Author Topic: Skobalj  (Read 76457 times)

Offline lizard

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 29
Skobalj
« on: June 25, 2006, 11:05:11 PM »
Danas sam na Dravi primio dva škobalja na suhu mušicu! Jedan je bio zakačen za usta, znači baš ju je uzeo, a drugi je bio zahaklan blizu glave, znači motao se oko muhe! E, sad me zanima jel to slučajno ili on zna tako uzimati? Ima li netko slična iskustva?
« Last Edit: April 29, 2010, 05:02:08 PM by Goci »

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: škobalj
« Reply #1 on: June 26, 2006, 12:02:47 AM »
Mozda si ih ti slucajno ulovio, ali oni nisu slucajno napali suvu muvu! Ja cesto lovim skobalje suvom muvom. Ponekad on cesto napada, ali se tesko zakacinje, jer ima nezgodna i mala usta. Samo, pazi: Postoje reke gde uzima suvu muvu, dok ima i onih gde nikad to ne radi.

Offline sebastian

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 10403
Re: škobalj
« Reply #2 on: June 26, 2006, 12:31:10 AM »
Na koju muhu si ga dobio :-)???

Offline lizard

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 29
Re: škobalj
« Reply #3 on: June 26, 2006, 10:13:28 AM »
Ma na nekakvu imitaciju obične muhe!

Mr.Zakula

 • Guest
Re: škobalj
« Reply #4 on: June 26, 2006, 11:26:18 AM »
Ja sam pre nedelju dana na Nishavi pecao skobalja suvom nimfom i nekim emergerima...Prolazio sam pored jednog rukavca,i primetio sam neka jata riba pri povrshini,skupljaju,jedu...Voda nije bila kristalno bistra,a i senka je bila pala na vodu i nisam mogo iz prve da provalim skobalja...Bacaj mrave,bambule,red tagove,vestice,kocijashe,i pun ku''c uobichajenih klenovskih muva i nista!Pojeo sam se tih 20 minuta!A onda sam preso na ovo...
« Last Edit: May 10, 2007, 12:08:16 PM by dr.lucky »

Mr.Zakula

 • Guest
Re: škobalj
« Reply #5 on: June 26, 2006, 11:29:24 AM »
E,onda je pochelo jebanje!!!Za pola sata 10 skobalja od po 400-500 grama,a tek sto sam se ispromashivao,auuuu...Dva plovkarosa su se pokupila i otishla od muke!!

Offline sebastian

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 10403
Re: škobalj
« Reply #6 on: July 27, 2006, 12:08:15 AM »
Vretio sam se danas iz srbije. Obisao sam sva bolja jezera kod bele crkve i rku NERU. Uglavnom slabo, svi se žale, pa nije ni čudno kada u sred bela dana mrežu vuku, a zabranjeno je. Ribočuvarska služba počinje tek od 2007 u Beloj crkvi. Sada je haos. Nera je konacno pocela da opada ali je jos dosta mutna. Imao sam puno udara na nimfu sa strane malih (jako malih) mrenica, manjih skobalja od koja sam dva veca zakucao ali slabo, otkacili su mi se. To je bio i moj prv susret sa skobaljem. Iskreno sva moja nadanja i moje najvece zelje u odlascima na neru je bio SKOBALJ. Nikada ga nisam pecao. Znam kako iszgleda, gde zivi, s cim se hrani i da je mnogo plasljiv. Isprobao sam svasta, isao sam ovg puta sam i u tisini uzvodno (njemu sa leđa;) ali bez mnogo uspeha. Nera je bila ogromna, dosta je promenila teren. Posle sam saznao od lokalnih pecarosa da su pravi tereni gore prema rumuniji, tamo hvataju lepe primerke mnogih riba (klen, stuka, mrna, skobalj, pa i jez, smuđ i som na nekim mestima). Kod nekog granicnog kamena i kod neke osmatracnice, ali ono pravo ce da bude tek sada kada se malo izbistri. Eeee, a ja bas danas morao kuci u sloveniju :-) pihhh. Mozda cu se u se vratiti ponovo u avgustu. Toliko sam se trudio oko skobalja, ali nisam ga prevario kako treba ovaj put. Ako nista napecao sam se puno šnajdera i crvenperki na suvu muhu - red tag je radio cuda- hehehhehehe:-)

Molim vas podelite svoja iskustva o musicarenju ove lepe ribe.

Meni je napadao brassie i midge, a od suvih red tag i jos neke male lipljanske, ali đaba nije bilo velikih skobalja, a ova dva sto su mi se otkacili bili su mozda oko 400grama :-(
Inace mnogo su me cudno gledali sa musicarskim stapom u rukama. Kao da bi pao sa marsa, ali bilo je i onih koji su se divili tom nacinu pecanja.

Offline Sumadinac

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 901
Re: škobalj
« Reply #7 on: July 27, 2006, 12:11:56 PM »
Zakula kaze: "Dva plovkarosa su se pokupila i otishla od muke!!", ako su iole dobri ribolovci morali su bar deset puta vise da uvhate na plovak od tebe. 99% prirodne ishrane skobalja cini jagorcevina(alga sa kamena), trava klodofora, a i sitne zivotinjice dna, gamarusi, larve caddisa, ali opet omiljena hrana mu je suv hleb. Nije mi uopste jasno kako su plovkarosi da ne uhvate ribu a ti da  ga ojadis, jer ja bas dosta znam o skobalju i vrlo cesto ga pecam, u jesen kad utihne musicarska sezona i zimi. Na Drini je vrlo vesto dogadja da skobalj uzme muvu i to razlicite larve ali uglavnom gamaruse na koje je navikao. Da bi mu plasirali muvu na dubinu od 3-4 metra ribolovci koriste tirolsko drvce i struk od 10-12 muva, i kad taj roj udica prodje kroz zimovnik u kome nema mesta igla da padne mora da se uhvati neki grbonja, dal za usta dal za rep, peraje ili negde sa strane, ali opet dosta puta se dogadja da bas uzme muvu. Ali opet na plovak i vestacku travu ili filament ima se dosta vise uspeha nego na muvu. Slucaj sa suvim muvama posle 10 godina musicarenja jos nisam doziveo i to ako se dogodi smatracu slucajnoscu. Tacno je da se skobalj u vecernjim satima nekih pola sata pred mrak intezivno iskace vec nekoliko godina unazad pokusavam da ustanovim za cim iskace, ali ne vredi. Verujem da je za nekim sitnim muvama ali ja jos uvek nisam video toliko sitnu udicu na kojoj bi napravili tako nesto. Lipljen ima dosta manja usta od skobalja pa opet mu je 99% ishrane cine insekti, a skobalj ima karakteristicna usta postavljena odozno tako da mu je to prepreka za ovaj nacin ishrane.

Offline cerebrum

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 748
 • ttttt
Re: škobalj
« Reply #8 on: July 27, 2006, 02:59:58 PM »
Pa iz mog dugogodisnjeg iskustva pecanja skobalja na Moravi (iskljucivo na crve ili hleba) plovkaros moze da uhvati mnogoooooo skobalja ali samo kad se on hrani tom vrstom hrane na koju se peca. Ako skobalj nije zainteresovan za hleba (sto se cesto desava) moze da se mlati motkom ceo dan a da se ne uhvati nista.

Inace generalizacija ponasanja skovalja nije dobra jer se skobalj drugacije ponasa i hrani na Dunavu, Drini, Moravi ili Nisavi. Zato je vrlo moguce da plokarosi nisu dobro prosli mada mi je sumnjivo to sto je tako dobro radio na musicu. To se retko desava (narocito krupan skobalj).
Toni Teofilovic

Offline Sumadinac

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 901
Re: škobalj
« Reply #9 on: July 27, 2006, 08:52:26 PM »
To si u potpunosti u pravu, skobalja na muvu je jedino moguce uhvatiti kao sto sam u predhodnom posu napisao, na tirolac jer je to jedini nacin da mu se muva plasira na dno i to vrlo cesto jer se skobalj kada je reka prazna bez jagorcevine i trave, jedina hrana su mu zivotinjice i larve, posto je dobro poznato da je skobalj riba dna. Dosta puta mi se desavalo da uhvatim skobalaj na kanap i to u rano prolece kad pastrmku pecam tonucim kanapom i plasiram muvu do dna.

Mr.Zakula

 • Guest
Re: škobalj
« Reply #10 on: July 28, 2006, 09:50:11 AM »
Sumadinac,takvu aktivnost skobalja nisam video nikada,sem tada!To su bila ogromna jata skobalja,koja su samo kruzila po povrshini i skupljala sitne midzeve,nimfe,itd...Bukvalno nijedan skobalj nije bio u vecoj dubini od pola metra i shto je najvaznije,nijedan nije bio okrenut ka dubinskoj ishrani,nije uzimao ni hleb ni crvice (na to su pecali plovkaroshi).Ja sam napomenuo da sam u blago zamucenoj vodi prvo pomislio da se radi o klenu,zato shto su sve ribe divljale na povrshini!Nemam nameru da lazem!

Offline Sumadinac

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 901
Re: škobalj
« Reply #11 on: July 29, 2006, 12:21:43 AM »
Niko tebi ne kaze da ti lazes, sve je moguce pa i drveni sporet (na struju)!

