Author Topic: Uslovi za život potočne pastrmke  (Read 16992 times)

Offline 100ka

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2110
  • musicarenje
Re: Uslovi za život potočne pastrmke
« Reply #30 on: January 07, 2008, 11:16:01 PM »
 :)
Nisam ja uopšte tvrdio da je potrebno da budeš diplomirani meteorolog da bi pravilno izmerio temperaturu vode. Kao što je Laki naveo da postoji sistem kako izmeriti pH vrednost tako postoji i sistem kako izmeriti temperaturu. Ne znam da li si nekada video meteorološku stanicu, na primer temp. vazduha se meri na 2m visine od tla u hladu. Zato i služe one bele kućice što liče na pčelinjake sa razmaknutim letvicama da kroz njih pirka promaja. Iz tog razloga predpostvljam da je i tvoj način merenja vode u reci bio neobjektivan. Ne tvrdim da je teško izmeriti temp. vode ali ako hoćeš precizan podatak morao bi da konsultuješ nekoga ko je za to ipak malo kvalifikovaniji i od tebe i od mene. A predpostavljam da bi onda mogao da izmeriš temperaturu uzevši u obzir sve promenljive i sve relevantne faktore, pošto si dovoljno pismen i inteligentan. Apsolutno sam siguran da nije potrebno da tražiš stručnjake po Beogradu pošto koliko vidim na sajtu R.H.M.Z. i u Niš(u) postoji stanica za praćenje hid-met podatak, ali na sajtu nažalost nema podataka o temperaturi vode.

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: Uslovi za život potočne pastrmke
« Reply #31 on: January 08, 2008, 07:01:18 AM »
 Ja, zapravo, razumem bojazan 100ke za tačnost mojih merenja. Kad malo bolje razmislim, ne ume baš svako da izmeri temperaturu vode. Ima ljudi koji ni to ne bi umeli. Ne slažem se da se treba školovati za merenje temperature vode, pH vrednosti, tvrdoće, količine kiseonika... Dovoljno je da imaš volju, opremu i uputstva stručnjaka.
 Na primer, u akvaristici se veoma često traži, ne samo poznavanje "hemizma" vode, već i način njegovog kontrolisanja i menjanja. Onaj ko ne zna kako povećati ili smanjiti pH ili tvrdoću vode, smatra se akvaristom- početnikom. Onaj ko ne bi umeo da prepozna najrazličitije uslove za život riba, ne bi mogao da u svojim akvarijumima razmnoži osetljive ribe. Reći jednom ozbiljnom akvaristi da ne ume da izmeri ni temperaturu vode nije uvreda, to je smešno.... :)
 
 Postoje optimalni uslovi za život potočne pastrmke, ali u prirodi optimalni uslovi za život bilo koje životinjske vrste nisu stalni i ne traju večno. Ne treba misliti da je pastrmka posebno osetljiva vrsta. Ni crvenperka, bucov ili deverika neće živeti u lošim uslovima. Pastrmka traži jedno, a ove vrste drugo. Ubacimo linjaka u Visočicu. To je isto kao da ubacimo potočnu pastrmku u muljevitu baru.
 U bujičnim planinskim rekama sada je temperatura vode niska i izlazi iz optimalnih temperatura za život potočne pastrmke. Srećom, količina rastvorenog kiseonika je u hladnijoj vodi veća, pa p.p. nema i taj problem. Na temperaturi ispod 6 stepeni, ova riba se ne hrani, ne vari hranu, ne kreće se... Kao da čeka da prestanu nepovoljni uslovi za njen život. Manje je poznato da pastrmke nisu ljubitelji isuviše hladnih voda. Štaviše, neke ciprinide bolje podnose niske temperature od pastrmki. Kada je voda pretopla, pp takođe mudro ćuti i čeka da se uslovi u kojima se nalazi vrate na optimum.
 Potočna pastrmka odlično podnosi variranje bistrine, temperature, količine kiseonika...Odavno bi izumrla da nije tako. Priroda ju je obdarila strpljenjem i mogućnošću prevladavanja svakojakih problema, baš kao i svaku drugu životinju. Ipak, ne može ni ona da toleriše preduga iskakanja iz optimalnih uslova, pa zato naseljava gornje tokove reka, sa velikim procentom rastvorenog kiseonika i što manjim kolebanjima temperature.

