Author Topic: hocu li prekrsiti zakon???  (Read 17634 times)

Offline dzolix

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 573
  • pastrmka 1 dnevno min. 45cm, lipljen 1dnevno 45cm
Re: hocu li prekrsiti zakon???
« Reply #90 on: February 24, 2016, 05:31:21 PM »
Ako trpaju bucova u kese za vreme lovostaja ne pomaže im izgovor ni da hvataju alohtone severno-američke garove...

A ciljano mušičarenje neke ribe u lovostaju je prekršaj, bez obzira da li je ona lovostaj dobila juče (bucov, klen...) ili pre 50 godina (štuka, smuđ...).

Teško da će vam neki ribočuvar napisati kaznu što "mašete" po Dunavu (Savi, Tamišu...) u vreme lovostaja za bucova, tako da ste sami sebi jedini "čuvar".

Ako iz kutijice biraš bucovskog strimera, tražiš mesta gde bucov juri, povlačiš kao za bucova - sam sebi kaži da trenutno činiš prkšaj po zakonu, jednak onom kao da u sred lovostaja na štuku pecaš barske tigrice.

Ako bacaš neko malo (4-5 cm) univerzalno strimerčiće, pa privedeš jednog protu, pa jednog smuđarka, pa bucova, pa opet protu... (kao što opisa gore Milanče), mislim da i sam prema sebi možeš da budeš čist i kažeš da ne praviš prekšaj.

Cela filozofija, iz nekog mog ugla...


Lovostaj  nije isto sto i totalna zabrana ribolova,,, Ribolov neznaci automatsko ubijanje ribe kao sto je to slucaj u lovu (puska) znaci riba koja je u lovostaju  se mora  vratiti  ali to sto se riba mora vratiti neznaci da je RIBOLOV zabranjen ,,,,,, Ribolovac nemoze  poput lovca  da  tacno odredi plijen  koji ce da je uhvati to jest ubije ,,, Mi nezivimo u vodi  vec na kopnu ,,,Lovostaj  kao totalna zabrana ribolova je jedino moguc  ako su sve ribe koje tu zive u lovostaju 2 Cesto se odredjeni mamci tehnike vezuju za odredjenu vrstu ribe pa tako se u lovostaju zabranjuju i odredjene tehnike  pogotovo kod nas ne na zapadu i tako se desava  da npr u lovostaju lipljena ili pastrmke je dozvoljeno loviti na plovak (najefikasnija tehnika) ili grunt a zabranjeno je loviti na mahac ili vjestacke musice  jer se  podrazumjeva da je  mahac  za salmonoide a  plovak  za ciprinide,,,  Ja na ribolov u  lovostaju gledam kao na priliku da skolujem ribu,,,  ribe uhvacene  i pustene  zbog lovostaja upoznavaju mamac i ima vise sanse da  odole nekome koji bi ih   prestankom lovostaja ubio,,, Na mnogim revirima je dozvoljen ribolov i u toku lovostaja i jer se time  i rijeke donekle cuvaju od kormorana

Offline Goci

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2772
Re: hocu li prekrsiti zakon???
« Reply #91 on: February 25, 2016, 09:12:34 AM »
Molim urednika d'uredi gornji post, "preobimno" sam citiran.  :-*

Granica je iza "mog ugla".