Author Topic: Zapadna Morava  (Read 24416 times)

Offline ivke037

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 990
Re: Zapadna Morava
« Reply #210 on: December 29, 2017, 12:34:44 PM »
Po Zakonu, ribolovacka dozvola se kupuje u mestu stanovanja

Offline radezamora

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 292
Re: Zapadna Morava
« Reply #211 on: December 29, 2017, 02:30:39 PM »
правилније речено у општини становања/у некој продавници дозвола/?
или....
ето узимао сам претпрошле и две пре тога у краљеву/у мојој општини су једно време била 2 продавца, па један, нпр. тај један продаје тек на пролеће(не признајем власт,  државну,која не обезбеди ту јасну продају од 1. јануара  али то је код нас уобичајено, или нпр. да  до тог 1. јануара не буде  обелодањено, законом, где се може дозвола купити). а кад смо код тога ови моји статистичари кад узимам нову дозволу сами уписују колико сам те године кленова ухватио/верују усмртио/, ко уписује ухваћене рибе у картон  евиденције дневних улова-кажњава ли се риболовац ако то треба да чини  а он није учинио-кад заврши риболов /а и кад је то завршио/,... но овде је главна тема западна морава.

Offline radezamora

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 292
Re: Zapadna Morava
« Reply #212 on: January 03, 2018, 04:22:38 PM »
eto kao da sam naslucivao, uhvati me danas,3. januara, kao i  jos desetak ribolovaca, kontrola i napisa zapisnik o ucinjenom  prekrsaju lica i organizacija, kobajagi da ovo predamo obavezno kad idemo za dozvolu/koje li su posledice/!?!?. proverih malopre- izdaju dozvole za 2018, prvi put  ovako rano  za mojih 65 godina(naravno ne u mom mestu stanovanja).
inace bilo nekoliko klencica, i videh se sa starim banjskim musicarem momom-doveo unuka i svi, kao i ostali ribolovci, hvataju skobalje!!!!

Offline Mafke Fly

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 745
Re: Zapadna Morava
« Reply #213 on: January 03, 2018, 06:13:56 PM »


  Hvala  kolege na pojašnjenju oko dozvole. Koliko se sećam   sa zadnjom dozvolom sam imao vrlo uzak izbor mesta za ribolov.

 Bila je jedno vreme za sve opštine pa ukinuta . pa sa doplatama  za pojedina mesta -opštine. Za vode kao Timok valjda je

 1000 din. ili 1500 videću ovih dana.

 Rade Bravo na izlasku, ja neiskoristih par lepih dana. Zapadna Morava da mi je blize, ne bih odoleo makar šištavca probao.

 Rade, nemaš problema, samo  bi bilo poželjno javiti se i kupiti dozvolu '' blagovremeno ''.

 Jedva čekam Bože zdravlja , da obiđem lepoticu Zapadnu Moravu i Radeta kolegu po štapu.

 Da li je mnogo veća Morava kod Kraljeva u odnosu  na Trstenički deo ? Zaboravio sam , odavno beše. Zadnji put sam pecao  blizu

 Vrnjačke  Banje, puna je klenova bila i to  jata po površini i krupnih komada.

 Rade, ajde ti objasni koji su najlepši FF tereni na Z. Moravi. Molim te !

Offline Nebojsa.kg

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 326
Re: Zapadna Morava
« Reply #214 on: January 03, 2018, 09:33:20 PM »
Quote
Rade, ajde ti objasni koji su najlepši FF tereni na Z. Moravi. Molim te !
  :tbumb:

To i mene zanima
Moj me insekt nikad ne vara

Offline radezamora

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 292
Re: Zapadna Morava
« Reply #215 on: January 03, 2018, 09:42:27 PM »
Rade, ajde ti objasni koji su najlepši FF tereni na Z. Moravi. Molim te !
Danas kad se ovo desilo kontrolor naidje bas kad smo se ja i taj Momo Stojkovic slucajno sreli, on me video sa druge strane i kad sam ja presao mostom na ovu  desnu stranu pocesmo pricu/ uz  ljubljenje jer ne sretosmo se 15-20 godina, a na 6 km smo/. On covek peca gazenjem na pola Мorave starinskim musicama, npr. trikolorom, izlazi u samo svitanje  i ima te jutarnje izlaske, htedoh ovim reci sasvim  drugacije od mene, osim sto  i ja vise cenim te jutarnje ture ali nikako ne gazim, i gumene cizme mi propustaju vodu na 3 cm. tereni gde npr. sasats peca/Trstenik/ su siroki, tu je Morava najcesce 75-80m, kao i ovde kod mene danas a mnogo je  ovde kod mene kad Morava opadne 10 cm/sad je nivo 25 cm visi od idealnog prolecno-летње-jesenjeg/ ali  nista tragicno, najvaznije da se otkriju mesta gde riba(mislim na danasnje uslove,  ove  zimske, novogodisnje) radi. Kod mene/dva sela vise/ 10 km vise ima kod drugog mosta sirok teren gde sam dobro prolazio sa kilcima/tu uglavnom na mokre-ja koristim suve: mokre u omeru 1:1/, sve u svemu ja se ribama  dosta prikradam i ostajem uporan, sve ovo napisah da iskreno objasnim da je tip ribolovca, i njegova vera u  svoj nacin, stil i prezentacija svoje odabrane musice-NAJVAZNIJA(dosadih odgovorom)/ovo zbunjuje citaoce uglavnom/. A sad gde  je najbolje  ili Mafketovim  recnikom najlepse- ne znam, ja pecam  na potesu 5 km vise mosta u selu Stubal-znas gde je ovo selo, i  3 km ispod  ispod mosta koji spaja sa jedne strane Ugljarevo a sa druge novo selo odn, Vrnjce /selo severno od Vrnjacke Banje-po njemu je i naziv Vrnjacka Banja/, dakle oko 20 km toka –idem  pesice i/ili biciklom. Ovaj Momo peca  5 km ispod ovog drugog mosta, inace ima terena na Moravi koji su siroki 18m/mereno letos/ a i  sa dosta zaliva, u kojima ulov nekad bude bas vrhunski, no nije svaki danj badnji.

Nadam se da sutra odem  za dozvolu, mislim da neme  brzeg ranoranioca u mojoj opstini, vidis Mafke da je sve noguce, i da se pomolim bogu u moju pravednost. Danas mi je bas bilo milo sto i neki skobaljasi/90 posto grabuljasi/ danas zastajahu da vude to cudo da i zimi moze da se musicari, a pola me neobicno  poglednu jer prvi put vide ovaj nacin pecanja-bio sam na mestu prolaska za njihove terene.
 Morava kod Kraljeva, pre nego primi Ibar(vikipedijsku, a u to sumnjam, Ibar ima prosecni protok 110 kubnih metara u sekundi a Morava 120, meri se u Lopatnici-lakat odn. Jasiki tako da po tome ni Rasina kod Krusevca koja nije bas mala  je skoro  sa nultim protokom/matematicki/-sve detalje o protocima mogu se videti iz statistike koju izdaje republicki hidrometeoroloski zavod kao hidroloski godisnjaci pocev od 1991) je manja npr. 3 puta u odnosu na Moravu ovu ispod Kraljeva pa sve do Stalaca/tu gornju Moravu neznalice  zovu Moravica a koja stvarno tece do uliva DJetinje pa odatle nosi naziv Zapadna Morava.
Нека ово буде и одговор младом Небојши(пре неки дан причах са Крагујевчанима мало млађим од мене, месаре на Млави, тај дан је 20 посто регистрација било из Крагујевца, просек овде  је 30 аута на дан у сваком тренутку),...