Author Topic: C & PHOTO & R (Trout Dying To Get a Good Photo)  (Read 1875 times)

Offline sebastian

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 10403
C & PHOTO & R (Trout Dying To Get a Good Photo)
« on: February 13, 2014, 11:02:31 PM »
Mnogi ako ne i skoro svi mi smo u svojoj daljnoj ili skorijoj "ribolovačkoj karijeri" nepotrebno previše maltretirali ribe koje smo mislili pustiti. One su otplivale a mi smo mirne savesti otišli a ne znamo zapravo da li su narednih sati kasnije još uvek ostale na životu.  Dok mi neke stvari nisu kapnile u glavu (pre nekoliko sezona u nazad) sam i ja valjao ribe po travi i pesku. To povečava mogučnost da se riba sama dodatno povredi ako počne da divlja po oštroj površini na koju smo je položili zbog možda slikanja ili merenja. Zbog toga se uvek trudim ako baš želim neku ribu izmeriti da to uradim na mekoj i vlažnooj površini ako je imam na rapolaganju ili u samom pličaku. To je sve jako lepo imati u vidu ako mislimo puštati naš ulov ali još bitnije ako se želimo slikati sa nekim takvim ulovom je i kako ga držimo. Da lii su nam ruke vlažne, da li ju previše stiskamo i tako možda štetimo nekom od unutrašnjih i nežnih organa ili je lepo i nežno držimo na pravilan način. Ako je puštamo moramo se maksimalno potruditi da je nepovređenu pustimo, ako je izmorena moramo je toliko dugo držati glavom proti toku da na pravilan način dobije kisik kroz usta u škrge i da zapliva proti toku.
Ovde je jedan koristan link za sve one koji bi želeli da puštaju svoje ribe na što sigurniji način po ribe same http://www.bishfish.co.nz/articles/fresh/grip-and-kill.htm
Mnogima nama je sve ovo več skoro odvno ili barem dovoljno dugo poznato i toga se trudimo držati sa željom da naš C&R ima smisla. Svi mi želimo da su nam vode bogate kapitalnim ribama i da se ne moramo zadovoljavati nekom boranijom od ribe. Ukoliko bi se barem 80% našeg ribolova prakticirao C&R na takav pažljiv način mnoge vode bi se preporodile i ne bi imali tolike potrebe za dopunska poribljavanja ribama za na udicu nego bi poribljavanjem malih ribica imali bogatu vodu divljim ribama.

Ako želimo da naš C&R ima smisla budući da sigurno večina nas želi bogate vode kapitalnim ribama valja da sve mlade i dovoljno neupučene starije kolege osveščujemo ovom idejom.

Znam da postoje i oni koji su protiv ulovi i pusti ideje a takvih je i ovde u Sloveniji isto dosta verovali ili ne....zbog onih koji jako vole da nose kući što je više moguće ribe koju ulove (to nisu samo turisti iz npr. Italije nego i naši domačini). Zbog takvih koji su na žalost u večini su večine naših voda pune onim nikakvim pastrmkama krljavih peraja koje su ubačene zbog turizma i da bi vode bile punije. Ja bi najradije vidio da u vodi nemamo ni jedne takve ribe. Idealno je da se poribljava samo sa mlađu koja se najčešče razvijaja u potocima što znači u prirodnoj okolini. Ali zbog velikog ubijanja riba od domačih i stranih ribolovaca su nam reke pune onih krljavih riba. To je najočitije u najpoznatijim turističkim vodama. Delomično je i zbog dovoljno ne upučenih pristalica C&R-a.

