erminsisko je napisao(la):
To sam trazio - ljude sa iskustvom

. koliko je kostao stap u kini..
Stap nije bio skup, nesto ispod 50$.
Ovo sto je Oholi napisao je apsolutno tacno.
Vecina Kineza zna carinske propise, i ako se pravila razlikuju od zemlje do zemlje. Uglavnom i bez posebne napomene oni navedu dosta manju vrednost paketa, kao i to da se radi o poklonu, ali opet sto rece Oholi, osnovna metoda za utvrdjivanje vrednosti posiljke je procena, a ne vrednost koja je navedena u otpremnici, zato sto uz robu ne postoji faktura, uvozne deklaracije i ostali papiri kojima bi se mogla utvrditi vrednost robe.
Zakon predvidja oslobadjanje carinskih dazbina i PDVa (tzv povlastice) za pakete "male vrednosti" koji su upuceni od strane privatnog lica, drugom privatnom licu, a da vrednost paketa ne prelazi 70 eura (sa uracunatim troskovima postarine) i to iskljucivo pakete koji su nekomercijalne prirode, odnosno pakete koji su za licnu upotrebu i pritom nisu placeni nego su upuceni kao poklon privatnog lica - privatnom licu.
Druga odredba Uredbe govori o paketima male vrednosti koji su oslobodjeni samo carine, ali ne i PDV-a u vrednosti do 50 eura sto bi se u praksi odnosilo na paket upucen od strane pravnog lica (firme) privatnom licu u RS.
Dakle sve navedeno u uredbi govori o oslobadjanju carine i PDV-a samo u slucajevima nekomercijalnih posiljki, odnosno posiljki koje neko salje "kao poklon".
Bez obzira sto se radi o "poklonu" posiljka mora da ima odredjenu vrednost koju posiljalac navodi na paketu.
Takodje Zakonom je predvidjena mogucnost otvaranja paketa od strane postankog sluzbenika sto moze napravti dodatni trosak koji mogu da naplate.. ovaj trosak nije veliki, 100-200 dinara, ali je moguc (meni se dogodio kod jednog paketa).
Zakon je prilicno jasan, ali to je teorija, a praksa pokazuje nesto drugo.
Da li je razlog veliki obim i broj paketa, nepspremnot nase carinske sluzbe ili nesto trece, ali veliki broj paketa koje sam dobio uglavnom iz Kine je oslobodjen kako carine tako i PDV-a, i ako su bili poslati na razlicite nacine (posiljalac privatno lice, posiljalac pravno lice, poklon, ne poklon itd...). Vrednosti paketa su bile razlicite, mada su retko kada pelazile 70 eura. Do sada mi je samo za dva paketa naplacen PDV, i to je jedan bio vrednosti (placene) 50 eura, dok mi za nekoliko paketa vrednosti ~80 eura nije naplacen nikakav harac.
Na kraju, iz mog iskustva mogu reci da je relativno bezbedno narucivati pojedinacne pakete do 70 eura.
Sanse za naplatu carinskih dazbina su minimalne. Najgore sto se moze desiti je da naplate PDV, i to ga na kraju naplate na vrednost koju su odredili metodom procene koja je u oba slucaja kod mene bila manja od one vrednosti koju sam platio.
Valjda je bar nesto jasno iz ovog pisanija