2013 Yellowstone Angler 5-Weight Shootout

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
L I N K  -  2013 Yellowstone Angler 5-Weight Shootout

Ovo me je malo pokrenulo da rzmišljam o zameni štapa: G. Loomis NRX  L.P.  9 foot #5, Loop Opti Stream 9 foot #5 (sa OPTI serijom sam več i ovako prezadovoljan jer več posedujem jednog) ili Orvis Helios2 9 foot #5.

Moj helios mi se baš dopada ali čini mi se da bi mi se jedan od ovih još više dopadao...pa možda bude zamenjen.

hmmmmm  :blush: ::)

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Seb, "testovi" sa Yellowstone Anglera su dokazana prevara vec vise godina.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Obzirom da sam dipl. matematičar, a dokaz je vrlo egzaktna stvar, voleo bih da vidim kako je to neko "dokazao" da je nečiji subjektivni "shootout" prevara  :)

P.S. Čisto rekreativno i julsko-avgustovske dokolice radi, dok ne nađem društvo za Drinu  ::)

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Evo, ja cu pokusati. Prije neku godinu na tom famoznom usporednom testu pisalo je da Loomis konkretno nije dao stap na testiranje, pa su oni u cilju objektivnosti sami kupili jedan. Kako je na "testiranju" prosao nije tesko za pretpostaviti. Sada je Loomis u spomenutom ducanu, a plasiran je kako je. Po njima dakako. Iako su to dobri stapovi, i prije i sada. Otkuda se iznenada Looop stvorio. A tu je vec godinama. Sigurno je bila neka rasprodaja.

Drugi nacin. Ako zelimo objektivno testirati nesto, hajmo reci subjektivno, uzet cemo sto veci broj razlicitih ljudi (uzoraka). Po mogucnosti onih koji nesto znace u odredjenoj bransi ili nasumicno, a nikako ne sebe i svoja dva prodavaca. Vise ljudi, u prosjeku blize istini. Pa cemo tako dobivene rezultate statisticki obraditi. To bi onda bila matematika, zar ne. Sto u ovom slucaju nije.

Trece, krenut cemo od neke smislene kategorizacije stapova, jer je besmisleno usporedjivati Circu i bilo koji brz stap zato sto su to dvije potpuno razlicite price.

Cetvrto, sto uopce znaci AFTMA klasa. Prakticno nista. Ako volis matematiku, tu je CCS i brojke. Treba izmjeriti prvo te konkretne i opipljive vrijednosti pa onda usporedjivati stvari koje imaju priblizno iste brojke. Bas gledam, nestao je sa Interneta. Mora da su dobrom doktoru Hanneman-u proizvodjaci j...i mamu ili dobro platili da se "smiri i ne talasa".

Peto, slicno je i sa strunama.

Peto, njihovom testu je pokriveno kratko bacanje, dok o distancama koje su gazdi tesko dostupne nema ni rijeci. Uopce nema spomena spey tehnika, switch i roll casta, sto je u prakticnom smislu puno vaznije od razlike u bacanju na 5, 10, 15 i slicno metara. Itd.

Taj je "test" fino umotan marketing. Nista drugo.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Milanče je napisao(la):
Obzirom da sam dipl. matematičar, a dokaz je vrlo egzaktna stvar, voleo bih da vidim kako je to neko "dokazao" da je nečiji subjektivni "shootout" prevara  :)

P.S. Čisto rekreativno i julsko-avgustovske dokolice radi, dok ne nađem društvo za Drinu  ::)

Matematicar ne mrsi muda :hammer:

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
simpson H je napisao(la):
Matematicar ne mrsi muda :hammer:

Ehehe pa vidiš da mi je dosadno  :D
alp je napisao(la):
Taj je "test" fino umotan marketing. Nista drugo.

Ma slažem se Alp naravno i sa ovim, a i sa svime što si naveo... ali ovo je ipak samo jedno subjektivno "raspucavanje" štapova od strane plaćenih trgovaca koji žele zaraditi još malo više para  ;)
Teško da se može ovde "dokazivati" neka prevara iako je poređenje baba sa žabama više nego očigledno! Naročito me zanima šta mogu da zaključe o bacanju štapa na 7,5 metara!!! Od čega je dužina predveza 3,6m + tippet!!!
Mada moram da priznam da se zabavim proučavanjem onih "objektivnih" kategorija, a naročito obe varijante težina...
I, da, obožavam "Fun to Fish - Got to Have" kategoriju :D

P.S. Sledeći put će Sage da odreši kesu pa će i mnogo bolje "One" ili "Method" da prođe ;)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
drago mi je da ste se ukljucili u temu. Iskreno, nisam strucko glede tehnickog ocenjivanja stapova ali i meni je sve to pomalo zasmrdilo...usporedjuju se i ocenjuju brzi stapovi sa sporijima. Iako su oni stavili helios 2 na peto mesto ja sam ga stavio kod mene na prvo po pitanju  slucaja ako bi menjao jedinicu h. Bas sam hteo da procitam nesto ovako sto ste napisali svi zajedno. Jos se dvoumim ocu li prodati ovog pa da uzmem dvojku.

Vrh Dno