Author Topic: muhom na soma  (Read 48213 times)

Offline dr.lucky

 • Founding father
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2068
 • Flyfishing or Death
  • musicarenje
Re: muhom na soma
« Reply #30 on: July 22, 2007, 12:03:44 PM »
Druže Goci, daj savete molim te odmah. Nekako mi miriše da će ovo biti hit ovog leta! :drool:
Ljudski mozak je ko potok, što plići, to bistriji

Offline Zeka (ex. rabbit)

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 703
 • svaka porodica ima crnu ovcu
Re: muhom na soma
« Reply #31 on: July 22, 2007, 01:05:00 PM »
Mix,svaka ti dala kad si tako genijalan!!! :respect1: :respect1: :respect1:Jest da ja lično mušičarenje drugačije doživljavam,al nisam uskih shvatanja.Trebe ČOVJEKU priznati da zna ,kad zna.Još jednom,extra ulov

Offline sebastian

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 10403
Re: muhom na soma
« Reply #32 on: July 22, 2007, 02:55:44 PM »
Jutros sam zaboravio još nešto dodati, a to što ču da napišem verovatno če se i kolega Goci složiti sa mnom. Tamo gde si piknuo toga soma - idi nazad jer te verovatno čeka jo jedan takav komad. Somovi uglavnom love pa čak uglavnom i žive u paru. Kada god sam zveknuo takvog "vručeg soma" pa i onoga na dnu vira kakvim jigom tu je uvek bio još jedan. Nisam se niakda specijalizirao sa nekom posebnošču za soma ali sam ga lovio uspešno i dosta prokužio.

@Goci, pošto dosta znaš o somovskoj grabežljivoj naravi samo piši  :yeswink: ;) :tbumb:

Dunavski alasi love i sa tim čudom (kojega Mix spominje) ;) ali i sa viklerima vade smuđeve dok neki ne mogu ni najsofisticiranijim smuđevskim voblerima :D
« Last Edit: July 22, 2007, 02:56:52 PM by sebastian »

Offline Goci

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2772
Hladan, mlak, vruć, upecan!
« Reply #33 on: July 22, 2007, 10:25:29 PM »
Tamo gde si piknuo toga soma - idi nazad jer te verovatno čeka jo jedan takav komad. Somovi uglavnom love pa čak uglavnom i žive u paru.

He, he, pa i nisam baš siguran za teoriju o parovima jer sam većinu somova pustio (ulovio sam između 50-100 komada, a poneo sam samo 3), pa kad ga sutradan opet uhvatim ne znam dal je njegov "parnjak" ili on sam!  ;D Šalu na stranu, čuo sam za to.

Elem, nisam ja neki iskusni somolovac, ali je dobro što poznajem navike ove ribe kada krene u površinski lov, što je mušičarima najzanimljivije. Malo sam tanak sa vremenom (spremam se za kampovanje i lov klenova i somova na Pinjosu   :bye: ) ali ću probati da u par postova napišem ono što ja znam o navikama somova. Za početak, moje viđenje "toplote" somova:

1.   Hladan ko špricer od vina iz fružidera - spava u nekoj rupčagi na dnu i ništa ga ne zanima. Možeš mu zabaciti rovca ispred nosa i neće ga ni onjušiti. Mušičarenje - samo ako ste više od 2 puta dobili sedmicu na lotou.
2.   Hladan ko špricer od vina iz podruma - leži negde na dnu, ali to ne mora biti neka rupa, već bilo kakvo zanimljivo mesto - iza neke grane, stene... Neće pojuriti za plenom, ali ako mu prođe dovoljno blizu smazaće ga. To su oni koji se love na dubinku ako mu je zabaciš ispred nosa ili nešto češće ako mu provučeš džiga (ili ređe dubokoronećeg voblera) ispred nosa. Muščarenje - samo za one koji su bar jednom dobili sedmicu na lotou.
3.   Mlak - kreće se pri dnu i brkovima njuška okolinu. Lako će naći živ mamac, situacija koju dubinkaši čekaju. Rado napada kašike, čikade, dubokoroneće voblere i slično. Postoji teoretska šansa (ravna dobitku šestice na lotou) da se uhvati na nekog strmera povlačenog po dnu, ali je za mušičarenje ipak bolji:
4.   Topao som, ko pivo koje zaboraviš da staviš u friz (a dođu drugari da gledate fudbal). Taj lovi u svim slojevima, ali nije nezasita ala. Može su uhvatiti na sve poznate mamce, uključujući i strimere. Može biti u bilo kom delu reke, ali mu najviše leže oni sa srednjom brzim tokom, kao i kontra tok. Na Južnoj Moravi (koja je relativno plitka reka) najšešće je na dubinama oko 1.5-2 m. Ponekad raubuje, ali se najčešće sve dešava ispod površine. Ne znaš gde je dok ga uloviš. Najbolje je brzo pretraživanje terena, jer udari u prva 3 zabačaja. Strimnerom ipak ne bih toliko žurio, već bih mesto pročešljao sa nekih 10-15 zabačaja. Po 3-4 na svakih pola metra dubine, od površine ka dnu. Većina somova koja ja ulovim na varlicu su ove kategorije, ali kada se povremeno desi "somovsko ludilo" imamo onakve kakve je na +42 napipao Mix ili ti:
5.   Vruće somove, ko grejana rakija uz meze na Svetog Nikolu! Ti napadaju sve što mrda. Može biti bilo gde, ali je najčešće tamo gde su jata riba. U letnjim mesecima to mogu biti najjači brzaci gde progoni skobalje i sitnije mrene. A može biti i neki vir sa povratnim tokom, zatim klasično klenovsko mesto sa umereno brzom vodom, kamenitim dnom i u senci neke vrbe, a može ući i u sam tišak gde će napasti beovice na površini, bodorke u srednjem sloju ili deverike u dubini. Takvi somovi se vide po svojim raubima, ali ne uvek. Nekada luduju ko nezdravi, a da se na povšini to uopšte ne primeti, ili se eventualno vidi beg ribica bez rauba grabljivca. Takav som napada na prvi zabačaj i uopšte ga ne zanima šta je na drugom kraju strune. Ovo somovsko ludilo se dešava češće nego što mislimo, možda na svakih par dana, ali traje svega pola sata - sat, a onda sve prestaje. Imam utisak da se tada svi somovi kao po nečijoj komandi podižu sa dna i love dok neko ne dune u pištaljku i kaže - "Dosta, za neki dan opet.". E ti su najbolji za mušičarenje, ali je fora što trebaš ubosti baš dan, sat i mesto. U tim trenucima važno je ne gubiti vreme na jednom mestu, već što brže pročešljati što već teren. Ako ne udari u prva 3-4 zabačaja, menjaj mesto. Varaličari zbog jačeg pribora tada znaju izvući puno komada, dok bi za mušičara sve preko 2 bilo ogroman uspeh.

Dakle, situacija je sledeća. Za mušičarenje bi po meni bili zanimljivi ovi pod brojem 4 i 5. Četvorke je teže prevariti, ali su one mnogo češće, dok su petice "samouhvatljive", ali je teško uhvatiti trenutak. Zato ne treba mnogo lupati glavu o trenutnoj aktivnosti soma, već loviti po svom i već će ti se kasti sa kim imaš posla. Najveća mudrost je pronaći mesto sa somovima klase 4. i 5. Leti je to najščešće neko mesto sa bržim tokom dubine oko 1.5 m. Na takvim mestima som je po pravilu ili u samoj matici, ali u mirnijem delu odmah do nje. Veoma često deli stanište sa bucovom, pa je nekada teško reći "Ko to tamo lovi".

Kada bih ja mušičario soma, zagazio bih do trećine Morave i češljao onu "srednju" trećinu, dakle najbrži tok reke. Lagano bih išao niz reku i bacao poprečno. Zadržao bih se samo na izglednim mestima i probao da u tih sat - dva somovskog cuga obićem što veći teren. Strimera bih povlačio relativno sporo, ali sa što više cimakanja, promene pravca i raznoraznim ludorijama. Som ne vidi baš najbolje (mada vidi bolje nego što mnogi misle), pa je vibracija mnogo bitnija od boje.

Što se doba dana tiče, od 4-7 i od 18-21 h je najbolji period da se traži "vruć" som koji lovi blizu površine. Dobijao sam ih i loveći klenove po najvećem suncu, oko 15 h, ali po pravilu u sredini reke u bržoj vodi bogatijoj kiseonikom. Ovaj deo godine je odličan, avgusta često usledi malo zatišje (mada ne uvek), da bi prvih dana septembra somovi opet krenuli da jedu ko ludi. Septembar je po meni možda i najbolji mesec za lov somova (ali i većine drugih slatkovodnih riba) i tada su raubi po površini još češći. Zbog nešto hladnije vode ne mora biti u brzacima, već se često rašire po čitavom mirnijem delu reke i na svakom mestu možete očekivati udarac. Oktobra i dalje odlično jede, ali se povalači u dublju vodu i šansa za ulov mušičarenjem je minimalna.

Nadam se da je neko pročitao sve ovo i da sam bar nešto pametno napisao. Kao što Mix reče, najteže je dok se uhvati prvi. E pa on je to uradio za sve vas, i pokazao da mušičarenje soma nije nikakav bauk. Samo napred, očekujem od vas uskoro još jednog!  :tbumb:

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: muhom na soma
« Reply #34 on: July 22, 2007, 10:41:30 PM »
 Evo mudre taktike za soma. Nemojte nikad poći s namerom da mušičarite baš tu vrstu, već se bolje opredelite za bucova, štuku ili klena. Strimeri su već tu, pa ako se pojavi "džukela" zabacite mu. Samo da ne bude monstrum. Ako se pojavi "krokodil" od 2 metra, nemojte mu ni zabacivati strimera, nego se vratite i naručite mušičarski pribor za sabljarke. Kad stigne, vratite se na mesto gde ste ga primetili. Pošto je teritorijalna riba, naći ćete ga na istom mestu. :tbumb:

Offline sebastian

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 10403
Re: muhom na soma
« Reply #35 on: July 22, 2007, 11:07:19 PM »
Goci mnogo toga pametnoga si napisao  :) :yeswink: Hvala za podeljeno iskustvo. Vidiš baš moj prvi "vruči" som je bio ulovljen kada sam lovio bucova na dunavu. RAubovalo je ko blesavo i ja se napalio misleči ogroman bucov...udar, kontra ali borba mnogo drugačija, uskoro sam video lepo somče  ;D Bilo je još takvih iskustava. Ono o somovima u parovima sam naučio od starih dunavskih alasa koji su skoro ceo život lovili smuđeve i somove iz čamca. Nekako sam se ipak uverio da žive u paru, ali možda to nije uvek baš tako. Zato sam i napisao "uglavnom". Ovde na Bledskom jezeru sam često viđao po dva soma na istom mestu (jezero je extra bistro). Ne samo u 6. mesecu nego i u 8. mesecu. U tu teoriju sam počeo verovati polako kroz moje iskustvo. Čak sam jednom imao priliku gledati na tv-u neku emisiju gde se govorilo o lovu soma i podvodnim snimcima je zabeleženo kako su po dva soma u neposrednoj blizini. Takvi često love zajedno. Uglavnom ta teorija u koju sam uveren sam pokupio od starih ribara i sam sam se nekako uverio da ima nečega u tome. Sa druge strane zanimljivo je čuti nešto kontra. Dobro je proveravati. U ribolovu uvek postoje različita iskustva jer riblje navike nisu uvek tako i tako, uvek postoje izuzeci ili iznenađenja na vodi. Zbog toga ja uvek kažem "uglavnom je tako" jer znam da to što vredi za 100% u ribolovu i nije uvek baš 100%  ;) Npr. Dunav, ulovljen šaran na kedera zabačenog smuđu  ??? ;) (Proguto ga do škrga) to je retkost ali ima takvih iznenađenja kod ribljeg ponašanja koja nisu takva retkost.
U svakom slučaju napisao si mnogo toga koristnog/pametnog i još jednom mnogo ti hvala da si to podelio sa nama. U svemu se slažem sa tobom i vidi se da imaš iskostvo  ;) i za to  :respect1:

Offline dr.lucky

 • Founding father
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2068
 • Flyfishing or Death
  • musicarenje
Re: muhom na soma
« Reply #36 on: July 22, 2007, 11:45:10 PM »
Hvala puno druže Goci na izuzetnom teksu!  :respect: :respect: :respect:
Ljudski mozak je ko potok, što plići, to bistriji

Offline 100ka

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2110
  • musicarenje
Re: muhom na soma
« Reply #37 on: July 23, 2007, 12:18:35 AM »
Bravo Mix i  :respect1: :respect: :respect1: :respect: :respect1: :respect:
Dok smo mi kenjali i teoretisali o ovoj temi ti si prakticno pokazao kako se to radi.
Ako moze slika stimera i opis kako se pravi.  :bye:

Offline Jr

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
Re: muhom na soma
« Reply #38 on: July 23, 2007, 02:00:06 AM »
        Bravo, druze Randjo! :tbumb:
Before we work on artificial inteligence, why don't we do somthing about natural stupidity?

Offline Milanče

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3561
  • SILEX
Re: muhom na soma
« Reply #39 on: July 23, 2007, 07:45:05 AM »
@ Goci - text bi mogao i u članke!!! Hvala!
"observation plus thought equals fish" Richard Walker

Offline cerebrum

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 748
 • ttttt
Re: muhom na soma
« Reply #40 on: July 23, 2007, 10:01:41 AM »
Svaka cast  :tbumb:
Toni Teofilovic

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: muhom na soma
« Reply #41 on: July 23, 2007, 10:27:50 AM »
 Evo slike mog čuvenog strimera, koji je ulovio samo dve ribe do sada. Štuku od 4.5 kg i soma od 5 kg! To mi je specijalan mamac za krupne grabljivice. :tbumb: Udica je prilično jaka i velika, 1/0.
 Izvinite što je malo sažvakan. :doh:
« Last Edit: July 23, 2007, 10:32:56 AM by Mixmaster »

Offline nb.geronimo

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 54
Re: muhom na soma
« Reply #42 on: July 23, 2007, 10:35:55 AM »
Cestitke zaista od srca sesir dole  :tbumb:
RODZEN DA PECA PRISILJEN DA RADI!!!

Offline dr.lucky

 • Founding father
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2068
 • Flyfishing or Death
  • musicarenje
Re: muhom na soma
« Reply #43 on: July 23, 2007, 12:55:47 PM »
Neznam da li si negde na sajtu postavio recept ya strimera, ako nisi molim te da postavis, da bi i ostali mogli da ga ganjamo!
Sto se tice Gocijevog texta, ja smatram da treba da ide u clanke, tu mu je i mesto, ali samo ako se autor slozi sa tim. Mada vidim da se sprema da ganja klenove po Pinjosu, mozda je zapalio.
Ako nisi druze Goci i ako se slazes stavicu text u clanke.
« Last Edit: July 23, 2007, 01:01:50 PM by dr.lucky »
Ljudski mozak je ko potok, što plići, to bistriji

Offline Goci

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2772
Re: muhom na soma
« Reply #44 on: July 23, 2007, 04:16:24 PM »
 :) Nisam još zapalio - palim u subotu ujutru!

Drago mi je da vam se tekstić sviđa! Naravno da ga možete staviti u priloge, samo bi ga pre toga trebalo malo srediti da više liči na prilog, a manje na post, otkloniti kucačke greške i smisliti adekvatan naslov (recimo "Mušičarenje soma iz ugla varaličara"  :D ) . Nadam se da ću stići to da uradim pre mora i poslati ga Lakiju na mejl (koji će mi on ostaviti porukom).

Pozdrav!  :bye: