Author Topic: Nera  (Read 16205 times)

Offline vlajkoni

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 124
Nera
« on: June 19, 2007, 05:21:54 PM »
Ja licno mislim da ime ove reke treba da se pise VELIKIM slovima.
Klenovi auuuuuu mixe ti bi se tamo nastanio. Jedan od oko 4-5 ma necu da pisem o tome me je gledao.
Ako moze neko da pomogne!!!!
« Last Edit: August 31, 2010, 11:44:09 AM by Goci »

Offline dr.lucky

 • Founding father
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2068
 • Flyfishing or Death
  • musicarenje
Re: NERA
« Reply #1 on: June 19, 2007, 06:00:36 PM »
Piši druže molim te. piši  :drool: :drool: :drool:
Ljudski mozak je ko potok, što plići, to bistriji

Offline lazza

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1841
 • Bad MoFo
  • Fly Fish Diary
Re: NERA
« Reply #2 on: June 19, 2007, 06:36:12 PM »
Samo cekam Sebastian da nam se javi ... Ima dosta on da kaze o ovoj reci...
Nisam imao prilike da pecam na njoj ali sam video kakva je lepotica!

Offline pedjabg

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1553
Re: NERA
« Reply #3 on: June 19, 2007, 07:48:41 PM »
 :D :D :D A o prevrtljivim stukama da i ne govorimo :hammer: :hammer: :hammer:
Crni Vlajko, kud se seti Nere! :blush:
 A stvarno ima klenova nad klenovima. Ali da ne stetim Vlajku merak na klenovi.
Samo cu s cetvrt vijagre o stukama.  :D :D :D

Offline Mixmaster

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6150
Re: NERA
« Reply #4 on: June 19, 2007, 11:31:24 PM »
 Danas sam ušao u "zonu" klenova. Dosta je bilo zezanja sa sunčanicama, crvenperkama, bodorkama, štukama, pastrmkama i sličnim smejurijama. Ovo je zemlja klenova i ako hoćeš da budeš ozbiljan mušičar moraš da budeš i klendžija. Danas počinje pravi "show". Trajaće sve do hladnih oktobarskih dana. Dosta je glupiranja po vrletima, kamenjarima, zmijarnicima i muljevitim barama. Sada se mušičari pored zrelih višanja, pšenice, džanarika, dudova, a potrajaće ova "klenijada" i do kajsija, šljiva, pa i grožđa. Leto! Gaža bez čizama i kombinezona. Bermude i patike.
 Ko li izmisli da su najlepši predeli na planinčinama? Meni je lepše u dolini klenovske reke. Dok ulazim "bos" u prijatnu vodu, fleširam...
 Ova NERA je izgleda mnogo dobra mušičarska voda. Možda najbolja u Srbiji. Danas sam bio na pola puta do nje i ulovio svog najvećeg klena mušicom (bambulom). I Pera je poboljšao lični rekord. Moj klen je bio 1625 g, a njegov 1455 g.
 Kad dođem na NERU, popraviću svoj skromni rekord, bar za 1000 g! :tbumb: :tbumb:
 Vlajkoni, pobratime slatki, piši o toj reci i njenim klenovima. Čitao bih o tome do smrti i ne bi mi dosadilo. :lol: :lol:

Offline lazza

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1841
 • Bad MoFo
  • Fly Fish Diary
Re: NERA
« Reply #5 on: June 20, 2007, 12:43:17 AM »
Gde si to bio bre? :O Alal ti ... Kaci slike!!!

Offline sebastian

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 10403
Re: NERA
« Reply #6 on: June 20, 2007, 12:11:25 PM »
Eeeeeeeeeeeeeee......lep topic narode....lepa reka....

