Author Topic: Reka Zamna  (Read 3036 times)

Offline ZoffmaN

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 54
Reka Zamna
« on: July 01, 2016, 11:14:33 PM »
Prema putopiscu Kosti Jovanoviću:"Zamna, čije je ušće u selu Mihajlovcu, dugačka je 41km a sliv joj je veliki, 207,66km². Ona izvire pod Malim i Velikim Golim Vrhom. S leve strane prima reku Medveđu, na kojoj ima „prerast“, slična onim na Vratnjanskoj reci. Pošto prođe kroz naselje Štubik, prima veću pritoku Turiju s Turicom, a mnogo niže još veću Skočku, koja protiče kroz naselje Jabukovac."

Prema putopiscu Tihomiru Stanojeviću:"Zamna, ili Zemna (kako je lokalno stanovništvo naziva), izvire ispod planine Crnog Vrha kod Malajnice, prima pritoku Miljakovačku koja protiče kroz Štubik i uliva se u Dunav kod Mihajlovca."

Iz zbornika radova "Ekološka istina 2003. godine":"Kanjon reke Zamne se nalazi nedaleko od Negotina. Reka Zamna izvire na Deli Jovanu (pod Malim i Velikim golim vrhom), prolazi kroz Krajinu i uliva se u Dunav kod Mihajlovca. Dužina rečnog sliva je 207,66 km2, dok je dužina same reke Zamne 41 km. S leve strane prima reku Medveđu, na kojoj ima “prerast”, slična onima na Vratnjanskoj reci. Kod sela Plavne Zamna useca tipičan kanjon u titonskim krečnjacima, koji je dug do 4 km."

Na osnovu svega ovoga možemo zaključiti da reka Zamna izvire na približnoj visini od 1039 m.n.v. kolika je visina Velikog golog vrha, a da se uliva u Dunav kod sela Mihajlovca koje je na 44 m.n.v. što čini da je pad ove reke 995 metara, odnosno 41,2 metara pada na 1 000 metara dužine njenog toka.

Nekoliko karti na kojima su prikazani reka Zamna, i naselja kroz koja protiče:

Na Zamni, ono koliko ja znam i koliko sam do sada čuo, ima sledećih vrsta riba: klen, krkuša (neki je zovu mrena) i pastrmka (samo sam jedan slučaj video). Slike riba koje ću ubaciti su slike članova foruma, tako da se nadam da nikome to neće smetati :)

Pored svih lepota i blagodeti koje krije reka Zamna, donosi i malo opasnosti pa je stoga oprez obavezan. Vrste zmija koje se mogu sresti u ovim predelima su: vodena zmija, smuk, šarka, poskok.

 
Toliko za sada, a kada budem bio u mogućnosti, kačim i slike Zamne, odnosno njenog krajnjeg dela, nekoliko kilometara pre ulivanja u Dunav. Nadam se da sam uspeo da vam na neki način dočaram i istovremeno i da vas zainteresujem da jednog dana posetite reku Zamnu, i pre svega uživate u kvalitetnom odmoru u prirodi, miru, tišini i žuboru, a nadam se i kvalitetnom ulovu. Takođe, pozivam sve članove koji su posetili Zamnu, da obogate ovu temu svojim iskustvima, slikama i doživljajima.
Mušičarenje uz vetar = Pišanje uz vetar

Offline Milanče

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3544
  • SILEX
Re: Reka Zamna
« Reply #1 on: July 02, 2016, 07:54:21 AM »
Hvala na prikazu reke ZoffmaN, nisam je nikada posetio  :tbumb:
"observation plus thought equals fish" Richard Walker

Offline ZoffmaN

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 54
Re: Reka Zamna
« Reply #2 on: July 02, 2016, 10:32:31 AM »
Hvala na prikazu reke ZoffmaN, nisam je nikada posetio  :tbumb:
Ono koliko ja poznajem Zamnu, jedva je 10% od celog njenog toka (na prvoj karti od ušća u Dunav do mosta Negotin - Kladovo "zelena linija" , pa možda još koji kilometar preko). Reka je ranije bila aktivnija, pre 15 i više godina, ja se kao klinac sećam da smo išli leti na kupanje, dok su stariji mangupi išli uz reku i na tradicionalan način "pisu bajon" ili "ku mna" (prevod sa vlaškog je "pod kamen" ili "rukom"), lovili klenove zavlačeći ruke pod kamenje, pa šta uhvate :)
Ja to nisam nikad probao zbog odbojnosti a i straha koji osećam prema zmijama, ali sam pecao klena na muve, leptire, gliste, skakavce, hleba... a kasnije sam i na leptir varalicu. Bilo je finih klenova, ali treba opet napomenuti da je to poslednjih nekoliko kilometara pred ušće u Dunav, tako da ko zna šta sve Zamna krije kada je na kraju njenog toka bilo dobrih klenova :)
Svakako preporučujem  :smoke:
Mušičarenje uz vetar = Pišanje uz vetar

Offline ZoffmaN

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 54
Re: Reka Zamna
« Reply #3 on: July 24, 2016, 10:34:07 PM »
Kao što sam bio obećao, stižu slike Zamne :)

Ulivanje Zamne u Dunav


Nekoliko slika uzvodno od ulivanja Zamne u Dunav


Bazen napravljen osamdesetih godina za potrebe izgradnje mosta


Mušičarenje uz vetar = Pišanje uz vetar