Offline raca

 • Newbie
 • *
 • Posts: 1
Re: škobalj
« Reply #12 on: August 01, 2006, 12:34:44 AM »
Gospodine Lizard,

Najpre pozdrav iz Leskovca. Sto se tice tvojih iskustava sa skobaljima, veruj mi da to nije nista cudno.
U lepim letnjim danima, pri visokim temperaturama i nizem vodostaju skobalji se grupisu u milionskim
sumama na plitkim i brzim prelivima gde vade dusu skobaljasima(medju koje i ja spadam kad prodje sezona
musicarenja), mi(musicari) trazeci nasu stvar pecesljavamo i takve delove reke. Uz malo srece po neki
skobalj izadje na zabacenu musicu, uglavnom se oni igraju sa njom pa dodje do zakacivanja, mada neki bude
odlucan u poskusaju da je proguta.Desavalo se to meni na Juznoj Moravi. Svejedno, nemoj gubiti previse vremena na skobalje jer to oni ipak retko rade, mada par zabacaja treba uraditi jer su izuzetno dobri na musicarskom priboru.

Pozdrav.

Offline sebastian

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 10403
Re: škobalj
« Reply #13 on: January 16, 2007, 05:01:17 PM »
evo, pre pola sata sam dobio dobar motiv za lov skobalja :-) mušičarskim priborom... Priča ide ovako ;-) :

"Jedan od ujaka moje žene danas nam opet bio u poseti. To je onaj sa kojim sam na Neri "zavrsio u Rumuniji", ako se secate price :-D Gnjavio me za skobalja, i pričao neke priče kako če Nera da se pretvori u revir. Dozvole, strog sistem, da ce da poribe Neru sa mladicom, pastrmkom pa cak lipljanom. Laprdao mi je kako ga je nekada bilo u toj rečiici. Možda pre 100 godina :lol: Inače ima mesta gde nera izgleda ko prava salmonidna voda, ali nikada nisam ništa čuo tako niti pročitao. On jednostavno voli neru, pa če da izmisli da je bilo i lososa :lol: ok. da pređem na stvar :D U Neri ima lepih skobalja ali ne svuda, moraš ga tražiti iprobijati se kroz vodu i granje da dođeš na lepo čisto usamljeno mesto. I on vazda priča o tim skobaljima i zafrkava me za one koji su mi otpali sa muve i one koje sam lepo promašio. Oče' reči da nemam pojma a naravno on sve zna, samo nikako da se dokaže :) Heh, uvek uvatim više muvom nego on plovkom i varalicom...i kaže on među ostalom "ako uhvatiš dva lepa skobalja u roku od 20 minuta na Neri, kupim ti čekrk i štap koji hočeš". Ja mu odgovaram "si' siguran?" :-) On mrtav ladan, sasvim cool, kaže "da, nov muš. štap i čekrk).
Hmmmmm, a ja baš želim imati jedan extremno fini mahač za "proseravanje" na vodi, tj. za uživanje u extra finjaku i ribama bilo koje veličine. Želja mi je jednom nabaviti #1 ako je moguce da to bude txl #1 7'10'' :-) pa još gore neki lep čekrk npr. mr. baby :lol:

Ako se to desi ima da ga debelo oderem, ali radi postenja cu mu dati da jos jednom da premisli :lol:, s mozda i ne :-D ;-) :lol:

Sumadinac, mozda stvarno nema smisala da se mucimo sa ovom ribom, ali ja ga sada itekako imam. Pa te molim ako si pri volji da postaviš sliku kako radiš umetnu algu. Ako "flies" mogu biti i žabe, miševi, ribice, semenke itd., može biti i alga :lol: Zato: molim te objasni mi kako i od čega radiš-vežeš umetnu algu?

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: škobalj
« Reply #14 on: January 16, 2007, 05:40:51 PM »
Skobalj je veliki izazov za mušičare. Oblik tela i glave mu je identičan lipljenu, ribi koju je mnogo lakše uloviti muvom. Pogled na jato krupnih skobalja u bistrom plićaku oduzeće dah i veštom mušičaru, a ne samo plovkarošima. Lovio sam skobalje, što na suvu muvu, što na nimfu. Nekoliko puta sam imao i po desetak komada na sat, što istovremeno ni približno nije uspevalo prisutnim skobaljašima, plovkarošima. Svaki krupan skobalj ulovljen na mušicu  je pravi trofej! kad mi neko kaže da je ulovio pastrmku u reviru, ostajem potpuno hladan, ali kad mi prijavi skobalja od 600 grama na suvu muvu, ja duboko uzdahnem! Sebastiane, samo nastavi tako da razmišljaš, jer je i u mušičarenju, kao i u sexu, sve u glavi. Veruj u to i dobićeš krupne skobalje na muvu. Lipljenaši i pastrmkaši će samo moći da se čude tvom majstorstvu.