ga ni onjušiti. Mušičarenje - samo ako ste više od 2 puta dobili sedmicu na lotou.
2.   Hladan ko špricer od vina iz podruma - leži negde na dnu, ali to ne mora biti neka rupa, već bilo kakvo zanimljivo mesto - iza neke grane, stene... Neće pojuriti za plenom, ali ako mu prođe dovoljno blizu smazaće ga. To su oni koji se love na dubinku ako mu je zabaciš ispred nosa ili nešto češće ako mu provučeš džiga (ili ređe dubokoronećeg voblera) ispred nosa. Muščarenje - samo za one koji su bar jednom dobili sedmicu na lotou.
3.   Mlak - kreće se pri dnu i brkovima njuška okolinu. Lako će naći živ mamac, situacija koju dubinkaši čekaju. Rado napada kašike, čikade, dubokoroneće voblere i slično. Postoji teoretska šansa (ravna dobitku šestice na lotou) da se uhvati na nekog strmera povlačenog po dnu, ali je za mušičarenje ipak bolji:
4.   Topao som, ko pivo koje zaboraviš da staviš u friz (a dođu drugari da gledate fudbal). Taj lovi u svim slojevima, ali nije nezasita ala. Može su uhvatiti na sve poznate mamce, uključujući i strimere. Može biti u bilo kom delu reke, ali mu najviše leže oni sa srednjom brzim tokom, kao i kontra tok. Na Južnoj Moravi (koja je relativno plitka reka) najšešće je na dubinama oko 1.5-2 m. Ponekad raubuje, ali se najčešće sve dešava ispod površine. Ne znaš gde je dok ga uloviš. Najbolje je brzo pretraživanje terena, jer udari u prva 3 zabačaja. Strimnerom ipak ne bih toliko žurio, već bih mesto pročešljao sa nekih 10-15 zabačaja. Po 3-4 na svakih pola metra dubine, od površine ka dnu. Većina somova koja ja ulovim na varlicu su ove kategorije, ali kada se povremeno desi "somovsko ludilo" imamo onakve kakve je na +42 napipao Mix ili ti:
5.   Vruće somove, ko grejana rakija uz meze na Svetog Nikolu! Ti napadaju sve što mrda. Može biti bilo gde, ali je najčešće tamo gde su jata riba. U letnjim mesecima to mogu biti najjači brzaci gde progoni skobalje i sitnije mrene. A može biti i neki vir sa povratnim tokom, zatim klasično klenovsko mesto sa umereno brzom vodom, kamenitim dnom i u senci neke vrbe, a može ući i u sam tišak gde će napasti beovice na površini, bodorke u srednjem sloju ili deverike u dubini. Takvi somovi se vide po svojim raubima, ali ne uvek. Nekada luduju ko nezdravi, a da se na povšini to uopšte ne primeti, ili se eventualno vidi beg ribica bez rauba grabljivca. Takav som napada na prvi zabačaj i uopšte ga ne zanima šta je na drugom kraju strune. Ovo somovsko ludilo se dešava češće nego što mislimo, možda na svakih par dana, ali traje svega pola sata - sat, a onda sve prestaje. Imam utisak da se tada svi somovi kao po nečijoj komandi podižu sa dna i love dok neko ne dune u pištaljku i kaže - "Dosta, za neki dan opet.". E ti su najbolji za mušičarenje, ali je fora što trebaš ubosti baš dan, sat i mesto. U tim trenucima važno je ne gubiti vreme na jednom mestu, već što brže pročešljati što već teren. Ako ne udari u prva 3-4 zabačaja, menjaj mesto. Varaličari zbog jačeg pribora tada znaju izvući puno komada, dok bi za mušičara sve preko 2 bilo ogroman uspeh.

Dakle, situacija je sledeća. Za mušičarenje bi po meni bili zanimljivi ovi pod brojem 4 i 5. Četvorke je teže prevariti, ali su one mnogo češće, dok su petice "samouhvatljive", ali je teško uhvatiti trenutak. Zato ne treba mnogo lupati glavu o trenutnoj aktivnosti soma, već loviti po svom i već će ti se kasti sa kim imaš posla. Najveća mudrost je pronaći mesto sa somovima klase 4. i 5. Leti je to najščešće neko mesto sa bržim tokom dubine oko 1.5 m. Na takvim mestima som je po pravilu ili u samoj matici, ali u mirnijem delu odmah do nje. Veoma često deli stanište sa bucovom, pa je nekada teško reći "Ko to tamo lovi".

Kada bih ja mušičario soma, zagazio bih do trećine Morave i češljao onu "srednju" trećinu, dakle najbrži tok reke. Lagano bih išao niz reku i bacao poprečno. Zadržao bih se samo na izglednim mestima i probao da u tih sat - dva somovskog cuga obićem što veći teren. Strimera bih povlačio relativno sporo, ali sa što više cimakanja, promene pravca i raznoraznim ludorijama. Som ne vidi baš najbolje (mada vidi bolje nego što mnogi misle), pa je vibracija mnogo bitnija od boje.

Što se doba dana tiče, od 4-7 i od 18-21 h je najbolji period da se traži "vruć" som koji lovi blizu površine. Dobijao sam ih i loveći klenove po najvećem suncu, oko 15 h, ali po pravilu u sredini reke u bržoj vodi bogatijoj kiseonikom. Ovaj deo godine je odličan, avgusta često usledi malo zatišje (mada ne uvek), da bi prvih dana septembra somovi opet krenuli da jedu ko ludi. Septembar je po meni možda i najbolji mesec za lov somova (ali i većine drugih slatkovodnih riba) i tada su raubi po površini još češći. Zbog nešto hladnije vode ne mora biti u brzacima, već se često rašire po čitavom mirnijem delu reke i na svakom mestu možete očekivati udarac. Oktobra i dalje odlično jede, ali se povalači u dublju vodu i šansa za ulov mušičarenjem je minimalna.

Nadam se da je neko pročitao sve ovo i da sam bar nešto pametno napisao. Kao što Mix reče, najteže je dok se uhvati prvi. E pa on je to uradio za sve vas, i pokazao da mušičarenje soma nije nikakav bauk. Samo napred, očekujem od vas uskoro još jednog!  :tbumb:
Title: Re: muhom na soma
Post by: Mixmaster on July 22, 2007, 10:41:30 PM
 Evo mudre taktike za soma. Nemojte nikad poći s namerom da mušičarite baš tu vrstu, već se bolje opredelite za bucova, štuku ili klena. Strimeri su već tu, pa ako se pojavi "džukela" zabacite mu. Samo da ne bude monstrum. Ako se pojavi "krokodil" od 2 metra, nemojte mu ni zabacivati strimera, nego se vratite i naručite mušičarski pribor za sabljarke. Kad stigne, vratite se na mesto gde ste ga primetili. Pošto je teritorijalna riba, naći ćete ga na istom mestu. :tbumb:
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on July 22, 2007, 11:07:19 PM
Goci mnogo toga pametnoga si napisao  :) :yeswink: Hvala za podeljeno iskustvo. Vidiš baš moj prvi "vruči" som je bio ulovljen kada sam lovio bucova na dunavu. RAubovalo je ko blesavo i ja se napalio misleči ogroman bucov...udar, kontra ali borba mnogo drugačija, uskoro sam video lepo somče  ;D Bilo je još takvih iskustava. Ono o somovima u parovima sam naučio od starih dunavskih alasa koji su skoro ceo život lovili smuđeve i somove iz čamca. Nekako sam se ipak uverio da žive u paru, ali možda to nije uvek baš tako. Zato sam i napisao "uglavnom". Ovde na Bledskom jezeru sam često viđao po dva soma na istom mestu (jezero je extra bistro). Ne samo u 6. mesecu nego i u 8. mesecu. U tu teoriju sam počeo verovati polako kroz moje iskustvo. Čak sam jednom imao priliku gledati na tv-u neku emisiju gde se govorilo o lovu soma i podvodnim snimcima je zabeleženo kako su po dva soma u neposrednoj blizini. Takvi često love zajedno. Uglavnom ta teorija u koju sam uveren sam pokupio od starih ribara i sam sam se nekako uverio da ima nečega u tome. Sa druge strane zanimljivo je čuti nešto kontra. Dobro je proveravati. U ribolovu uvek postoje različita iskustva jer riblje navike nisu uvek tako i tako, uvek postoje izuzeci ili iznenađenja na vodi. Zbog toga ja uvek kažem "uglavnom je tako" jer znam da to što vredi za 100% u ribolovu i nije uvek baš 100%  ;) Npr. Dunav, ulovljen šaran na kedera zabačenog smuđu  ??? ;) (Proguto ga do škrga) to je retkost ali ima takvih iznenađenja kod ribljeg ponašanja koja nisu takva retkost.
U svakom slučaju napisao si mnogo toga koristnog/pametnog i još jednom mnogo ti hvala da si to podelio sa nama. U svemu se slažem sa tobom i vidi se da imaš iskostvo  ;) i za to  :respect1:
Title: Re: muhom na soma
Post by: dr.lucky on July 22, 2007, 11:45:10 PM
Hvala puno druže Goci na izuzetnom teksu!  :respect: :respect: :respect:
Title: Re: muhom na soma
Post by: 100ka on July 23, 2007, 12:18:35 AM
Bravo Mix i  :respect1: :respect: :respect1: :respect: :respect1: :respect:
Dok smo mi kenjali i teoretisali o ovoj temi ti si prakticno pokazao kako se to radi.
Ako moze slika stimera i opis kako se pravi.  :bye:
Title: Re: muhom na soma
Post by: Jr on July 23, 2007, 02:00:06 AM
        Bravo, druze Randjo! :tbumb:
Title: Re: muhom na soma
Post by: Milanče on July 23, 2007, 07:45:05 AM
@ Goci - text bi mogao i u članke!!! Hvala!
Title: Re: muhom na soma
Post by: cerebrum on July 23, 2007, 10:01:41 AM
Svaka cast  :tbumb:
Title: Re: muhom na soma
Post by: Mixmaster on July 23, 2007, 10:27:50 AM
 Evo slike mog čuvenog strimera, koji je ulovio samo dve ribe do sada. Štuku od 4.5 kg i soma od 5 kg! To mi je specijalan mamac za krupne grabljivice. :tbumb: Udica je prilično jaka i velika, 1/0.
 Izvinite što je malo sažvakan. :doh:
Title: Re: muhom na soma
Post by: nb.geronimo on July 23, 2007, 10:35:55 AM
Cestitke zaista od srca sesir dole  :tbumb:
Title: Re: muhom na soma
Post by: dr.lucky on July 23, 2007, 12:55:47 PM
Neznam da li si negde na sajtu postavio recept ya strimera, ako nisi molim te da postavis, da bi i ostali mogli da ga ganjamo!
Sto se tice Gocijevog texta, ja smatram da treba da ide u clanke, tu mu je i mesto, ali samo ako se autor slozi sa tim. Mada vidim da se sprema da ganja klenove po Pinjosu, mozda je zapalio.
Ako nisi druze Goci i ako se slazes stavicu text u clanke.
Title: Re: muhom na soma
Post by: Goci on July 23, 2007, 04:16:24 PM
 :) Nisam još zapalio - palim u subotu ujutru!

Drago mi je da vam se tekstić sviđa! Naravno da ga možete staviti u priloge, samo bi ga pre toga trebalo malo srediti da više liči na prilog, a manje na post, otkloniti kucačke greške i smisliti adekvatan naslov (recimo "Mušičarenje soma iz ugla varaličara"  :D ) . Nadam se da ću stići to da uradim pre mora i poslati ga Lakiju na mejl (koji će mi on ostaviti porukom).

Pozdrav!  :bye:
Title: Re: muhom na soma
Post by: Mixmaster on July 23, 2007, 11:12:09 PM
 Nikad nisam jeo bolje riblje meso! Da sam ovo ranije znao, nikad ne bih postao mušičar, već bih samo lovio somove, na neki lakši način. :hammer:
 Ovo je bio samo delić mog petokilaša. Ostatak čeka isto što i sve kapitalce- roštiljijada kod Lakija. :drool:
Title: Re: muhom na soma
Post by: 100ka on July 24, 2007, 12:58:44 AM
Ljudi, a sta mislite o bambuli za soma npr udica 2 ili 1 mozda cak i 1/0 ili 2/0. Kad bubne ko da je sletela ona buba dzin iz Amazonije ili u najmanju ruku jelenak ili u braon koloritu bambula rovac!!! :yeswink:
Title: Re: muhom na soma
Post by: Goci on July 25, 2007, 07:58:58 PM
Mrka kapa. Čuće som kad ona bućne, ali posle toga za njega neće postojati ništa na površini. Neće je videti, som traži vibraciju i miris, a izgled je poslednja rupa na svirali. I cimkanje bambule neće mnogo pomoći... Strimer, što veći!!
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on July 25, 2007, 08:04:58 PM
pa 100% bi poper bio dobar (vec sam ga pre spominjao za povrsinski lov)  isto se radi od balze  ;)
Title: Re: muhom na soma
Post by: Mixmaster on August 10, 2007, 01:45:30 PM
 Sad mi javio Kuzma da je u Ribolovu izašao članak o mom somu. Izgleda da ga je napisao Goci. Idem da kupim novine...
Title: Re: muhom na soma
Post by: Mixmaster on August 10, 2007, 09:29:03 PM
 Evo ga! Odlično je i precizno opisan ceo događaj. Hvala Gociju i hvala uredniku Ribolova na poverenju, jer je vrlo lako slikati se pored soma, smuđa, šarana, kečige ili linjaka, sa mušičarskim štapom u ruci ili zubima i proglasiti ga za mušičarski ulov.
 Veoma sam ponosan na svoj ulov i to što će o njemu čitati na desetine hiljada ribolovaca, čitaoca Ribolova.
 P.S. Opasna reklama za sajt!
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on August 10, 2007, 11:31:34 PM
 :tbumb:

Mix, čestitam ti na ulovu još jednom i verujem da ti taj som neče biti jedini...
Title: Re: muhom na soma
Post by: 100ka on August 10, 2007, 11:38:00 PM
Svaka cast Mix, tvoj ulov ti je utro put da izadjes u novinama i pre konacnog roka (one male fotke iz l.k. na srednjim stanama novina sto nam svima sleduje jednog, nadam se, dalekog dana) :D :D :D :D
Title: Re: muhom na soma
Post by: Jr on August 11, 2007, 01:55:17 AM
Ma nije mu to prvi put. Non stop se taj muva po nekim medijima. Pre neko vece u centru Sokobanje gledam neku prezentaciju na TV u izlogu nekog muzeja, kad ono Mix musicari na Moravici :hammer: :hammer: :hammer:
Title: Re: muhom na soma
Post by: Mixmaster on August 11, 2007, 10:55:21 AM
 Provalio sam da me neko tajno snima dok pecam. Izgleda da me prate TV ekipe. Počeo sam da se krijem kad piškim i kakim, strahujući od objektiva koji me svuda prate! :hammer: Ne bi me začudilo da se na TV-u pojavi i dokumentarac o mojim sexualnim avanturama na pustim nišavskim ostrvima. :lol:
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on September 06, 2007, 12:38:05 AM
Jos jednom cestitam Mixu na uspehu i dobro iskorištenoj pravoj prilici :yeswink: ali jedan deo članka iz novina mi se učinio smešnim:

Quote from: Goran T. članak i časopisa "Ribolov"
"Radoznali mušičar je po svemu sudeči hteo samo da sazna da li je neko slučajno ulovio našu največu grabljivicu mušičarskim priborom kako bi iz toga izvukao zaključak ima li uopšte smisla probati nešto takvo."

(http://www.musicarenje.org/galerija/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=341&g2_serialNumber=2)

Da je dotični gospodin novinar profesionalnije pristupio informacijama na raspolaganju sa našega foruma drugačije bi započeo članak. Inače nisam sujetan niti patim od ponosa ali ne volim ne dovoljno objektivno novinarstvo. Samo zbog toga pišem svoju reakciju.
Pa da ispravim gospodina novinara. Nisam bio radoznali koji je hteo da vidi jel' to moguće. Istina da me je zanimalo dal' je tko ulovio  soma "muvom". Ali, pokrenuo sam temu jer sam uveren da je to moguče i htedoh ohrabriti ili zainteresirati druge. Napomenuo sam na samom početku da za takve ribetine ne treba putovati daleko...blablabla Lovio sam soma na varalicu i znao sam da je 100% moguće i "muvom". Toga se nisam latio ostvariti samo zbog trenutnih nepovoljnih uslova i rešio podstaknuti one koji imaju takve prilike pod nosom i ne košta ih celo bogatstvo ili skoro ništa.  Mene na najbližu vodu sa somovima košta 22€ na dan (Bledsko jezero) da bi ulovio pravi trenutak/dan i mesto treba mnogo ulaganja/€€€ a ja ču radije dati lovu za lipca i pastrmku. Soma si šparam kada budem opet na Dunavu ili Dravi ili ako slučajno na našem jezeru budem lovio baš kada som bude lovno raspoložen a to sam video samo jednom u 5 godina. Dakle, ja nisam hteo da vidim dal' je moguče, naprotiv, tvrdio sam da je moguče i postavio logične teoretski ispravne predpostavke. Mix je to i dokaza ove godine budući da se našao na pravom mestu u pravo vreme i upotrebio svoju dugogodišnju veštinu/iskustvo.

Mixu + za karmu ;) :yeswink: jer je dokazao moje tvrdnje
novinaru -  :bleh: :D jer nije baš korektnu započeo svoj članak  :smoke: :D

dobro je ono sa karmom "+ & -" :tbumb: :D
Title: Re: muhom na soma
Post by: Goci on September 06, 2007, 03:15:02 AM
Mislim da ne treba odlaziti na more ili tropske krajeve da bi doživeli big game fishing LOL...
Imamo mi Soma u našim rekama. Ima ih i to jako velikih. Ja ga nisam nikada probao loviti na muhu ali jednom hocu sigurno.
Verujem da bi ga se dalo dobiti na velike strimere kakvi se koriste za mladicu i štuku, naravno veliku imitaciju pijavice i možda imitaciju mrmka (po mogučnosti da je taj mrmak dresiran nekim mirisom...možda...). Uglavnom treba probati i to.
Reči "Mislim" and "Verujem" govore da ipak nisi bio toliko siguran...  ;)

A da novinari u žurbi ponekad greše, da često malo preteruju, a ponekad čak i izmišljaju neke sitnice, to stoji! Sreća pa Goci nije novinar već inženjer elektronike koji tu i tamo napiše poneki tekstić, mahom sa ciljem da propagira neke svoje ideje za koje veruje da su ispravne, i pomogne mlađanim ribolovcima da izrastu u zdrave ličnosti, a pritom i ponešto novo nauče...  8)
Title: Re: muhom na soma
Post by: Mixmaster on September 06, 2007, 09:31:04 AM
 Ih, zamalo da bude perfektan tekst. Mene je oduševila objektivnost i tačnost ovog teksta, ali promakla je ta sitnica. Sebastiane oprosti Gociju, molim te, ovu sitnu greškicu. Tebi, Goci, hvala za odličan ostatak teksta. :tbumb:
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on September 06, 2007, 12:17:57 PM
Reči "Mislim" and "Verujem" govore da ipak nisi bio toliko siguran...  ;)

Naprotiv misliti i verovati za mene znači biti uveren...posebno "verovati", o veri i uverenju ne bi da raspravljam ovde a mogao bi na široko buduči da sam univ. dipl. teolog. Samo to ču iztaknuti, verovati = 100% biti siguran jer to nije samo apriori nastala teorija. Loveči soma varalicom i poznavajuči ga kao grabežljivicu, loveči druge grabljivice strimerom znao sam/uveren bio/mislio/verovao sa strimerom mora biti jednako moguće. Dakle verovanje = 100% sigurnost  ;)
U slučaju da nisi novinar ni malo ti onda ne zameram, svakome se događa greška...ja ne bi ni reagovao ali budući da sam osetljiv na svekojake medije koji površno ispitaju stvar, napumpavaju priču...o politici, poznatim ličnostima i njihovim životima da ne govorim...takve priču su daleko od objektivnosti...takve stvari me baš potpale :D Posebno kada vidim da se npr. na televiziji kao mediju pojave voditelji koji nemaju pojma o javnom govorništvu, kada je sve amaterski i bedno, kada su i podaci sve izmešani i ne tačni...bah :doh: đaba se zamaram sa time, ali moram negde da izpoljim svoje ne zadovoljstvo  :D
Goci eto i tebi jedan +  za karmu :D ;)
Title: Re: muhom na soma
Post by: Goci on September 06, 2007, 05:56:13 PM
Drago mi je da smo se razjasnili.  :) Inače ceo taj uvod je bio sa samo jednim motivom - mala besplatna reklama za sajt i forum... Ja volim da na ovaj ili onaj način pohvalim nešto što je dobro, a kritikujem ono što ne valja... Moglo je i bez tog suvišnog uvoda, bilo bi i lakše i brže i ne bih morao da se bavim analizom Sebastianovih motiva da otvori temu, i pritom rizikujem da pogrešim...  8)

p.s.
Naprotiv misliti i verovati za mene znači biti uveren...posebno "verovati", o veri i uverenju ne bi da raspravljam ovde a mogao bi na široko buduči da sam univ. dipl. teolog.
Goci tupadžijo! Kome si našo da citiraš reč Verovati...  :doh:
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on September 06, 2007, 06:39:56 PM
sve je ok.  ;) eto imam i ja jos jedan minus na karmi  :D što sam i očekivao posle moje reakcije  :D nema smisla da mi stoji samo jedan minus, nisam ni ja tako fini i bez mana  :hammer: :D :bleh:

eto bili smo malo off topic ali nema veze, sada moze dalje da brbljamo o mušičarenju soma  ;) :bye:
Title: Re: muhom na soma
Post by: Roda Fly on September 08, 2007, 02:49:55 PM
Ovo musiscarenje soma izgleda vrlo interesantno, treba probati ako imate gde... mada musicarenje klena je ipak za mene ono pravo!  :tbumb:
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on September 25, 2007, 01:13:26 PM
Catfish on a fly (clouser minnow)
http://www.youtube.com/v/2usiC-zfGB8

Kada je som lovno aktivan, kada lovi na površini, sam lov muvm (strimerom) nije takva umetnost. U takvim situacijama bacite li mu vobler, kašiku, meps/liptira ili strimera i vodite ga na takav način da ga ovaj opazi velika verovatnost je da če te ga uloviti. Treba biti na pravom mestu u pravo vreme, često iči na vodu, pratiti dešavanja... Dok miruje u rupi u nekom viru i čeka da mu nešto prođe pod brk i samo to napada več zahteva više poznavanja ove ribe i same lokacije.
Buduči da som ima izuzetno tvrda usta i jaku čeljust preporučljivo je imati strimere vezane na izuzetno oštrim i jakim udicama. To nije nužno ali je preporučljivo. Za takvo mušičarenje je bolje imati štap od aftma 8 pa napred zbog jake kontre i dizanja ribe. Prilikom zamaranja malo veči som (od 10kg pa napred) lakše ide na dno gde se takorekoč nastoji nekako usidriti a to mu se ne sme dozvoliti, to dobro poznaju svi koji su ga lovili bilo varalicom ili dubinkom.
Title: Re: muhom na soma
Post by: Šone on July 31, 2009, 07:29:34 PM
Istina je, ulovio sam soma, teškog 5 kg i dugačkog 100 cm, mušičarskim priborom. Pred nekoliko očevidaca, zaheftao sam ga na baš istog strimera kojim sam ulovio i onu štuku od 4.5 kg! Borba je bila malo neobična, ali sam ga relativno brzo savladao (vežbao blagovremeno na psima :hammer:) i prihvatio improvizovanom kukom od drveta, koju mi je pripremio Aca.
 Čim sam došao na J. Moravu, danas, primetio sam čudnu, krupnu, grabljivicu kako proganja ribe u jednom viru. Misleći da je krupan bucov, proganjao sam ga bambulama ali bez uspeha. U sledećem viru pojavila se druga "aždaja" i na pomalo čudan način proganjala ribe. Tada mi je bilo jasno da treba da vežem velikog strimera na 0.30mm. Odabrao sam onog kojim sam proletos ulovio svoju najveću štuku, u kompletu sa sajlicom od Toothy Critter-a. Da ne gnjavim sa tim, velika grabljivica je vrlo brzo odustala od proganjanja ribica i prešla na mog strimera. Kada sam je zakačio, bilo mi je čudno što ne besni kao bucov i ne drma glavu kao štuka, već snažno i jednolično vuče prema dubini. Već sam se spremao za plivanje niz J.Moravu (kao na filmu...), kad sam osetio da se i ta ribetina može zaustaviti i okrenuti prema meni. Nastavila je sa "pumpanjem" u mestu, na dnu. U sebi sam nabrajao grabljivice koje žive u ovoj reci i već sam posumnjao na soma.
 Brzo sam pregazio do jednog ostrva, iza kojeg je bio jedini tišak, sa planom da ga u potpuno mirnoj vodi zamaram. Kad je primetio da ima ozbiljnog protivnika, som je jurnuo nizvodno i izvukao mi skoro ceo konac. Ipak, stigao sam da ga zaustavim i okrenem prema mirnom, velikom, zalivu.
 Tad je naišao Aca, moj brat od strica i stari mušičar i video me kako zamaram alu. Uskoro se i som umorio i pokazao nam svoju glavudžu i beli stomak. Horor!
 Na suprotnoj obali, na kojoj je i bio Aca, primetio sam zabodenu raklju od drveta i zamislio je kao kuku. Opet sam gazio do guše i prišao raklji, koja je ubrzo postala "kontra-raklja--kuka". Som je već bio prilično umoran i dohvatio sam ga ovom, za trenutak smišljenom, alatkom i podigao. Malo nas je poprskao, pokušao da nas šamara repom, ali bio je gotov. Uskoro je bio na obali, mrtav...
 Dakle, da skratim, istorija mušičarenja soma u Srbiji, počela je danas! Ja najavljujem još ovih riba na svoje strimere. Izgleda da, kada je aktivan, som vrlo lako postaje plen ribolovca, pa i mušičara. Samo treba imati sreću da se nađete u pravo vreme na pravom mestu, kao i kod svake druge ribe.
 Interesantno je da sam koristio relativno lagan pribor za ovakvu "mečku", Štap RST MPL 8' 6", AFTMA 5(!) ,konac DT5F, No name, najjeftiniji i čekrk Shimano Biocraft XT 3-4, bez backing-a!

e za ovo svaka čast MIX  :tbumb: upravo sam pre par dana dobio istu ideju da izmušičarim Soma i utvrdio sam da je to veoma veoma moguće ,samo mi treba čamac jer fizički nemogu da dođem do sredine vode  gde se baš i javljaju..Upravo tvoja priča koju sad čitam mi dodaje elan jer sam upravo baš tako i razmišljao da nagrnem na Soma ,u sred dana ,po najvećoj vrućini viđam somove kako se dižu i tuku krupnu belu ribu po površini vode tako da kad ih pukne riba izleti po 2-3 metra u vis .neki štukaroški veliki strimer (hmm možda čak i miš  ),lagana vožnja ,forsiranje mesta gde se javlja (som ne ide daleko,obično raubuje na istom mestu  ) ..ma 100% je zgoditak...moram da probam..moram da pr..obam..moram..da...
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on July 31, 2009, 07:47:21 PM
na žalost od kako sam otišao sa Dunava ja više ne viđam takvu aktivnost soma, samo po nekada lupne negde i to vreme sada dolazi, vručine i avgust a i ja imam konačno primeren pribor...tako da ču i ja konačno probati da ga izčeprkam. Kada je tako aktivan na površini su najidealnij uveti...da, imitacija miša bi mogla biti dobra, ili imitacije pijavica recimo veliki "bunny leech"...ali pored toga ja sam im za ovu godinu i za avgust pripremio nešto mnogo opako...Bob's Banger ;) i to na tubici.
 Ovako to izgleda, udicu sam stavio samo ovako za foru da se vidi kako to izgleda u celoti
(http://www.musicarenje.org/galerija/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=8981&g2_serialNumber=2&g2_GALLERYSID=7a2f8020d86fe1c319aa1e56edcc065b)

Ako mu daš one zveckajuče oči moglo bi da bude još provokativnije za somče...tako da, probaj nešto takvo navezati.
Title: Re: muhom na soma
Post by: Šone on July 31, 2009, 08:38:53 PM
da Seb  :tbumb: ,  BOBs banger ,da puca po površini ko "bućka" i što sporija vožnja ...uhhh moram da nađem neki čamac !!!! mislim da somu nije mnogo ni bitno šta lovi samo da je veliko i da mrda , da nije previše brzo i da izgleda kao masan zalogaj  ,sećam se da kada sam ih ranije ganjao na varaličarski pribor da su ponekad uzmimali  vobler (od 15 cm) u samom propadanju dok su ih neki poznanici dobijali i na zaru (površinska varalica) i na poppera ...ali u svakom slučaju na mahač ništa bez čamca jer se javljaju na 40m-50m od obale ..a i dobar je čamac kad krene mrcina od 20ak kila ( a takvih ima tu na jedan) da vuče ,sa obale mu ništa nebi mogao. ..u sad sam se baš nešto naložio da ih ganjam.. :o
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on July 31, 2009, 08:46:28 PM
da Seb  :tbumb: ,  BOBs banger ,da puca po površini ko "bućka" i što sporija vožnja ...uhhh moram da nađem neki čamac !!!! mislim da somu nije mnogo ni bitno šta lovi samo da je veliko i da mrda , da nije previše brzo i da izgleda kao masan zalogaj  ,sećam se da kada sam ih ranije ganjao na varaličarski pribor da su ponekad uzmimali  vobler (od 15 cm) u samom propadanju dok su ih neki poznanici dobijali i na zaru (površinska varalica) i na poppera ...ali u svakom slučaju na mahač ništa bez čamca jer se javljaju na 40m-50m od obale ..a i dobar je čamac kad krene mrcina od 20ak kila ( a takvih ima tu na jedan) da vuče ,sa obale mu ništa nebi mogao. ..u sad sam se baš nešto naložio da ih ganjam.. :o

Ako, ako...pripremi se ti dobro za somčad a ja se nadam uskoro i slikama  :tbumb: :tbumb: :tbumb:

Ja sada moram na par dana od kuće ali kada se vratim gledati ču da odem na jezero prvom prilikom i da se poigram malo više i sa somovima. A ponudit ču im ove moje pijavice...mada mi ova crna nekako najviše obečava
(http://www.musicarenje.org/galerija/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=5828&g2_serialNumber=2&g2_GALLERYSID=015483771bfb223df035d2b5d624c68a)
Ako pronađem ove površinsko aktivne to če biti idealno
Title: Re: muhom na soma
Post by: Mixmaster on July 31, 2009, 10:48:56 PM
Istina je, ulovio sam soma, teškog 5 kg i dugačkog 100 cm, mušičarskim priborom. Pred nekoliko očevidaca, zaheftao sam ga na baš istog strimera kojim sam ulovio i onu štuku od 4.5 kg! Borba je bila malo neobična, ali sam ga relativno brzo savladao (vežbao blagovremeno na psima :hammer:) i prihvatio improvizovanom kukom od drveta, koju mi je pripremio Aca.
 Čim sam došao na J. Moravu, danas, primetio sam čudnu, krupnu, grabljivicu kako proganja ribe u jednom viru. Misleći da je krupan bucov, proganjao sam ga bambulama ali bez uspeha. U sledećem viru pojavila se druga "aždaja" i na pomalo čudan način proganjala ribe. Tada mi je bilo jasno da treba da vežem velikog strimera na 0.30mm. Odabrao sam onog kojim sam proletos ulovio svoju najveću štuku, u kompletu sa sajlicom od Toothy Critter-a. Da ne gnjavim sa tim, velika grabljivica je vrlo brzo odustala od proganjanja ribica i prešla na mog strimera. Kada sam je zakačio, bilo mi je čudno što ne besni kao bucov i ne drma glavu kao štuka, već snažno i jednolično vuče prema dubini. Već sam se spremao za plivanje niz J.Moravu (kao na filmu...), kad sam osetio da se i ta ribetina može zaustaviti i okrenuti prema meni. Nastavila je sa "pumpanjem" u mestu, na dnu. U sebi sam nabrajao grabljivice koje žive u ovoj reci i već sam posumnjao na soma.
 Brzo sam pregazio do jednog ostrva, iza kojeg je bio jedini tišak, sa planom da ga u potpuno mirnoj vodi zamaram. Kad je primetio da ima ozbiljnog protivnika, som je jurnuo nizvodno i izvukao mi skoro ceo konac. Ipak, stigao sam da ga zaustavim i okrenem prema mirnom, velikom, zalivu.
 Tad je naišao Aca, moj brat od strica i stari mušičar i video me kako zamaram alu. Uskoro se i som umorio i pokazao nam svoju glavudžu i beli stomak. Horor!
 Na suprotnoj obali, na kojoj je i bio Aca, primetio sam zabodenu raklju od drveta i zamislio je kao kuku. Opet sam gazio do guše i prišao raklji, koja je ubrzo postala "kontra-raklja--kuka". Som je već bio prilično umoran i dohvatio sam ga ovom, za trenutak smišljenom, alatkom i podigao. Malo nas je poprskao, pokušao da nas šamara repom, ali bio je gotov. Uskoro je bio na obali, mrtav...
 Dakle, da skratim, istorija mušičarenja soma u Srbiji, počela je danas! Ja najavljujem još ovih riba na svoje strimere. Izgleda da, kada je aktivan, som vrlo lako postaje plen ribolovca, pa i mušičara. Samo treba imati sreću da se nađete u pravo vreme na pravom mestu, kao i kod svake druge ribe.
 Interesantno je da sam koristio relativno lagan pribor za ovakvu "mečku", Štap RST MPL 8' 6", AFTMA 5(!) ,konac DT5F, No name, najjeftiniji i čekrk Shimano Biocraft XT 3-4, bez backing-a!

e za ovo svaka čast MIX  :tbumb: upravo sam pre par dana dobio istu ideju da izmušičarim Soma i utvrdio sam da je to veoma veoma moguće ,samo mi treba čamac jer fizički nemogu da dođem do sredine vode  gde se baš i javljaju..Upravo tvoja priča koju sad čitam mi dodaje elan jer sam upravo baš tako i razmišljao da nagrnem na Soma ,u sred dana ,po najvećoj vrućini viđam somove kako se dižu i tuku krupnu belu ribu po površini vode tako da kad ih pukne riba izleti po 2-3 metra u vis .neki štukaroški veliki strimer (hmm možda čak i miš  ),lagana vožnja ,forsiranje mesta gde se javlja (som ne ide daleko,obično raubuje na istom mestu  ) ..ma 100% je zgoditak...moram da probam..moram da pr..obam..moram..da...

Drago mi je da te moj ulov hrabri. To je najvažnije, jer ako dovoljno jako poželiš da mušicom uloviš bilo koju ribu, to ćeš i ostvariti. Očekujem da ćeš maznuti nekog brku, jer očigledno znaš i gde su i kad se javljaju na površini. Jedino ti je preostalo da napraviš strimera. Predlažem nešto veliko i šareno.
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on November 01, 2009, 12:54:15 PM
Evo ljudi motkice za somove...ne mislim na one "mališane" od 10 do 15kg nego na somove od 40 kg pa napred

Beulah 9' 13/15wt
(http://www.beulahflyrods.com/products/images/bw13-15wt.jpg)
http://www.beulahflyrods.com/products/bluewaterrods/bluewater13-15wt.php
POGLEDAJTE SAMO KAKVU AKCIJU IMA OVO  :hammer: OPIS VIŠE NEGO SLIKOVIT  :D :) To je prava stvar za takve ribetine sa tvrdim a i debelim čeljustima  :yeswink:

Evo jednog vrlo koristnog članka glede mušičarenja soma...rollkastima umesto bućkalicom do soma u plićim vodama - čisto mušičarenje.
http://www.rudiheger.eu/shop_content.php?coID=60

Ja sam se za sledeču godinu pripremio sa Bobovim bangerima ali imat ču i ovo u vidu pa isprobati. Ove godine sam ronio sa ovim nemanima i znam gde se sakrivaju u proleće i leto na svega metar ipo do dva metra dubine.
Title: Re: muhom na soma
Post by: gringo on November 03, 2009, 01:27:36 PM
Seb navuko si se na heavy duty opremu i velike ribe :) Sigurno kad zaspis sanjas kako te neki 2+ metra voza po Bledu :hammer:
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on November 03, 2009, 02:50:41 PM
bato, teške droge!!!  :yeswink: :doh: :D

inače još uvek ja simpatiziram lak i fin pribor ali...to su samo simpatije  :lol: a velika igra je ipak velika igra ... sada se samo prisečam riba pod kojima moraš da menjaš malo štap iz jedne u drugu ruku...ako mi se posreči ovaj mesec možda izađem i na mladicu, sada sam počeo sa pripremama samo da me nešto ne spreči...a ovaj mesec mi je prenatrpan  :'( uvek me nešto muči  >:(
Title: Re: muhom na soma
Post by: zvezdan on May 19, 2010, 08:20:37 AM
Juče sam diskutovao sa Milančetom na temu "mušičarenje soma".
Dosta toga je ovde ispisano,Mix je drmnuo onog petokilaša,i nakon toga niko ništa.Doduše, videti raubovanje soma je retkost,čak i kod mene na Dunavu gde ga zaista ima u velikom broju!Ipak,prisećam se jedne neobične nedelje za mladog kladovskog ribolovca,varaličara,koji je protekle godine imao izuzetnu seriju somova u samo nedelju dana!Dečko je prošlog leta prvi put uzeo štap u ruke!Nacrtao se kod pumpe u gradskoj marini,dolazio u sumrak,i za nedelju dana ulovio pet,ili šest,nisam siguran,somova,od 6 do 10kg.Vest i nije neki kuriozitet,hvataju se ovde mnogo veće ribe,ali,momak je ove somove hvata na dva metra od obale.Po njegovoj priči,svaki som mu je tresnuo po varalici u trenutku kad je varalica glisirala po površini pre izvlačenja iz vode!
Razmišljam,ne bi li bilo dobro u sumrak,na takvom mestu,po letnjoj sparini,baciti neki veliki crease fly koji plopka kao nenormalan!
Title: Re: muhom na soma
Post by: Rancic on May 19, 2010, 08:39:47 AM
Svakog proleća, čim vode počnu da opadaju som postaje aktivan i to baš uz samu obalu - u dva metra.
Na Zapadnoj Moravi u aprilu je dnevno hvatano više komada i sve u dva metra od obale.
Mušičariti ga tada nije moguće jer je voda još uvek velika da se gazi, a on neće gde je pristupačno sa obale.

 
Title: Re: muhom na soma
Post by: Šone on May 19, 2010, 08:55:25 AM

Razmišljam,ne bi li bilo dobro u sumrak,na takvom mestu,po letnjoj sparini,baciti neki veliki crease fly koji plopka kao nenormalan!

Pazi kad mora da padne ,i ja imam sličnu ideju za branu kod mene ,čak i za preko dana kada sam par puta video soma u akciji i to na dometu .Takodje Mislim da bi običan štukaroški zonker od 15 cm završio posao !

sa mojom RST #9kom se ne plašim da udjem u dvoboj i sa nekim od 20ak kg
Title: Re: muhom na soma
Post by: zvezdan on May 19, 2010, 09:00:46 AM
Ovaj dečko ih je hvatao na mestu gde ima puno bele ribe,jer tu radi pumpa konstantno,pa predpostavljam da je som ležao skriven u samom plićaku!Podiglo ga je prskanje i vibracija voblera u zadnjim trenucima povlačenja.Mladi momak mi se ispovedio da su udarci bili strahoviti i pod samim nogama,a mogu da zamislim njegovu izbezumljenost kad mu je som od 10 kg tresnuo po površini,pred nosom.Zato mislim da bi veliki crease fly,ili bilo koji drugi plopkavac(Seb je stavio sliku bangera),na ovakvim mestima sa obiljem sitne ribe,sigurno isprovocirao soma!Videćemo!!!
Title: Re: muhom na soma
Post by: Šone on May 19, 2010, 09:11:09 AM
recimo situacija kod mene je takva da jedina šansa (to sam ja već smislio u glavi) da se mazne som je držanje velikog strimera-zonkera u leru samom brzaku gde brana kovitla vodu ,i to lerovanje da bude u blizini jata kedera ,jer sam baš gledao sominu od oko 10ak kg letos kako se diže pred mojim očima i kupi par komada iz oblaka kederovine.:čini mi se da sam vec pisao o tome na forumu ,fantastična scena ,nažalost sam kod sebe imao samo #5 i sitne strimere za bucka ,tako da je bilo smešno da nešto više pokušam .naravno som je bio jako blizu obale na možda nekih 4-5 m u vrh glave ali i dubina vode je tu sigurno 10ak metara ,tu leže i krupni smudjevi u potopljenom kršu i niko im ništa nemože ..
Title: Re: muhom na soma
Post by: zvezdan on May 19, 2010, 09:16:42 AM
Jao,sve se više palim,ne mogu da smislim ovo vreme!
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on May 19, 2010, 09:22:53 AM
kod mene je on dugo u lovostaju pa ja tako nemam previse mogucnosti da ga bocnem ali hocu sigurno. na rekama je to lakse ali snaci cu se ja vec. naravno, mislim na cistu ff tehniku. Vec sam i ja negde piskarao kako bi se to dalo izvesti ff tehnikom ako je na dnu....brzotonuće strune i strimeri vezano na npr. jakim ostrim jig udicama ili udicama sa nekom zastim od kacenja od dno. Moze i obicna ali u reci ce mo obicne ceste i da pustimo na dnu na nekom sporetu ili panju. Kako je sone napisao lerovanje i to je to. Nekada sam ga varalicario silikoncima na isti nacin a na povrsini uglavnom avgusta (sredinom i krajem) kada pocne da raubuje a to radi vrlo slicno bucovu...barem je meni to tada delovalo vrlo slicno. Secam se jednom sam na nekim limanima lovio bucova, raubuje on na sve strane i padne po neki lepotan a bilo je tu i par slicnih rauba te je palo i 2 soma od oko 5kg. Za povrsinu neki banger sa zveckajucim ocima mora 100% da odradi posao.
Title: Re: muhom na soma
Post by: tomos rider on May 19, 2010, 10:07:09 AM
meni je sve ovo vezano za soma naucna fantastika...... :D
ja sam do sada uspeo samo da vidim jedno somce,koje je prolazilo i nije ga previse interesovalo sto ja tu oko njega drndam strimerom....samo je kulturno mahnuo repom.......kontam da,ako ga ima pri povrsini,moze da se prevari i bucovskim strimerima?
Title: Re: muhom na soma
Post by: gringo on May 19, 2010, 04:30:29 PM
Na Juznoj Moravi videti raub soma nije bas takva retkost kakvu ste spomenuli. Naravno nije ni svakodnevnica ali se ipak desava tu i tamo, ponekad i vise puta u toku dana.
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on May 19, 2010, 04:32:03 PM
ja sam na dunavu to gledao cesto  a posebno krajem avgusta...samo treba pronaći prava mesta.
Title: Re: muhom na soma
Post by: zvezdan on May 19, 2010, 05:38:12 PM
Ma naravno ljudi da nije retkost,ali nije ni toliko svakodnevna pojava!
Ja sam na Dunavu kad krene sezona,svaki dan!Nisam mnogo puta video površinsku aktivnost soma!
U godinu dana vidim dva-tri površinska napada!
Title: Re: muhom na soma
Post by: gringo on May 19, 2010, 06:16:51 PM
Izgleda da je to prevashodno redje zbog velicine reke. U periodu avgust -septembar na J. Moravi i na mestima gde ga ima desi se da tu kvotu ispuni za jedan dan.
Title: Re: muhom na soma
Post by: Milanče on May 20, 2010, 07:45:45 AM
Na Tamišu NIKADA nisam video soma na površini. Na Dunavu tek nekoliko puta... Na velikim i mirnim rekama očigledno da je uglavnom na dnu :(
Title: Re: muhom na soma
Post by: 100ka on May 20, 2010, 01:39:33 PM
Na Savi sam jednom video soma pre 3-4 godine kako je pokupio na površini. Napravio je "lavor" prečnika jedno 1,5-2m, namontirao sam zvečku i bacao je dok me rame nije zabolelo, al ništa :'(
Title: Re: muhom na soma
Post by: ekoljuba on May 21, 2010, 01:10:24 PM
Ni ja na Tamisu nikada ne vide raub soma, a upecao sam ih nekoliko komada ali na tvistera kao slucajan ulov dok sam jurio smudja.  Na Dunavu sam vidjao raub soma relativno cesto ali bez neke pravilnosti i to se desavalo sporadicno.

Evo nekih mojih zapazanja iz varalicarskog iskustva koja mozda pomognu u lovu soma na strimere.
Som se mnogo cesce drzi dna i ako mu nije strano da izadje i na samu povrsinu da lovi. Vecinu svojih somova sam upecao na dzigove uglavnom poteske glave od 18 do 42 grama, a deo somova sam ulovioi  na voblere ukljucujuci i svog najveceg. E te situacije kada se peca na plitkoronece voblere i som je aktivan na povrsini ili blizu povrsine mogu da budu potencialno zanimljive za strimere. Vreme kada sam imao akcije sa somovima na povrsini su bile sa proleca i u toku leta i to skoro uvek predvece i po mraku. Mesta na kojima sam ih dobijao su bili relatino plitki brzaci ili zatravljeni razlivi u blizini brzaka gde su ulazili za belim ribama(predpostavljam). Ono sto soma privlaci najvise je vibracija i moje je misljenje da je boja totalno nebitna. Znaci onako teoretski predpostavljam da su dobri strimeri koji prave dosta vibracije znaci neki dajveri, mozda poperi, zonkeri, spinsteri itd!
Title: Re: muhom na soma
Post by: shomi on May 22, 2010, 12:12:58 AM
Jeste li probali soma na bucku :D :D :D
Title: Re: muhom na soma
Post by: Markovic on May 22, 2010, 12:34:29 AM
Da sam samo jednu stotinku pre slikao video bi se rapic, a mozda i brcic ;)
Title: Re: muhom na soma
Post by: Milanče on May 22, 2010, 02:07:51 PM
Uhvati li ga Džoni ili ne???

P.S. Ili neko baca prasiće sa nasipa :hammer:
Title: Re: muhom na soma
Post by: 100ka on May 22, 2010, 02:10:03 PM
Milanče kaže se : "Neki vrlja praci s nasip" :doh:
Title: Re: muhom na soma
Post by: Markovic on May 23, 2010, 11:39:52 PM
Uhvati li ga Džoni ili ne???

