www.musicarenje.org

Vrste => Smuđ, grgeč i bas => Topic started by: Mixmaster on March 10, 2007, 11:22:36 PM

Title: Mušičarenje grgeča
Post by: Mixmaster on March 10, 2007, 11:22:36 PM
Nikako da pomenemo ovu veoma važnu i interesantnu vrstu. Grgeč je grabljiva riba i, samim tim, pogodna za mušičarenje. Ni ja ga ne lovim često, ali ga veoma cenim, zbog snage i borbenosti, koja ga ističe. Dok lovim nimfom sunčanice, bodorke, crvenperke ili karaše, zakačeni grgeč me uvek dovede u zabludu da imam kapitalnu bodorku koju godinama sanjam. Duplo je jači borac od ostalih barskih riba. Tako je bilo i danas, dok sam nimfario bodorke. "Pao" je lep grgeč na nimfu broj 18 i strunu 0.12mm. Na lagan pribor to je ulov koji se samo poželeti može. Opet sam pomislio da imam bodorku od bar 500 g, a bio je to grgeč od 200 g. Čuvam ga živog u akvarijumu i slikaću ga sutra.
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: sebastian on March 11, 2007, 12:03:20 AM
lepo, lepo...ja sam ih ovih dana samo malo posmatrao u našem jezeru. Ako ne izdržim do aprila verovatno me čekaju oni i klenovi na jezeru. inace je jos mnogo hladno i tek jedva nesto manjih klenova se da opaziti kako patroliraju po jezeru. grgeči su se več počeli grupisati uz obalu. u mom slućaju bead head zlazne boje su se pokazali kao najbolja muva za njega a odma iza su i brasiji i manji wolly buger-i.

jedva cekam sliku :-)

evo jednoga grgeča iz slovenije...ulovljen na Bohinjskom jezeru. E Mixe da si ovakvog uvatio mislio bi da si zakacio deveriku od 3kg :lol:  :hammer: ;-)

Inace i ja se nadam necem takvom :-)
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: Mixmaster on March 11, 2007, 01:32:57 PM
Nema slike! Moja majka dala je grgeča mački. Moraću da ulovim novog.
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: sebastian on April 12, 2007, 01:30:08 PM
Evo jednog našeg EU rekordnog grgeča ulovljenog u Velikoj Britaniji. Celih 2.268kg!!! Jeste da nije ulovljen na muvu ali to je zanimljiva informacija i za nas musicare koje ta riba zanima. Zamislite nesto takvo na extra finim stapovima. Ovo je za mene prva informacija o tolikom grgeču. Čuo sam da dođu do 1,5kg i ti su bili lovljeni u Dunavu (čitao sam da je isto i u Finskoj), ali ovih 2.268kg je stvarno zavidna mera za grgeča. Ulov takvog grgeča je ulov života. Verujem da dosta naših balkanskih voda kriju takve beštijice u sebi.
Više informacija o ovom ulovu imate na http://www.anglerstimes.co.uk/perch.htm

Bistro!
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: dr.lucky on April 17, 2007, 02:04:17 PM
Ekstremmno me pali ova riba, ali ekstremno. Planirao sam da joj se ove godine dosata posvetim, ali dzaba. Znam da ih ima prs i pleva na jezeru Bovan u okolini Aleksainca, pa svi zainteresovai pravac Bovan.
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: sebastian on April 30, 2007, 07:55:31 PM
Prvi maj ima da provedem mušičareči grgeča na prvom mestu. Naravno pokušat ču da prevarim i druge ribe na našem bledskom jezeru. Navečer ču se malo više potrudidi i oko jezerske pastrmke. Zato tokom celog dana imam veliku želju prevariti kakvog grgeča iznad 800gr :-D Poželite mi sreču!
Ako uhvatim kakvog večeg sledi fotka.

Isprobat cu ove strimere: http://globalflyfisher.com/staff/bouma/perch/pic.php?id=663&caller=index
, http://globalflyfisher.com/staff/bouma/perch/pic.php?id=669&caller=index

************** http://globalflyfisher.com/staff/bouma/perch/index.php#rod
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: Goci on April 30, 2007, 08:51:37 PM
Vlasinsko jezero je mnogo pogodnije za mušičarenje grgeča od Bovanskog. Pliće je, pristupačnije, ima mnogo više vegetacije gde se grgeči kriju, tresetnih ostrva... U sumrak grgeči polude i jedu sve što mrda! Prosek je mali, svega oko 70-100 g, ali se može uhvatiti i do 20-ak komada za sat-dva. U dubinama Vlasinskog jezera ima jako puno grgeča od 1-1.5 kg i svake jeseni se ulovi puno takvih na kedera. Potpuno je izvesno da ima i komada od preko 2 kg.

Bovan je dublji i nema mnogo vegetacije, pa i veći grgeči nisu baš često pri obali... I tamo ima pravih kapitalaca, istina retko preko kilograma.

Lovio sam ih i na Zavojskom jezeru, gde se veoma rado upuštaju u površinski lov na sitne beovice, pa je lov malim strimerima nesumljivo produktivan.

Što se tiče meni poznatih kapitalaca, moj dobar prijatelj je nedaleko od centra Niša uhvatio komad od 1.3 kg, nažalost na pribor za šarana, pa je atraktina borba izostala...
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: Mixmaster on May 01, 2007, 09:11:54 AM
Obožavam mušičarenje grgeča, ali ih u ovim barama u okolini Niša, gde mušičarim sve postojeće barske ribe, nema baš mnogo. Izgleda da više voli jezera ili mu smeta pretopla voda u barama (jul, avgust).
 Ipak, ponekad ga ulovim nimfom namenjenom karašu ili bodorki, a onda počinje izuzetno atraktivna borba.
 Interesantno je da ga nikad nisam ulovio na strimera!?!!
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: poljo on May 28, 2007, 04:02:12 PM
Pokusao sam strimerima i uspjeh je bio gotovo nikakav.Oko mene narod vadi sakom i kapom na crva i glistu komade od po 400-500 g. Da li treba voditi strimere drugacije nego za stuku ili...Koje muve koristiti osim strimera?
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: sebastian on May 28, 2007, 04:20:30 PM
treba ga loviti i strimerima i ostalim tonučim muhama. pustiti muvu na dubinu na kojoj se hrani i povlačiti. trzanje, polako, sporo, sve to dolazi u obzir. ako ga se nimfari onda nimfa mora da se kreće kao i živi insekt, ne kao torpedo ;). odlična nimfa je nimfa demsel i dragon fly od marabu perja. žuta, maslinasta, crna to bo moralo da upali. ako toga nemamo u kutijici trebalo bi da upale sve sa zlatnim glavicama. Tako da mozes da vodis i kao za stuku, ali važno je skužiti na kojoj dubini se hrani.
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: lazza on May 28, 2007, 06:07:38 PM
Preporucio bih ti i da probas sa sto fantasticnijom muvom. Ja sam ih uvek uspesno lovio na alexanra (http://www.trout-salmon-fishing.com/sea-trout-fly-alexandra.jpg)-u i bloody worm-a o kome smo vec pricali ovde (http://www.musicarenje.org/forum/index.php?topic=742.0).  :bye:
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: sebastian on July 08, 2007, 09:37:35 PM
Crazy Charly in action
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: Mixmaster on September 14, 2007, 09:17:34 PM
 Danas sam ulovio grgeča od oko 25 cm, na strimera veličine 3/0! :lol:
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: lazar on October 20, 2008, 07:27:42 PM
Da li moze u ovo doba da se musicari grgec i ako moze neko da postavi josh neku sliku strimera na koju ga lovite.
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: Gogo on October 20, 2008, 10:52:37 PM
Da li moze u ovo doba da se musicari grgec i ako moze neko da postavi josh neku sliku strimera na koju ga lovite.
Lazare nisam pri kolekciji da ti pokažem strimerčića na kojega sam u subotu lupao štukice i grgeče no možeš da ga vidiš na mojoj galeriji (koliko se vidi) jes da je na štukičinim ustima al sam s njim lomio bandarčiće ko dlan, napadali su ga ko ludi.Kad se vratim kući sutra naveče pokažem ti ga suhog. A do tad toliko...
http://www.musicarenje.org/index.php?action=gallery&g2_itemId=5742
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: lazar on October 21, 2008, 08:50:54 AM
Ok. Hvala!!
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: Mixmaster on October 21, 2008, 10:18:38 AM
Pre par dana sam jurio grgeča, ali mi je posle jednog bodljikavog lepotana, ubrzo, opaoučila štuka od oko 1.5 kg. Šanse da je izvadim na malog strimerčića, bez zaštitnog predveza, bile su minimalne, ali sam imao ludu sreću, pa sam je nekako priveo. Odmah sam promenio sistem i prešao na ozbiljnije strimerisanje.
 Htedoh reći da je malo teško selektivno loviti grgeče u vodi u kojoj ima štuke. Ova druga gadurija će vrlo brzo srknuti vašeg strimera.
 Eto, moraćete i na strimerčiće za grgeča da vežete toothy critter ili nešto slično, ako je Esox lucius blizu.
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: zvezdan on October 21, 2008, 11:00:45 AM
U Kladovu postoji jezero gde smo nekada hvatali kapitalne primerke bandara,a čini mi se da je rekord bio komad od nekih 1.7kg :o uhvaćen na mepsa peticu.Ovo bi sigurno bio rekord u celoj bivšoj Yugi(uhvaćen u vreme stare države) da ga srećni ribolovac nije odmah strpao u džak bez slikanja,tada je u blizini jezera postojala fotografska radnja u kojoj su se slikale trofejne ribe sa ovog jezera.Godine izlovljavanja učinile su svoje pa je bandar postao raritet,međutim u poslednjih godinu dana situacija se popravlja,dosta je sitnijih komada koji će nadam se uspeti da prežive izlovljavanje lokalnih bandita i izbegnu sudbinu starijih od pre desetak godina.Inače godinama je bandar ovde bio na vrhu lanca ishrane pa je možda to razlog njegovih kapitalnih dimenzija.
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: lazar on October 21, 2008, 02:07:06 PM
Primljeno k znanju gde je strimer tu je i sajlica(toothy critter).
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: lazar on October 23, 2008, 02:00:30 PM
Gogo moze li slika onog suvog strimera?
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: Gogo on October 23, 2008, 02:14:58 PM
Gogo moze li slika onog suvog strimera?
Joj izvini evo za minutu samo da ga slikam
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: Gogo on October 23, 2008, 02:29:17 PM
Evo izvini još jednom, malo sam u gužvi, evo 3 na sva tri sam lovio a šta ti se svidja kopiraj...
Materijal, malo zečetine, malo srnetine, malo flasha velike oči i to ti je to .

