www.musicarenje.org

Vrste => Bucov => Topic started by: sebastian on September 22, 2009, 11:28:18 PM

Title: Jezerski Bucov
Post by: sebastian on September 22, 2009, 11:28:18 PM
Več se je nešto piskaralo na temu jezerskog bucova. Imao sam samo jednom priliku opaziti tu ribu u jednoj bari nedaleko od Dunava. Lovo sam štuku i tamo opazio kako bucov udara čas tu čas tamo. Nikako onako iz daljine predvideti gde če udariti. Zašto otvaram ovu temu? Pa, jučer  :blush: dok sam se vraćao sa posla peške pored jezera ugledah ove godine prvi put jednu malu ali jako lepu i debeljuškastu jezersku pastrmku sa prelepim krupnim pegama i odmah u njenoj blizini ugledam jednu ribicu oko 45cm. Pomislim si na tren, kakav je ovo klen, sav bled mršav, kada sam prišao malo bliže pogledam repnu peraju i tu specifičnu čeljust i samu glavu, pa još onu prsnu peraju i ne mogu da verujem svojim očima. Ne, ne, ne može biti...još ga pratim a ono tipično brzo plivanje i proganjanje manjih ribica...gledam, dobro se skoncentrišem da vidim glavu...ma kakav bledi klen, čisti bucov...još uvek ne mogu da verujem ali znam šta sam vidio...to je prvi put da sam ga opazio u jezeru kod nas. Za amura mnogi ne znaju da ga imamo jer sam vidio do sada več tri ogromna komada u ovih par godina. Verujem da su amura pustili ovi iz rd-a ali bucov  ??? ??? ??? Kako i zašto? Ja mislim da je to samo jedan jedini primerak i da ga je neki anonimac ubacio, možda mu prevelik postao za akvarij :blush:. Ako se ja nisam prevario, ako nisam halucinirao i ako je to sve stvarno kako sam vidio i akoooo ga ne pojede kakva štuka ili som te ga netko slučajno ne ulovi za nekih 5 godina ima da se na jezeru pojavljuju neshvatljivi raubi...ima da se svi očevidci samo čude. Razmišljao sam da odem do rd-a i prijavim šta sam vidio ili da to javim jednom poznaniku koji je čalan rd bled. Ne znam, verovatno mi nitko ne bi verovao...mislim da bi svi rekli da se radilo o klenu...pa za par godina kada bi taj "klen" dostigao metar dužine i nekoliko kilograma ... nadam se samo da sve to nisam sanjao :D :doh: Jos sam uvek zbunjen.
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: zvezdan on September 23, 2009, 06:20:06 AM
Ćuti i čekaj 8),ne prijavljuj ništa,za par godina kad se to razmnoži eto ti pravih kapitalaca ispred nosa!!!
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: sebastian on September 23, 2009, 11:52:15 AM
Ćuti i čekaj 8),ne prijavljuj ništa,za par godina kad se to razmnoži eto ti pravih kapitalaca ispred nosa!!!

prava milina bi ga bilo loviti i gledati na takvom jezeru  :yeswink:
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: Terza on September 26, 2009, 06:56:51 PM
Pre par godina odemo na Knicko jezero s namerom da lovimo grgeca,negde oko podneva na 20ak m od mene cudan raub za jezero,posle par minuta ponovo...licilo mi na soma pa krenem da ga jurim u nekom srednjem sloju bomberom, ni na kraju pameti mi nije bilo da je bucov...naravno nista nisam ulovio,kasnije mi je jedan cica reko da je bucov i da se mnogi nerviraju jer mu ne mogu nista...
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: sebastian on September 26, 2009, 09:44:07 PM
Pre par godina odemo na Knicko jezero s namerom da lovimo grgeca,negde oko podneva na 20ak m od mene cudan raub za jezero,posle par minuta ponovo...licilo mi na soma pa krenem da ga jurim u nekom srednjem sloju bomberom, ni na kraju pameti mi nije bilo da je bucov...naravno nista nisam ulovio,kasnije mi je jedan cica reko da je bucov i da se mnogi nerviraju jer mu ne mogu nista...

