Author Topic: Šta znači "LOVOSTAJ" na određenu vrstu ribe?  (Read 22229 times)

Offline pedjabg

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1553
Re: Šta znači "LOVOSTAJ" na određenu vrstu ribe?
« Reply #75 on: November 17, 2007, 12:07:06 PM »
E ako je "debelo platio da peca" 2.5 - 3 hiljade RSD za godisnju ili 500 - 700 RSD za dnevnu dozvolu, svaka cast ribolovcima. Ako za te pare moze da mu se dopusti da "maltretira kafanu" ribljeg sveta, onda ne treba ni da postoji dozvola.
Novac koji je placen nije merilo prava koja neko ima (u normalnim drustvima i okolnostima, ne uzimajte za primer Srbiju sa DELTOM). Ona ostaju ista bez obzira na cenu dozvole, kao i obaveza. Niko ne tera nikoga da ide u ribolov; to nije nuznost, niti elementarno ljudsko pravo koje se mora ispuniti, pa niko ne tera nikoga ni da kupuje dozvolu, a ako je kupi, stice pravo ribolova u skladu sa zakonom i preuzima obaveze proistekle iz tog prava i drugih odredbi zakona. AKo mu je ribolov strast i ne moze da se obuzda, onda prolazi isto kao kockar u dugu (ili bi bar trebalo), pa cak bi trebalo i gore od njega, jer ostecuje javno dobro svih (riblji fond), a ne samo privatno dobro zajmodavca za kockanje!
Dakle, lovostaj je prestanak lova vrste na koju je propisan (zbog mresta, zagadjenja i pomora, ili drugog opravdanog razloga) koji svaki (ubuduce registrovani) ribolovac treba da sprovodi na najbolji moguci nacin kao licno opredeljenje.
Sve ostalo je glodarsko trazenje rupe (u zakonu). LICNO opredeljenje.

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: Šta znači "LOVOSTAJ" na određenu vrstu ribe?
« Reply #76 on: November 17, 2007, 12:26:40 PM »
3,600 dinara je godišnja dozvola za ovu godinu, a to je oko 45 eura. Na prvi pogled, jeftino. Ali pitanje je šta onaj ko nam mariše tu lovu nudi. Patku?  :suck:
 U Severnoj Karolini godišnja dozvola košta oko 25 dolara i sve je potaman sportskim ribolovcima. Nema mnogo lovostaja i glavobolja, a ni ulov nije nešto posebno ograničen. Ribe ima kao pleve.
 Njihovi stručnjaci su dobri i nisu toliko brojni, kao kod nas, pa je zato dozvola jeftinija, a ribe ima za sve.
 E, sad, možda je nekome, ko papa od naših para, malo, ali para nikad dosta, posebno za parazite.

Offline 100ka

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2110
  • musicarenje
Re: Šta znači "LOVOSTAJ" na određenu vrstu ribe?
« Reply #77 on: November 17, 2007, 02:40:59 PM »
Da rezimiramo ;)
Ako je voda naseljene jednom odredjenom vrstom ribe u velikoj meri (npr 70-80% pastrmke ostalo klenovi) u toku lovostaja na tu ribu nemas sta da trazis na toj vodi (sa stapom u ruci) i gotovo. >:(


Nije tačno. Prvo, teško je odrediti koliko je procenata neke ribe prisutno u nekom trenutku. Drugo, 20-30% klenova je dovoljno za pametnog čoveka. Pa i u "tvom" Belom Timoku ima 20 % klenova. Da li skobaljaši treba da uvedu zabranu pecanja klenova, jer je 70 % skobalja?
 Treće, ja znam reku u kojoj živi 1% mladice, pa je zovu "najbolja mladičarska reka na svetu" i na njoj se održava "Svetsko prvenstvo u lovu mladice".
 Zašto, po istoj logici, ne bi neka reka u kojoj živi 20 % klenova bila odlična klendžijska reka?
 Na primer, čuvena Visočica je jedna od najinteresantnijih reka za mušičarenje klena i privlači veliku pažnju mušičarsa-klendžija, koje ne zanimsa pastrmka. Da, da, neki odlaze na tu planinsku (ne pastrmsku) reku samo zbog klenova. Mene tamo najviše privlači krupan grgeč.
 Možda bi 100ka meni zabranio da mušičarim na Visočici, ali, srećom, propisi mi dozvoljavaju čak i u vreme lovostaja na pastrmku ili bilo koju drugu vrstu ribe.


