Author Topic: Vodojaža - Kragujevac  (Read 9389 times)

Offline Rancic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1165
Vodojaža - Kragujevac
« on: November 05, 2008, 11:53:30 AM »
   U Kragujevcu od 1934 godine postoji jezero, tzv. "Vodojaža", odakle se grad do pre tridesetak godina snabdevao vodom za piće, pre "otvaranja" "Zastave", kada je imao 60 000 ljudi (sada 200 000 +)i pre izgradnje brane "Gruža".
  Ovo je radnička, relativno siromašna sredina gde 95 % ribolovaca ide na šarana, belu ribu, babušku - za meso. Na jezeru "Gruža" je od aprila do oktobra k'o u gradskom autobusu, na svaki metar  ribolovac, a ovo jezero je malo "zabačeno" - nema ni sela blizu, samo po neki stari kragujevački klenaroš mada su i oni postali retki.
  Vodojaža je daleko od grada 6 -7 km, u brdima na većoj nadmorskoj visini ( oko 400 - 500 m.) i nastaje od Grošničke reke gde ima lepo, ali zaboravljeno i mirno izletište,  pristupačno za dolazak kolima, ima lepa livada za roštiljanje i mali fudbal pored bistrog toka rečice koja može da se gazi. Leti je prelepo i nije napadnuto. Jezero je dužine možda kilometar i nešto, a širine od 200 - 500 metara sa dubinama do 40 metara i voda je veoma hladna. Okruženo je šumom, obale su negde vrlo pristupačne, negde ne, ali ima više nego dovoljno lepih mesta za ribolov. U  jezeru rastu lokvanji koji nigde ne dopiru do obale, već do dvadesetak metara od obale. Leti, pod senkama drveća, u bezbrojnim uvalama ispod same površine vode, mogu se videti, bukvalno,  "krda" vrlo krupnih klenova, a na granici lokvanja jata krupnih crvenperki. Sa brane se povremeno vide usamljenici, ogromni klenovi  i šarani preko metar kako lenjo patroliraju s jednog na drugi kraj jezera. Srećom, ovim jezerom gazduje "Vodovod" pa je dobro čuvano (naoružani čuvari često obilaze sa žandarima), nema zagađivača u okolini, nema strujaroša, dinamitaša i mrežerenja, osim kada sami čuvari, ponekad, za potrebe "gostiju" ne nalove uz branu u kaveze malo šarana.  Čuvari i milicija ne diraju nas malobrojne sa štapovima, samo kada imaju inspekciju (retko) "odozgo" onda nam kažu - sklonite se dolazi nam inspekcija, a inače nema roblema.   
  Čuo sam  da su jednom pustili pastrmku, ali koju ne znam - do sada ni jedna nije uhvaćena, pa neznam da li je to istina. Jezero je za ovih 75 godina "sazrelo" i stabilizovalo se, voda je izuzetno kvalitetna pa bi možda pastrmka i opstala - ja to ne znam - znate "eko sistem" i sve ostalo.  Za mušičarenje - raj. Tu nameravam da počnem svoju mušičarsku karijeru, tamo na proleće. Kako god bilo, znaćemo za pet - šest meseci.

Offline sebastian

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 10403
Re: Vodojaža - Kragujevac
« Reply #1 on: November 05, 2008, 12:23:27 PM »
Prema tvom opisu, vrlo lepa voda - jezero. Ako tamo ima pastrmke onda češ je moči videti sada kada je mrest. U ostalim delovima godine se retko pastrmka iz jezera diže prema površini i retko prilazi obali. Zadržava se u hladnim delovima jezera bogatim kisikom. Uglavnom je na večim dubinama. Tamo ima dovoljno hrane i nema velike potrebe da bi se previše kretala po jezeru. Na nekim jezerima se dešava da lovi manje ribice uz obalu u sam sumrak ili u samo svitanje. Tu pojavu kod mene na jezeru još nisam video iako znam da povremeno mora i to da se desi bez obzira što ja to nisam opazio. Velike jezerske pastrmke se skoro isključivo hrane ribom.
Ako ti se da i ako imaš vremena možeš skoknuti do tog jezera i sada pogledati da li ima pastrmke. Sada je najbolje vreme. Sada i one velike izlaze u sam pličak. To je predivan przor. Ja sam do sada več nekoliko ogromnih video kod mene na jezeru. Sada postoji šansa da se i ta velika pajka ulovi dok lovim štuku a ne želim da gnjavim pastrmke dok su mrestu. Tako da moj sledeči izlazak na vodu moram dobro gledati gde ču da bacam.

Da li je ovo to jezero? Ako je, zaista je lepo. Tu bi se mogao razviti odličan sportsko ribolovni turizam.  :yeswink: Strog režim kao kod nas npr. da je dozvoljeno imati samo jedan štap (na jednu osobu), jednu udicu, da se zabrani korištenje žive ribe kao mamca, žive žabe, jezerske školjke. Da je iz plovila dozvoljeno koristiti npr. samo dva štapa (ako je u pitanju troling). Motorni čamci samo na manje elektro motore. Dnevna dozvola da je kakvih 8-10€ max 15€ - sve ovisi o kvaliteti vode, brojnosti kapitalnih riba. Godišnja da bi bila posebna i samo za to jezero. Ta voda koliko vidim ima velik potencijal za razvoj sportsko ribolovnog turizma.
« Last Edit: November 05, 2008, 12:36:12 PM by sebastian »

Offline Rancic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1165
Re: Vodojaža - Kragujevac
« Reply #2 on: November 05, 2008, 12:37:43 PM »
Sve to nisam znao, otići ću sigurno. Ako je vidim javiću - u tom slučaju biće to raj na zemlji za pecanje.

Offline Rancic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1165
Re: Vodojaža - Kragujevac
« Reply #3 on: November 05, 2008, 12:49:11 PM »
Izvinjavam se, nisam video sliku. Ovo je verovatno slika sa brane i ne vidi se leva strana koja ima bezbroj mesta za pecanje. Ovo što se vidi je slabo pristupačno. Za sve ostalo oko režima ribolova treba neko pametan da sve to lepo reguliše.