 Gledam ove moje diskuse u akvarijumima. Oni prestanu da se hrane kada im temperatura vode padne za dva (!) stepena i u roku od nekoliko sati ih napadaju paraziti koje je posle teško zaustaviti. Ne mogu normalno da žive, a još manje da podignu mlade, ako tvrdoća i kiselost vode nisu na određenoj vrednosti koju je veoma teško napraviti. U prirodi žive samo u jednom slivu na celoj planeti i verovatno nigde drugde ne bi mogli. Upoređujem to sa potočnom pastrmkom, jednom od najrasprostranjenijih riba na planeti, čija optimalna temperatura ima raspon od najmanje 10 stepeni, a odlično podnosi od 3 do 23 stepena (raspon-20 !) i bezmalo ne mari za tvrdoću vode.
 I posle slušam kako je potočna pastrmka jedna od osetljivijih ribljih vrsta.  ???
« Last Edit: January 08, 2008, 07:12:18 AM by Mixmaster »

Offline pedjabg

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1553
Re: Uslovi za život potočne pastrmke
« Reply #32 on: January 08, 2008, 09:36:37 AM »
Najveci deo ovoga sto pise ovde (prebrojte postove po onima koji su postovali) su takve neobrazovane baljezgarije da zaista ima mesta Jocinom pitanju o strucnoj spremi.
Svaka vrsta ima svoj optimum i dva pesimuma, gornji i donji, svakog od ekoloskih faktora. (TACHKA).
Najkiselije meni poznato mesto u kome su zivele patrmke bila je Vlasinska tresava, a povremeno je to jezero i sad najkiselija "pastrmska" voda. Ne znaci da je idealna, ali u njoj se opstaje.
A rupa na saksiji priblizno je isto funkcionalna, bez obzira na oblik.
Svaka cast za post, @oholi, u njemu je sustina.
Takodje, samo merenje moze da obavi prosecno inteligentan i obucen (ne odeven, vec istrenirani) primat.
Interpretacija je, medjutim, uprkos ovde iskljucivom, uvrezenom i nametanom kao dominantnom stavu, stvar dobrog AKADEMSKOG obrazovanja.
(Pri tome, rec "interpretacija" ne odnosi se na to kako otpevati neki "narodnjak").

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: Uslovi za život potočne pastrmke
« Reply #33 on: January 08, 2008, 11:01:48 AM »
Najveci deo ovoga sto pise ovde (prebrojte postove po onima koji su postovali) su takve neobrazovane baljezgarije da zaista ima mesta Jocinom pitanju o strucnoj spremi...

Dobro je da se vratio PedjaBG, visokoobrazovani stručnjak iz oblasti ihtiologije. Sada će on da prekine "baljezgarije" i počne "akademsku interpretaciju". Odmah sam znao da je njegov uticaj na one, koji su stavili pod znak pitanja sve što sam ja napisao, od velikog značaja.
 Nama su potrebni eksperti i jedva čekamo da pročitamo iz njihovog pera, koji su uslovi potrebni za život potočne pastrmke. Hajde, PedjaBG, ispravi naše baljezgarije.
« Last Edit: January 08, 2008, 11:03:38 AM by Mixmaster »

Offline Sjekloca

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 913
 • Mi chiamo Bertorelli...
Re: Uslovi za život potočne pastrmke
« Reply #34 on: January 08, 2008, 11:13:01 AM »
Takodje, samo merenje moze da obavi prosecno inteligentan i obucen (ne odeven, vec istrenirani) primat.

 :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Hasta la vitoria siempre!

Offline pedjabg

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1553
Re: Uslovi za život potočne pastrmke
« Reply #35 on: January 08, 2008, 11:22:42 AM »
Za takve price koje neko u skladu sa svojim obrazovanjem i nadasve znanjem potencira na forumu sa samo njemu znanim ciljem nemam previse vremena, niti ih smatram musicarski relevantnim. To su osnove biologije pastrmskih riba ispricane uglavnom odavno, a u danasnje vreme aktuelni su sasvim drugi problemi (npr., vidi referencu):Simonović, P.D. & V.P. Nikolić (2007). Density-dependence of growth characteristics and maturation in stream-dwelling resident brown trout, Salmo trutta, in Serbia. Fisheries Management and Ecology 14: 1-6.
Sva osnovna znanja biologije pastrmki uce se, onako usput, na osnovnim kursevima opste ekologije svuda u svetu, jer su pastrmke odavno KNJISKI primer stenovalentne vrste.
Kako ovo ipak nije opste-obrazovni forum, ne bih offtopic-ovao.