100ko, još treba da učiš "matematiku". ;)

Mix matematika mi nikad nije bila jaca strana :D Ali nisi video da sam ispred broja od 70% stavio skracenicu npr. sto znaci da sam broj apsolutno lupio (mozda treba to nekako bolje odrediti, mozda sam dao los primer).
To sto si rekao za klenove i skobalje ne Timoku ne moze se porediti na primeru klenova i pastrmki. Prvo koliko je verovatno da ce prosecan musicar upecati skobalja(verovatno svakako jeste ali je malo komplikovanije), a pogotovu na muvu za klena. Da ne govorimo o pecanju klena na varalicu ili ziv mamac (da li znas nekog da je upecao skobalja na punoglavca ili visnju, o leptiru br.4 da ne pricamo). Dok je sa pastrmkom druga prica na muve se love podjednako uspesno. Obe ribe su grabljivice i velika je verovatnoca da pastrmka moze da ti udari kad musicaris klena (ovo vazi i za varlicarenje jer da ne zaboravimo ima i drugih ribolovaca na pastrmskim vodma sem nas).
A to sta bih ti ja zabranio je krajnje irelevantno posto ja u ovoj zemlji ne odredjujem nista sem svog sopstvenog zivota.
Mislim da malo nisi razumeo sta sam zeleo da kazem. Ako negde ima jako puno npr. pastrmke toliko da je veca verovatnoca da ces nju upecati nego npr. klena logicno je da ne ides tamo da pecas. I pored sve vestine kojom raspolazes i pored zelje da je ne upecas zasto maltreirati ribu u mrestu (da li si ti nekad isao da bijes nekog ko ti se zamerio dok je sa svojom zenskom u "mrestu", jednostavno sva ziva bica su ranjivija i manje oprezna u periodu razmnozavanja).
Ali ako negde cak ima pastrmke u velikim kolicinama ali je opet klen alav i moguce ga je lakse uhvatiti od nje onda sto da ne pecas na takvoj vodi.
P.S. Lepo je sto diskusija tece normalnim tokom i sto nema carki. Nadam se da ce ovakva situacija potrajati :lol:

Offline pedjabg

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1553
Re: Šta znači "LOVOSTAJ" na određenu vrstu ribe?
« Reply #78 on: November 17, 2007, 10:09:35 PM »
Vratih se iz Valjeva,
veju, veju pahulje,
sneg po vetrobranu sara,
a bi mi od uslova voznje
prohladno oko... srca.

Nebitno. Sretoh se na slavi sa sestogodisnjm (tj. vec sest godina  :D) shefom ribocuvarske sluzbe OSR "Kolubara" Valjevo, Vojkanom, profesionalnim organom... reda. Skolovanim inspektorom. Cool tip. Pitam ga moze li malo u donjem toku Gradca kojim oni upravljaju da se musicari klen, a on me pogleda veselo i rece "Moze, bas smo se dosadjivali ovih dana", a onda se uozbiljio i obasnio mi da ne sme da se izadje sa stapom na salmonidnu vodu jer je na njoj u vreme pastrmke svaki ribolov zabranjen.
Svedoci: Vojkanova supruga, Cedomir Mijovic, Rafajlo Mitrovic (domacin) i domacinov macor (Felis) na peci.
Dakle, takva je ribocuvarska praksa. Mislim da je vec ranije neko slicno postovao.

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: Šta znači "LOVOSTAJ" na određenu vrstu ribe?
« Reply #79 on: November 17, 2007, 11:06:31 PM »
 Nisu u pravu. :tumbdown:
 Mislim da je najveći problem to što je pastrmka u pojedinim glavama sinonim za mušičarenje. Prevaziđeno pre više decenija.  ;)

Offline jankoj

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 48
Re: Šta znači "LOVOSTAJ" na određenu vrstu ribe?
« Reply #80 on: November 17, 2007, 11:16:34 PM »
Mala primedba: zakon jeste jasan i po zakonu NAMERA SE NE INKRIMINISE. Namera moze samo da kvalifikuje povredu zakona, a sama za sebe nije kaznjiva. (Predmeti: Uvod u pravo, Rimsko pravo, I godina svih pravnih fakulteta. Namera bez krivicnog dela ili bez pokusaja cinjenja krivicnog dela je s pravne strane nebitna.)

