Author Topic: Nišava  (Read 104413 times)

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: NIŠAVA
« Reply #15 on: March 20, 2007, 12:15:51 AM »
Sale, nastavićemo sa ovom veoma interesantnom temom. Prvo da ti odgovorim na pitanje.
 Pitaš: "Kako znam da nije Nišava?"
 Podsetiću te, dragi kolega, da sam na Nišavi proveo oko 3000 dana, i jednu i drugu reku preoravao loveći i pastrmke i klenove i insekte i slične gluposti. Naravno da prepoznajem vodeno bilje, koje sam takođe uzgajao u svojim akvarijumima, kao i karakteristično priobalje i boju vode reke Moravice ispod Bovanskog jezera. Tu boju nikad nema Nišava. Mogao bih sad i da objašnjavam kako dobija tu boju, zašto je potopljena ova suva trava u vodi, kako se zove ova karakteristična vodena biljka, zašto toga u Nišavi nema...
 No, nije to ništa strašno. Retki su ribolovci koji ne izmišljaju i preuveličavaju svoje rezultate.
 U Nišavi zaista ima ovolikih pastrmki, ali ih je veoma teško naći i uvek su plen varaličara i lovaca prirodnim mamcima.

Offline forelle

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 95
Re: NIŠAVA
« Reply #16 on: March 20, 2007, 01:17:35 AM »
Slika koju sam prikazao je sa Nisave, izmedju Proseka i Nisa(zini Mix, da ti kazem jos i tacno mesto) Te trave ima dosta, po Nisavi, zagledaj malo bolje – a molim i druge Niske musicare da zagledaju ... “Strucnjak” je video i boju vode oko ribe slikane u  sumrak? Neverovatno si sujetan i ljubomoran covek, da nisam usao na ovaj sajt stvarno nebih znao da takvi likovi uopste postoje na ovom svetu. U glavi su ti samo neki timovi, sekte, gluposti, ja ne pripadam nicem takvom... Ovo je mozda jedna od mojih zadnjih “rasprava”sa tobom, ozbiljno razmisljam da te ignorisem na ovom sajtu, ma sta ti god “napisao”- jer necu da se spustam na tvoj veoma niski nivo, nije to prvi put da se na ovom sajtu sluzis uvredama i izmisljotinama da bi nekog oterao(ali to ti nikad nece poci za rukom). A kad te sretnem na pecanju ni zdravo necu da ti kazem... Ne zasluzujes...
Ja ti nisam kriv sto su cak i u udruzenju ribolovaca “Nisava” godinama krili od tebe i tebi slicnih istinu o poribljavanju Nisave. Pametno su to uradili! Sada si besan zbog toga...
Treba svi da se borimo da se ta poribljavanja nastave, jer pastrmka u Nisavi raste kao luda, ali i da se nesto konkretno preduzme u cilju zastite.

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: NIŠAVA
« Reply #17 on: March 20, 2007, 01:49:03 AM »
Hajde da prevazidjemo netrpeljivost, ja i Forelle. Uvrede koje on redovno upucuje meni zaista mogu da progutam. Ja sam ipak ribolovac, covek koji uziva u prirodi, a ne neko ko bi se sa ljudima zbog toga svadjao.
 Citam samo ovu zadnju njegovu recenicu: "Treba svi da se borimo da se ta poribljavanja nastave, jer pastrmka u Nisavi raste kao luda, ali i da se nesto konkretno preduzme u cilju zastite."
 Tu vidim da u njemu imam istomisljenika. Valjda ne treba da ga podsecam cija je prvobitna ideja o poribljavanju tog dela Nisave pastrmkom i formiranju musicarskog revira. On je moj sugradjanin i sigurno dobro zna koliki sam ja poznavaoc ove reke i njenih stanovnika.
 Predlazem mu da smiri svoju netrpeljivost prema meni koju je mogao da stekne samo greskom i da, posto bi da pomogne da Nisava postane bolje mesto za musicare, dodje na pravo mesto za to.
 Nadam se da je normalan covek, s kojim se moze razgovarati. Bez obzira na brojne izmisljotine i uvrede koje i nije sam izmislio, i to sto je dobar prijatelj mojim najvecim neprijateljima, treba da se aktivira u Musicarskoj Sekciji gradskog udruzenja, makar i kao protivnik moje filozofije. Nije usamljen, ima takvih jos. Molim Forellea, da prevazidje sve pogresne slike o meni i da se pridruzi ostalim Nislijama koje imaju svoj klub i okupljaju se u njemu. Mozda, kao covek koji se trudi da me omalovazi, ne moze da prevazidje cinjenicu da sam bas ja taj koji je osnovao cuvenu MS, zaceo tu manifestaciju i predsedavao ziriju svih takmicenja u izradi musica u Srbiji, prvi snimao TV reportaze (1996) o musicarenju na rekama iz nase okoline... ali morace. Ponekad je i meni samom tesko da sagledam sve to.
 Forelle, pokazi samo malo postovanja, pored toliko primedbi i bice ti uzvraceno.

Offline laza

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 114
Re: NIŠAVA
« Reply #18 on: March 20, 2007, 10:04:00 AM »
zasto ne promenimo ime teme u "ajde da se svadjamo i pljujemo jedni druge"
Back in black!

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: NIŠAVA
« Reply #19 on: March 20, 2007, 11:19:16 AM »
Lazo, vidis li prethodni post? Trudim se maksimalno da ne bude toga, ali nekako bas to izaziva jos veci bes kod onih koji su ovde zbog svadje. Pogledaj istoriju postova i aktivnosti clanova, pa ces se u to uveriti. Trenutno nema moderatora, ali ce red biti zaveden cim se on vrati na svoje mesto. Do tad, malo probiraj po sajtu. I ovako ima dosta novih informacija i zanimljivosti. Moras priznati da je i ovo svadjanje pa mirenje, donekle zanimljivo. Teske provokacije ponekad izmame i poneku informaciju koju bi, da smo potpuno smireni i ravnodusni, tesko otkrili.
 Naka i ovo bude poziv svadjalicama da se smire i pokusaju da zapocnu normalnu komunikaciju sa dosadasnjim "neprijateljima". Ipak, najzesce svadje se uvek desavaju izmedju bliskih prijatelja, brace ili kolega. Nikad se ne svadjaju ljudi koji nemaju nista zajednicko.
 A SAD, POVRATAK NA PRICU O NISAVI
 Iako ispade tako, ovo nije bas pastrmska reka. Cuvena je po svojoj lepoti kao jedna od najboljih i najcistijih klenovskih musicarskih reka. Pre neki dan sam je obisao bas kod usca reke Temske (slika gore) i zatekao je potpuno bistru, sa "junskim" vodostajem. Seo sam pored samog usca i posmatrao izletanje Baetis rhodani. Uzivao sam, iako je radio samo sitan klen. Obisao sam stara mesta i sa velikom sigurnoscu predvideo gde cu da maltretiram krupne klenove. Pastrmka nije obavezna. Zapravo, mozda je i bolje sto ih nema previse. Ovako, pravi ljubitelji ove reke i musicari koji vole mir i "reku za sebe", uzivaju sami. Najboljima ce se posreciti da ulove i pastrmku i to ce uciniti da ova reka i dalje izaziva one jezive, ali lepe flasheve u stomaku, vec na prvi pogled.

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: NIŠAVA
« Reply #20 on: April 14, 2007, 11:58:02 PM »
Izvadih ovu Kuzminu sliku iz galerije. Ovde joj je mesto. Naravno, Nišava je na slici.

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: NIŠAVA
« Reply #21 on: April 14, 2007, 11:59:58 PM »
Evo slike
« Last Edit: May 10, 2007, 08:25:51 PM by dr.lucky »

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: NIŠAVA
« Reply #22 on: May 10, 2007, 11:33:57 PM »
 Danas sam imao pun dry fly mušičarski ugođaj na Nišavi kod Bele Palanke, kod čuvenog Belanovca. Razbio sam klenove, ali to nije ono što me impresioniralo, jer to redovno doživljavam. Prvo što sam primetio je veliki broj velikih kamenjarki, koje su "mrtve hladne" polagale svoja jaja u brzake Nišave. Rodio sam se 1969. godine i od malena sam ribolovac, a od pre 21 godine mušičar, a na Nišavi, čiji svaki vir u celom toku reke poznajem bolje nego svoj džep nikad nisam video ni jednu veliku kamenjarku kako polaže jaja. Danas sam ih video na stotine, kao da su tu oduvek živele!
 Kasno popodne pojavili su se i neki ogromni Ecdyonurusi i to, ne oni uobičajeni za klenovske reke, već Ecdyonurus torrentis, koga sam najčešće imao prilike da posmatram na rekama poput Tare i Morače. Ulovio sam i njega, kao prelepu odraslu ženku, crvenog spinera, kao i nišavsku veliku kamenjarku. Slikaću ih, pa ćete ih videti.
 Ephemera danica, koja je takođe uvek bila prava retkost na Nišavi, nije me uopšte iznenadila, kada se u velikom broju pojavila da položi jaja.
 Ribe su skakale na insekte i odlično sam lovio, ali samo klenove, mada je nekoliko iskakanja podsećalo na stil pegave ribe. Ipak, u Nišavi su pastrmke retke. Mada...

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: NIŠAVA
« Reply #23 on: May 11, 2007, 11:06:17 AM »
 Obećavam da ću kao osnivač i sadašnji predsednik mušičarske sekcije u udruženju sportskih ribolovaca "Nišava", učiniti sve da se ova reka masovno poribi mlađem potočne pastrmke, kako u srednjem toku (opština B. Palanka), tako i u donjem toku (grad Niš).
 Mislim da ovi vodeni insekti, kao bioindikatori, nesumnjivo ukazuju na neki od tipova salmonidne vode.
 Evo i obećanih slika nišavskih insekata, velike kamenjarke i large brook (red) spinnera.

