Author Topic: Musicarenje Patuljastog soma -CVERGLAN  (Read 17620 times)

Offline catizr

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 92
Odg: Musicarenje Patuljastog soma -CVERGLAN
« Reply #45 on: May 08, 2011, 08:17:01 AM »
Postoji varjanta za nabavku basove mladji,najbolje da se raspitas na varalicar.com-u ili na forumu formaxa kod Saleta.

Offline Gogo

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2103
Odg: Musicarenje Patuljastog soma -CVERGLAN
« Reply #46 on: May 08, 2011, 09:27:58 AM »
Koliko znam nivo vode na Boroviku je nekad bio znatno nizi pogotovo u onim ratnim godinama, kada je jezero bilo skoro ispusteno.. otuda sve one uvale prepune granja koja lice na celu potopljenu "suma" na toj vodi, nekad je bio barica a sad vise nije da li mislis da je i sama promena ekosistema u velikoj meri ucestvovala na brojnost i prosecnu  velicinu terglana?  S adruge strane kako je moguce da se taj fenomen da bas iskoreni terpana nije desavao na drugim vodama, gde je bas prisutan vec duze vreme, gde ga nije bilo malo jer i dalje na gotov sve vode koje naseljava bas naseljava i terpan? Ni Borovik nije izuzetak!

To da bas napada "lopte" nije nista neuobicajeno, imao sam to prilike gledati jako mnogo puta, bas ce i odrastao primerak terpana da napadne i pojede.. i to je nije nikakva novost.  Ali savetovati nekog da vodu poribi basom kako bi regulisao terpana je krajnje glupo i nepromisljeno!

P.S
Po shvatanjima nekih i Borovik je izgleda ribnjak!

Sve sto si naveo stoji, tvoje pitanje je bilo nesto drugo ( ima li primjera...) ja sam ga naveo kao primjer, dali je to bilo samo do basa ? To ne mogu tvrditi, dali je do nivoa vode, promjene eko sistema... Ni to nemogu potvrditi, ali ja definitivno nisam savjetovao ovo sto navodis :(... Ali savetovati nekog da vodu poribi basom kako bi regulisao terpana je krajnje glupo i nepromisljeno!)
Nemoj da okreces moje rijeci na svoju vodu. To da bih ja vise volio da su nam ribe bogate basom nego cverglanom stoji, no buduci da nisam strucna osoba po tom pitanju, ne mogu niti da pricam o tome. Cinjenica je da su u prirodi i stuka i smudj krvavi neprijatelji pa ipak i na manjim ribnjacima opstaju zajedno (svako u svom dijelu). Ovo nije tema zato, no samo kao primjer , dakle ne vjerujem da je bass taj koji bi unistio neki eko sistem, mada kada se spomene (kod nas u Baranji) poribljavanje njime odmha bude burne reakcije kako on nije autohtone vrsta i da bi unistio eko sistem. Pa zar je cverglan autohton ili amur ili tolstolobik ili ovi ribnjacarski sarani, zar oni ne unistavaju eko sistem ostalim vrstama. Pogotovo cverglan, njegova mladj pa i sam on kad naraste direkto unistava svu ikru ili mladj koja mu se na putu nadje. Mislim da je problem cverglana puno siri i dublji, pa tako i njegovo rjesavanje, srecom eto priroda s vremena na vrijem sama rjesava taj problem spomenutim virusom. No ovo je opet otislo u off topic. Tema je musicarenje cverglana, pa dok ne budem imao nesto o tome da pisem necu ni nastavljati podgrijavati ovakvim raspravama.
Fly on na cverglana ! Pozz
Bistro i čisto

Offline radezamora

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 336
Odg: Musicarenje Patuljastog soma -CVERGLAN
« Reply #47 on: July 19, 2012, 09:43:59 PM »
јуче пред ноћ сам ухватио једног малог американца далеко забацујући под врбе баре поред Мораве тражећи клена, јер је Западна Морава мртва река задњих неколико дана, и силно се обрадовао. Данас сам успео још два да закачим али ми спадоше, дакле видим да је и ово могуће:

у овдашње воде донет је пре 40 година, глисташи оне од 15-так  центиметара и не узимају већ остављају по обали/бара/ да ти се згади да пролазиш.

Offline sebastian

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 10403
Odg: Musicarenje Patuljastog soma -CVERGLAN
« Reply #48 on: July 19, 2012, 10:54:41 PM »
samo ih ti leši kolega i još ako voliš ribu jesti ne žali ih mnogo  :tbumb: ... ugodno s koristnim....ta napast uništava mlađ samo tako.