Author Topic: Susret  (Read 590 times)

Offline Neo

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 229
Susret
« on: December 22, 2018, 05:01:24 PM »
Konacno praznici. Ne auto, ne aerodromi, ne taxi, nema brzina. Malo vise vremena za le resume godine na isteku. Nasao sam u kompu ovu sliku sa jednog skupa musicara i vezaca. Lik je Walter Reisinger, poznati austrijski musicar, vezac i koautor, sada vec klasicne, ako ne vec i legendarne, knjige "Entomologie für Fliegefischer" (2002, W. Reisinger et al.) Izuzetno ljubazan, skroman i prijatan gospodin, sjajan vezac i ziva enciklopedija insekata, njihove funkcije u ekosistemu i habitata. Ergo, odrzao je usmeni expose na razlicite teme iz vezivanja imitata i insekata prisutnih na vodama u Evropi. Kasnije sam ga sreo za njegovim stolom gde smo pricali petnaestak minuta. Dotakao sam temu proporcije i njene vaznosti, on spada inace, koliko sam ga analizirao i citao izmedju izgovorenih redova, u tabor vezaca koji na prvo mesto stavljaju siluetu i musicu iz riblje perspektive, ne mari mnogo za farbu niti za velicinu imitacije u odredjeno doba godine. Covek mi je jednostavno rekao: Ako vezujes musice za prodaju i moraju da budu lepe i identicne mogu da ti dam nekoliko saveta, ukoliko vezujes za sebe i tvojim musicama lovis uspesno, svaka prica je izlisna, iskustvo te uci. Na pitanje mog kolege da li je bitno da hackle bude u velicini udice? Odgovorio je pitanjem: da li ti mislis da je to ribi u potrazi za hranom bitno? Vezuj kako se tebi najvise svidja, ako ne pliva kako treba skrati donji deo. Pre izvsnog vremena sam pogledao video Kelly Galloup-a gde on regularno vezuje hackle uvek veci od udice dva do tri puta. Takodje pominje i vreme kad je hype sa proporcijama poceo i da mu uopste nije jasno kako je i zasto do toga uopste doslo.

Obratite paznju na sto Walter-a, zivotinja kojoj viri rep i deo guzice iza crvene posude je preparirana i on direktno sa nje cupa dlake i vezuje.Ovo je ekstremno mala musica koju je vezao Franz Xaver Ortner, ziva legenda musicarenja u Austriji i fantastican vezac, prava zvezda scene. Bio je tada nazalost bolestan i nisam ga upoznao. Musica je uramljena i stoji sa leve strane Walter-ovog stola medju ostalim uramljenim eksponatima za prodaju. Cena - otrovna! 


Offline oholi

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 8457
Re: Susret
« Reply #1 on: December 22, 2018, 05:06:34 PM »
To za siluetu i ostalo je u pravu.. ja ipak volim i velicinu da ispostujem koliko moze. Velicina je jako bitna kad se riba selektivno hrani pogotovu malim muvama. Nije isto dal je na 24 ili na 18.... obe su male muve al kad se roje mikro insekti 18ica izgleda kao dzin.... i skinuce po koju ribu ali ni blizu kao manja muva.

Keli je legenda, jako praktican covek koji genijalno objasnjava neke stvari.

Sent from my DUK-AL20 using Tapatalk

ne znam da pecam al' me riba hoce

Offline maric

 • Kralj gradačkih lipljena
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6709
 • Kralj Gradackih lipljena
Re: Susret
« Reply #2 on: December 24, 2018, 12:26:30 AM »
Walter je legenda. Dopisivali smo se par puta I resio mi je par nekih nedoumica sa insektima koje sam imao. Knjigu sam jurio ali nazalost nisam je uzeo jer je na nemackom. Cuo sam se sa njegovim izdavacem koji mi je rekao da ce njegova sledeca knjiga izaci I na engleskom pa cemo videti. Bilo je price I da se Entomologie prevede na engleski ;)