P.S. Ili neko baca prasiće sa nasipa :hammer:
Ne uhvati ga Dzoni, ali ja jesam ;)

P.S
Niko ne baca prasice sa nasipa.
Title: Re: muhom na soma
Post by: Gogo on July 04, 2010, 11:46:15 AM
Evo da se konacno upisem i ja ove sezone. Istina da nije domaci ali je som...
Od jedne ugodne setnjice uz jezero ispala fina avanturica, naime, gledam kako se sarani dizu na povrsinu i sve se polako palim, pocinjem drhtati od zelje da zabacim ("slucajno" mi je i pribor u autu) i onda pukne u meni pa po alat. Nadajuci se da cu konacno i ja dobiti sarana na fly ali... nije lose ni ovo, buduci da je jezero mutno isao sam na tragove podizanja ribe na povrsinu i uz pomoc indikatora cekao potez, pa me prvi udarac i iznenadio. Cim sam zabacio nestade mi indikator, prvo sam pomislio da je veci saran prosao i zapeo za predvez pa sam kasno reagirao, ali nakon drugog zabacaja i pravog poteza te kontre uhuuuu srece. Evo ga rekoh sebi, konacno saran i tako  ja mog "sarana" umaram 15-tak minuta i tek kad je par puta krenuo u obalu postalo mi cudno, pa kad se digao i okrenuo trenutak razocaranja jer nije saran pa onda sreca jer tko zna hoce li se tako sto uskoro ponoviti. Otprilike 16-17 minuta je trajalo umaranje i onda sreca i odusevljenje. U narednih sat vremena imao sam jos jedan potez i otkacivenje krupnije ribe ali neznam dali je i to bio afrikanac ili saran.
(imam i video ali je izsjeckan pa dok to pospajamo bice i filmic)

Clarias gariepinus (afrikanac)
82 cm  4,50 kg
Jezero Abaliget Madjarska
Mamac globug na udici br.4, stap naravno Greys Stram flex  5-ca 9 stopa

(http://i516.photobucket.com/albums/u325/gogoribolov/afrikanac.jpg?t=1278236051)

(http://i516.photobucket.com/albums/u325/gogoribolov/somigreys.jpg?t=1278236051)
 
Title: Re: muhom na soma
Post by: Jr on July 04, 2010, 12:09:33 PM
Bravo majstore! Nego, kad ćeš trajno da se nastaniš u HU pa da ti dođemo u posetu, i mi bi da hvatamo ove afrikance.
Title: Re: muhom na soma
Post by: Gogo on July 04, 2010, 12:30:10 PM
Bravo majstore! Nego, kad ćeš trajno da se nastaniš u HU pa da ti dođemo u posetu, i mi bi da hvatamo ove afrikance.
He he pa nemoram da se nastanim u Hu, mozes ti da dodjes pa da odemo na to  jezero loviti. Iskreno ovi izleti u Madju mi vise odgovaraju nego da sam tu nastanjen.
Title: Re: muhom na soma
Post by: zvezdan on July 04, 2010, 12:54:38 PM
Fenomenalno!
Title: Re: muhom na soma
Post by: Šone on July 04, 2010, 01:00:48 PM
Čestitam majstore  :tbumb: e ovo je ulov  :smoke: i još na peticu ,milina....
Title: Re: muhom na soma
Post by: gringo on July 04, 2010, 02:04:21 PM
 :firends:
Title: Re: muhom na soma
Post by: Prle on July 04, 2010, 02:11:34 PM
Svaka cast Gogo.  :firends:
Title: Re: muhom na soma
Post by: Kuzma on July 04, 2010, 02:18:34 PM

 
  Bravo Gogo, odlican i vrlo redak ulov na fly
 Sto se tice Madje, idi tamo sto cesce. Koliko sam primetio imaju vode (i to bistre) na sve strane, koliko ih zelis, a i pune su ribe.
 Narocito se lepo mozes provesti loveci basove kojih ima  bas mnogo
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on July 04, 2010, 02:24:34 PM
Gogo svaka cast!
Title: Re: muhom na soma
Post by: Filip on July 04, 2010, 03:08:08 PM
Bravo Gogo :tbumb: :tbumb: Ajde sad jednog europskog  :lol:
Title: Re: muhom na soma
Post by: Gogo on July 04, 2010, 03:42:26 PM
Hvala na pohvalama i cestitkama, a sto se tice 5-ce, mislim da ima dosta rezervne snage i da ona moze izvuci i puno vece ribe samo ako je nadjem. Madja je velika, za basa sad... he da nisam lijen ko sto jesam pa da dovrsim camac ima njega i kod mene u komsiluku al ne moze bez camca. Bistrih voda neznam, ovdje u okolini i nema a da imaju ribu. To je kraj ko i u Baranji, a da idem daleko po Madji onda mogu i kod nas da se zaletim do Gorskog Kotara. Mislim da ih mi ipak bijemo u vodama i ribi. Ovo je bilo na jednom ribickom jezeru gdje se brinu da ima dovoljno ribe, placa se dnevna karta (nije puno tek nekih 10-12eura i pun je sarana, dok sam setao u 15 minuta tri ribica su vadili po sarana oko 2-5kg, zato mi je mali i krivo sto ga ja nisam dobio, ali neka ici cu ja tamo opet.
Dakle divlje su im vode (u blizini) Dunav kao i kod nas, ribari rade svoje ... ista prica.
 
Title: Re: muhom na soma
Post by: lazza on July 04, 2010, 05:36:00 PM
Alal vera Gogo!
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on July 04, 2010, 07:44:02 PM
Tek sada vidim fotke, jos jednom, svaka cast Gorane!  :tbumb:

viđe štapa isti ko' moj  ;D a tom peticom bi se moglo izvaditi i ribu od 20+kg bez problema ako je u HR več jedan šarko od 21kg izvađen nekom peticom ne baš nekog znanog proizvođača koliko sam upoznat. Naravno, ako se pravilno rukuje motkom i čekrkom.
Title: Re: muhom na soma
Post by: Šone on July 04, 2010, 08:18:07 PM
Ma klasa štapa je samo doprinela što boljem osećaju vadjenja i zamaranja ribe (i meni je mnogo lepše Bucka kada dobijem  na #5 nego na #8 ),Pošto je Gogo mušičario na gloubug mogao je eleganto da ga plasira sa #5-com  ,po meni klasa štapa igra ulogu samo pri izboru muva-strimera na koje mušičarimo tj od njihove težine .Naravno da ova petica može da se nosi i sa  krupnijim ribama  :tbumb: a kao što kaže Sebastian i rukovanje štapom je od velikog značaja tj znanje rukovanja ...
Sve u svemu skrenusmo sa teme *  :-\ još jedan + za soma ovakvi ulovi se ne vidjaju često !
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on July 04, 2010, 09:29:10 PM
Nikako da si uzmem vreme da sredim jedan video. Sa posla sam išao pešaka kući i opazio jednog baš velikog soma. Brzo sam skočio do vode i pokušao nešto da snimim i nekako sam ga snimio mobilnim telefonom. Som je bio pod obalom i samo je ogroman širok rep virio i mrdao vamo tamo. Tu je odmah malo više od metar i po' dubine da bi odmah krenulo naglo na 2m i tako dublje i dublje. Kada je isplivao vidio sam ga u celoj dužini i imao je 100%  2m+. 

E za somove od 2-3m bi ja radije koristio mušičarski štap klase 10 pa napred. Iako klase štapova uglavnom biramo zbog načina ribolova i veličine/težine imitacija kojim mislimo loviti ipak je vrlo smisleno to prilagoditi i ribi koju mislimo loviti. Ipak iako petica izvadi ribe i od 20kg je lepse to raditi sa nekom osmicom ili čak desetkom. Bolje je tako i za samu ribu.
Sada imam dvoručnjak kojega sam sam uradio i taj pokriva i klasu 11 i on bi morao biti ok za ribe od 2m hehe  :) ali još uvek mi neda mira jedna greysova desetka  ::) Neko bi rekao a što ne bi uzo' neki (saltw. fr) npr. Orivis ZG. Helios 912-4 za takve ribe ....pa bi ja, kada bi mogao  :hammer: ali u svakom slučaju za soma od kakvih 2m pa napred bi ja radije koristio neki močniji štap pa makar ga lovio i laganim puljzijevim strimerima.

Inače što me je najviše fasciniralo je to da je taj som iako tako mnogo dugačak još uvek imao onako lepo izduženo telo bez onog ružnog stomaka kakve imaju neki dvometarski somovi. Pravi lepotan  :yeswink: E takvu ribu da mi je uloviti ove godine  ::) ...ma samo da bude zdravlja ima da padne barem jedan takav kada tada.  Inače su somovi kod nas na jezeru jako plahe ribe. Čim mu priđeš sa obale ili iz čamca zbriše. Pod vodom još nekako trpi prisutnost čoveka ali i to na distanci. To je  još jedan veliki izazov.  ::)
Title: Re: muhom na soma
Post by: Šone on July 04, 2010, 10:42:41 PM
Seb je prešao skroz u BIG GAME mušičarenje ,posle šarana +20okilaša sada oće i somine od preko 2m ,nebi me iznenadilo da osvane slika za koji dan sa somom i njegovim ručno radjenim dvoručnjakom ...
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on July 04, 2010, 11:38:51 PM
uf šone, lepe želje....to je več malo teže zbog mnogih faktora što ovakvih i što onakvih...a dvoručnjak čeka strunu da mu stigne a i čekrk za kojega sada šparam  :blush:
Title: Re: muhom na soma
Post by: Gogo on July 05, 2010, 12:27:43 PM
Ma to je kod Seba samo pitanje kada će osvanuti sa fotkama i videom,a ne dali će osvanuti.  :tbumb:

Evo moj video gotov ali imam problema sa uploadom na youtube, morao sam reducirati kvalitetu pa evo kako je ispalo, pokušao sam podići u mpgu ali nije išlo pa sam na karavu digao u wmv pa je kvaliteta slike lošiji. Cijeli materijal je oko 10 minuta ali se ništa bitno ne dešava pa sam ga skratio da ne bude dosadno.

Title: Re: muhom na soma
Post by: Šone on July 05, 2010, 12:31:51 PM
 :tbumb: :respect1:
Title: Re: muhom na soma
Post by: Prle on July 05, 2010, 12:57:46 PM
:respect1:
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on July 06, 2010, 01:15:25 PM
jos jedared  :tbumb:
Title: Re: muhom na soma
Post by: tomos rider on July 06, 2010, 02:38:56 PM
sta reci sem.... :drool: :drool: :tbumb: :tbumb: :respect:
Title: Re: muhom na soma
Post by: NajIgor on July 06, 2010, 08:27:53 PM
 :respect1:
Title: Re: muhom na soma
Post by: oholi on July 10, 2010, 01:16:51 PM
koja je ovo vrsta soma, nas ima vrlo malo ledjno peraje
Title: Re: muhom na soma
Post by: Goci on July 10, 2010, 01:57:59 PM
slike (http://www.google.com/images?q=Clarias%20gariepinus&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=en&tab=wi)
Title: Re: muhom na soma
Post by: Marushani on July 10, 2010, 05:18:34 PM
Svaka cast Gogo!  :respect1:
Title: Re: muhom na soma
Post by: Gogo on July 11, 2010, 10:44:39 AM
koja je ovo vrsta soma, nas ima vrlo malo ledjno peraje

Sve ti je napisano na (7) strani, fotke, opis... listaj malo bato i unazad he he
Title: strimerom na soma
Post by: Šone on September 19, 2010, 07:10:36 AM
Ipak je moguće  :D ,eve ga prvi ! Nadam se da će drugi prilično krupniji od ovoga..
Title: Re: muhom na soma
Post by: zvezdan on September 19, 2010, 07:31:12 AM
Ha,ha,ludilo!
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on September 19, 2010, 08:59:28 AM
bravo bata šone  :tbumb:, ako ništa drugo barem imaš još jednu novu ribu na spisku ulova vrsta  :hammer: :D

Ma ako naletiš na soma koji lovi pri površini on če zgrabiti bilo šta mrda. Za njega nije bitan izgled ni boja i u to sam uveren 100% zbog nekih mojih iskustva sa dunava. Na dnu je isto moguče samo nama mušičarima znatno teže ali ako je pri površini i lovi milina jedna a gde je jedan mora biti barem još jedan sličan (govorim o odraslim ribama).
Title: Re: muhom na soma
Post by: Marushani on September 19, 2010, 09:20:00 AM
Lepo, Sone! daj pricaj vise o tom ulovu.
Title: Re: muhom na soma
Post by: Strelac on September 19, 2010, 09:37:28 AM
Lepa somuljaga Šone  :tbumb: Jel si mu rekao da se vrati po isti taj strimer kada bude postao deda?
Title: Re: muhom na soma
Post by: Markovic on September 19, 2010, 11:02:10 AM
To je ikra od soma  :D :D


P.S. Sala mala ;)
Title: Re: muhom na soma
Post by: Strelac on September 19, 2010, 11:11:37 AM
Što si, bre Markoviću, takav? Zezaš čoveka.

Vidiš da on nije ni znao da ima strimere za lov ikre  :D :D :D

P.S. Šone, brate izvini ali nisam mogao da odolim  :doh:
Title: Re: muhom na soma
Post by: 100ka on September 19, 2010, 02:37:30 PM
U bre Šone kolke su tu žabe kad su punoglavci ovoliki ;) :D
Title: Re: muhom na soma
Post by: Šone on September 19, 2010, 03:31:46 PM
 :hammer: e ima da se potrudim jedan dan ako ne uvatim jednog  od preko kile  :lol:
Title: Re: muhom na soma
Post by: lazza on September 19, 2010, 05:11:48 PM
Čestitke Šone! Gde si ga ulovio i kako? Jel strimer bio na dnu ili...? Kaži nam nešto više.
Title: Re: muhom na soma
Post by: Šone on September 19, 2010, 06:47:37 PM
Evo ovako je bilo ..Tamiš ,kišica rominja od bucova ništa već danima ,uz samu obalu dubina od preko 2 m ,pre nekoliko dana sam video da je na metodu "muvanja živim kederom" tu ulovljen jedan mali som ,znam da ima i pokoja štuka a drugar mi se kleo da mu je na metar od obale som od preko kila udario u neki veliki vobler od preko 12 cm ali mu je spao ...i tako ..nameštam tonući predvez 1.5 m i stavljam tippet od 0.50mm u dužini od 2 m ,iz kutije biram Coyotee'a (to je onaj strimer sa krilcem od leptira) ajde bar da maknem neku štuku ali se u sebi potajno nadam somu zato ne stavljam sajlu i zabacujem 6-7 m od obale jer dalji zabačaji na žalost prosto nemaju svrhu dubina je preko 5-6 metara a vodena struja nema šanse da obori strimer na dno (nemam tonu'ću strunu ali ću je nabaviti najverovatnije u najskorije vreme ) ..dakle puštam ga u kontra tok blizu obale i počinjem da osećam kako strimer čuka po dnu ,posle 20 sekundi osećam ribu koja je na kraju predveza povukla dva tri puta ,lagano kontriram i mislim mala štuka ...no prevario sam se...
Title: Re: muhom na soma
Post by: Goci on September 20, 2010, 12:29:55 AM
Gde ti je rukavica za prihvat somova?  ??? Mogao je da ti zubima zguli kožu sa pola ruke...  :o I šta ako se to posle inficira? Ja se ne bih tako igrao sa somovima...  ::)
Title: Re: muhom na soma
Post by: Šone on September 20, 2010, 11:50:41 AM
 ;D
Title: Re: muhom na soma
Post by: Gogo on September 24, 2010, 09:19:31 AM
Šone majstoreeee toooo  :tbumb: :tbumb: :tbumb:
Title: Re: muhom na soma
Post by: Marushani on January 05, 2011, 12:19:51 PM
vidite kako to radi francuz, par mrena i klenova i po koje somce upeca.
Title: Re: muhom na soma
Post by: gringo on January 05, 2011, 05:41:27 PM
Mnogo volim da vidim ovakve klipove (hvala Borise). A gosn Francuzu svaka cast :tbumb:
Title: Re: muhom na soma
Post by: Marushani on January 06, 2011, 10:28:05 AM
tako to izgleda kada ljudi cuvaju reke, tada mozes pecati puno vrste riba na jednom mestu. Da znas "gringo" da takve klipove volim i ja videti a vise bih voleo biti na takvim rekama. Sto se tice francuza, svaka mu cast.... i svaka cast  mestu gde se rodio.
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on January 06, 2011, 10:55:47 AM
upravo tako, prelepo je kada su vode pravilno čuvane i time bogate lepim ribama.
Title: Re: muhom na soma
Post by: Sendenca on January 23, 2011, 12:17:30 AM
Evo jednog dobrog Fly Fishing magazina u elektronskom obliku u kome je u slici i reci opisana reportaza lova soma na strimera na Ebru u Spaniji.
Sto je veci kijanet napolju, to vise razmisljam o Velikoj Moravi na leto. "Iskopace tebe Bili..." !!!
:bat:

http://www.flymage.net/english.php
Title: Re: muhom na soma
Post by: gringo on January 28, 2011, 10:06:01 PM
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on January 28, 2011, 10:48:01 PM
A da Rudi ih cepa i to momački!  :yeswink:

Ali evo ja sam konačno sebi zacrtao da se ove godine stvarno potrudim oko somova. Prošle godine sam planirao kao nešto ali pažnju mi odvukli šarani i nisam se smirio dok nisam dobi onog od 22kg i kusur. E sada, čim se sezona otvori lepo u kanu  :lol: močuga, ogromno backinga i konkretno strimerče pa šta bude bude. Znam par lokacija gde se kreću ovi preko metar ipo...znam i mesta gde su komadi od 2m ali tamo ni dubikaši ne mogu zabaciti jer su u pitanju podvodni svodovi.

E pa nadam se ove godine upisati i  sa kakvim somom...naravno, mislim na ribe od 10kg na više....da, znam, skromnost mi je vrlina  :hammer: :D
Title: Re: muhom na soma
Post by: Sendenca on January 29, 2011, 12:38:18 AM
Ko pre devojci, devojka njegova!!!
Title: Re: muhom na soma
Post by: Gogo on January 31, 2011, 09:07:28 AM

E pa nadam se ove godine upisati i  sa kakvim somom...naravno, mislim na ribe od 10kg na više....da, znam, skromnost mi je vrlina  :hammer: :D

Eh Seb. skromnost je vrlina koja nije uvijek neophodna, ima da ga pukneš i da bude 20+, kao i šarani koje loviš, majstor si od zanata biće toga ove godine opet zar ne ?!
Title: Re: muhom na soma
Post by: Rancic on January 31, 2011, 09:59:23 AM
55 sekunda na klipu.
Baaam -  ode štap - ko staklo.
Title: Re: muhom na soma
Post by: sebastian on January 31, 2011, 05:07:08 PM

E pa nadam se ove godine upisati i  sa kakvim somom...naravno, mislim na ribe od 10kg na više....da, znam, skromnost mi je vrlina  :hammer: :D

Eh Seb. skromnost je vrlina koja nije uvijek neophodna, ima da ga pukneš i da bude 20+, kao i šarani koje loviš, majstor si od zanata biće toga ove godine opet zar ne ?!

Lepe reči Gogo i hvala za kompliment. Samo da bude malo više izlazaka na vodu pa če i toga da bude  :)

Moram se samo disciplinirati i ne dozvoliti da mi pažnju odvuče neka druga ribica.
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Goci on May 19, 2011, 12:44:56 PM
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Šone on May 19, 2011, 05:57:26 PM
I kod nas bi bilo ovako da ne pojedu soma živog odmah čim ga upecaju,U Španiji je korov riba a kod nas je poslastica........
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on May 19, 2011, 09:35:03 PM
Fantastično!!!! Tamo su stvarno idealni uveti za ovakav lov soma!
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on May 19, 2011, 10:33:19 PM
možda i ja ove godine se upišem sa jednim  ovakvim  :lol: ::)

Title: Odg: muhom na soma
Post by: NajIgor on May 20, 2011, 01:10:59 PM
De der ajde ne preteruj  :hammer:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on May 20, 2011, 07:12:59 PM
hehe...ma ja se samo šalim  ;D ko če se bre baviti ovolikim ribama  ;)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on May 20, 2011, 09:20:52 PM
Tataaaa i ja bi to radioooo...
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on May 20, 2011, 09:31:44 PM
eto sad imaš priliku da izčeprkaš kakvoga iz kakve rupe pod obalom  ;D
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on May 20, 2011, 09:37:52 PM
Krenuo sam ga traziti ali sve je pod drezgom, sva je riba u drezgi i tek navece kasno izlaze van, malo mi nezgodno ostajati na toj vodi do kasno, previse je krivolovaca pa bi mogli da se uplase kako zato ostajem da im cackam "alate" pa nevolim sam ostati na vodi do kasno. Inace jucer sam gledao kako mi jedna "podmornica" prolazi ispod camca. Krenio je nekih 10-tak metara iza mene prema trsci, a ja sam mu bio na putu ka rupi, ostavio je trag mjehura sirok nekih 60-tak cm sirine do trske tj. rupe ispod trske, debeli je sloj drezge pa se uopce ne dize za dana a iz istog razloga mu nemozes baciti nista sto bi ga zanimalo kroz tu drezgu. Nezgodna situacija, po svemu sudeci moracu u nocni lov za brkom. Samo da skupim hrabrosti ili nbavim kalasnjikov za svaki slucaj. :hammer: :hammer:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on May 20, 2011, 09:54:56 PM
hahaha pa to je bar lako, gajbu pive i do borova u neku kafanu i eto brzo ces dobiti neki AK47  :hammer: ali tetka je ipak bolja, manja i mnogo gadna  :D Šalu na stranu, uzmi nekog kompanjona pa juriš po brkatog.
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on May 20, 2011, 10:09:31 PM
Mali mi je camac  :whistle: ne zelim dijeliti soma s nikim kad ga ufatim ,bice samooooo moooooj  :hammer: :hammer: A ni to ne zelim davide kako se to radi, pa da me tu kopiraju i skidaju ideje :whistle:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on May 31, 2011, 02:08:38 AM
Evo ga moooj mooooj samooooo moooooj !!!! :hammer:  60-tak cm , i pliva dalje Puškašom jer je još u zabrani.
Nije nešto veliki  ::) al je som, dakako moje prvo somče na muhu, probio se led, sad bi trebao da bude lakše. Uz njega sam imao još dvije kraće borbe i jedan uredan promašeni raub kraj strimera, ne znam jel promašio moj strimer ili je udario na nešto drugo al me uredno uplašio kad je puko na par metara od čamca.
(http://i516.photobucket.com/albums/u325/gogoribolov/somnastrimera.jpg)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Markovic on May 31, 2011, 03:30:54 AM
... то царе  :tbumb:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: zvezdan on May 31, 2011, 06:05:58 AM
Opa,bravo za ribu!
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Strelac on May 31, 2011, 07:29:06 AM
Bravo Gogo  :respect1: :respect1: :respect1:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Milanče on May 31, 2011, 07:49:14 AM
Gogo se vraća... sećam se onih tvojih dooobrih smuđeva od pre par sezona :tbumb:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Šone on May 31, 2011, 11:20:23 AM
fantastican ulov  :tbumb:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on May 31, 2011, 11:29:40 AM
Hvala momci hvala, eh Milanče to su bila ona dobra stara vremena kad se živjelo na kredit i lovilo skoro svake noći, sad valja krasti vrijeme za ribolov od spavanja i vraćati kredite. Ma nekako ću već da uskladim, makar kunjo na poslu preko dana. :'(
Title: Odg: muhom na soma
Post by: NajIgor on May 31, 2011, 03:43:02 PM
Svaka cast, extra som, milina jedna  :tbumb:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on June 11, 2011, 02:30:13 PM
Onaj mali somić me ohrabrio pa sam počeo plesti neke opake planove za ovo ljeto. E pa vezano za to ...

(http://i516.photobucket.com/albums/u325/gogoribolov/catfishkiler02.jpg)
(http://i516.photobucket.com/albums/u325/gogoribolov/catfishkiler.jpg)

A na vaše pitanje: " a čime to bacati ? "  evo čime ...

(http://i516.photobucket.com/albums/u325/gogoribolov/echoion.jpg)

Za ovu "haubicu" Echo Ion 1090-4  10# -ka, pobrinuo mi se Simpson da postanem ponosan vlasnik prekrasnog i prejakog štapa. Koristim priliku i da mu javno zahvalim za trud, kao i kolegi "majstoru od špage" Esox-u  što mi je spojio shoting head i runing line tako da se ne može ni primjetiti spoj, kao da je tvornička izrada  :tbumb: :tbumb:
Čekrk je Vision Koma Kasette 11-ca , interesantno riješenje izmjene tj. "rezervne špulne" koja je iz dva dijela pa se kao kaseta mijenja na kućištu samo vanjski dio koji drži šnjuru.
Title: Odg: muhom na soma
Post by: lazza on June 11, 2011, 03:41:51 PM
Gogo set ti je odlican i mislim da ce moci da odoli i onim najvecim. ;)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on June 11, 2011, 06:44:05 PM
Ma samo da dodje brko, ima zubima da ga vadim ako treba, a za komplet i ja mislim da je ok i po preporukama i po nekom mom iskustvu, mislim da ce biti ok.  8)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: gringo on June 11, 2011, 06:47:15 PM
Stavi komsijsku macku za muvu i lagano pecaj one od 50+ kila ovim priborom  :)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on June 11, 2011, 06:48:57 PM
Ne moram komsijskuu, imam ja svoju, al mi je zao. Radije cu neke strimercine da radim.
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on June 11, 2011, 08:58:39 PM
u kakve fine udice za brku...samo takve...i ja sam malo tražio kod nas isti taj model ali nisam još našao. Strimer je sasvim ok po mom mišljenju a močuga je prva liga  :tbumb: :yeswink: e sada hoš da je propisno krstiš ;)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: japanac on June 11, 2011, 09:00:28 PM
Ihhh... Moj komšija prošle godine na malo mače u crno belom dekoru zviznuo brku od 34 kg.
Uzeo u propadanju kad se mače udavilo i počelo da tone.
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Goci on June 11, 2011, 09:09:22 PM
Udavilo ili "napilo vode"? Ako je to bio onaj Miki, "mače" je bio ogromni strimer od crno-belog repa divlje mače i samo je trebalo malo vremena da "popije" vodu i potone. Kako si ti napisao čovek bi pomislio da je pecao na živo mače.  :doh:

Inače je koristio Spin štap, pa iako je koristio strimer tome nije mesto na ovom forumu...  :P
Title: Odg: muhom na soma
Post by: japanac on June 11, 2011, 09:12:33 PM
M asamo sam hteo da prijavim da može da se peca i na žive mačiće... Ali znao sam da čovek ništa normalno ne sme da vam kaže. Odmah napadate. >:(
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Goci on June 11, 2011, 09:17:19 PM
Bre, što si neki prek čovek... Ok, to verovatno nije taj Miki...
Title: Odg: muhom na soma
Post by: saleja on June 11, 2011, 10:53:03 PM
Gogo svaka cast na ulovu...i priboru....
Ja se takodje spremam za brku... cekam da mi V.Morava padne malo, taman da do kompletiram pribor pa svasta moz da bude////
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on June 11, 2011, 10:56:44 PM
i ja se nadam da ču ove sezone konačno i njega da overim...več dve prošle sezone sam imao ideju da i njemu posvetim malo vremena ali uvek mi je nešto drugo odvuklo pažnju...ove godine mora da padne (nadam se)  ;D
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on June 28, 2011, 08:51:56 AM
Evo još jedne somovske bebe od sinoć, pored ovog maloga sam imao još samo jedan strahovit udarac ali se istog trenutka riba zabila u drezgu i otkačila, nebih mogao garantirati dali je som ili smuđ.

(http://i516.photobucket.com/albums/u325/gogoribolov/DSCF6879.jpg)
(http://i516.photobucket.com/albums/u325/gogoribolov/DSCF6878.jpg)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: zvezdan on June 28, 2011, 09:08:38 AM
Ha,ha,odlično,odlično.Konačno si se aktivirao!Sad kad padne neka cepanka kao one godine.
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Milanče on June 28, 2011, 09:54:06 AM
Vlada Marković kad ovo vidi popizdeće :) Dok se on kani ti ih hvataš.
BRAVOOOOOO Gogo :tbumb:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on June 28, 2011, 10:23:28 AM
Hvala kolege, samo... male hvatam a mame im i tate oko mene udaraju a neće na strimera. Neka dođe nešto veće da mogu više onu haubicu Eona da isprobam i ovo je fino, ali bi ja da krstim onu moju novu motku  ;)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Markovic on June 28, 2011, 10:30:13 AM
Кад порастем бићу Гого
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on June 28, 2011, 10:46:00 AM
Кад порастем бићу Гого
:D :D :D :D :D e ovo mi još niko nije rekao  :tbumb: :tbumb: :tbumb: uljepšao si mi jako tmuran dan
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Markovic on June 28, 2011, 07:19:14 PM
Па да ја теби улепшам дан а ти мени удариш зазубице :P

 :lol:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on June 28, 2011, 09:16:55 PM
toooo bata Gogo!  :tbumb: Ma ima da krstiš tu novu motku 100% i ima da  padne neka grdosija  ;)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sasats on June 28, 2011, 09:32:36 PM
svaka cast druze  :respect1:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on June 28, 2011, 09:37:07 PM
ja sam i danas ronio i nema soma ni za leka...kod nas se na jezeru ove godine drže dubine i dalje od obale :s pa sumnjam da ču ove godine kojega da izčeprkam a baš sam si to zacrtao  :blush:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on June 28, 2011, 10:24:59 PM
Ajde Seb, pored sve one ribe kojom nas ubijas u pojam, mrene, klenovi, lipljani, sarani samo ti jos som fali  pa da nam skroz ubijes volju za mahanjem :hammer: :hammer: ostavi brate nesto i za nas koji nemamo tako lijepe vode u okolini ;) Salim se naravno, samo ti nadji svog brku i neka i on bude 20+  :tbumb: :tbumb:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on June 28, 2011, 11:50:08 PM
... nadji svog brku i neka i on bude 20+  :tbumb: :tbumb:

 ::) uf kad bi bar ali jednostavno nemam sada več dugo vremena za jedan odlazak na vodu...samo posao, posao pa neke obaveze pa opet posao  :blush:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: oholi on June 29, 2011, 08:40:24 AM
rodjeni da pecamo naterani da radimo.....ribolovacka je muka pregolema :D
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Šone on June 29, 2011, 12:38:43 PM
Bravo Gogo samo rokaj somovinu  :tbumb:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on June 30, 2011, 08:32:27 PM
Evo sutra se otvara i kod mene lov na soma a ja sutra baš slobodan  ;D ali  :blush: ovih dana sam preronio sva mesta gde bi trebalo da ga bude i da je meni dostupačan sa obale ali nema ni traga ni glasa od soma. Ipak sutra idem u potragu za njim, naravno lovim sve živo što mi naiđe ali najviše se nadam somu. Sva ta mesta ču izčačkati štapom pa šta bude. A da idem ciljano samo na njega teško če to da bude jer šarane ovaj put nezaobilazim a isto tako i štuke i njihova mesta koja poznam  ;D ko zna možda predveče i padne koji brko a možda i smuđ.
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on July 01, 2011, 01:46:32 AM
Evo od danas tj. jučer, već je petak. Jučer popodne/predveče pretraživao sam dno uz trsku tonućom šnjurom i onim velikim strimerom, pa evo i ćorava koka našla zrno. 117cm, 11380 grama

(http://i516.photobucket.com/albums/u325/gogoribolov/som300602.jpg)
(http://i516.photobucket.com/albums/u325/gogoribolov/som300601.jpg)
(http://i516.photobucket.com/albums/u325/gogoribolov/som300603.jpg)

Ovoga nisam pustio krasiće mi trgovinu prepariran cijeli, imaću sutra šta da radim dok ga ogulim itd.

Title: Odg: muhom na soma
Post by: Šone on July 01, 2011, 07:07:16 AM
Čestitam  :tbumb: sledeći neka bude bar 1.50 m a predlažem da bude i strimer sa kojim je ulovljen u sklopu eksponata  :tbumb:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: zvezdan on July 01, 2011, 07:28:34 AM
Kakav ulov!
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Milanče on July 01, 2011, 07:32:28 AM
Ma nanjušio si ih ti ove godine, ali ovaj je baš veliki!!! Imaćeš šta da pričaš unucima  :doh:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: oholi on July 01, 2011, 08:20:18 AM
bravo  :tbumb:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on July 01, 2011, 08:23:31 AM
Hvala kolege, da priča je tu, ulov je baš dobar, a uz eksponat će naravno biti i strimer Šone  :)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on July 01, 2011, 12:01:07 PM
E brate Gogo svaka čast!!!  :yeswink: Eo ja sam jutros pročačkao sva moguča mesta za somom ali nema vajde. Zato sam digao nekoliko kapitalnih šarana  :D ;D :smoke: najteži 15,5kg. Sada moram nešto da pojedem pa se vatam maske i peraja i idem da vidim gde je sva ta riba nestala...da znam dal da tražim  somove ili da prešaltam na nešto drugo jer ovo je sada ko da loviš u bunaru.
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on July 01, 2011, 12:03:17 PM
15,50 kg  :o  bravo majstore, tu nas debelo šiješ , moj kilaš mu nemože biti ni do srednje peraje  :( al neka , naći ću ja već i velike šarane na Puškašu, samo da se još malo izguštiram na somu.  :tbumb:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on July 01, 2011, 12:14:52 PM
a Puškaš  :)  :tbumb:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Strelac on July 01, 2011, 01:31:22 PM
Bravo Gogo majstore  :tbumb:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: IVANTS on July 01, 2011, 01:34:59 PM
Čestitam Gogo, skidam kapu, ulov vredan svake pažnje
Title: Odg: muhom na soma
Post by: peka on July 01, 2011, 02:57:59 PM
E pa Gogo ....ebo si mu kevu,svaka cast....... :respect:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on July 01, 2011, 04:13:27 PM
 ::) Hvala ljudi, hvala, nemojte više ću se uobraziti  ;)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on July 01, 2011, 06:54:02 PM
oterao me pljusak a ja čekao ovo vreme ne bi li se somovi izvukli više iz svojih rupa  >:( nadam se da če prestati ova kiša pa do 23 h imam fore. Kad se ja zainatim to je težak fizički rad  :D :doh: :hammer:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Markovic on July 01, 2011, 07:36:39 PM
Е сад те признајем за  МАЈСТОРА :hammer: :hammer: :doh:

 :tbumb: :tbumb: :tbumb:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sasats on July 01, 2011, 09:15:34 PM
bravo gogo . ovo je ulov kakav i varalicari mastaju  :tbumb:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on July 01, 2011, 10:16:01 PM
e kako kaže ona narodna..."ne lepi momci nego uporni"  :hammer: :D  :smoke: I tako pljusak stao, doduše malo rominja ali nema više onog vetra blesavog pa ja pravac voda....tu i tamo malo zagrmi i to je ono što kažu da somu "prija". Eto i ja sam se konačno upisao sa somom  na "fly" ;D daleko je od ovoga Gogotovog ali jeste som  ;D :lol: (ravno 71cm). Danas sam prvi put toliko vremena posvetio somu i baš mi drago da se nisam mučio uzaludno i zaobilazio posle sve šarane, klenove i po koju štuku. Doduše dva smuđarka su mi se okačila na strimer od 18cm  :doh: i odpala oba pod nogama a štujica od oko 40cm ga spakirala samo tako  :doh:

Dobro da soma nisam slikao mojom podvodnom kamerom jer več  danima ne mogu da nađem kabal. Slikao sam telefonom i evo ga:  :)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Strelac on July 01, 2011, 10:40:52 PM
Auuu rođoooo!!!

Seb, ti i Gogo ste se baš dali na opako mušičarenje. Svaka čast obojici, ali stvarno  :tbumb: :yeswink: :tbumb: :yeswink: :tbumb: :yeswink:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: aca-laki on July 01, 2011, 10:49:04 PM
Stvarno svaka cast,i te kako dobri ulovi,nema sta mozemo vam zavideti na somovima,upornosti i znanju! Bravo momci!
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on July 01, 2011, 10:52:30 PM
hvala :)

ma kakvo "opako" mušičarenje, to možda Gogo...ja nisam išau u ribolov ima več podugo...ima več 20tak dana kako nisam omirisao vode...zato sam se danas izforsirao, osetim svaki mišič  :yeswink:

heh...opako bi bilo da ja mogu na vodu svaki dan pa makar i na pola sata...ali verujem da će doći i to vreme  ::)

Title: Odg: muhom na soma
Post by: sasats on July 01, 2011, 10:54:47 PM
som na musicarskom priboru je veoma redak i vredan ulov . a da se dve ovakve lepe ribe ulove i objeve na forumu prelazi u naucnu fantastiku.... bar za mene i vode na kojima pecam 

cestitam obojici na veoma vrednim ulovima  :)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: strashni on July 02, 2011, 12:20:36 AM
ja cu da batalim musicarenje, majke mi  :tbumb:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: zvezdan on July 02, 2011, 06:43:22 AM
Ljudi,svaka čast.Ekskluzivni ulovi!
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on July 02, 2011, 08:37:19 AM
Pa tooooo Sebo majstore  :tbumb: Al mora da nađeš i onoga što si ga snimao onomad podvodnom kamerom, ima i tamo kod tebe pravih macana, samo upornost. NEgo vidim ni ti se ne zezaš po pitanju pribora ideš na macane  ;)
Ja sam eto sad malo zanemario sve ostalo po pitanju mahanja (pa i ženu i posao  :hammer:) non stop na vodi pa je urodilo, a drugačije ni nemože. Sad do ponedjeljka mirujem, pa nastavljam.
Svaka  čast Sebastiane odličan ti je som !
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Šone on July 02, 2011, 08:52:49 AM
Bravo Seb !  :tbumb: Počinjem da razmišljam gde da tražim soma ...
Title: Odg: muhom na soma
Post by: NajIgor on July 02, 2011, 09:44:04 AM
Ljudi predivno  :tbumb: Što kaže jedan kolega SF mušičarenja, hvatanje somova  ;)
Seb nereče gde si ga nafatao, jel na jezeru? Iskreno i od srca  :respect1:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Šone on July 02, 2011, 03:43:10 PM
Seb ,ovaj strimer što si dobio soma čini mi se red head je isti onaj sa kojim si tovario štuke ?
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on July 02, 2011, 04:35:47 PM
da...to je moj veteran evo več treča ili četvrta godina kako ga koristim  :yeswink: a gde ga sve nisam zakačio več i išao po njega  :doh:  :D Tah strimer je ubo jako mnogo štuka pa i po kojega smuđa do 40cm  :yeswink: a eto i soma sada...a dugačak je 18cm.

@Igore, naše jezero

Ima tu somova i preko 2m, ronioci su viđali u dubinama ogromne ribe a ja lično jednom sa obale komadinu oko 2,5m  :yeswink: jao da mi je takvog zakačiti  ::)

@Gogo, ovaj štap je #7/8 a kada bude mogučnost planiram jednu desetku...humanije če biti za umaranje šarana od oko 10do 20kg i više za mene a i za ribu  :) a i trebam neki top za teže i veče strimere i ostale velike ribe...moj štap je ogromno tako teških riba izvadio i za mene je perfektan i dugo ga več koristim ali polako dolazi vreme da se snabdem kako sam rekao i sa jednom desetkom.
Title: Odg: muhom na soma
Post by: NajIgor on July 02, 2011, 04:40:51 PM
Ostao bi bez Zvezdaškog strimera  :hammer:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on July 02, 2011, 04:43:53 PM
Ostao bi bez Zvezdaškog strimera  :hammer:

ej, več sam vezao iste takve da ih imam malo više i pogubio ih sve a ovaj se ne da godinama a ni malo ga ne šparam  :D

sav je od craft fura i kristal fleša, kod glave olovo, epoxy glava a farbano crvenim markerom...
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on July 02, 2011, 06:27:51 PM
Rudi Heger-a sam več spominjao tu negde na forumu. Čovek ima več dosta iskustva u mušičarenju ovih naših slatkovodnih kolosa. On ih lovi na klasične štukaroške strimere i ništa veče i duže od toga...evo par zanimljivih rečenica u ENG jeziku: "When flyfishing for Catfish Rudi Heger uses a Rod of class 10 to 12, a fly line with a shooting head and a leader out of 0.40 or 0.60 monofilament. The 4 to 5 gramm lead shot is attached 50cm in front of the streamer.
He has caught all of his Catfish on Pike flies and has noticed a better return when using tube flies with trebles than fishing with the common large streamers tied on a single hook. The streamer does not have to be over dimensionally large, the usual Pike streamer size is more than adequate" (Original link (http://www.rudiheger.eu/shop_content.php?language=en&coID=45&XTCsid=6590865d552152cf947abbec863ae0c4)).
Title: Odg: muhom na soma
Post by: strashni on July 02, 2011, 09:14:28 PM
Seb, nisi napisao kako si ga maznuo, kako je vukao, kako se borio, mozda i jesi...hm? opisi celu situaciju da steknemo clu sliku... ;)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on July 02, 2011, 10:07:12 PM
pa posle onog šarana od 15,5kg i nekih za koju kilu manje mi delovao ko krpa koja se nešto kao uvija  :hammer: mada moram priznat  i on je pružao otpor da se štap baš lepo savijao skoro do korena i pokšavao se zavuči pod obalu gde su neki drveni stubovi i iza njih su pod-obalne jame. A posto sam mahao celi dan i pretraživao sva somovska mesta meni poznata več sam bio pomalo nasičen toga ribolova na slepo i predviđeno. Tako da sam bez previše nekog očekivanja ipak ustrajo. Več u sam mrak oko 10 sati sam počeo da češljam jedno fino mesto gde je dubina odmah 2-3-4m kako gde...i tako uz obalu, metar po metar...što bliže površini pa i na samom dnu. Ovaj je udario nakon toga što sam pustio strimer da padne na samo dno i jedno pet šest puta sam  povukao kao da bi đigovao. Tu je sledio udarac.  Zapravo samo sam osetio naglu težinu, zgrabio je i ja sam dao kontru, kako sam kontrirao ladno je krenuo prema površini pa mi bilo več čudno kakva je to mala ribica da bi odmah zatim počeo da pumpa u dubinu i pod samu obalu gde su drveni stubovi i jame. Ja sam ga izforsirao i valjano mi se izuvijao prije nego sam ga spravio na suvo. Kratka ali fina borbica.
Ma nije mi fora nešto mnogo prepričavati za tako malu ribu...ipak to naraste i preko 2,5m  ;) Da mi je sledeči put nekog od 1,5m puna kapa  ;)  ;D ::) mada mi je i od ovog bilo puno srce  :)

Pribor ko' i skoro uvek kada strimerišem: štap 9' #7/8, čekrk tome primeren i struna RIO OutBound wf 8, lider pleteni konusni i krači predvez 0,40mm. Strimer ste več videli više puta  :lol:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sasats on July 02, 2011, 10:37:46 PM
Ma nije mi fora nešto mnogo prepričavati za tako malu ribu...ipak to naraste i preko 2,5m  ;)

ma i nije ti fora , da znas  ;)
ti si druze juce ostvario ribolovni san mnogih ribolovaca a ne musicara  :o
u istom danu uhvatio si sarana od 15 kila i jos par komada , smudja , stuku i za kraj kao slag na tortu lepo somce  :drool: ja znam da u sloveniji ima gomila ribe , ali uvakav uspeh sigurno ne moze da ostvari svako . svaka ti cast na ribolovnom danu i da znas da nije skupa dnevna dozvola koliko god da je kad je moguce uloviti toliko takvih i tolikih riba u jednom danu  :respect1:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Šone on July 02, 2011, 10:54:27 PM
 
pa posle onog šarana od 15,5kg i nekih za koju kilu manje mi delovao ko krpa koja se nešto kao uvija  :hammer:

Ja mislim da se Seb izbezobrazio malo a ?  :D
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on July 02, 2011, 11:22:35 PM
hehe :D ma jok, samo volim da fatam ribe ;) a ovde ima šta da se lovi. Ianče kada sam hteo pred jednim kolegom da klepim šarana nije išlo. Tada su se več ceo dan vozali na tom mestu čamcima, galama, turista tone i riba preplašena...i najbolje prezentiranu mušicu nisu hteli...došli bi do nje i okrenili se...nisu bili ni gladni. Ujutro dok je mir najbolje je tu za šarana ili biti na nekoj mirnoj  lokaciji. Inače nije to nešto teško kada ribe ima dosta i kada su uveti donekle dobri. Istina je da ne može svako da dođe ovde i odma polovi sve to. Mora ipak poznavati vodu i terene. Ili, da dođe na vodu kada se mnogo krupne ribe pokaže blizu obale što nije često. Tada je to milina jedna...ali nikad nisam lovio u takvim uvetima iako tu živim. Ali stvari se po malo menjaju. Npr. idem u šetnju oko jezera i naletiš na soma od 2 m pored obale :/ ajd sad, ili štuketinu ogromnu ali si bez opreme. Mnoge fantastične ribe se pokažu u krivo vreme. A da mogu imati godišnju dozvolu verovatno bi i u šetnju nosio barem kakav komad opreme :hammer:
Prošle godine je bilo moguče metarske smuđeve dobiti blizu obale a sada ako i malog dobiješ sretan si. Krivo mi da to nisam iskoristio a isto vredi i za krupne somove. Ko mi kriv kada sam tražio samo velike šarane. Tačnije, čekao sam da završi mrest i som i smuđ su se posle toga tu zadržavali na tim nekim mestima ali ja sam tada imao mnogo posla i jednostavno sam i zakasnio...da sam znao da če ove godine biti ovako slabo uzeo bi si bar jedan dan slobodno ali šta je tu je...sada moram da lovim na silu....tj. da mnogo truda uložim ne bi li nešto ulovio i mnogo na slepo/predviđeno da se lovi.
Title: Odg: muhom na soma
Post by: saleja on July 04, 2011, 12:15:39 AM
Decake pre svega da ti cestitam... Iz svakog tvog posta citajuci ih  stekao sam utisak da se radi o ozbiljnom igracu... I ako tvoja kvota za juce me ne cudi mnogio... Ja kad bi napravio taj skor na mojoj mrkoj velikoj moravi, uf ne znam niko ziv me ne bi mogao da ubedi da nisam najbolji  :smoke:...  Ljudi salu na stranu, moram da postavim jedno jako glupo pitanje..???... Kako bre uopste lovite tu ribu na strimer,  ja pristojno baratam suvom, mokrom i nimfom, ali kad nakacim strimer unapred znam da mi dan propao...
Aj sad lepo de ste prepisivali :sm:
Da ne budem  mnogo off nek mi sane neko na pm...


Gogo svaka cast majstore i tebi i po oruziju i po plenu  :respect1: :respect1: :respect1:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on July 04, 2011, 09:41:32 AM
Prepisivao od Rudija Hegera, našao ga na netu, slijedio njegova uputstva prema DVD-u Fly Fishing for Giant Catfish. Imam sreće da mi je voda dooosta slična kao vodana kojoj on lovi , nije ovo Rio Ebro kod mene ali ima i ribe i velike ribe. U biti nema tu neke fantazije, veliki strimer i bacaš, radim iz čamca popodne predveče sa tonućom šnjurom, uveče sa plivajućom, isto je i sa strimerima, za predveče neke velike mrcine (dok je velika udica i strimer je sam po sebi težak, zečetina pije vodu pa vuče dole...) Preko noći, veliki plivajući strimer , može one koje koristimo za štuku, puno srneće dlake da ga drži na površini, po meni boja ne igra ulogu ni za dno ni za površinu. Som i tako udara uglavnom po bočnoj pruzi kojom osjeti ribu-vibraciju, ne koristim nikakve smradove, mada nije isključeno da bi to bilo dobro za dno kada som pretražuje njuhom dno. Površinski mi je u zadnje vrijeme, s obzirom da je počela žetva i miševi plivaju preko Puškaša, dakako miš, točnije miš - gurgler, nisam ga slikao no ima nekih 15-tak cm + rep, puno dlake a foam na leđima ga drži na površini. S tim izlazim noću stajem ispred trske uz obalu i vučem paralelno sa obalom na djelovima gdje sam čuo da se som javi.  Imao sam na njega do sad dva promašaja, zanimljivo je to da na mi na miša nije udario onako kako to on zna žestoko na woblera, nego je to bilo nešto ... hmm kako da ti kažem, kao da kuži da mu miš nemože pobjeći kao ribica i lagano mu je prišao i "pokupio ga" to me i sjeb... bio sam iznenađen i čekao sam raub kojeg nije bilo, pa kad sam dalje vukao polako osjetio otpor i otkačivanje ribe kojoj je miš u stvari već bio u ustima, a možda me zeznila i zaštita za udicu koju sam imao gore jer ima puno drezge na tom dijelu. Sve u svemu dva puta sam fulao.
Dva mala somića sam dobio na smuđarske strimere, a onaj macan je došao u dubini pri "oranju" vjerojatno sam mu provukao baš pred nosom pa je pokupio, bilo je kao da sam zapeo za panj, prvo ga ukopao a onda lagano lijeno krenio pumpati. I tako je pumpao nekih 15-20 minuta neznam koliko izgubio se tu osjećaj vremena. Šetao mi je oko čamca sreća nisam bio sidren pa mi se nije zapleo u štrik sidra. Kad se umorio digao sam ga i rukavicom izvukao van.
Eto toliko o tome, ako će ti šta pomoći primjeni  :bye:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on July 04, 2011, 04:29:27 PM
Eto Gogo je sve napisao  ;D ;)

I ja sam kopirao Hegera, malo koristio svoje varaličarsko iskustvo sa somom... Ali ja ne mogu još mnogo tu da pišem nešto jer sam tek prvo somče ulovio na ff. Još moram ja da studiram to područje ;)

Pored sve teorije i iskustva upornost se najviše isplati. Čitajuči iskustvo Rudija, godine truda je uložio da bi sada na jednom izlasku ubo dva velika soma a mlatio bi celi dan....ako se dobro sečam negde je zapisano da zabaci strimer i preko 200puta na dan da bi ulovio jednog ili dva kapitalna soma...tu još nije ubrojano mahanje i rolovanje nego samo prezenatcija 200 x na dan  :yeswink: sa močugama 10 do 12 aftma  :smoke: to je prava fizikala tako da ovog što sam ja dobio je  pravo čudo jer ja nisam bio baš toliko uporan, negde između sam se igrao malo i sa drugim ribama, išao kuči na ručak, malo čak plivao pa onovo u ribolov...ali poznam malo te terene i to mnogo znači  ;)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Šone on July 04, 2011, 07:30:37 PM
Kao i svaka druga riba ,bitno je da ga ima tu gde se lovi u solidnom broju i da je na pristojnoj FF dubini vode...ostalo su finese baš kako je Gogo i napisao  :tbumb: Najgore je kad juriš ribu koje i nema ...
Title: Odg: muhom na soma
Post by: StY_EsoX on July 04, 2011, 07:40:35 PM
Zaista vredni ulovi! Svaka cast!!

Ja sam se ove godine upisao sa dva malca i to slucajno dok sam lovio sarana. Imam utisak da je som je fantastican i opasan lovac tako da kad krene u lov mislim da ga uopste nije tesko uloviti pa ni muvom. Doduse ono sto je u celoj prici tesko to je naci se u pravo vreme na pravom mestu, a kada se to desi mislim da ce aktivan som bez problema naci muvu. Dva malca koja sam ulovio su nepogresivo nasli nimfu u mutnoj vodi na mestu gde sam video da se nesto vrzma. Definitivno su me ovi ulovi naveli da probam ciljno da ga pecam nocu iz float tuba na vodi gde se mogu ocekivati krupni primerci.
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on July 04, 2011, 07:54:17 PM
I ja delim  to misljenje da nije toliko tesko da ga se ulovi ako si na pravom mestu u pravo vreme. Kako god da se okrene treba se za njega pošteno potruditi. Ja sam za moj pojam mnogo dao, ceo dan sam ga tražio iako sam se tu i tamo okrenuo na kratko i drugim ribama ali uglavnom on mi je bio ceo dan na nišanu (figurativno da se izrazim). Ali kada pomislim koliko truda Rudi uloži i dobije one kolose od metar ipo pa i više e za to skidam kapu.
Kada noču veliki krenu u lov i pretražuju površinu a mališani se više drže  dna valja probati nekim velikim gurglerima. Ja nisam to probao to veče iako mi je i to padalo na pamet ali ipak sam pustio to za neke druge prilike...čekam avgust, nadam se sparinama i malim olujicama  ;D pa onda može da mu se nadam i u popodnevnim satima ali i naveče...videt če mo šta če biti.

Dane, predosečam da češ se uskoro proslaviti i ti sa nekim velikim kao što je od Gogo-ta našega a možda i nekim večim  ;)
Na Dunavu i Savi ga definitino treba probati na špornjevima (Avgusta)...ja sam ga baš lepo lovio na Dunavu na takvim mestima kod Vukovara ali varalicom i to pod samom površinom. Kada somče lovi onda LOVI.
Title: Odg: muhom na soma
Post by: saleja on July 04, 2011, 08:37:03 PM
Hvala ljudi... kontam na V.Moravi ovo moze bas produktivan ribolov da bude... nisam jos sastavio pribor za njega pa da se raspitam na vreme...
Ovde kod mene ako neceg ima kontam da je to som.  :yeswink:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: StY_EsoX on July 05, 2011, 12:48:22 AM
Kad je u pitanju pribor nedavno su mi stigla dva Lamiglas blanka u klasi 12wt duzine 8'6''. Radi se o CSF seriji koja je uradjena za potrebe bluewater musicarenja, tako da su blankovi neverovatno robustni napravljeni od kompozita grafita i S-glassa  i sa mnogo snage u butt sekciji sto se vidi i po samom precniku i taperu blanka. Ovakav taper je i logican jer su ovi blankovi i zamisljeni kao lifting stapovi. U slatkoj vodi jedina namena im moze biti musicarenje soma pod uslovom da se radi o ozbiljnijim ribama.
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on July 05, 2011, 08:50:32 AM
Bit če to baš zanimljiva alatka.
Title: Odg: muhom na soma
Post by: lorenco[SLO] on July 05, 2011, 08:01:29 PM
svaka cast na ulovima! ja o somu za sada mogu samo da sanjam  :whistle:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on July 06, 2011, 11:15:12 AM
Jedna 8-ca od noćas, forumu u čast  ;)

(http://i516.photobucket.com/albums/u325/gogoribolov/forumuucast.jpg)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Kuzma on July 06, 2011, 11:27:06 AM


   bravo Gogo  :tbumb: :tbumb: :tbumb: :tbumb:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Strelac on July 06, 2011, 11:32:54 AM
Bravo Gogo  :tbumb: :tbumb: :tbumb: ti si im izgleda ušao u šesnaesterac.
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Milanče on July 06, 2011, 01:22:16 PM
Uvek je najteže uhvatiti prvu ribu, ništa ti nije jasno... A kada ih provališ  ;D
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on July 06, 2011, 01:33:07 PM
Nije meni ni sad ništa jasno al se pravim da znam   :D , a to eto prolazi kod soma  :hammer: Hvala kolege !
Title: Odg: muhom na soma
Post by: zvezdan on July 06, 2011, 01:51:17 PM
Majstorski!
Title: Odg: muhom na soma
Post by: IVANTS on July 06, 2011, 02:06:54 PM
Čestitam, ako je prvi bio slučajno, drugi sreća ovo je već znanje
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on July 06, 2011, 02:12:40 PM
Ma nema tu nekog znanja, pripremam se već jako dugo na ovu vodu gdje soma ima baš puno, zna Seb. on mi je zemljak puno smo već puta pričali o toj vodi. Čamca do sad nisam tamo imao, a ako uveče izađeš i bacaš površinski strimer na djelovima gdje se čuje i uporan si ko konj ( ili tvrdoglav ko magarac) onda prije ili kasnije mora da se nešto desi. Bacam u noći (od 19,00-01,00) ruka mi otpade, ima da nabijem mišiće sa ovom mojom motkom. Bacam u prosjeku 100-150 puta evo već skoro mjesec dana svaku drugu - treću noć. Pa kad se to zbroji i oduzme nema tu nekog znanja nego samo upornost, toga ima. Da bacim malo matematike, evo u tom periodu sam zavitlao otprilike barem 1500 puta strimera dobio 2 mala i dva prava dakle jako puno mahanja za malo ribe.
Magareća upornost, jbga takav sam ja kad se za nešto zalijepim drži , dok me ne prođe...
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Rancic on July 06, 2011, 02:20:57 PM
U brate, pa to baš ozbiljna fizika.  Al' dobar ti ovaj maneken sa kečketom.
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Markovic on July 06, 2011, 02:59:28 PM
Браво Гого, :tbumb: риболов Сома је увек тешка физикалија али и велико узбуђење кад  да га нагазиш.
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on July 06, 2011, 05:14:43 PM
Bravo Gogo brate dragi!!!

Inače, ovako lično, malo je tako UPORNIH kao što si ti! Dok ne dobiješ šta hočeš ne odustaješ  ;)  ;D i da znaš brate imaš od mene veliki  :respect1:

Mlađe kolege treba da se učimo od tebe i takvih...ne lep nego uporan  :lol: :tbumb:

A somče, nema šta...baš fin  :yeswink: a čini mi se kada nastupi avgust pa puškaš ima da pukne ko puška  ;) posebno kada digneš neku grdosiju od 40+  ;)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on July 06, 2011, 08:19:07 PM
Hvala Seb. Nego šuti nemoj mi ni spominjati 8-9 mjesec, malo me i prpa šta će da bude ako stvarno dođe macan preko 30, inače u subotu su dečki nekih 500-tinjak metara od mene digli jednog od 50kg i jednog "manjeg" od 24 kg, nije isključeno da se zaleti i kod mene nešto veliko. Alal bi bilo glisiranja po Puškašu ove moje male orahove ljuske od čamca :D, al neka neka samo dođe.
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on July 06, 2011, 09:31:27 PM
Hvala Seb. Nego šuti nemoj mi ni spominjati 8-9 mjesec, malo me i prpa šta će da bude ako stvarno dođe macan preko 30, inače u subotu su dečki nekih 500-tinjak metara od mene digli jednog od 50kg i jednog "manjeg" od 24 kg, nije isključeno da se zaleti i kod mene nešto veliko. Alal bi bilo glisiranja po Puškašu ove moje male orahove ljuske od čamca :D, al neka neka samo dođe.

e baš bi volio da proglisiraš malo...a i moj kanu je mnogo lagan, svega 18kg pa ako to krene  ::)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: saleja on July 07, 2011, 10:48:09 AM
Gogo ti se bas ne zezas sa ovim brkonjama.. Neka neka samo ti vezbaj, upornost je kljuc... .. Svaka cast...
Title: Odg: muhom na soma
Post by: gringo on January 16, 2012, 11:02:32 PM
Preuzeto sa galerije FISHING MADNESS ON THE WEB by YURI GRISENDI na facebook-u
Ko ce prvi da namota realisticnu 'muvu' :)

(http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/377799_325656480789129_165770386777740_1079317_39555019_n.jpg)

(http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/400362_325656690789108_165770386777740_1079320_587959401_n.jpg)

(http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/401720_325656574122453_165770386777740_1079318_1464070177_n.jpg)

(http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/405597_325656784122432_165770386777740_1079322_429336904_n.jpg)

(http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/400303_325656630789114_165770386777740_1079319_84102468_n.jpg)

(http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/383289_325656760789101_165770386777740_1079321_258740275_n.jpg)

(http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/407419_325656834122427_165770386777740_1079323_1712137786_n.jpg)


Title: Odg: muhom na soma
Post by: Kuzma on January 16, 2012, 11:13:05 PM


..... moj golubeee
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on January 17, 2012, 01:05:48 AM
ufffff kako bi ove somove razvaljivao na imitacije miševa  ::)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: gringo on January 17, 2012, 02:20:24 AM
Imitaciju miseva? Ovde mali somovi jedu golubove :-X Ako vec hoces one da hvatas uzmi imitiraj ovo :hammer:............
(http://www.flixya.com/files-photo/s/o/b/sobhy662141325.jpg)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on January 17, 2012, 09:43:31 AM
pa ja nisam rekao kolikih miševa ;) ja sam i mislio na te velike glodare  :whistle:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: peka on January 17, 2012, 12:06:52 PM
Ovde samo spustis imitaciju na obalu a som sve sam odradi.....jos ako imas dooobru motku onda je i som odma na obalu i to bi bilo tzv. lov na suvom  ;D
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Goci on January 17, 2012, 12:15:14 PM
Ja bih ove somove lovio rukom - sa rukavicom imitacijom goluba (ili neke druge ptičurine).  :lol:

Legneš pored vode i tamo malo bućkaš prstima, dođe som, on ugruze tebe, ti ga stegneš i ajd na obalu, će jedeš golube, nije nego...  :-*

Title: Odg: muhom na soma
Post by: peka on January 17, 2012, 12:23:50 PM
Legneš pored vode i tamo malo bućkaš prstima, dođe som, on ugruze tebe, ti ga stegneš i ajd na obalu, će jedeš golube, nije nego...  :-*

Pazi moz' i tako ali obavezna podrska iza sebe koja ce da ti drzi noge u slucaju ako naidje brka od 50kg..inace ode zajedno sa rukavicom  ;D
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on January 17, 2012, 12:42:51 PM
može brka da ima i 100kg a istotako 100 x 3 :)  :lol:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: oholi on January 17, 2012, 04:06:11 PM
pa taj brko bi bio zadovoljan gocijem, jes da je koscat al nije los zaogaj, samo mu ispljune rukavicu  :lol:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on January 17, 2012, 05:54:42 PM
pa taj brko bi bio zadovoljan gocijem, jes da je koscat al nije los zaogaj, samo mu ispljune rukavicu  :lol:

 :D :hammer:

ej, gledao sam neke blesave amere...došli španiju da na ebru ganjaju golim rukama somove u mutnoj vodi kada se mreste, zavlačili ruke u somovske rupe bez da znaju kolika je ribetina unutra  :doh: bilo je vala i krvavih ruku ali što je više krvi ovi ludaci sretniji  :doh: :hammer: :doh: :D
Title: Odg: muhom na soma
Post by: oholi on January 17, 2012, 07:17:52 PM
intelektualci,kad jednog podvuce nece se vie zezati.....ja sam na ruke davno lovio somove pa i onaj od par kg zna lepo da ogrebe ruku,ovi macani deru :D
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on January 17, 2012, 08:40:06 PM
jedan od preko 20kg je jednom ameru dao lepe suvenirne ogrebotine a znaju da tamo ima somina i do 3m  :blush: :doh:

ludaci
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Goci on January 18, 2012, 03:20:41 PM
Priča mi Valentić jesenas na Ebru...

Došao mu neki ludi Nemac, oće da varaličari iz dubka, stavio peraja, plivka sam sretno blentav iznad somova od 2,5 m. U jednom trenutku ga som zgrabi za peraje i skine mu ga sa noge. On u tom trenutku privlačio kašiku, stane i odmah sav blentavo sretan uzme telefon da zove drugare i pohvali se što je imao ludi događaj. Dok je on pričao som zgrabi kašiku koja je lelujala ispod dupka i odvuče mu štap u vodu jer ga nije lepo držao. I tako se on vrati kod Saše bez štapa, mašinice i jednog paraja.  :hammer:

Priča je istinita, ma koliko ludo zvučala.
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on January 18, 2012, 04:11:22 PM
priča je LUDA I COOOOOOOOL  :hammer: :D  :tbumb:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: gegula on January 18, 2012, 05:00:24 PM
priča je LUDA I COOOOOOOOL  :hammer: :D  :tbumb:

a ribolovac glupan :hammer: :hammer: :hammer: :hammer:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Goci on January 18, 2012, 08:14:13 PM
Plus je lud - ne bi ga ja majci ušao u onaj Ebro da plivkam, jok brale. Neće som da me proguta i pojede, ali može da me povuče za nogu, zadrži 20-30 sekundi dok se ja u panici ne napijem vode i tolko mi beše, udavih se.