Offline misha

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 51
Re: NIŠAVA
« Reply #24 on: May 11, 2007, 05:00:54 PM »
Ja sam se odusevio kada sam pre par nedelja u samom centru grada kod Grcke ambasade video veliku kamenjarku. Definitivno Nisava moze da postane jedna od najvecih salmonidnih voda u ovom delu Srbije, jos samo kad bi se ophodili prema njoj kako ona to i zasluzuje.

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: NIŠAVA
« Reply #25 on: May 11, 2007, 09:25:30 PM »
 Ona već jeste najveća salmonidna reka Srbije, ako izuzmemo Drinu i Lim, koji samo dodiruju Srbiju i to u kratkom delu donjih tokova. Nišava nastaje u Srbiji (spojem Ginske i Jerme, kod Sukova) i uliva se u J. Moravu, kod Niša, u sred Srbije.
 Ovo je vrlo važno napomenuti, jer je već veliki broj naših mušičara proglasio neke reke koje uglavnom teku kroz druge države, prioritetnim rekama i u njih se najviše ulaže. Čak su i planovi naše mušičarske federacije uglavnom okrenuti Drini, koja nigde ne protiče kroz Srbiju, a Nišava, koja je sva u Srbiji, se i ne pominje. Kažu, tako je najbolje i za nas koji živimo i mušičarimo na Nišavi i ostalim srpskim rekama. ??? Dobro je da nemam pištolj pri sebi, jer bih se zbog ovakvih gluposti, odmah upucao u glavu. Možda pozajmim kad mi dojadi. ;)
 Poštovani Mišo, naravno da velikih kamenjarki ima i u centru Niša. Tu sam i ja zapazio prve larve još zimus kada sam lovio insekte. Štaviše, identifikovao sam dve vrste velikih kamenjarki, Perla bipunctata i Perlodes microcephala. Pored njih u Nišavi živi i nekoliko vrsta manjih kamenjarki. Jedna od njih je i popularna žuta kamenjarka, Isoperla grammatica. I nju ćeš uskoro moći da vidiš na Nišavi.
 U ovom periodu se na ovoj velikoj polu-planinskoj reci mogu videti i majske (E.danica), Medium Olive Dun (koja dominira preko dana) i ogroman broj krznokrilaca (u sumrak). Mislim da će izleteti i po koji Sulpher, to jest Heptagenia sulphurea, žuta jednodnevka, koja, na prvi pogled podseća na majsku, ali je manja i potpuno žuta.
 Dakle, mušičari i ribe na Nišavi mogu da biraju od svega po malo. Maltene, koju god muvu da vežete, ima je na Nišavi!

Offline Goci

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2772
Re: NIŠAVA
« Reply #26 on: May 11, 2007, 11:42:02 PM »
Nišava u Sićevu. Pre par dana, pokušaj da prvi put uhvatim pastrmku na reci na kojoj sam odrastao, lovio sve živo plovak i varalicu, mušičario klena... Pokušaj neuspešan...« Last Edit: May 11, 2007, 11:45:50 PM by Goci »

Offline lazza

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1841
 • Bad MoFo
  • Fly Fish Diary
Re: NIŠAVA
« Reply #27 on: May 12, 2007, 12:03:56 AM »
E, bas sam danas pricao sa Lakijem i mislili se kakvo je stanje sa tim famoznim pastrmkama u Sicevu. Neko je spomenuo da su pale neke oko 1.maja ali to je poslednja informacija koju imam. Hvala i na lepim slikama Goci!

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: NIŠAVA
« Reply #28 on: May 12, 2007, 09:20:12 AM »
 Žao mi je, Goci, što ti nije uspelo da uloviš nišavsku pastrmku. Poslednja moja informacija o Sićevu je, da je jedan mušičar ulovio i (valjda) pustio 12 komada za jedan dan.
 Možda nisi bio uspešan zato što je mala voda i pastrmke su aktivne u zoru (najbolje za varalicu) i u sumrak (tad najčešće jede muve). Pretpostavljam da si se ti zezao varalicom u sred bela dana.
 A možda su i izlovljene. Puštena je mala, eksperimentalna, količina, a brzo se pročulo da ih ima, pa su se i plovkaroši i varaličari i mušičari navrzli na njih.
 Doći će dan, kada ćemo Nišavu ozbiljno poribiti potočnom pastrmkom. Posle toga, više niko neće moći da ih izlovi.

Offline dr.lucky

 • Founding father
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2068
 • Flyfishing or Death
  • musicarenje
Re: NIŠAVA
« Reply #29 on: May 12, 2007, 11:23:01 AM »
Ah lepotica od reke...ceo svoj zivot sam proveo na njoj. Mislim da nema dela gde nisam bio. Ustvari lazem iznad Pirota nisaam nikada, ali ispod do Bele Palanke uhhhh mnogo puta. Kakve sam dozivljaje tu imao pa to je ludilo. I oni grdni opravnici vozova su me znali...o ovoj reci moracu malo vise da pisem, a o poribljavanju otvarm odmah novu temu u delu ekologija...tu  mu je i mesto pa mozda i nesto uradimo po pitanju poribljavanja pastrmkom!
Ljudski mozak je ko potok, što plići, to bistriji