www.musicarenje.org

Nauka u službi mušičarenja => Ekologija => Topic started by: Goci on November 15, 2012, 07:43:19 PM

Title: Plastične flaše
Post by: Goci on November 15, 2012, 07:43:19 PM
Primecujem da ima sve manje plasticnih flasa izgleda da se skupljaju i prodaju za reciklazu.

Ja već godina slušam kako je to rešeno u svetu, svaka flaša vredi neki "dinar", skupljaju ljudi bez posla i zarade neku crkavicu. Ovde nisam čuo da iko to kupuje, ali sam pre par dana video nešto što ukazuje da ipak ima otkupa: jedan Rom je sakupio ogromnu količinu flaša, celu jednu zaprežnu prikolicu, i negde ih vozi, verovatno na otkup. To bi moglo da reši mnoge probleme, naravno ako otkupna cena nije bolesno mala.
Title: Odg: Plastične flaše
Post by: sasats on November 15, 2012, 07:50:37 PM
i ja sam isto video na obali morave . definitivno postoji otkup, ali koja je cena pojma nemam . ako je koliko bilo pristojna ocistice sve flase iz reke
Title: Odg: Plastične flaše
Post by: nespetro on November 15, 2012, 09:07:27 PM
Ovde je to reseno tako sto na ulazu u svaki market ima sa strane aparat u koji samo ubacis flase i izadje ti racun. Kad zavrsis kupovinu predas racun na kasi i skine ti taj iznos od ukupne cene.

Znaci skupljas kuci, recimo jednu kesu punu praznih flasa, i kad ih vratis dobar si oko 4-5 evra.
Title: Odg: Plastične flaše
Post by: tommylee on November 15, 2012, 09:50:51 PM
Možda sam negdje već spominjao ako sam tema je na mjestu.Naime čovjek kod nas u BIH,Zvornik,organizuje sakupljanje PLASTIKE!Znači ne samo PVC boca već sve što je od plastike!
Nekakvu presu vidim da je nabavio,ogroman plac,brdo od plastike raste,po gradu uz konjtenjere postavio "kaveze" za flaše.
Na moje iznenađenje narod krenuo da razdvaja,non stopo kavezi puni i ovi ih stalno prazne!

No opštinski LOPOVI koji se kriju iz imaginarnih zakona napišu mu nekekve kazne i unište sve to!
Umjesto da je dobio od države podstrek,subvenciju oni mu nož u leđa a plastiku po običaju na deponiju koja je na obali Drine!

Da poludiš! A ima sirotinje koja sakuplja sekundarne sirovine.Kako kaže jedan Rom: "vi Srbi nam uzešte posao",od kako se sakuplja staro gvožđe nigdje se ne može vidjeti ni parče metala!

Eh da je sreće pa da i sa plastikom to zaživi!
Title: Odg: Plastične flaše
Post by: Djole on November 15, 2012, 10:23:36 PM
i ja sam isto video na obali morave . definitivno postoji otkup, ali koja je cena pojma nemam . ako je koliko bilo pristojna ocistice sve flase iz reke

Postoji, naime u Nisu je vec nweko pomama za pertrazivanjem kanti a za plasticnim flasama, vise nego li za papirnom i kartonima.

Moracu da im otkrijem super destinacije - priobaljja reka!
Title: Odg: Plastične flaše
Post by: drogi on November 17, 2012, 02:49:47 PM
Koliko sam ja čuo tona plastičnih flaša košta između 200-250evra...
Title: Odg: Plastične flaše
Post by: boban.velickovic on November 17, 2012, 03:58:36 PM
Nekoliko firmi u Srbiji taj posao pokušava da radi ozbiljno.

U Nišu to radi Denipet: http://www.petreciklaza.com/ (http://www.petreciklaza.com/)

Cena sortirane ambalaže je od 20 do 40 RSD po kilogramu zavisno od tipa PET-a.

Title: Odg: Plastične flaše
Post by: PROTA71 on November 17, 2012, 08:31:49 PM
Koliko sam ja čuo tona plastičnih flaša košta između 200-250evra...


Divno, ako je istina a treba proveriti...Akcija!!!!Ocistimo reke Srbije!!!!Ima PET-a koliko ti srce iste, lovu direktno u mladj i zastitu vodotokova!!!
Svi zajedno!!!Musicari, varalicari, plovkarosi...Kad mogu lovci da imaju svoje akcije zastite, prihranjivanja, uredjenja lovista zasto nebi i mi ostali ucestvovali na svoj nacin!???
Title: Odg: Plastične flaše
Post by: dr.lucky on November 17, 2012, 08:38:29 PM
Ideja je IZUZETNA. Ali znas kada ce zaziveti. NIKAD! :doh:
Title: Odg: Plastične flaše
Post by: simpson H on November 18, 2012, 12:55:00 AM
Ja samo znam da ne pamtim kad sam video plasticnu flasu u nekoj reci.
Title: Odg: Plastične flaše
Post by: Bahus on November 18, 2012, 08:44:26 AM
Za sve je potrebna motivacija i satisfakcija a posebno nasem narodu koji je prvi u evropi po koriscenju psihosomatskim medikamenata,svakom iole normalnom coveku koji danas ima posao kakav takav nemoze biti svejedno kada oko sebe gleda svoj narod koji jedva egzistira,tesko mi je ujutro kad odem po hleb i mleko i vidim koko se jedva prebrojavamo na kasama za svaki dinar,tako je i ovde oko iste teme o reciklaznom odpadu ,naime u Zajecaru je takodje JKP pokrenulo akciju za skupljanje pvc flasa i svuda postavilo ovakve korpe ,no to ne daje nikakvih rezultata upravo iz razloga jer ne postoji nikakva motiv u vidu bilo kakvog otkupa,prosecnom srpskom gradjaninu je ekologija poslednja na lestvici potreba,mozda i opravdano,cak me u momentima ova kolektivna agonija podseca na mucenog Tantala,zamislite da takvom nametnete obavezu da skuplja pvc.Nama se samo cini da okolni narodi kao imaju nekakvu svest o ekologij,ne jednostavno u predjasnim postovima je vec neko to naglasio postoji jednostavno licni interes a kada je to isto u pitanju naormalno je da cemo to raditi.Ja licno imam naviku da svoje smece skupljam oko sebe ali tudje mi nekako teze pada,zamislite URR Ribolovac Zajecar svake godine u svom programu ima ekoloski dan u istom sa jezera Grliskog je izbacilo oko deset kamiona smeca od toga je dva bilo pvc,zamislite da su samo to prodali dali be u toku godine organizovali jos koji dan_
Title: Odg: Plastične flaše
Post by: Djole on November 18, 2012, 10:35:56 PM
Ja samo znam da ne pamtim kad sam video plasticnu flasu u nekoj reci.

pa kad i ne ides na pecanje  :hammer: :hammer: :hammer:

ti mozes samo u lovu da vidis tako nesto
Title: Odg: Plastične flaše
Post by: simpson H on November 18, 2012, 10:39:55 PM
Brate Djole ja na vodi 5 od 7 dana u nedelji i tako zadnja 2 meseca :)
Title: Odg: Plastične flaše
Post by: Djole on November 18, 2012, 10:46:02 PM
Ne racuna se iz camca jer gledas u vrh stapa  :)
Title: Odg: Plastične flaše
Post by: simpson H on November 18, 2012, 10:52:30 PM
Ma da samo ako je tako...
Title: Odg: Plastične flaše
Post by: Goci on November 19, 2012, 08:46:45 AM
Ovaj problem država može da reši, ali njih zabole dupe za ekologiju...

Treba da postoji zvanični otkup flaša, po nekoj realnoj ceni (recimo 1 din za flašu i 1 dinar što si čistio đubre, dakle recimo 2 dinara), plus treba da ima kanti za plastiku pored svakog kontejnera, plus treba sprečiti da se to uopšte baca: recimo nerealno podigneš cenu piva za 5 dinara, ali kada kupiš sledeće pivo a doneseš flašu od predhodnog platiš 5 dinara manje.

Ima mnogo ideja kako se ovo rešava u svetu, neke su bolje, neke gore, ali je sve bolje od nerađenja ničega po pitanju ovog problema, što naša država "radi".

Eto, i ovo sada rade neke privatne firme, a državma bleji kao tele...
Title: Odg: Plastične flaše
Post by: Gogo on November 19, 2012, 09:36:33 AM
Evo vam malo o plastičnim bocama (PET, PVC, najlonima i ostalom otpadu ) iz prve ruke...
Dakle ima već 2-3 godine kako je u Hr uvedena kaucija na plastične boce (pa i staklene i aluminijske) u iznosu od 0,50 kn po komadu to je 0,067 Eura. I tako to fino šljaka za državu, ona ubire odmah, a ti ako je vratiš ili ne pitanje, na otkupnim mjestima su stavili obvezu da boce moraju biti čiste, ispravne naljepnice na ambalaži da se vidi kako je porijeklo iz Hr inače nema otkupa, jer su u prvih par mjeseci otkupljivali sve, pa kad su skužili da to tako neće valjati jer je iz Bosne najednom stalo dolaziti na tone boce, kako čitavih tako zgužvanih... Sve u svemu mama država je mislila na sebe, toga se riješila i sad naši penzići koji nemaju od čega živjeti obilaze kante za smeće, vade boce ako ih netko odbaci.
Za ostalu plastičnu ambalažu koja je oštećena ili nema porijeklo iz Hr postoje otkupna mjesta, pa za sav PET, PVC, najlon, npr. ima u Osijeku što je meni najbliže ali su otkupne cijene tog otpada tako mizerne da se s time nitko ne želi zaje... E sad, EU je donijela stroga pravila po tom pitanju, npr. ja kao trgovac (i svi ostali pravni subjekti) koji ima ambalažnog otpada moraju strogo da odvajaju otpad i to posebni papir, posebno najlon, posebno opasni otpad... Imamo točno pravilnike prema kojim se to mora odvajati, skupljati i obavezu da to jednom godišnje (ili kada nam se spremnici napune) predamo na to određeno mjesto tj. firmi koja se bavi time. Za isto dobivamo potvrdu o predavanju, a ekološki inspektori su do te mjere tvrdi po tom pitanju, da dnevno moramo voditi očevidnike-liste o nastanku otpada. Dođe mi recimo paket s robom ,ja ga otvorim, razdvojim papir, najlon... i sve to odmah moram uvesti u zapisnik istog trenutka kada sam "stvorio" otpad.
Naravno definicije postoje što je otpad i kada se može kao takav tretirati, a inspektori provjeravaju količinu stvorenoga i zavedenoga otpada.
Da ne duljim, ovaj zakon je iz EU i počeo je da važi pre koju godinu kod nas, a mi pravni subjekti ga još ne upotrebljavamo (ko ne ko da, ja npr. strogo vodim tu papirologiju jer su kazne prevelike, a otpad razvrstavam na taj način i prije no što sam čuo za taj zakon, po svojoj odluci ) dakle 98% malih trgovaca ne radi ništa po tom pitanju dok nekoga ne opale po džepu, a hoće sigurno.
Imali smo nedavno seminar o tome (tko je htio slušati) od strane inspektor zaštite okoliša, za 2 sata izdeklamovo ono što na fakultetu predaje 6 mjeseci i pokušao nam je objasniti što je za nas bitno i što moramo raditi. Problem nije kod mene nego kod onih koi godišnje određene kvote prebacuju, e onda je ta papirologija puno puno veća i kompliciranija do te mjere, da je sam inspektor morao proučavati liste za ispunjavanje danima dok nije pohvatao šta kako kuda.
Ima dakle nekih dobrih stvari u EU, da nas natjeraju da mislimo kako otpad nije smeće i da se od otpada može gotovo sve iskoristiti, ali popratna papirologija ili ti birokracija je katastrofa.
Mnogi će radije lažirati i progurati takav otpad u komunalno smeće nego razdvojiti baš zbog silnih papira , predaja i potvrda.
Daleko smo mi još od ekološke svijesti ali negdje treba krenuti, pa makar i po pravilima ove jebene EU koja mi se kao institucija gadi.
Title: Odg: Plastične flaše
Post by: sasats on November 19, 2012, 06:54:23 PM
Ovaj problem država može da reši, ali njih zabole dupe za ekologiju...

Treba da postoji zvanični otkup flaša, po nekoj realnoj ceni (recimo 1 din za flašu i 1 dinar što si čistio đubre, dakle recimo 2 dinara), plus treba da ima kanti za plastiku pored svakog kontejnera, plus treba sprečiti da se to uopšte baca: recimo nerealno podigneš cenu piva za 5 dinara, ali kada kupiš sledeće pivo a doneseš flašu od predhodnog platiš 5 dinara manje.


ovo je odlicno resenje i veoma lako izvodljivo   :tbumb:
Title: Odg: Plastične flaše
Post by: Goci on November 19, 2012, 11:15:09 PM
To je meni palo na pamet za par minuta razmišljanja... Zamisli šta može smisliti neka "radna grupa" ljudi iz oblasti zaštite životne sredine da ima daš recimo 6 meseci rok da daju rešenje za problem plastičnih flaša. Sve može samo kad se hoće. A za ekologiju se u Srbiji - nikom neće.
Title: Odg: Plastične flaše
Post by: tommylee on November 20, 2012, 08:23:42 AM
Goci nekada su bili žetoni kao kaucija,jednom kupiš i samo ih vrtiš za ambalažu.Doduše ovo je bilo za staklene boce al' bitan je princip.

http://www.petreciklaza.com/Reciklaza-plastike-17.html
Title: Odg: Plastične flaše
Post by: Gogo on November 20, 2012, 09:09:31 AM
Sačekajte još malo, biće to riješeno pod ex-pres kada se približite uniji, po sili zakona. Mada vam se riješenje možda neće sviđati ali... šta je tu je, boca će sigurno biti manje u prirodi al će te vi to da plaćate kao i mi već sada.
Title: Odg: Plastične flaše
Post by: tommylee on November 20, 2012, 01:53:01 PM
Ma boce nisu problem,to se da sakupiti.Veći problem su plastične kese i sličan otpad.Ja bih to zakonom zabranio!
Ceger rules!
Title: Odg: Plastične flaše
Post by: Gogo on November 20, 2012, 02:50:15 PM
He he kod nas prošle godine "bivša" ministrica ekologije htjela uvesti naku glupu tarifu za najlonske vrećice (određenu naravno od strane vlade) sa namjerom da će ta katastrofalno velika cijena za reklamne vrećice od najlona natjerati ljude da ih ne kupuju tj. da se prebace u nošenje platnenih, a ko baš hoće najlon nek plati državi porez na budale, nažalost ili na sreću ne znam ni sam, ideja nije zaživjela kao što se vidi iz priloženog gospođica je postala bivša pa i njena ideja o najlonskim vrećicama, mada nas je već bila počela hvatati panika zbog kaucije na najlonsku ambalažu.