Kao prvo moram da napomenem važnost posedovanja pogranične dozvole za ribolov na reci Neri. Ako ste avanturističnog duha i pored riba da je mogučnost ulova kakavog dana u rumunskom ili srpskom zatvoru, ili kakvu kaznu...onda samo štap u ruke i juriš  :D Ja sam zbog neinformiranosti završio u rumuniji sa lisicama na rukama  :hammer: :D Hvala Bogu sve se rešilo u jednom danu i navečer sam več bio na sigurnom (kod kuće - kod familije gde sam i bio u gostima). Takvi slučajevi bez kazni sa lepim krajem je jako malo, tako da vam preporučujem pograničnu dozvolu  ;)

Nera je reka sa vrlo izmenljivim tokom, njeno korito pa i obala je uglavnom isprepletena podvodnim žilama ili izvorima - dakle reku neru napajaju i izvori ili izvorska pitna voda. Na mnogim emstima sam pio vodu iz obale nere...dovoljno je da se nađe izvor (kojih ima dosta) iskopa se rupam i neko vreme se pusti da voda odteče, napravi se malo jezerce, talog peska se spusti i voda je pitna. Na neri sam tako vrlo često pio vodu, čak smo punili flaše i nosili kući. Čak sam sreo čoveka koji je iz BG i sam  je pio tu vodu i tvrdio kako su sa nekakvog bg instituta za vodu ili tako nešto potvrdili izvanrednu kvalitetu te izvorske vode. Nera je uglavnom čista i bistra reka. Na prvi pogled sasvim jednaka salmonidnim rekama. Izmenjivoga je dna...šljunak, pesak (mivka), mulj...pa mešano. Obala je svuda jako zarasla tako da sam dolazak na neru i ulazak u vodu je pravi doživljaj   ;) Loviti u vodi gde je dubina uglavnom svuda do pojasa u ambijentu gusto obrasle obale (drveče i grmlje) je nešto posebno. Kada naiđete na mesta gde izvire voda imat če te osečaj da ste u kakvoj alpskoj reci  :) inače se da loviti u šorcu...neopren i ostalo vam nije potrebno...voda nije preterano hladna, baš je onako prijatna  ;) ko u malo svežijem bazenu :)  ;) Zbog nevremena se dešava da po koje drvo padne preko cele reke pa u takvim slučajevima ako želite nastaviti sa češljanjem reke morate se prepeti preko krošnje  :D ;) ja sam imao takva iskustva...nešto fantastično...pravo avanturistička reka, nepredvidljiva. Čak na nekim zavojima ima i lepe brzake kao sve salmonidne vode.
Od ribe sam lovio klena...ali nikada onog velikog glavonju...nisam ga opazio jer u mojim prvim obilascima nere nisam koristio polarizaciske naočare, u drugim obilascima nisam imao previše vremena da detaljnije prečešljam neru nego sam lovio onako samo na koji sat i to odmah u blizini auta. Uglavnom sva pristupačna mesta su često posečena od strane kupača, ili kopača šljunka...tu su dakle i negativne strane. Bolja mesta, mesta koja obečavaju uspešniji ribolov, mesta sa kapitalnim ribama su malo udaljenija i treba neko vreme da se probijate korz obraslu obalu ili samu reku. Satazica tu baš i nema tako mnogo, morate si ju sami napraviti...npr. mačetu u ruke i juriš  ;D Samo hodanje po reci mora da bude vrlo pažljivo...postoje tu i virovi i zamučenija mesta...uvek imajte i neku dozu opreza...Nera je zahtevna i nepredvidljiva izuzetno lepa reka.