I na rekama i na jezerima bucov ima vrlo slican raub kao som, na prvi pogled.  To da je ne jezerima zahtevniji kao plen nas ribolovaca je 100%. Secam se nekih kolega varalicara sa kojima sam nekada zajedno varalicario na dunavu i okolnim barama. Bili su to tada iskusniji i stariji ribolovci od mene. Probavali su na jednoj večoj bari da ga love ali od tih pokušaja samo glavobolja. On raubuje, igra se a ovi pene. Ne znaju šta bi sa sobom a radilo se o stvarno uspešnim varaličarima. To su bili ljudi koji su na dunavu pored mnogih svedoka varalicom vadili bucove od 3-6kg, isto i ogromne štuke metrašice, somove oko deset kila, a skoro svake većeri i krupne smuđeve. Dok sam ja i ostali lovili smuđeve od jedva dva kila ovi su skoro redovno vadili komade od 3-5kg i sve to na skoro istoj lokaciji...hoću reći da su to bili stvarno iskusni varaličari ali sa buckom na mirnoj vodi muka.
Ipak nije ni njega nemoguće uloviti ali ga treba provaliti, posvetiti mu vreme, proučiti ga. Sečam se jednog mog mlađeg kolege isto varaličar. Jednom je na jednoj bari ispod svoje kuće lovio štuku (to je radio skoro svaki dan ) i taj dan baca on meps trojku i lupi mu bucov od kilo. Ta riba je toliko iskakala iz vode ko' najluđa pastrmka. Pustio ga je nazad ali to je bilo sve. To je bio i prvi put da je netko uloio bucova na toj vodi. Netko ga je pustio tamo a tko nikada se nije saznalo (dok sam ja tamo živio). Dnevno su se javljali tzv. čudni raubi ali te ribe nisu lovljene, samo taj jedan je evidentiran. Šta zaključiti nego da se radi o vrlo specifičnoj ribi tj. da ima vrlo specifične navike i ponašanje u mirnim vodama te ga tu treba prokužiti.
Ima i drugačijih mišljenja i iskustava. Jedan isto mlađi ribolovac od mene se je posle nesretnog rata vratio iz mađarske nazad u Vukovar. Živio je blizu Balatonskog jezera i lovio tamo jako često. Tamo pored svih ostalih grabežljivica ima i bucova . Po njegovoj priči, lovio ga je lakše i češče malim kašikama i mepsovima nego kada je probao to sa mnom na Dunavu. Pričao mi kako je to tamo bilo vrlo lako.
Dakle, opet se ono ponavlja, skoro svaka voda ima neka svoja mala pravila koja isto moramo prokužiti. Ne drži to uvek baš 100% ali ono što je 100% tačno je da ribu treba poznati opčenito, pa onda upoznati teren na kojoj se želi loviti i pokušati razumjeti to malo drugačije bucovsko ponašanje nego što smo navikli. Mislim, tada imamo više prednosi. Osim ako ste srećković, onda i na slepo bacajte i mlatit če te ribe :)

Prije dvije godine sam negde čitao jedan članak o mušičarskom izletu na to Balatonsko jezero i likovi su uspešno lovili lepe bucovčiće. Koliko sam mogao da vidim sa slika sada kroz sečanje pišem, jezero valovito ali ne jako i tu i tamo po koji oblak. Bucovi, njih love, prava zabava.  Probat ču da iskopa nanetu taj članak pa da ga postavim ovde.       

Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: zvezdan on September 26, 2009, 10:21:07 PM
Ja sam ove godine najveći broj bucova uhvatio u mirnoj vodi,u gradskoj marini,pa možda nije baš jezerski ali je dosta različit u odnosu na ribu iz brzaka.Ovde gde ga ja lovim ima dosta trave pa se on njviše na takvim mestima i zadržava.Ono što zanimljivo je da ova riba dosta pliva i retko kad lupi na istom mestu u kratkom periodu.Međutim,posmatrajuči mu kretanje po sunčanim danima,uočio sam da iako puno pliva uvek se zadržava u jednoj određenoj oblasti po kojoj pliva,pa se može reći da je prilično teritorijalan,ne poput štuke koja se zakuca,ali redovno patrolira nekim nevidljivim granicama.Ja sam ih hvatao kad bih video da pojuri pored neke travuljine,sačekam par trenutaka,prišunjam se tom mestu,a onda gađam rupe u travi na toj poziciji.Ako se na javi tu,pomerim se malo levo ili desno. 
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: tommylee on September 28, 2009, 12:24:43 PM
Da dodam neka moja zapažanja.Ja sam najbolje prolazio kada je voda kao staklo,što mirnija i bez  talasa.Pri ovakvoj idealnoj površini jasno se vidi kretanje bucova koji je tik ispod površine.Samo što je ne para ali ipak pravi jedan mali talas koji ga odaje.Kada ga primjetim gađam ga što preciznije i tada obično sledi napad.Manji komadi su obično uz samu travu,gdje vrebaju plijen a često su u jatu.Dok veći,oni pravi su obično samci i imaju svoju maršutu.Ovog proljeća sam imao nezaboravan dan da sam za nekih pola sata (iz čamca) imao oko desetak komada.Od čega je većina bila između 1 i 2 kg,dok su tri bila znatno veća (cc 4 kg).Ovaj događaj me je zbunio jer nisam navikao da u jatu bude različitih po pitanju veličine.Obično su svi isti,kao sa fabričke trake.Sutradan je dan upola bio lošiji a tome je ponajviše doprinjeo vjetar koji je prouzrokovao talasanje a samim tim se smanjuje aktivnost bucova.
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: zvezdan on September 28, 2009, 01:15:28 PM
Uh,ovo za vetar me malo zbunjuje,iz mog iskustva vetar je jedan od bitnijih faktora za dobar lov bucova!Ali svakako,jezero je jezero a reka je reka!
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: Terza on September 28, 2009, 01:34:43 PM
@tommy...o kojoj se vodi radi?

Na Moravi nema pravila,hvatao sam ih i po mirnoj,uzburkanoj,mutnoj ,bistroj,kad juri,kad ne juri...
Najveci uticaj ima sam keder i promena dna (linija promene),a na reci je reletivno lako procitati dno i lokalizovati poziciju kedera (hrane).Treba znati i to da se Bucov hrani na jednom mestu,a "lezi" na drugom (to je po pravilu slucaj sa krupnim komadima) dok su sitniji uglavnom u blizini kedera i sama konfiguracuja dna je manje bitna.
Pretpostavljam da je zbog same konfiguracije dna i velike povrsine vode teze "provaliti" jezerskog Bucova ali naravno da nije ni nemoguce,treba odvojiti vremena i prostudirati mu navike i kretanje.
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: tommylee on September 28, 2009, 02:44:24 PM
Jezero je u pitanju (Zvorničko).Eto ja ga nisam dobijao po lošem vremenu.Kada zaduva on se povlači e sad koji je razlog možemo da nagađamo.Ali sam ga sigurno dobijao po mirnom i čak šta više čistom danu.Kada talasa voda on se definitivno ne hrani pri površini možda je u drugim slojevima ali se to ne vidi.Pored svega ovoga imao sam dana kada udara a ne kači se.Čitav dan me dribla a ni jednog da dobijem.A eto nešto mu dođe pa ga namlatim samo tako.Opet ima tu raznih faktora,jedan sam zapazio a to je konfiguracija dna.Ovde gde najbolje radi dno je ravno malte ne da je konstantna dubina.Pored kedera kojeg ima na površini ovde dosta ima i drugih ribica koje su mu na izvol'te.Iako nema veze sa FF ali ima veze sa njegovim navikama,naime najbolje i najviše sam ga dobijao na metalni kasmaster (35g) i uopšte mu nije bitno dali je vezano perje ili neka dlaka.Samo da brzo ali baš brzo juri po samoj površini vode čak i ponekada da je para.Ovo je smrtonosno oružje kome ne mogu da odole i oni najveći.
Vidim da kod vas kao i kod mene dosta se zavlače u rastinje u samu travu ali su to uglavnom jako sitni.E da često ga nalazim oko prepreka u vodi ili u hladovini tj prelazu iz hlada u sunce.
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: sebastian on June 05, 2010, 12:02:02 PM
Jao ljudi kad se nisam prenerazio...voda nam na jezeru bistra ko rakoja, vidljivost je sada i do nekih 10m. Naime, prosle godine sam vidio bucova u nasem jezeru ali sam bio malo skeptican. Danas, na nekih 20m od mesta gde sam ga prosle godine opazio ugledah ponoco bucova. Dosao sam na drveni pomol i posmatrao ga. Tipicne kretnje, tipicno ponasanje...tipican izgled, pljunut on, bre pravi bucov u nasem jezeru. Sada 100%mogu da kazem da ga imamo pa makar to bio jedini. Prezivio je zimu i sada je pravi kilas. Ako prezivi jos koju godinu bit ce to prava jezerska bucovcina. Proganjao je bodorkice od nekih 10cm  :yeswink: Jos sam uvek zapanjen i začuđen. Nije mi jasno kako je došao do našeg jezera. Poribljavali jezero nisu bucovima a ptice i ninđakornjače ga nisu mogle donjeti. Garant ga je neko na svoju ruku pustio. U ponedeljak idem na vodu. Vec sam uzeo kartu pa ako ga budem opet opazio probat cu malo da ga naucim pameti  ;)
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: Goci on June 05, 2010, 05:12:17 PM
Poribljavali jezero nisu bucovima...
Da li je u poslednjih par godina bilo bilo kakvih poribljavanja? Čak i kada se ona pažljivo i stručno rade, često se provuče poneka "gošća". Recimo bucovče među šarane, ako je recimo bilo poribljavanja šaranom.

