4 ili 5

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
Da li je, u stvari, potrebno nekome ko ima stap u #5, da nabavi i #4?

Ili ako neko ima cetvorku, da li mu je stvarno potrebna i petica?

Sta mislite?

MarkoTimokRiver

Senior member
Učlanjen(a)
18.12.2009.
Broj reagovanja
0
Sve zavisi na kakvoj vodi se vise peca i kolike ribe cesce padaju.Ako udaraju stalno kilasi onda petica a ako ponekad padne kilas onda cetvorka.Posto ja lovim na Timok ja koristim komplet klase tri mada padaju i kilasi ali onda bas imam problema sa izvlacenjem pogotovu kad se upetlja u travu ili granu.
Bolje nabavi trojku pa da ima razlike

ILIJA

Senior member
Učlanjen(a)
29.06.2011.
Broj reagovanja
0
Ja sam ranije koristio dve klase: 4- ku za nimfe i suve i 6- cu za strimere.
Prodao sam 4- ku da bi kupio 3- ku jer kilasa sve manje a one od 100 gr sve vishe.
Pomislio sam da smenim 6- cu za 5- cu ali se bojim da je na donjoj granici za bacanje strimera.
Dve kategorije jedna do druga za mene je nesvatljivo

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Da jeste neshvatljivo ali sta ako je #4 8fita a npr #5 9 fita? onda je ok :)

vrana

Hero member
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Broj reagovanja
338
Razlika definitivno postoji, cak i u istoj klasi sa promenom duzine... Voda i tehnika diktiraju stap, za svaku postoji stap bas "po meri". Naravno, i improvizacija jednim ima svoje cari :)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
hehe.... a sta ako je cetvorka full flexy I dugacka 7,7 stopa a petica je brza ili srednje brza od devet stopa. To su totalno dva razlicita stapa  ;)

Ako je ta spomenuta cetvorka glass stap imate osecaj da lovite finijim stapom od neke prosecne cetvorke I taman je za lov na malim I srednjim rekama suvim musicama ali jos uvek ima dovoljno snage za fin ribolov I manjim strimerima ako bas to zatreba, oseti se svaka mala ribica a nije problem izvaditi ni neku vecu.

Petica koju sam spomenuo je pa uobicajen alat za skoro sve nase potrebe lovimo li npr. pastrmku I lipljena.

Naravno, sve to moze samo jednim stapom, npr. brzom cetvorkom od devet stopa. Ali sto bi ako mi je moguce imati stap u svakoj klasi za svaki trenutak koji mogu zamisliti na vodi....to je pitanje biti luksuz ili ne biti luksuz?! Koliko si mozes priustiti. Da mora da biram od svih stapova koje imam da mi mora ostati samo jedan ostavio bi si tu peticu. Ako bi ovde gde zivim morao da se ogranicim samo na dva stapa to bi bila petica od devet stopa I jedna osmica od devet stopa. Posto meni na srecu nije trenutno tako imam ih vise  :D

Pishta

Junior member
Učlanjen(a)
20.01.2014.
Broj reagovanja
0
  Kao nabubani pocetnik  drzim se pravila da treba imati za dve klase odstupanja u priboru,ko se naravno bavi samo musicarenjem.

Znaci #4-#6-#8,ili#3-#5-#7,pokrivace sve uslove na vodi. Licno tezim za jednom trojcicom blizu 8',za #7 sacekacu.

Ovo sam procitao od starije garde iz nekog starijeg casopisa,moguce i od A. Puskadije  :whistle:

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
367
Brojevi na stapovima su sasvim proizvoljna kategorija. Brojevi na strunama nisu.

Za moje terene gde pecam pastrmku, glass stap dimenzija 8' 4wt je idealan. 5wt struna mi ne treba za takve terene, a 3wt je idealan osim za dane kad ne duva orkanski vetar. Posto se radi o otvorenoj preriji, tj. ravnici, vetar duva non-stop, pa iako ponekad  pozelim 5wt, 4wt uvek zavrsi posao.

PROTA71

Hero member
Učlanjen(a)
26.12.2007.
Broj reagovanja
75
Moj odgovor je treba...kako god ga okrenes, mada mislim da nije potrebno imati tri 6-tice!!!
E sad obrazlozenje...

1. Sage VPS 586-4.....znaci 5-tica, kaka treba za nas sa Balkana, univ erzalka, matora ali sigurica(otisla u penziju, zakacena o klin i dodje mu kao rezerva, ako zatreba)...pecano i na Drini sa njim, mucilo se ali islo kako tako.

2. Sage TXL-F 4710-4...4-ka koja mi je penzionisala redni broj 1 i on mi je decko za sve....i svja  :)
muve sve koje se zabace, vode .... :tbumb:

3.Sage ZA 690-4...6-tica....."Drina".

ILIJA

Senior member
Učlanjen(a)
29.06.2011.
Broj reagovanja
0
sebastian je napisao(la):
Ako je ta spomenuta cetvorka glass stap imate osecaj da lovite finijim stapom od neke prosecne cetvorke
Dali moze neko da mi objasni sta je glass stap?

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
glass je skracenica od fiberglass I tu sam mislio na moderne fiberglass stapove koji nisu tako teski kakvi su bili pre. Mnogo izdrzljiviji jaci od karbonaca. Imaju svoje  prednosti I cari kao I karbonski svoje. Ako pogledas moderne fiberglass stapove koje su radili pedantni majstori kao sto je kolega oldsurehand to je cista perverzija  :drool:

Vrh Dno