Offline dr.lucky

 • Founding father
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2068
 • Flyfishing or Death
  • musicarenje
Re: Uslovi za život potočne pastrmke
« Reply #36 on: January 08, 2008, 12:49:35 PM »
Samo merejne nije nikakav problem. Tu se slazem sa Pedjom. Interpretacija, koja ima neku tezinu zahteva ne samo poznavanje vrednosti istih vec i cinjenicno-funkcionalnu povezanost. Tu je neophodno znanje. Neznam zasto je to toliko komplikovano da se shvati. Ja nevredjam, ako kazem da je to neophodno. Tako je. Nikad nisam pisao o svom obrazovanju, niti smtram da je to nesto spektakulatno sto sam uradio. Niti da sam ja specijalan zbog toga. Medjutim vreme koje sa proveo u skolovanju za hemicara i znanje koje sam stekao, su mi pokazali sta je potrebno da bi se neko istrazivanje smatralo relevantnim i vaznim.
Bilo bi dobro, a ja cu i clanove da zamolim u skladu sa praznicnim raspolozenjem, da se ovom temom bavimo bez animoziteta. Da vidimo sta je potrebno da bi pastrmka zivela. Forum nije nikakva institucija. Ovo sto ovde pisemo, ima tezinu, ali i nema. Tamni vilajet. Ja cu rado da izmerim pH, sto stvarmo moze i trenirani primat, jer me zanima. Nezelim da se ozbiljno bavim tim problemom, jer je to hemija koja me ne zanima. Svi ostali parametri koji su navedeni, zahtevaju mnogo ozbiljniji pristup merenja, sto ja nezelim da radim. 
Zato momci, hajde da malo svi spustimo loptu i da se u novoj godini lose stvari i reci ostave (kolko je ovo gay sto pisem  :doh: ) i da lepo i sa stilom polemisemo.
Salut
« Last Edit: January 08, 2008, 01:03:26 PM by dr.lucky »
Ljudski mozak je ko potok, što plići, to bistriji

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: Uslovi za život potočne pastrmke
« Reply #37 on: January 08, 2008, 03:10:15 PM »
 Ja samo znam da prosečan primat može i da diplomira hemiju ili biologiju. Ovo se ne odnosi na Lakija ili PedjuBG, već na brojne njihove kolege, koje su sasvim sigurno susreli. Ne treba biti posebno obdaren, pa diplomirati. Mogu samo da zamislim sa kakvim se primatima susreću. Međutim, da bi se uspelo u primeni bilo koje nauke, šara neće pomoći. Kada je reč o uslovima koje za svoj život traži potočna pastrmka, nisam čuo da su se naši biolozi ili hemičari proslavili u primeni znanja. Nisam čuo, niti verujem da ima opipljivih dokaza o bilo kakvom rezultatu njihovog poznavanja pp.
 Kako napisa PedjaBG, poznavanje života potočne pastrmke, bezmalo spada u opštu kulturu i obrazovanje, pa bi oni koji ga nemaju trebalo da se stide. Ja tvrdim da nije tako, i da se nepoznavanje potočne pastrmke može susresti svuda oko nas, pa čak i na mestima koja su dužna da se time bave. Dokaz su naše vode, u kojima brojnost i kvalitet potočnih pastrmki indirektno zavisi od priznatih poznavalaca ihtiologije. Svaki upravnik bilo koje od reka Srbije, dužan je da konsultuje diplomiranog stručnjaka iz ove oblasti i da ispoštuje njegove skupocene projekte. Nažalost, nakon dve decenije tumaranja po planinskim rekama Srbije, nisam primetio pozitivne rezultate. Dva su razloga za to. Neznanje i nemar. Hajde da poštovanje naših stručnjaka iz oblasti ihtiologije gradimo na osnovu vidljivih rezultata. Ja tako radim i zato nemam ni trunčicu poštovanja prema papirima kojima zamahuju PedjaBG i slični.
 Ja sam na ovom forumu napisao ono što ja znam o uslovima za život potočne pastrmke. Zbog toga i postoji ovaj forum i ova tema. Nije napravljena samo za profesore. Kada bi za svaku postavljenu temu tražili diplomu iz te oblasti pre pisanja, ovaj sajt ne bi imao do 10000 poseta dnevno, već 5-6. Hajde da razmenjujemo svoja proverena i neproverena iskustva i tako dođemo do što više saznanja. Beogradski profesor tvrdi da ja baljezgam, a ja, da on blage veze nema sa ovom temom iako je ispisao brojne baljezgarije o tome. Većina će poverovati njemu, ali ima i onih koji će vrlo brzo shvatiti da sam ja u pravu. Iznesimo argumente.
 Napominjem da sam ovu reč (baljezgati) prvi put u ovoj temi pročitao u postu PedjaBG-a, pa je sada i ja sasvim slobodno, sa istim pravom, koristim.
« Last Edit: January 08, 2008, 03:17:00 PM by Mixmaster »