Uspeo sam čak i par skobalja da bocnem sa nimfom ali su mi svi otpali. Bocnuo sam i po neku manju mrenicu. Tehnika šunjanja za klena je ovde vrlo važna...čak i oni mali kleniči od 500gr su jako plašljivi. Probat ču da opišem kako sam ih ja lovio. Bio je to uglavnom lov sa obale jer je na tom mstu bio svuda mulj i nije bilo za hodanje kroz vodu. Dakle obala obrasla kojekakvim travama i metarskim korovom...zabacivanje je zahtevalo pošten trud....a pri tom i voditi računa da te riba ne opazi....zabacivati tako da ne kačiš visoki korov i grmove. Najpre sam izvuka nešto špage sa čekrka. Polako sam nabijao špagu ali na takav način da sam muvu imao u rukama i tek na kraju zbačaja ispustio. Jedino takvom neimenovanom tehnikom mi j euspelo pravilno plasirati muvu a da pri tom nisam kačio izuzetno obraslu obalu...na nekim mestima sam mogao zabacivati i klasičnom tehnikom mahanja ali na krače distance...Takva mesta su zaista zahtevna, ali na mestima gde je rečno dno od šljunka i peska nema problema...tu zabacujete sasvim normalno i bez problema buduči da ste u vodi do pojasa. Od ribe ima skoro svega. Pored nere postoje i bare koje se napune raznom ribom prilikom poplava....tu domačini znaju uloviti ogromne primerke štuke. Ribe koje sam ja najčešče viđao su, skobalj, klen, mrena, pa male beovice, grgeče...tu je i jaz, štuka, som...no smuđa ima nešto više nizvodno prema ušču nere u dunav. Verovali ili ne u neri se još uvek da pronači i kakav grumen zlata, kada je nera visoka i poplavljuje, u svoj svojoj sili zna da kotrlja stene sa rudom zlata...sve to zna da proputuje i pravca karpata...tako su mi barem objasnili starosedioci. A da zlata ima ima ga, ali ne u tolikoj meri da bi to država eksploatisala + reka je pogranična.
Svi moji dosadašnji izlasci na neru su bili sa ne tako adekvatnim priborom i muvama, ali ipak sam lovio...sada kada sam mnogo više opremljen i veštiji u samom mušičarenju verujem da bi na Neri stekao još lepše doživljaje.
Svima preporučujem da posetite tu prelepu reku Neru sa mušičarskim priborom u rukama. Pogranične dozvole u đepove i brigu na veselje  ;)
Na neri se još uvek dešavaju pojave krivolova protiv koje se bore i lokalni ribolovci...ali ne tako supešno. Koliko sam upoznat od ove godine (2007.) dozvole su na tom području Bele Crkve obavezne i pojačana je strogost čuvarske službe...koliko je sve to sada baš tako zaista nemam pojma.  Nera bi mogla biti izvanredna sportsko ribolovačka reka za sve sportske ribolovce (plovak, varalica, dubinka i umetna muva).    Uveren sam da bi se cak i kaliforniska pastrmka tu mogla lepo nastaniti.
Postojio jedno mesto kojega svi domačni preporučuju, ja ga nisam imao priliku posetiti...tamo love bez problema lepe i kapitalne ribe....mesto je u blizini neke osmatračnice u okolini Bele Crkve...

Ah mogao bi da pišem još i još o neri jer je ta reka zaista raznolikog karaktera.
« Last Edit: June 20, 2007, 12:43:14 PM by sebastian »

Offline dr.lucky

 • Founding father
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2068
 • Flyfishing or Death
  • musicarenje
Re: NERA
« Reply #7 on: June 20, 2007, 12:25:43 PM »
Mislim šta da kažem za text sem
 :respect1: :respect1: :respect1: :respect: :respect: :respect:
Ljudski mozak je ko potok, što plići, to bistriji

Offline vlajkoni

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 124
Re: NERA
« Reply #8 on: June 20, 2007, 12:43:01 PM »
Prvo izvinjenje,
Ovo bi po nekoj logici trebalo prebaciti u odeljak REKE. Moja greska.
Imao sam zelju da nekog banacanina isprovociram da nam nesto napise o Neri. Moje poznavanje iste je skromno. Kao sto Pedja napisa bili smo davno i samo jednom. Ako se ne varam Pedjina najveca stuka je ta sa Nere. Pametan covek bacao varalicu i ufatio. Ja sam sa jos jednim nasim drugom muvao na kedera ali nista. Na jednom prelivu smo videli jato 200-tinak komada od malih do pristojnih (1-1,5kg). Da budem iskren nisu me bas nesto ni interesovali klenovi a kamoli da pomislim da cu posle trideset godina "normalnog" pecanja da pocnem da masem. Medjutim najinteresantniji deo se dogodio na jednom viru kad se mom drugu Kici na kedera digao komad lele. Klen ko noga. Voda bistra gledam sta je ovo cudo. Ma ja sam mislio da takvi klenovi ne postoje.  I kao u lose reziranom filmu ispred klena izlece stukica od 15 cm i zgrabi kedera. Normalno klen se vrati na svoje mesto, mi vratismo tu stukicu i bacaj kolko oces ali jock. Pitam ja Kicu vide li ono. "Vide, na svu srecu nije udario 100% bi promasio."
Milion puta smo rekli da cemo se tamo vratiti ali nikako da se sve skocka.
O samoj reci mogu da kazem da je prilicno nestvarna za okruzenje u kom se nalazi. Podseca na planinsku reku a u sred ravnice. Bistra, bar je tad bila, kazu da je stabilnog vodostaja. Uliva se u Dunav blizu Bele Crkve. Inace u tom delu je pogranicna reka tako da ima malo sexa da bi se tamo pecalo. Mora da se ode na karaulu da se izvadi pogranicna dozvola. Desavalo se ranijh godina da rumunski granicari ladno predju kod nas i da pohapse nase ribolovce. Valjda su dobijali ordenje za to ko zna. Od riba ima svega osim mozda pastrmke. Shtuka som skobalj klen smudj... E sad pristupacnost za mahanje??? Tad me to nije interesovalo al mislim da ce da bude gadno. Zbog gore pomenutih Rumuna ne bih bas isao kroz vodu, mada, pa oni su sad u EU mozda i nije lose da me maznu?
Dok ja ovo otkucah Sebastian napisao Seminarski rad.
Svaka cast

Offline sebastian

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 10403
Re: NERA
« Reply #9 on: June 20, 2007, 12:55:31 PM »
 thx  :)

Nego sto se tice i granica...malo je nezgodno jer meni su rumuni pokazivali granicne linija ali i srbi...i jedni i drugi su imalo malo cudno izcrtano...koliko se barem sečam...u tim mojim posetama nere grančno kamenje ili oznake nisu baš bile vidljive...nije ih ni bilo a ako je onda posle nevremena je sve nestalo...ne znam tačno, ali granica kao granica je slabo uređena i svakako treba imati pograničnu dozvolu...tačno je da su rumuni hvatali na našoj strani i to ne samo ribiče nego i kupače LOL A za to su dobijali slobodno  i koje kakve nagrade...tako mi rekao rumunski policajac  :)

Nadam se da cu sledeci put da si sredim pograničnu dozvolu i da ču iči na ona prava mesta...

Offline pedjabg

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1553
Re: NERA
« Reply #10 on: June 21, 2007, 08:03:46 AM »
Tad kad smo bili, ucinio mi se lepsim vircic sa rumunske strane i malo sam u visokim cizmama pregazio preko spruda, zabacivao i vratio se ziv na srpsku obalu. Ipak, ima ogromnih virova i nisam bas siguran da se kroz njih moze proci vodom. Ipak je to donji tok i takvi sprudovi i lenji brzaci su relativno retki. A klenovi su zaista vanserijske velicine.
Prijatelj iz Bele Crkve mi je rekao da se retko, ali stalno lovi i po koja pastrmka, jer je u izvorisnom delu Nera pastrmska, kanjonska reka. Vec godinama me zove da odemo u Rumuniju, ali nikako da se organizujem. Oko Bele Crkve su ti ulovi pastrmke sporadicni toliko da na njih ne treba racunati.

Offline sebastian

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 10403
Re: NERA
« Reply #11 on: June 21, 2007, 10:40:08 AM »
ja sam također čuo za priče o pastrmkama u što sam malo sumnjičav ali opet ne mogu reči da je nemoguče. nego, čuh i priče da je tu davno pre mnogo gofina bilo i lipljana... :-\ ??? :blush: to mi je ipak malo neverovatno...možda nekako u samom izvorištnom delu ali ... sumnjam...mislim da su to lokalne basne...ali buduči da sam gazio neru i pregazio neverovatna mesta koja su identična čistim salmonidnim ovdama hmmmmm...stvarno ne mogu da imam neko mišljenje koje mogu tvrditi sa 100%

šta vi mislite?

ps.
moji iz bele crkve nonstop spominju ogromne skobalje...ogromne...

Offline dr.lucky

 • Founding father
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2068
 • Flyfishing or Death
  • musicarenje
Re: NERA
« Reply #12 on: June 21, 2007, 03:05:56 PM »
Prebacih temu na odgovarajuće mesto.
Uh...ta Nera, ta Nera. Deluje mi kao raj, kao reka budućnosti. Samo sam pročitao o novimama da su je bageri razjebali i da više nije kao što je bila, u fazonu poluplaninska reka u sred Vojvodine. Voleo bi da je to neistina, ali mi miriše da je nažalost tačno. Informacije da u gornem delu ima pastrmki uh..balavim po tastaturi :drool: :drool:
Ljudski mozak je ko potok, što plići, to bistriji

Offline pedjabg

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1553
Re: NERA
« Reply #13 on: June 21, 2007, 04:34:56 PM »
Jesu, i bageri, i sverceri 90-ih i ko sve ne. Ipak, tu je i verujem da je dobra jos uvek, iako nisam bio... pa moguce i 10 godina, evo vec! A moj prvi susret sa Nerom, bas tu, u samoj Beloj Crkvi bio je isti kao i Sebastijanov utisak: u sred Banata prilazimo reci i cuje se da zhubori, jebo te! ??? ??? ??? I ja pitam drugara, s nevericom, a znam odgovor: "Sta se to cuje, bre???", a on kaze sasvim  8) "Pa Nera". Pridjemo, belasaju se skobalji na prelivu. Tada sam ga i pitao o pastrmkama. :tbumb:

Offline sebastian

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 10403
Re: NERA
« Reply #14 on: June 22, 2007, 11:06:15 PM »
Uveren sam da kao sto smo Pedja i ja bili odusevljeni Nerom vec u prvom susretu tako bi ju svi doživeli...a gaženje nere da ni ne spominjem...nego muka mi sto sam danas morao da odbijem poziv od ženinog strica... Imao sam sansu da vec sledece nedelje odem do Bele Crkve na sedam dana...naravno i na Neru, ali trenutno ne mogu nigde na put...neke obaveze >:( i tralala :( iako sam trenutno besposlen ne mogu da mrdam nigde... A jos uvek vredi ono obečanje da ako na Neri maznem škobalja muvom i izvadim ga taj stric od moje žene če da mi kao kupi štap koji zaželim  ;D

Ahhhhh...ta Nera! Ima, ta reka, nešto posebno u sebi iako je daleko od Save Bohinjke a verujem i Ribnika. Ova reka ima nešto zaista posebno ;)
Šta? Idite pa proverite ;) :D  :bye:

ps.
Istina je da Nera više nije ono što je bila nekada... :( ali još uvek se da naći lepa mesta sa krupnim ribama...
žao mi nikako da nađem cd sa slikama sa Nere, imao sam par fotki gde sam ja u vodi do pupka  ;D...slike su rađene nekim starijim digitalnim fotoaparatom i pretpostavljam da nisu neke...ali ako pronađem dobijate to na forumu.