Inače bucov se ne mresti baš uspešno u stajaćoj vodi, tako da je pitanje da li bi se primio i da ima više komada. Najčeće ga ima u veštačkim jezerima izgrađenim na rekama (poput onih na Drini), gde se bucov mresti u reci, a živi u jezeru. I naraste ogroman...
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: sebastian on June 05, 2010, 09:05:59 PM
Poribljavano je bilo štukom i pastrmkom. Tu bi se teško provukao...posebno pored štuka od 4kg. Uglavnom se sve ribe mreste normalno. Jučer sam čamcem obišao rezervat i smuđ je završio sa mrestom. Gnezda su prazna koliko sam mogao da primetim.
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: sebastian on June 07, 2010, 04:08:07 PM
Lele ljudi! Tri bucova jedan pored drugog o sve sami kilasi. Imao sam jedno pracenje I gotovo. Ignorisu me samo tako. Voda je ko rakija. Sada tek znam o cemu je zvezdan pricao. Prvi put se surecem sa takvim bucovima. I sarana I stuku sam pustio na miru I non stop oko ovih bucova. Popise mi krv. Idem sada dalje da se smirim;) samo jedno klence se zaletelo od 45cm dok sam ganjao bucova. Eh...muke!!! Seo dan ih ganjam. Ako to nije upornost onda ne znam sta je.
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: zvezdan on June 07, 2010, 04:32:37 PM
Baci im gurgler! ;D
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: Goci on June 07, 2010, 04:40:19 PM
Oho, tri!

Ako predpostavimo da je mala šansa da si jednim pogledom video baš sve bucove koji žive u tom jezeru, možda ih ima i par desetina komada...  8)
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: tomos rider on June 07, 2010, 04:40:57 PM
cime si ih jurio?
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: Šone on June 07, 2010, 05:51:06 PM
ja mislim da ti je Sebastiane to uzaludan trud ,jezerski bucov bi trebalo da bude mnogo teska riba za prevariti ,mirna voda ovo -ono ,još je kod tebe na bledu i kristalnooooo čista i bistra ..hmmm držim ti ja fige ali.....
apriori ove priče ,Ima kod mene  na tamišu jedan rukavac gde je voda kao bara ,tu ulaze krupni bucovi i satiru jata kedera ali ih je takodje i skoro nemoguće uhvatiti ,bucov u takvoj vodi je vrlo zajeban igrač ...
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: zvezdan on June 07, 2010, 06:01:57 PM
Produži tipet na 1-1.5m,stavi mali gurgler,i probaj!Ako to ne upali,ostavi ga za sutra!
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: sebastian on June 07, 2010, 06:41:11 PM
Jao ljudi sta nisam probao. Predvez 0,18 dug skoro 2m sve moguce sto smo diskutovali probo sam ali me izignoriso. Pa nakon nekoliko uzaludnih sati pokusaja odustao sam. Krenuo sam traziti stuku ili sarana. Manje ribe sam zaobilazio. I evo sada na mobi pisem sve mi ruke drscu. Kad se nisam slogiro ;) okinuo sam sarana ravno 22kg I skoro 95cm da da, verovali ili ne heheheheheh sva sreca da bio jedan prolaznik pa me slikao. Jao ljudi srce mi razbija moram da sednem da se smirim. Uh. Koliki je svetski rekord na ff?
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: tomos rider on June 07, 2010, 06:50:25 PM
mislim da si ga upravo postavio...HAHAHAHAHH!!CESTITAM!!!! :drool: :tbumb: :tbumb:
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: Šone on June 07, 2010, 07:26:28 PM
 :tbumb: Sebastiane brate jeste da nije tema ali svaka ti čast !!!! 22 kg a u jebote !!!  :tbumb:  :tbumb:ajde slike da vidimo !!!
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: Prle on June 07, 2010, 08:46:48 PM
Alal vera majstore. Tako se to radi.  :tbumb:
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: sebastian on June 07, 2010, 10:18:51 PM
izvinjavam se za offtopik ali na mobiju sve radi sporiije pa sam sve spakirao ovde  ;D :doh:

No, sada sa 100% sigurnošću znam da imamo bucova. Danas sam ih vidio sve ukupno 5 komada. Dva odvojeno i tri zajedno sve na različitim mestima i večim međusobnim udaljenostima. Izgleda da se nekako provukao prilikom poribljavanja kako je Goci rekao. Svi su jednako veliki, tipični kilaši.

Sada mogu da kažem i ja da jezerski bucov iz rakija bistre vode je super hard level ff riba (barem za mene) i to se još radi o nekim malim primercima. Kakvi
će da budu tek za par godina.  ::) ::) ::) :drool:

evo i slike, mislio sam da mi nije uspela slika ali jeste, dva komada sam uhvatio objektivom. Izgledaju manji na slici ali tu je dubina oko metar. Gledao sam malo šta rade kederima, tri puta su ih pojurili samo tako. A ja im ne mogu ništa  :D :doh:
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: tomos rider on June 08, 2010, 12:09:31 AM
bucko,bucko...a voda je cistija nego nasa cesmusa ovde!!! :drool:
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: zvezdan on June 08, 2010, 07:40:53 AM
Po ovako bistroj vodi ti ostaju samo rano jutro i sumrak za bucova!
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: sebastian on June 08, 2010, 10:02:57 AM
da upravo tako, kada se smanji vidljivost ali kada sam dosao sinoc na ono mesto slabo sam mogao da vidim i ja a on nije raubovao pa mi vec bilo mrsko tako da sam radije pretrazivao teren za velikom stukom ali one su i dalje ostale u dubini. Jos dok je mrak pao posle dok sam setao kera sam baterijskom lampom gledao po vodi i ni jedne nije bilo inace se tada vec svasta da videti. Takav je dan bio. Bucovi, oni se uglavnom pomesaju ovde sa klenovima. Vole njihovo drustvo pa malo jedni druge proganjaju.
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: Hunter on June 08, 2010, 02:01:13 PM
Jezerske bucove ovih i slicnig gabarita nije (bar kod mene) neki problem uloviti.imitacija crvica (tu sam ih lovio kao kolateralnu štetu) ili mali strimercic na udici no 14. bjeli stomak siva ledja.
(http://www.dm-ribolov.net/ribolov/upload/1(16).jpg)
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: sebastian on June 08, 2010, 06:42:11 PM
Ja sam jucer bacao mojima u tom koloritu ali izgleda im to bilo preglomazno...sada sam se vratio sa vode (otvorio sam sezonu kupanja i ronjenja) opet sam naletio na bucova i slikao sam ga pod vodom. Posle cu okaciti sliku. Imao sam priliku da vidim sta uglavnom juri sada, jucer sam vidio da tu i tamo pojuri neke sitne bodorkice od oko 6-7cm ali sada pod vodom sam vidio da mu je glavni plen sica od jedva 3cm.
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: sebastian on June 08, 2010, 07:53:23 PM
Evo i slike od danas

....e vala ima da ga ulovim, nece tek tako moci da prodje, nije smeo onako da me izignorira ;) sledeci put ima da oseti moju udicu  :whistle:Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: Šone on June 08, 2010, 10:13:42 PM
u Seb se naljutio ,jadna majka ovim nesretnim bucovčićima  :D
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: NajIgor on June 08, 2010, 10:32:05 PM
Sebastijan je malo nervozan! Bucko čuvaj se :bleh:
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: sebastian on June 08, 2010, 11:12:55 PM
grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr >:(


 :D :hammer:

vidim ja da ce oni meni jos masti da izvade  :D
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: Markovic on June 09, 2010, 12:49:04 AM
Bogami i meni se javlja da ce tesko da im doskocis.
Ako je neki bucov zajeban onda je to sigurno jezerski.
Moja preporuka, samo raaaano ujutru u cik zore imas sansu.
Mada, si i ti zajeban igrac.
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: sebastian on June 09, 2010, 08:02:36 AM
Bogami i meni se javlja da ce tesko da im doskocis.
Ako je neki bucov zajeban onda je to sigurno jezerski.
Moja preporuka, samo raaaano ujutru u cik zore imas sansu.
Mada, si i ti zajeban igrac.

bas za sledeci put i biti ce tako, cik zore pa ce da vidimo sta ce da bude.
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: sebastian on June 13, 2010, 07:45:42 AM
ne nalazim ga sada vec par dana  :'( a jucer posle posla sam odmah otisao do jezera, ronio u potrazi za njim i nema ga ni za leka, klenovi su bili na metar dubine, bodorke i crvenperke na dva tri metra a jedino konkretne dve stuke od oko 3-4kg na 4m dubine... :'(  :( sve su se ribe povukle u dubinu, samo ujutro i predveče se da videti nešto lepo ali ni to nije to kako bi trebalo da bude. Bucova ni za leka...verovatno su ga poplasili kupaci  :blush:
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: zvezdan on June 13, 2010, 12:05:35 PM
Hm,mislim da bucov nema toliko straha od kupača,čak sam neke od najljućih rauba video u neposrednoj blizini ljudi!Proveri ti Seb da se nije tu pojavio neki som,ili neki krupniji predator!Beži bucko glavom bez obzira ako mu uleti somina na teritoriju!
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: Markovic on June 13, 2010, 01:09:33 PM
Hm,mislim da bucov nema toliko straha od kupača,čak sam neke od najljućih rauba video u neposrednoj blizini ljudi!Proveri ti Seb da se nije tu pojavio neki som,ili neki krupniji predator!Beži bucko glavom bez obzira ako mu uleti somina na teritoriju!
Zvezdan je potpuno  upravu, kada se pojavi brkata zivotinja bucov se totalno posvet prezivljavanu to jest
cuva glavu.
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: tomos rider on June 13, 2010, 01:13:42 PM
a sudbinu jadnu,mnogima resava nekakav som..... :)
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: sebastian on June 13, 2010, 01:29:28 PM
Hahahaha moze biti. Bas sam juce ronio tamo da vidim u cemu je rec I nasao sam dve stuke od oko 3-4kg. Kada malo bolje razmislim ona ribu od kilo ipo proguta bez problema. Bio je tamo I jedan som prije par dana I imao je garanr preko metar I po'. Ali, tada su jos par dana posle plivali tamo. Mozda ih stuje malo vise nerviraju. I danas cu otici da ronim. Mozda je stvarno neka brkata grdosija ipak tamo negde sakrivena.
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: NajIgor on June 13, 2010, 11:06:48 PM
Pazi samo da te neki som ne pojuri :D
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: sebastian on June 13, 2010, 11:20:35 PM
hehe, već sam plivao u društvu velikana ;) Ponekada nekoga čupne ili povuče sa površine i to u zabuni. Sva sreča da štuka ne naraste do 3m to bi me više zabrinjavalo  :D ;)

danas sam gledao, nema ništa nigde. Sva (večina) "poštena" se riba povukla u dubinu (4m +).
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: NajIgor on June 14, 2010, 02:17:45 PM
Blago vama kad imate problema samo sa kupacima, pa vam jure ribice i teraju u dubinu :(
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: tomos rider on June 15, 2010, 01:19:25 PM
pecaroska kletva:dabogda ti pecarosi iz Srbije zaposeli vodu!!! :D :D :D
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: sebastian on September 09, 2010, 04:35:19 PM
Evo jednoga sam slučajno našao, e ovo je baš lep komad, ima 4kg garant. Slikao sam ga mobitelom sa oko 3m visine. Baš sam krenuo da vidim isplatili mi se kupiti kartu za par sati i tražio sam metarsku štuku ako je na vidiku i naleteh na ovog glavonju. Malo mi je falilo da otrčim po dnevnu dozvolu ali sam brzo preračuno koliko love za koliko malo vremena i jednog ovakvog bucova kojeg bi najverovatnije preplašio na takvom položaju. A moglo bi se desiti da bi promenio lokaciju iako je ovde nepomično stajao i posmatrao neke ribice koje okolo plivaju. Možda za koji dan dok budem tražio veliku štujku naletim opet na nekog ovakvog pa možda i bude bocnut...mislim da ovakvih u jezeru imamo možda samo dva tri komada a jezero i nija baš malecno. Za njega bi morao danima iči na vodu da ga pronađem i možda ulovim. Uglavnom baš lepa velika i debela riba. Repna peraja mu je ko lopata  ;)
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: Šone on September 09, 2010, 04:43:29 PM
Ovo je stvarno hard level  :D juriti jednog od moguća tri bucova na celom bledu   :D Matori znam ja da si ti uporan ali.... ipak...   ;D
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: sebastian on September 09, 2010, 04:50:11 PM
 :D "matori" pa da  :doh:  :hammer:

aaaaa, dolijat če on meni kad tad, samo neka on lepo raste i proždire što više ove male bodorkice, grgečiće, klenčćie, crvenperčice... da lepi, veliki i debeli poraste;)

Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: milos_bp on June 29, 2016, 02:49:05 PM
Jako sam mlad u musicarenju, opremu sam kupio pre mesec dana a vec sam se upisao sa dosta jezerskih bucovcica od kojih su dva bila malo preko kilograma. Sve bucove sam ulovio na sledeci nacin, kad je voda mirna bez vetra izadjem camcem na jezero i lagano veslam dok ne primetim bucova koji krstari ispod povrsine, na prednjoj kapi mi je spreman mahac sa izvucenom strunom i velikom suvom muvom na kraju predveza (razne bezvezne kreacije, beli globug). Posmatram bucova i kad predpostavim njegov pravac bacam muvu ispred njega na oko 1.5-2m on je za trenutak ispod musice, nekad je pokupi na prvu a nekad se zaustavi ispod tad samo cimnem vrhom stapa i moj je. Malo je zeznuto ako si pocetnik kao ja pa dosta puta kad me pukne adrenalin ubrzam sa zabacajem da mi ne pogne a tada ga obicno poklopim strunom i uplasim ga.
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: tommylee on June 29, 2016, 03:02:50 PM
Da li tvoja mušica para površinu vode?
Napravi od foama (policelona) manjeg gurlglera (kucaj u pretraživaču mini gurgler).
I sa njim što sporije idi,uz dosta manjih cimkanja,da radi u mjestu.
Poželjno je da imaš koju silikonsku nožicu na njemu.
Ovako:
(https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/c3/47/98/c347984916b7a52f66196262789a0e78.jpg)
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: milos_bp on July 01, 2016, 12:04:25 PM
Ako si mene pitao, musicu ne povlacim nego samo bacim blizu bucova i ostavim da miruje ako je ne pokupi odmah obicno joj pridje na par centimetara i tad samo cimnem musicu ako ni tad ne odreaguje vadim musicu i trazim skedeceg.
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: tommylee on July 01, 2016, 12:06:05 PM
Da tebe,probaj i ovako nešto pomaže kod tih nepovjerljivih.
Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: milos_bp on July 08, 2016, 11:02:41 AM
Juce sam doziveo svoj najlepsi pecaroski dan u zivotu, nadam se za sad. Kod mene na jezeru posto je spojeno sa Dunavom a Dunav naglo opada se stvorio mali preliv preko kamena gde je dubina oko pola metra. Uspeo sam da upecam preko 50 bucovcica od 200-400 grama sve na mali crno beli strimer na udici 12. Ljudi znaci svaki zabacaj napad najvise sam imao 12kom u seriji, znaci svaki zabacaj ribbaaa  :hammer: Mogu samo da zamislim sta ce biti na prelivima u Dunavu kad voda padne tamo se uvak javljaju komadi od 1-3Kg a stapce 8fita klase 4  :drool:

Title: Re: Jezerski Bucov
Post by: Markovic on October 16, 2016, 09:48:02 AM
bravo bravo  :tbumb:
samo moras jaci stap, ako mislis da vatas te krupnije. Ne zbog njihove snage , nego  ce ti trbati da mozes lakse da mu plasiras veceg strimera.