Offline 100ka

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2110
  • musicarenje
Re: Uslovi za život potočne pastrmke
« Reply #38 on: January 08, 2008, 04:10:46 PM »
Randjo pošto si ti samouki stručnjak za sve oblasti života pa tako predpostavljam i za hidro-meteorologiju molim te objasni mi (i ostatku auditorijuma) kako se meri temperatura vode (misli se na reke na na akvarijume), da bismo znali koliko su tvoji podaci relevantni. Meni je jedan gospodin iz te struke objasnio danas proceduru za merenje temperature vode, pa me interesuje da vidim da li si tu proceduru ispoštovao i da prekinemo već jednom sa svim ovim baljezgarijama >:(

Offline pedjabg

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1553
Re: Uslovi za život potočne pastrmke
« Reply #39 on: January 08, 2008, 05:20:41 PM »
I pored Lucky-jevog kulturnog apela da se, drzeci se Bozicnog duha, lepo ophodimo u polemici, vidim oglusivanje o to i samo cu konstatovati u cemu se sastoji, a o temi, ponavljam, ne zelim da polemisem, jer su te stvari osnova koja se stice u II razredu gimnazije drustvenog i III razredu prirodnog smera (sigurno, oba deteta mi prodjose ove godine kroz to).

Ja samo znam da prosečan primat može i da diplomira hemiju ili biologiju.
Ne, prosecan ne moze - moze da nauci da meri temperaturu vode, ili i druge parametre i da mu to bude posao od koga posteno zaradjuje novac, a njegovim se podacima veruje, jer ima sertifikat da je naucio da meri parametre kvaliteta vode ili uzorke za vrsenje tih merenja. A diplomirati je vec nesto komplikovanije - eto tu se skoro tvoj imenjak na forumu prilicno obradovao kad je to uradio i ima i zasto. Nece diploma zbog takvog odnosa nesposobnih prema njoj potamneti, niti ce se vrednost onih koji nisu diplomirali ikad podici ako pokusavaju da devalviraju diplomu, a "grozdje je kiselo" pristup postoji odavno, ali se i tome sve vec zna!

Dokaz su naše vode, u kojima brojnost i kvalitet potočnih pastrmki indirektno zavisi od priznatih poznavalaca ihtiologije. Svaki upravnik bilo koje od reka Srbije, dužan je da konsultuje diplomiranog stručnjaka iz ove oblasti i da ispoštuje njegove skupocene projekte. Nažalost, nakon dve decenije tumaranja po planinskim rekama Srbije, nisam primetio pozitivne rezultate. Dva su razloga za to. Neznanje i nemar. Hajde da poštovanje naših stručnjaka iz oblasti ihtiologije gradimo na osnovu vidljivih rezultata. Ja tako radim i zato nemam ni trunčicu poštovanja prema papirima kojima zamahuju PedjaBG i slični.
Ovo je naravno po misljenju onog ko je napisao post u Bozicnom duhu. A poznato je i svima na forumu sta o ulozi raznih strucnjaka mislis (gore vec pomenuto "kiselo grozdje", basna za preve razrede osnovne skole, ali ti je i tad verovatno bilas preteska i neinteresantna). Medjutim, pitaj se koliko je takvih kao ti, koji ste prespartali sve pastrmske vode Srbije odnelo i kakvih pastrmki i koliko je to bilo u skladu sa propisima tada. Danas su najveci kriticari stanja i pokazivaci prstom na virtuelne krivce nekadasnji satiraci ribljeg fonda, valjda iz zelje da se "operu" iz raznoraznih razloga i potreba. No i to je prilicno providno. Nikom od onih koje zelis da prozivas nece diploma potamneti od toga, a ako je tebi zbog toga lakse da se pogledas u ogledalo, meni ne pada na pamet da ti olaksavam zivot.

Beogradski profesor tvrdi da ja baljezgam, a ja, da on blage veze nema sa ovom temom iako je ispisao brojne baljezgarije o tome.
Ne osecam se odgovornim ako si se i gde si se u postu koji sam napisao prepoznao, ali nisam nigde nikog posebno apostrofirao, a ovde sam ipak jedini "beogradski profesor" i cak sam nize i svojim username-om nize prozvan. Na zalost, tvoj primitivni odbrambeni mehanizam bez ikakve samokontrole stalno dolazi do izrazaja (skoro sam opet gledao "Gospodara prstenova", odmah sam se sad postujuci o tebi setio Goluma). Dakle, i to treba da sluzi na cast i moderatorima, i forumu, pa i Bozicnom duhu na njemu. Uostalom, to da ti odredjujes svoja prava na tom forumu odavno je poznato i svima jasno, ali nema svrhe o tome pisati. A termin "baljezgarenje" koji sam upotrebio i u kontekstu u kome ga koristim potpuno odgovara, bez obzira sto ti tvrdis da ljudi nemaju pojama o otome sto bi hteo da pises, sam Oholi te je izvrsnim odgovorom potpuno dematovao, a to i ostali uglavnom dobro rade.
Dakle, gimnazija, gradivo iz ekologije (osnovne stvari).
Ostalo na studijama.

Offline dr.lucky

 • Founding father
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2068
 • Flyfishing or Death
  • musicarenje
Re: Uslovi za život potočne pastrmke
« Reply #40 on: January 08, 2008, 06:05:17 PM »
Dakle, i to treba da sluzi na cast i moderatorima, i forumu, pa i Bozicnom duhu na njemu. Uostalom, to da ti odredjujes svoja prava na tom forumu odavno je poznato i svima jasno, ali nema svrhe o tome pisati.
Zasto druze ovo radis? Zbog cega sada mesas i upravu sajta i iznosis nazalost ili na srecu netacne cinjenice? Zasto govoris o tome da Mixmaster stvara svoja prava koja su van ostalih? Molim te nemoj to da radis, jer pre svega to nije istina. Ako ti tako mislis uredu, ja zaista nemogu/nezelim da ti objasnjavam da to nije istina. Zbog cega tolika mrznja, sa obe strane? Ja nisam niti slabic niti pizda. Lepo se osecam ovih dana, nova je godina, neki novi pocetci. Nezelim da vama govorim kako da se ponasate, ali zar je toliko tesko da ostavite nesuglasice sa strane i da normalno polemisemo?
Ljudski mozak je ko potok, što plići, to bistriji

Offline 100ka

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2110
  • musicarenje
Re: Uslovi za život potočne pastrmke
« Reply #41 on: January 08, 2008, 06:47:37 PM »
Samo bih zamolio da na zakljucavas ovu temu Laki bas je krenula da se razvija i raste ;)
Samo se još malo strpi dok nam Mikica ne odgovori koji metod je koristio da izmeri temperaturu pastrmskih voda.
Unapred blagodaran :respect:

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: Uslovi za život potočne pastrmke
« Reply #42 on: January 08, 2008, 07:01:51 PM »
 To je čuveni metod potapanja staklenog termometra u vodu na razne dubine u raznim delovima reke. To je toliko jednostavno da me zaista smara da pišem o tome. Ja znam da bi neko proglasio merenje temperature vode u nekoj od reka naukom od koje treba da živi na račun države, ali 100ko... molim te.... urazumi se.... čeka me Mersid (FF friend)...idem u grad...  žurim... vratiću se...

Offline 100ka

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2110
  • musicarenje
Re: Uslovi za život potočne pastrmke
« Reply #43 on: January 08, 2008, 07:52:05 PM »
Ma ne žuri... ne moraš :bye:

Offline Pedja

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2111
 • Veteran
  • www.musicarenje.org
Re: Uslovi za život potočne pastrmke
« Reply #44 on: January 09, 2008, 01:49:14 AM »
Cenim da joj najvise odgovara temp. od 10-13 stepeni.
Nisam merio niti bilo sta ali pitao sam neke ljude koji drze ribnjake tako da je to temperatura u kojoj se najbolje  --PONASAJU--..