P.S. veličina im je najmanji 5cm, srednji 6 cm i najveći 9 cm, taj najveći je opasan i za štukice stavi kevlar za svaki slučaj, jedan takav mi otišo  sa štukom zajedno, nisam je očekivao a fluorocarbon 0,30 nije je zadržao.
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: lazar on October 23, 2008, 02:31:03 PM
Hvala!! Ma ne mari nishta i ovako necu skoro na vodu.. :'( Pozz
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: Šone on February 15, 2009, 11:37:11 PM
Evo izvini još jednom, malo sam u gužvi, evo 3 na sva tri sam lovio a šta ti se svidja kopiraj...
Materijal, malo zečetine, malo srnetine, malo flasha velike oči i to ti je to .

P.S. veličina im je najmanji 5cm, srednji 6 cm i najveći 9 cm, taj najveći je opasan i za štukice stavi kevlar za svaki slučaj, jedan takav mi otišo  sa štukom zajedno, nisam je očekivao a fluorocarbon 0,30 nije je zadržao.

zato sledeći put

(http://srbija.buythefly.com/images/Leader_Pike.png)

predvez i podvez ,sve u kompletu ...jest da je cena malo jača ..
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: sulecriba on February 16, 2009, 06:11:10 PM
ovo je bezveze :nowink:
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: Gogo on February 16, 2009, 10:18:13 PM
zato sledeći put
predvez i podvez ,sve u kompletu ...jest da je cena malo jača ..
[/quote]

Ma nemam ja problema s tim, jednostavno cilj nije bila štukica a zaletila se, kad idem na štuku koristim termo sajle ili kevlar i nema zime.
A ovaj Wire lider još nisam imao prilike ni vidjeti ni probati u tom obliku, nešto slično u kombinaciji sa žicama i sl. jesam al mi se ne sviđa, baš loše leti i bezveze komplicira. Termo sajla mi se pokazala sasvim ok, a nije ni skupa.
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: ...:::Vladan:::... on August 21, 2009, 04:06:10 PM
Cuo sam da bandar hoce i na suvu muvu ,imitaciju zunzare .

Koliko je to tacno ne znam  , sta vi mislite?Premda je on jako halapljiv, siguran sam  da bi pokupio veliku zunzaru sa povrsine..
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: sebastian on August 21, 2009, 08:14:00 PM
Cuo sam da bandar hoce i na suvu muvu ,imitaciju zunzare .

Koliko je to tacno ne znam  , sta vi mislite?Premda je on jako halapljiv, siguran sam  da bi pokupio veliku zunzaru sa povrsine..

kupi on i stinije musice, npr. midgeve  :yeswink: lovio sam ga (doduse svi na suvu su neka sica od jedva 15cm) inace su najcesci oni malo manji. A također sam i gledao kako kupi sitne mušice koje padnu na površinu a pod površinom dok sam ronio gledao sam kako halapljivo mlate po midgevima.
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: Rancic on August 24, 2009, 08:26:41 AM
Neka moja iskustva sa bandarom na Gružanskom jezeru, jer vidim celo jato kod stuba mosta i vidim ponašanje.
Hoće sve vrste strimera koje nemaju ništa svetlucavo i jarkih boja i treba da su vazdušasti - sa malo materijala.
-Svaki strimer, polarna lisica smeđa, sivkasta sa malo crnog i sa minimalno sjajnog - napadaju odmah.
-Hoće mini marabu strimere od 2-3 cm - telo srebrna lameta, leđa crni marabu i malo kod glave crvenog marabua.
Takve dve vrste strimera od sad isključivo pravim za bandara.
Pođu za strimerom, ali napadaju isključivo u senci mosta - nikada u vodi obasjanoj suncem. U senci je nevidljiv.
Za ludim čarlijem ili nekim šljaštećim strimerom krenu, priđu na dvadesetak cm i vrate se.
Neki strimeri su proradili kad sam poskidao fleš i sve sjajno. Kad bacim "novogodišnju jelkicu" samo se spuste u dubinu i kad prođe podignu se ponovo.
Doduše takvi marabu strimeri su kratkotrajni - desetak riba i nema ništa više osim udice.
Suve mušice ovde na jezeru ne pipa, a probao sam baš iz radoznalosti sve što sam imao u kutijama.
Ostalo je da ga probam na mokre mušice i nimfe da vidim šta će biti.
Lovna veličina do 25 cm.
Uhvati se povremeno i krupniji - ali retko i slučajno.
 
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: simpson H on August 24, 2009, 08:34:12 AM
Rancicu jel otezavas strimere ili ne?
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: Šone on August 24, 2009, 09:05:26 AM
da i ja dodam nešto ,crni woolly bugger sa glavom i otežan po telu ,vođen po dnu i vođen sitnim trzanjem može da napravi dosta štete jatu bandara ...
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: Rancic on August 24, 2009, 09:27:26 AM
Simpsone, ne otežavam strimere, samo ih pravim na teškoj udici - od #4, 6 i 8.
Kod povlačenja ne idu duboko - do 30-ak cm, a čim stanem on tone lagano i lepo. Tad udara uglavnom krupniji.

Šone,
nisam probao do sada, ali prvom prilikom obavezno  :tbumb:
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: Marushani on August 24, 2009, 09:45:27 PM
ja sam probao otezanim strimerima jarkih boja (zig strimeri), tada ulaze krupniji. Mogu reci da na micro poperima dobar je provod isto. http://www.youtube.com/watch?v=IuBDqrjPf9w
Title: Re: Mušičarenje grgeča
Post by: Rancic on August 25, 2009, 08:28:03 AM
Više komada, uglavnom sitnijih bandara, zakačio sam za donju vilicu - SPOLJA.
Da li se i vama to dešava.
Očigledno da bandar napada plen sa strane i hvata za glavu. Ja koristim velike udice - 4,6 i 8 sa dugim vratom, pa sitniji ne uspe da ustima uhvati glavu strimera i udicu, tako da se udica u kontri zabada spolja.

Urednik: Pošto postoje dva topika sa istim naslovom, jedan ide u Lock, i to ovaj, a možda ih jednog dana nekako spojimo.