Author Topic: Musicarenje bucova, stuke, grgeca  (Read 10179 times)

Offline Bojan

 • Newbie
 • *
 • Posts: 3
Re: Musicarenje bucova, stuke, grgeca
« Reply #15 on: April 22, 2006, 11:14:34 AM »
Hvala na brzom odgovoru!
Malo mi je jasnije sve to oko jačine i potrebnih karakteristika jer sam pregledao vaše tekstove..
E sada, pošto sam ja iz Ade, u mojoj okolini (Bečej, Senta...)uopšte nema nikakav izbor mušičarskog pribora. Dali bi mogao da mi kažeš možda neki konkretan primer štapa (dužina i marka), čekrka i konca, pa da se malo potrudim i nađem to?
Pošto sam i u varaličarenju uvek nastojao da kupim nešto što je kvalitetnije i što ću korititi dugi niz godina (mada je to nemoguće), voleo bih i tu da imam neku finiju, a opet kao početniku, sasvim prihvatljivu stvar..

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: Musicarenje bucova, stuke, grgeca
« Reply #16 on: April 22, 2006, 11:53:59 PM »
Pogledaj u nasim malim oglasima. Mislim da Simpson H prodaje Orvis Trident TLS AFTMA 7, po povoljnoj ceni. Konac ces morati da nabavis iz inostranstva. Najbolje je da uzmes neki model za stuku Mastery Series firme 3M Scientific Anglers (dolaze u obzir i Rio i engleski Airflo). Mislim da je dovoljno kvalitetan cekrk Shimano Ultegra 7/8 (to imam ja). Kombinezin od neoprena moze da se nadje i u nasim prodavnicama, ali pazi da bude bez ugradjenih cizama. Dubak ces takodje morati da nabavis iz inostranstva...

Offline StY_EsoX

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 359
 • ...jahac magaraca!
  • www.musicarenje.com
Re: Musicarenje bucova, stuke, grgeca
« Reply #17 on: April 23, 2006, 07:01:43 PM »
Koliko ja vidim musicarenje je u expanziji ovde kod nas i sve vise je onih koji zele da se oprobaju i u ovom vidu ribolova. Ja sam takodje prvo prosao skolu varalicarenje pa sam probao malo da masem i zapalio se skroz...
Posto sam i ja iz Vojvodine i uglavnom pecam stuku po barama i jezerima, a ponekad i bucova na Dunavu otprilike sam iskristaliso sta je potrebno od pribora.

Za musicarenje stuke preporucio bih ti stap A.F.T.M.A klase #8 ili #9 duzine 9' i to neki stap sa fast akcijom. Ovako snazan stap ti je potreban pre svega da bi lakse zabacivao velike strimere (cesto su stuciji strimeri dugacki i po 20cm i vezani na udicama 3/0 ili cak i vecim). Sa ovako snazim priborom ces vrlo lako izaci na kraj i sa krupnom stukom, a i sitnija stuka ce ti pruziti vece uzivanje nego kad si ih lovio na varalicarac. Brz stap je potreban da bi lakse zakacio stuku i kako bi imao znatno manje promasaja jos pogotova ako ces pecati sa strimerima koji imaju neki vid zastite od kacenja za travu i podvodne prepreke. Uzmes WF strunu i prilagodis je stapu ili ako je stap dosta snazan uzmes strunu za klasu vecu (sve zavisi od stapa kako ce ovo funkcionisati). Ja sam koristio par razlicitih struna i kao sto Mix rece najbolje su bas one koje su namenjene za pecanje stuke, a mogu da posluze i one namenjene bassu. Moj savet ti je Rio Pike, 3M Scientific Anglers Pike/Musky, Rio Clouser. Ako ne uspes naci nista od ovoga cini mi se da kod A&S Nasatasovica mozes naci Scierra Pike strunu, koja ce u svakom slucaju odlicno odraditi posao. Posto stuku uglavnom nameravas pecati po barama uzmes plivajucu strunu ili neku neutralnu (Intermediate) ali sa plivajucim running line-om (ovakve strumne imaju oznaku F/I). Kad je cekrk u Pitanju moja preporuka ti je da uzmes neki od Large Arbor modela recimo neku Okumu. Predvez mozes i sam praviti od par sencija monofila, a sajlica je obavezna (najbolje je ako je neka tanka, mekana i da se lako vezivati, sad se kod nas moze nabaviti pro leader koji u najtanjoj varijanti za ovakav vid ribolova moze odlicno posluziti).

Za bucova je potreban donekle nezniji pribor recimo stap klase #7 takodje duzine 9' i sa fast akcijom. Struna WF profila plivajuca ili neutralan (recimo rio Clouser ili neki od bass ili striper modela). Prilikom pecanja bucova cesto su potrebni extremno daleki izbacaji (pogotovo na onim mestima gde je dosta napadnut) tako da je tu od pomoci Shooting Head sistem jer ces sa njim postizati vecu distancu uz manje napora. Cekrk isto neki od LA(lagre arbor) modela.

Ukoliko su bare na kojima pecas plitke, ne mnogo zamuljene i mogu se gaziti najbolje je da pecas iz vode, jer koliko sam ja primetio na taj nacin se mozes mnogo bolje prikrasti ribi. U protivnom Belly Boat (Float Tube ili kako ga Nislije zovu Tubak) ili camac ce ti odlicno posluziti, iz  plovila  je mnogo lakse musicariti jer nemas problema sa    ogranicenim prostorom iza ledja koje ti je potrebno da bi lepo zabacio. Za pecanje bucova camac je idealan, a kad voda opadne cesto zanju biti interesantna i mesta oko pescanih sprudova i ostrva do kojih mozes doci gazenjem ili usidris camac negde pa izadjes na sprud i odatle pecas.

Offline Bojan

 • Newbie
 • *
 • Posts: 3
Re: Musicarenje bucova, stuke, grgeca
« Reply #18 on: April 25, 2006, 07:28:42 PM »
Može li se naći kupovni materijal za izradu strimera namenjenog štukasu, ili ima i materijala iz «svakodnevnice»? Kako se vi snalazite?
Stvari su mi sada postale donekle jasnije, mada ima još dosta izraza i pojmova sa kojima nisam načisto. Pokušaću da se malo raspitam bar o ponudi i cenama pribora.
Mislim da bi za početak možda bilo bolje da nađem nekog materijala za vezivanje i probam da vežem neki strimer. Pa možda na neki lakši varaličarac?!
Ako nešto uspe i ako se primim, laše ću se posle ja....:)
U svakom slučaju hvala vam, mnogo ste mi informacija razjasnili što se tiče «mita» o mušičarenju!

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: Musicarenje bucova, stuke, grgeca
« Reply #19 on: April 25, 2006, 08:39:14 PM »
Nikakav "varalicarac" ti nece pomoci u musicarenju stuke. Ako hoces da musicaris, morace dooobra paucina da ti se uhvati na varalicarskom kompletu. Inace, nista od dobrog fly fishinga!

Offline laza

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 114
Re: Musicarenje bucova, stuke, grgeca
« Reply #20 on: April 25, 2006, 09:41:33 PM »
Quote
a mogu tek misliti kakvi ce komntari biti kad me vide u belly boat-u sve sa perajima


mislice da samoubilacki hvatas ajkule :hammer:

http://forsan.esc18.net/FishbackBob/Funny%20Pics/Shark4.jpg
Back in black!