Nisam nikada ispričao kako nas je dočekao Ebro: stižemo na reku, prvi pogled, lepo mirno teče, tu pored trske pliva jedna patka. Kad odjednom - traaaaaaaas boom pljussss - kao da je auto sleteo u vodu i - nema više patke.

Elem, ne mora samo (malom) muhom na soma, može i (velikom) patkom. Ali samo ako imaš muda!  :hammer:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: oholi on January 18, 2012, 09:12:14 PM
samo ti goci idi patkom na soma....muda ce samo i da ti ostanu  :bleh:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: gegula on January 18, 2012, 10:09:48 PM
samo ti goci idi patkom na soma....muda ce samo i da ti ostanu  :bleh:

 :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sašaPI on January 18, 2012, 11:05:07 PM
Možda...
Title: Odg: muhom na soma
Post by: peka on January 19, 2012, 12:43:37 AM
Elem, ne mora samo (malom) muhom na soma, može i (velikom) patkom. Ali samo ako imaš muda!  :hammer:

I ne mora velikom patkom moze i mala samo da je dobar tehnicar da lepo pliva kad udje ;D......u vodu  :lol:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Bucko M. on March 31, 2012, 10:17:51 AM

    Do soma u zadnje vreme teze dolaze i uporni varalicari,i to teskim kasikama ''cesljajuci'' sve slojeve vecih reka. Cuo sam od bas starih

 Moravaca da avgusta veliki rovci iz djubrista pocinju da lete onako tromo i cesto na sprudovima budu socan zalogaj somovima,klenovima i

kapitalnim mrenama. Mozda bi upalila ogromna imitacija rovca i nocno mahanje na sprudu jakim priborom,naravno  :-\
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on March 31, 2012, 10:46:15 AM
zanimljiva informacija....ja takvo što još nisam vidio ali valja biti na vodi i posmatrati, loviti i probavati
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Milanče on March 31, 2012, 01:00:06 PM
Imao sam jednog "na penalu" prekjuče... ali me ignorisao :doh:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Bucko M. on March 31, 2012, 01:46:01 PM


     Interesantno je da samo zenke ovog dzinovskog insekta lete trazeci muzijake koji su cesto u rupama na livadama pored reka i spustaju

 jake zvuke koje iskopani tuneli pojacavaju i cuju se na 1.5 km  :o

 E,te zenketine vezati u ultra plivajucoj formi na udicama ??????,i stapina #8,ko zna sta moze da se desi,ako je cist sprud i mesecina jaka  ???

 Ja nisamu tom ''filmu'',jer sam fanatik za ultralight FF,ali da imam adekvatan pribor,bilo bi uzbudljivo  ::)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: gegula on March 31, 2012, 01:50:29 PM


 Ja nisamu tom ''filmu'',jer sam fanatik za ultralight FF,


uf uf uf...ko da sebe gledam...voli covek da se igra sa ribicama kao ja....sorry for off....
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on March 31, 2012, 02:14:15 PM
@Mito, ništa, moraš na popravak ;)
@Bucko M., da, jaka mesečina, tada se i miševima isplati kao i drugim površinskim imitacijama... rovac kao suva....hmmm recimo od balse, pampura ili poliuretana...treba probati  :yeswink:

Ja volim isto i ultralighit ff ali najčešće upražnjavam težu disciplinu zbog veličine riba, težine kanapa i veličine imitacija. Zanimljivo je to da sam prošlu sezonu najviše lovio peticom....kako če da bude ove sezone videt če mo....jedno je sigurno, volim mušičarenje u potpunosti....bilo to na moru, jezeru, rekama, potocima....pribor prilagođavam veličini riba i imitacijama kojima želim loviti.
Soma ako bi lovio ciljao bi one ozbiljnije komade što je za mene 10kg pa na više...i tako prema tome bi se potrudio prilagoditi i pribor prema mogučnostima.
Jednu komadinu što sam vidio prošle godine dok je još bio u lovostaju, garantovano preko 2m ali ne debeo...taman da se bori i vuče ko stroj  :yeswink: taj još uvek pliva u našem jezeru i ko zna koliko je još takvih. Teško ga je nači kada je otvoren lov na njega, voda je duboka i velika a on se više ne zadržava blizu obale. Prilaze tu i tamo ali manji komadi. Veči samo navečer ali uglavnom su negde dalje od obale loveći na otvorenoj vodi. Preko dana leže duboko u svojim rupama. Kako god, ja znam da nije nemoguče i dobit ču ga ovde kod mene kad tad....mislim na tog velikog. Prošle godine sam jednog mališana oko 70+cm uspio prevariti velikim strimerom vodeči ga malo iznad dna uz samu obalu gde je dubina odmah preko 2m. Tu su stubovi oko kojih se motaju ti manji. Poznam mesta gde se skrivaju veliki ali tamo su neke sajle i svodovi gde se odmah zavuku i tu je kraj. Ali ko zna, ako mi uspe ove godine da ga bocnem tamo i zezne se pa zapliva prema otvorenoj vodi verovatno je moj  ::) No, dosta sanjarenja....  ;)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Milanče on April 02, 2012, 08:54:25 PM
Nažalost samo sam se slikao pored njega.. 2,50m 96 kg :doh:

P.S. I nemojte više one Vaše kedere da mi kačite - ovo je odrastao som  :yeswink:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Markovic on April 02, 2012, 09:17:05 PM
Е нека сам виде да и од тебе има већи :P
Title: Odg: muhom na soma
Post by: NajIgor on April 06, 2012, 10:28:53 PM
Ovaj kao da se sa Spartakom borio  :hammer:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on June 09, 2012, 01:49:53 PM
Neda mi mira brko 2+.....  >:( ne mogu ga prežaliti nikako, tek sada dolazi za mnom to što mi se desilo u petak popodne dok sam lovio iz bellija.

Zaključak, "da ker nije srao ulovio bi zeca". Da sam sačekao sa kontrom jer sam ionako vidio da imam kanapa previše na vodi jer je riba po kupljenju strimera zaplivala u mom smeru ladno bi sačekao da zapliva kamo želi i onda raspalio 3 žestoke kontre i imo bi ga  >:(

Sad su mi se složile kockice u glavi, znam inače kako som kupi i kada mu treba udariti kontru. Jeste da bi mi štap mogo biti malo jači i tvrđi ali znam da može i ovako. Uradio bi isto kao i kada ga se lovi plovkom na šlep...kada zgrabi malo se sačeka i udari kontra iz pete. Onda polako umaranje ako nema previše prepreka u vodi je ga u tom slučaju treba što pre izforsirati.
U buduće kada mi se ukaže takva prilika moram ostati fokusiran na sve. Pa kada se to desi da ga izmorim pošteno da mi ne bi pripremio iznenađenja prilikom prihvačanja. Planiram ga dobiti do kraja Julija. Šta če da bude videt če mo. Sledeči put nosim svoj DH od 3m kojega sam sam uradio u klasi 11-12 pa i neka pukne ako hoće ja ga moram uloviti. U petak sam tražio štuku i naletio na soma koji je ležao u svom brlogu, nisam očekivao napad ali sam probao i iznenadio me. Em što me je od veslanja perajima zagrabio grč em što je bilo teško baciti pod vrbe ovaj se zaletio na belog tubanera kojim sam ganjao zimus mladicu.
Ne da mi mir, moram opet tamo prvom prilikom. Ili ču ja njega ili on mene  :hammer: Ta riba je vredna svakog respekta. Verovatno če se držati te lokacije još duže vreme i postoji šansa da ču ga pronaći. Ako sutra ne bude ladno skidam se u kupaće i idem da preronim to da vidim jel tamo  :lol: Tera me do ludila  :doh: :hammer:
P.S. I nemojte više one Vaše kedere da mi kačite - ovo je odrastao som  :yeswink:
Eto mito, neće više kedere da kaćimo (nadam se  ::))
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on July 01, 2012, 10:01:27 PM
Danas se zvanično otvorila sezona na soma i kod mene. Ceo dan sam potrošio na traženje soma. Počeo sam od 6 ujutro i lovio do 7. Imao sam tu jedno šaranče kao usput dok sam išao ka mestima gde znam da se krije kakvo somče. Posle sam imao neke obaveze do 14:30h. Nakon ručka sam mislio sa belijem na vodu ali sam se predomislio zbog više faktora na vodi. Prvo sam obišao mesta gde znam da se ponekada kriju veći komadi ali je tu bilo ko u bunaru. Onda sam otišao na proverenu lokaciju gde se redovnije javljaju neki manji komadi. I tako je i bilo. Prvo je jedan udario na clousera (na predviđeno pretraživanjem poznatog terena) a drugi kakvih 1km na drugom mestu na woolly bugera i na viđeno dok se je krio pod nekom gredom.

Bese naporan i vruc dan ali isplatilo se ovo trazenje. Neka, prvo se pocinje sa malecnim somcicima ;)

Predvečer sam uspio jedva prevariti tri klena. Plašni su do zla.... lovio sam ih na distanci od oko 25m. Crvenperke, mini mikro bandare i bodorke sam se nalovio također jer traženje soma ume da bude mnogo dosadno i furstirajuće pa valja malo zabaviti se i nekim drugim ribama.

Sledeći put kada ču opet ciljano na soma ne znam ali nadam se nekom bar oko 120cm.
Toliko za sada! :)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on July 01, 2012, 10:06:48 PM
Bravo Sebo, samo nastavi, kod mene je stanje katastroficno, voda vruca ko pisalo a napumpali su Puskas maximalno, sva je riba u pojasu trske , sve se ljulja ali i sve se dogadja unutra tog pojasa tako da je za sad nedostizno. Som takodjer raubuje duboko u pojasu trske tako da ga je nemoguce loviti osim u rupama na zive mamce a to me zanima.
Moracu cekati da krene ispumpavanje vode za zaljevanje pa da riba izadje u korito.
Za sada nista  :(.
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on July 01, 2012, 10:09:27 PM
da, morat ces sacekati jer i cak da ga dobijes tamo na jigovanje brzo bi imao muku kada bi se zabio u svu tu vegetaciju
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on April 25, 2013, 08:28:42 PM
juce dok sam ja radio i u vremenu pauze dvogledom gledao jata šarana na sred jezera kako se sunčaju kolega se upisa sa prvim ovogodišnjim somom na fly. Prošle godine je imao neke malecne ali dok je jurio jezersku pastrmku i malo se zezao strimerima naletio je na ovoga brku... 103cm na jig beli strimer dug oko max10-tak cm.

Ja na jezero još nisam izašao sa štapom i verovatno neču do maja dok se ne otvori štujka  ;)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on April 26, 2013, 11:27:26 AM
Ooooo bravo za kolegu !!!
Kod mene idioti vrše izlov soma (to su nazvali selektivni izlovom soma i tolstolobika... dobili odobrenje ministarstva za izlov jer navodno nanosi štetu šaranskoj populaciji... da ne duljim jer ću se opet nanervirati) to je na vodi gdje sam ga inače lovio, sad tamo ne mogu ni prići dok ne završi taj jeb... izlov a posle ko zna šta će ostati , uzimaju sve somove bez obzira na veličinu, u čamcu sam im vidio i kilaše i 70-ok kilaše, jadno Bogu za plakati.  :(
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on April 26, 2013, 10:50:28 PM
to je stvarno cirkus! neki jedva čekaju da pronađu neki izgovor da bi mogli legalno da rade SRANJE. Na nekim vodama somovi jesu problem na nekim nisu. Često iza svih tih priča stoje neki skriveni interesi pojedinaca.

Polako se bliži termin kada ču polako da se pripremim na moj drugi okršaj sa jednim našim velikanom. Ako i ove godine bude obilazio neka mesta srest če mo se pa onda ako dođe do okršaja svašta može da bude....on, belly boat i ja  :smoke: tu može do svačega da dođe. Znam samo da je velik oko 2m. Koliko je težak zapravo ne znam ali nadam se da ču ja da ga izmerim  ::)
 
Neki ribari su navodno sekli strunu jer je borba trajala pre dugo...jedan švabo prošle godine valda ga jeimao 6h na štapu  :blush: :-[ ??? dal' je to istina ili samo neki ribarski trač to ne znam... uglavnom, nadam se da ču ove sezone imati priliku da ga opet zakačim pa kako god da bilo.

Ovog kolegu češ sigurno da upoznaš kada dođeš tu. Odličan mušičar i dobar prijatelj. Često lovimo zajedno. Duuug niz godina je mušičario najviše salmonide dok se nismo sprijateljili i ja ga zarazio sa ovim mušičarenjem kojekakvih šarana, somova, štuka, smuđeva itd.  ;D
Title: Odg: muhom na soma
Post by: Gogo on April 27, 2013, 08:37:08 AM
Sebo brate pa zar to da uradiš prijatelju mušičaru, pravog "salmo flyfishera" da zaraziš barskim mušičarenjem, pa to stvarno nije u redu  :doh: Kako si mogao da spavaš posle tod zlodjela?  :hammer:
Title: Odg: muhom na soma
Post by: strashni on April 27, 2013, 08:46:51 AM
Seb će po svojo prilici morati da počne da studira snimke surfovanja i skijanja na vodi... :)
Title: Odg: muhom na soma
Post by: strashni on April 27, 2013, 01:21:20 PM
Seb će po svojo prilici morati da počne da studira snimke surfovanja i skijanja na vodi... :)

jer kad bude bocnuo tog somića ima da glisira dobrih par sati po Bledu
Title: Odg: muhom na soma
Post by: sebastian on April 27, 2013, 07:58:48 PM
@Gogo, "kako sam mogao da spavam?!?"....lepo i spokojno  :hammer: :smoke:  ;)

@Strashni, počeo sam da razmišljam i o onom jastuku za spasavanje...košta 99€ ali to je đaba ako razmislš da ti to može spasiti glavu ...ali đaba kada sam ja spor sa tim "razmišljanjem" pre ču ja da ubodem tu alu nego što pazarim to jastuče... tešim se da beli ima dve komore pa ako jedna pusti druga ima da drži... zlo se uvek desi kada ga najmanje trebaš...npr. negde u dubokim vodama zakačiš dvometarsku ribu i onda se neki peh desi da počne nešto da pušta ili slično.... no, malo mora biti i adrenalina...no pain no gain  ;D ako bi to snimio mogao bi poslati na "extreme fisihng"  :hammer:
Title: Re: muhom na soma
Post by: Milanče on April 15, 2016, 08:06:52 AM
Eh, i ja da se upišem... na belog wolly buggera ;)
Title: Re: muhom na soma
Post by: simpson H on April 15, 2016, 09:40:44 AM
Ahahaha ko shone x200

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Title: Re: muhom na soma
Post by: Markovic on April 15, 2016, 11:21:19 AM
Eh, i ja da se upišem... na belog wolly buggera ;)
Ovo je neki fotokarabudz.  :hammer:
Od koliko somova je sacinjena ova slika? :hammer: :D  :-[ :P
Title: Re: muhom na soma
Post by: Milanče on April 15, 2016, 11:46:07 AM
Ma umotao mi se predvez 0.12 oko repa pa ga zasekao u borbi...
Title: Re: muhom na soma
Post by: Markovic on April 15, 2016, 12:41:52 PM
Eeeeeeee onda je u redu.
Title: Re: muhom na soma
Post by: Baki-Pa on April 15, 2016, 08:11:46 PM
Po slobodnoj proceni, između 90 i 100 kila.  :-[