Author Topic: Boja ili oblik musice  (Read 4738 times)

Offline franc

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 33
Odg: Boja ili oblik musice
« Reply #15 on: August 21, 2014, 03:06:27 PM »
Pokusavao sam sa clacicama zeke  :) bilo je efekta ali i ne bas kao kudelja...
Bilo bi interesantno testirati ovu muhu napravljenu od zeca na manjim brojevima sa zecim uhom na istom broju. Mozda bi se tu mogao donijeti neki zakljucak oko boje i oblika, mada sto kaze Silvio pravilo je da nema pravila...

Offline Strelac

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3930
  • Strelacfly
Re: Odg: Boja ili oblik musice
« Reply #16 on: August 03, 2017, 11:29:45 PM »
Dobro vi to, a sad kako kategorisati ovo lipljeni 40+ sve do jednog jedno 20 komada ulovljeni prošli tjedan na Plivi svi na verziju red tag nimfe na 10 i 12 sa 3 i 3,5mm tungstenom oranž boje u ovom mjesecu kad bi trebao uzimati samo 16, 18, 20 nimfice... Da li ih je privukla boja silueta ili veličina muhe?
Ja mislim sve u kompletu a najviše moment kad riba uzima-jede...
Dosta puta sam primjetio na Plivi i Ribniku da lipljeni rade na mahove i to po cijeli dan recimo 10-15 minuta rade pa ništa 2h (osim malih i pastrva) pa opet cug 10-15 min. onih velikih pa opet tajac kad dobro riba radi cugovi budu dulji do pola sata ili sat čak.

Zaključak, kad jede nije problem niti veličina niti boja niti silueta a kad nije aktivan zna biti prava picajzla i jesti samo određeni tip muhe bez obzira kakve mi predrasude imali o toj i takvoj muhi u datom trenutku.
Francova priča o muhi mokroj na 6ici udici za lipljena me podsjeti na moje djetinstvo kad me kum Čedo uvjek morio da mu motam baš sive muhe na velikim mustad 359 udicama sigurno veličine 6 i 8 i to  samo konac sivi porebren nekad svijetlije sivim ili pak crnim koncem i lugasto pero namotano kao nogice. Nikad mu nisam vjerovao da na to lovi lipljena dok i sam nisam bio svjedokom jednog takvog ribolova gdje je nalovio jedno 4-5 komada 30-40 cm po krajevima virova uz vuckanje mokre muhe čak ja nisam mogao vjerovati jer do tad nisam mislio da lipljen jede išta iznad 12ke udice zbog po mome tripu nekom malih usta  :D
Ali naravno poslije sam doživio i ulov lipljena na strimera dugog 5-7cm zelene boje izgledom koji podsjeća na demsel nimfu ili nekog mudlera trava zelene boje.
Pravilo je da nema pravila izuzev nekih općenitih smjernica... svaki dan na vodi i svaka teorija i predrasuda može da se razbije  ;)


Nisam pročitao odavno, a pročitao sam čini mi se ceo forum, bolje objašnjenje navedenog problema koji je Silvio konkretno objasnio. Mada ne bih da garantujem, jbg zaboravlja se....   :D  163365 postova u ovom trenutku nije malo  :wacko:                  
“ We fish for pleasure; I for mine, you for yours”. J.Leisenring

Ivan Bogdanović
http://strelacfly.weebly.com/index.html

Offline oholi

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 8467
Re: Boja ili oblik musice
« Reply #17 on: August 04, 2017, 04:02:17 AM »
Riba jede ono sto ima u datom trenutku. Nadje ona neki okidac na nasoj muvi.

Sent from my ATH-AL00 using Tapatalk

ne znam da pecam al' me riba hoce