Sjekolice, tacno je da namera sama po sebi nije nista, ali nisam je pominjao samu za sebe vec u kontekstu nekoga ko namerno lovi ribu u lovostaju, znaci cini prekrsaj.
Ko naprimer namerno uleti na pastrmski revir na Moravici i kaze da kao peca klena stvarno je za svaku osudu. Svaki musicar koj se muva po Temskoj iznad centrale(u pretezno pastrmskom delu) kao da vata klenove, naravno da ima lose namere. Zasto bi neko akao kola do Paklestice il Visocke Rzane u nevreme(kasna jesen i zima), da bi musicario klenove. Takve stvari mogu da rade samo musicari sa losim namerama, bilo da uzimaju ribu ili se samo izivljavaju u doba mresta te namere su jasne i ne treba ih dokazivati.

Offline jankoj

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 48
Re: Šta znači "LOVOSTAJ" na određenu vrstu ribe?
« Reply #81 on: November 17, 2007, 11:25:31 PM »

Kakva je to glupost "namera ribolovca"? Onaj ko proučava tuđe namere, najčešće pogreši. Ne treba nikome dozvoliti da tumači namere, jer je to nemoguće i veoma opasno.
 Evo, naš forum je za mene najbolji dokaz za ovo. Svi koji su pokušali da protumače moje namere zbog kojih sam pokrenuo ovakve teme i pišem ono što znam o tome, čitajući mi "između redova" pogrešili su.

Ako sam pogresno tumacio necije namere, izvinjavam se, mada citajuci sveze i stare tekstove na ovom forumu, stekao sam utisak da je ovu temu pokrenuo neko ko tradicionalno skoro svake godine u doba lovostaja peca pastrmke, ne slucajno vec namerno, u prilog tome je i “pogodjenost” zbog mog pisanja i razvlacenje ove teme, hvatanje za svaku slamku i trazenje dlake u jajetu. Ne vidim zasto bi lovostaj, jednom normalnom sportskom ribolovcu smetao.
Lovostaj znaci ko sto kaze vecina – prestanak pecanja odredjene vrste ribe. Ne treba ometati mrest pastrmke. Cuvari su zaduzeni da cuvaju pastrmske reke u doba lovostaja a ribolovci mogu da ih kritikuju ako to ne cine valjano. Ko lovi pastrmke u lovostaju ili ometa njihov mrest treba da bude kaznjen. Zasto ovde neko uporno pokusava da dokaze da namerno pecanje pastrmke u lovostaju nije kaznjivo, ili da svako moze da se izvuce od kazne?
Pedja je u pravu, svaka cuvarska praksa na pastrmskim rekama je takva. Nemas sta da trazis u ovo vreme sa priborom na vodi imo ribu kod sebe ili ne.

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: Šta znači "LOVOSTAJ" na određenu vrstu ribe?
« Reply #82 on: November 17, 2007, 11:32:10 PM »
 Jankoj čita namere.
 Sutra idem u Visočku Ržanu na Topilnicu (reka puna krupnih klenova) da mušičarim, a ti pošalji ribočuvare da mi čitaju namere.  :tbumb:

Offline jankoj

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 48
Re: Šta znači "LOVOSTAJ" na određenu vrstu ribe?
« Reply #83 on: November 17, 2007, 11:37:29 PM »
Samo neko ko ne zna sta hoce moze sutra da ide na Topilnicu... :smoke:

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: Šta znači "LOVOSTAJ" na određenu vrstu ribe?
« Reply #84 on: November 18, 2007, 12:09:23 AM »
 Hoću da me uhapse dok hvatam klenove, a vraćam pastrmke. Hoću da, pored onih koji sasvim normalno pecaju na prirodni mamac, kazne baš mene, mušičara. Hoću to, mada, po ovakvoj mećavi, oni neće doći.
 Ići ću čim prođe nevreme. Hoću da me kazne što sam mušičario na reci na kojoj je to uvek dozvoljeno. Hoću da me kazne jer ulovljene pastrmke vraćam za vreme lovostaja. Hoću da me zauvek proteraju sa reka Srbije, jer u vreme lovostaja među ribama koje nosim nema zaštićenih.
 Vidiš da znam šta hoću?  :hammer:
« Last Edit: November 18, 2007, 12:10:56 AM by Mixmaster »

Offline pedjabg

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1553
Re: Šta znači "LOVOSTAJ" na određenu vrstu ribe?
« Reply #85 on: November 18, 2007, 08:38:11 AM »
Hoću da me uhapse dok hvatam klenove, a vraćam pastrmke. Hoću da, pored onih koji sasvim normalno pecaju na prirodni mamac, kazne baš mene, mušičara. Hoću to, mada, po ovakvoj mećavi, oni neće doći.
 Ići ću čim prođe nevreme. Hoću da me kazne što sam mušičario na reci na kojoj je to uvek dozvoljeno. Hoću da me kazne jer ulovljene pastrmke vraćam za vreme lovostaja. Hoću da me zauvek proteraju sa reka Srbije, jer u vreme lovostaja među ribama koje nosim nema zaštićenih.
 Vidiš da znam šta hoću?  :hammer:

Uuuuu, meni ovo deluje kao perfidna offtopic reklamerska varijanta! Iz teme "Lovostaj" presli smo u reklamiranje sado-mazo HOTMAIL-a.  :D

Mixe, javi nam samo kad si blizu Rzane da "dignemo" cuvare, sumare i policiju.
Nije red da zbog tebe ceo dan zebu, mada ce sigurno kad se sretnete razumeti da ti samo proveravas njihov rad.

I red bi bio da ides ne na tu Topilnicu ( ???), nego bas na Visocicu, gde ima i klenova i pastrmki, da situacija na vodi odgovara onoj koju simuliramo u postovima u okviru ove teme na forumu, najvise tvojim neprestanim zalaganjem.

A ako si drug tako cvrstog partijskog uverenja, mogli bismo i mi sve to da gledamo i da zabelezimo kamerom? Ali samo ako nas pustis, tvoje sapatnike sa foruma.  :doh:
« Last Edit: November 18, 2007, 08:54:06 AM by pedjabg »

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: Šta znači "LOVOSTAJ" na određenu vrstu ribe?
« Reply #86 on: November 18, 2007, 11:09:18 AM »
 Ništa ne brini PedjaBG, već organizujem snimanje mušičarenja u vreme lovostaja na jednu jedinu vrstu i ribočuvare kako me apse zbog toga. Decenijama se trudim da mušičarenje otrgnem iz kandži salmonidaša, pa će mi to biti veoma značajan pomak.
 Mogao bi to da bude veoma interesantan dokumentarac. Hoćeš ti da snimaš, PedjaBG? Imam kamkorder.  :lol:

Offline Goci

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2772
Re: Šta znači "LOVOSTAJ" na određenu vrstu ribe?
« Reply #87 on: November 18, 2007, 12:31:32 PM »
I red bi bio da ides ne na tu Topilnicu ( ???), nego bas na Visocicu, gde ima i klenova i pastrmki...
Pretpostavljam da ovaj troupitni smajli znači da ne znaš gde je Topilnica? Nije ni čudo, jer je cela situacija oko Visočice-Dojkinačke-Topilnice prilično zamršena. Da ne off-topicujem, nastavljam pod temom Visočica.

Offline pedjabg

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1553
Re: Šta znači "LOVOSTAJ" na određenu vrstu ribe?
« Reply #88 on: November 18, 2007, 01:20:15 PM »
Ništa ne brini PedjaBG, već organizujem snimanje mušičarenja u vreme lovostaja na jednu jedinu vrstu i ribočuvare kako me apse zbog toga. Decenijama se trudim da mušičarenje otrgnem iz kandži salmonidaša, pa će mi to biti veoma značajan pomak.
 Mogao bi to da bude veoma interesantan dokumentarac. Hoćeš ti da snimaš, PedjaBG? Imam kamkorder.  :lol:

Dokumentarac je, po pravlu, spontana stvar. Lako se provali kad je orhanizovan ("namesten").
Ne sporim mogucnost musicarenja svega i svacega, prema afinitetima.
Ne bih snimao, nisam strucan, vestacenja na sudu mi bolje idu.

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: Šta znači "LOVOSTAJ" na određenu vrstu ribe?
« Reply #89 on: November 18, 2007, 02:47:22 PM »
 To, to, too... I jedan takav nam treba za što oštriju i strožu presudu. Pazi, ovo je u najavi, to jest, sa predumišljajem.  :o