Offline Geneva

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 168
 • Invest to get paid...good cast catch a fish
  • provedi.me
Odg: C & PHOTO & R (Trout Dying To Get a Good Photo)
« Reply #1 on: February 14, 2014, 12:07:55 AM »
Lep tekst , poučan.
Hvala Seb.
Geneva Fly Fishing

Offline nespetro

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1819
Odg: C & PHOTO & R (Trout Dying To Get a Good Photo)
« Reply #2 on: February 14, 2014, 12:43:37 AM »
Gde je Ono LIKE dugme...   :tbumb:
"... idi na more i baci udicu, i koju ribu prvu uhvatis, uzmi je;
I kad joj otvoris usta naci ces statir..."   MAT: 17:27

Offline sebastian

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 10403
Odg: C & PHOTO & R (Trout Dying To Get a Good Photo)
« Reply #3 on: February 14, 2014, 01:43:04 AM »
Nema na cemu  momci, biti svestan toga a ne podeliti u javnost je skoro pa jednako nepostivanju svih tih pravila.

Na moju srecu jedna od mojih omiljenih voda je tek zadnjih par godina postala jako popularna za turiste mada jos uvek nije posecena kao neke druge davno izreklamirane vode. Nadam se da ce vecina tih koji tamo idu da bude takva klientela koja ume da se ponasa fer do svog ulova kojeg misli pustati. Koliko me pamcenje sluzi na svim slikama sa te vode vidio sam da su svi ribe pozirajuci sa njima pravilno drzali. Nadam se da je u vecini slucajeva zaista tako.

Svako moze da uradi kakvu gresku. Nitko se nije rodio ucen pa odma sve da zna. Zato valja takve plemenite ideje siriti dalje sa nadom u bolje sutra. To je minimum koji mozemo "pokloniti" prirodi od koje I ovako previse uzimamo.

Do dve sezone u nazad sam naivno svakom pokazao sve moje trikove koje znam I moje najlovnije musice. Dosao sam do pameti kada sam skuzio da svi ti "divni sportski" ribolovci su zapravo bahati siledjije a neki I bas mesari poceo sam skrivati svoje muve. Samo najboljim kolegama za koje jako dobro iz iskustva znam kako postupaju sa ulovom koji pustaju I ne nose cesto ribu kuci e sa njima od srca podelim moja dragocena iskustva. Ostali,...hehe...ako pitaju "na sta ti ide tako ta riba?" (desava se svake sezone, ponekada skoro na svaki drugi ili trci zabacaj velika pastrmka)  a vidim oni nista satima da ubodu a po stazu stariji ribari....pa ja kazem, nimfa  :lol: oni "kakva?" ma mala zelena  :lol: obicna neka  :hammer: a kada vidim da ce da se upute prema meni ja zamenim I dam neku zelenu  :hammer: :hammer:

Offline Geneva

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 168
 • Invest to get paid...good cast catch a fish
  • provedi.me
Odg: C & PHOTO & R (Trout Dying To Get a Good Photo)
« Reply #4 on: February 14, 2014, 11:23:45 AM »
Ja se retko kad slikam sa trofejima iz razloga sto nisam kupio vodootporni fotoaparat , nego nosim telefon B2100 sa 1.3 kamerom (vodootporni) i zbog kvaliteta slike , bas bas retko se uzmem fotkanja.
Jednom sam samo nosio DSLR poslovni aparat od 2000e i za malo da se prevrnem , tako da , nema toga vise :D
A 7. dan posto sam uzeo Galaxy Note , pao mi je u Ibar iz prsluka kad sam se savio da uhvatim klena...Telenor mi je trazio za popravku 48.500din (jos cuvam to pismo sto su mi napisali) hahahaha... Daleko od toga da sam im dao te pare, nego u pirinač i srecom telefon proradi , kao nov , nista mu nije bilo , a bio je gnjurac, do nekih pola metra dubine :D
Lepo je znati sve ovo sto si napisao i ovaj link sto si dao , da kad vidim nekog da pogresno radi i povredjuje ribu, da skrenem paznju na to.
Potrebno je polako otvarati svest ljudima ...
Geneva Fly Fishing

Offline Baki-Pa

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3689
 • !"#$%&?
Odg: C & PHOTO & R (Trout Dying To Get a Good Photo)
« Reply #5 on: February 14, 2014, 01:45:48 PM »
Malo off topic,  kad se pokvasi staviš mobilni  u SILICA GEL, nema bolje fore od toga. Izvuče svaki molekul vlage.  :tbumb: :tbumb: :tbumb: