Birch bark canoe

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Brezin kanu ili kanu od brezine kore. Stari tip kanadskih kanuja koji je izgrađen iz kore breze, nešto cedra za kostur i nešto jasenovine. Kora breze je zašivena za kostur od cedra borovim/smrekivm prokuvanim korenenjem. Prokuvano korenje se obradi u neku vrstu primitivnog konopca. Jedini alat koji je ovde potreban jeste oštar bočno ukrivljeni nož, sekira i šilo. Dan danas tradicionalni graditelji od smole koriste samo smolu od smreke  kuju otope umešanu sa mašču medveda. Sama smola je krhka i zato joj se dodaje mast. Prednost ovih klasičnih i predivnih kanuja je ta da ako kora tu i tamo negde napukne (zbog spuštanja po rekama preko stana i kamenja ona se sama zaceli). Rupe koje se rade šilom da bi se kora mogla prišiti se također same zacele. Ako bi se rupe bušile burgijom/svederom nikada se nebi zacelile jer samo šilo ne ošteti vlakna nego ih samo razmakne. Preporuka je da čamac voze samo oni koji znaju da ga poprave - a to je brzo. Jedina stvar koja se češče mogla popravljati zbog spuštanja niz reke su rebra a ne kora. Kora je tako izdržljiva da bi izdržala brojne sudare podvodnim kamenjem i stenama a samo bi tu i tamo koje rebro na-puklo. Sa takvim čamcem bi i dalje veslali i putovali bez večih problema a popravili bi ga o prilici. Kanadski indijanci su njima plovili i morem i rekama. Sa takvim kanujima su znali doći od kanade sve do kalifornije i ko zna gde još. Kanuji su raznih veličina (ogromni za mnooogo ljudi ili za dva tri čoveka). Da bi se uradio jedan takav prosečan kanu treba 10 dana  ustrajnog i strpljivog posla. Stari indijanski graditelji bi ponekada otišli u šumu samo sa nožem i sekirom za pojasom. Ostao bi sve našli u prirodi. Za dva tedna bi se vratili sa gotovim kanujem. Tada nisu imali svi šila i koristili su kosti od jelena... u šumi bi preživeli i snašli bi se samo sa sekirom i tim posebnim ukrivljenim nožem, izgradili bi takav kanu i vratili se u svoje selo/kamp. Mnogi tvrde kako je baš taj "Birch bark canoe" izgradio kanadu, ili joj postavio/izgradio temelje.
Mnogi mušičari u kanadi idu na više-dnevno mušičarenje iz kanuja ili čak kajaka po jezerima. Predpostavljam da bi mušičarenje iz ovkvog kanuja također bilo nešto posebno. Vrlo su brzi i okretni te lagani. Zamislite mušičarenje iz takvog kanuja. Od mušičarskih štapova bi bi uz takav kanu najlepše pasali bambusovi mahači. ;)
Pogledajte kako to lepo izgleda
18%20foot%20Fur%20Trade%20Style%20birch%20bark%20canoe.jpg

U svakom slučaju moderni kanuji su vrlo kvalitetni i možda mnogo više udobniji. Ali i ovi stari imaju svoje prednosti. Još uvek su popularni u kanadi i neki ljudi su emotivno vezani baš za te kanuje. Popularnost im nakon nekoliko decenija ponovo raste.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Eh,Indijanci,plemenit i ponosan narod.Mnoge njihove tekovine nikad nece izgubiti na vrednosti.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
ja, zato ih sad, nazalost, ima manje nego grizlija.
najbolja nacija na tom kontinentu

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Ovo je super stvar gledao sam jednom na TV-u mislim da je to bilo u emisiji koju vodi Rej Mirs (valjda se piše Ray Mears ili Meers). On i neki kanadski starosedelac (ne indijanac indijanci su stanovnici indije) su zajedno izradjivali ovaj kanu po tradicionalnoj recepturi, nažalost nisam snimo tu emisiju :doh:

oholi je napisao(la):
najbolja nacija na tom kontinentu
Ne računajući portorikanke ;)

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
100ka je napisao(la):
Ovo je super stvar gledao sam jednom na TV-u mislim da je to bilo u emisiji koju vodi Rej Mirs (valjda se piše Ray Mears ili Meers). On i neki kanadski starosedelac (ne indijanac indijanci su stanovnici indije) su zajedno izradjivali ovaj kanu po tradicionalnoj recepturi, nažalost nisam snimo tu emisiju :doh:

Bila je ta emisija pre par dana na diskaveri-ju. Kanu uradjen na trdicionalan nacin sa prirodnim materijalima (bez eksera, srafova i ostalih dzidza midza). Zapamtio sam detalj da je vazno da se rupe prave šilom a ne busilicom jer ona iskida niti u kori i drvetu a šilo ih samo razmakne pa se niti kasnije same vracaju u prvobitni polozaj i spoj se sam zategne.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
cerebrum je napisao(la):
Kanu uradjen na trdicionalan nacin sa prirodnim materijalima (bez eksera, srafova i ostalih dzidza midza). Zapamtio sam detalj da je vazno da se rupe prave šilom a ne busilicom jer ona iskida niti u kori i drvetu a šilo ih samo razmakne pa se niti kasnije same vracaju u prvobitni polozaj i spoj se sam zategne.

:yeswink: zar nije to čarobno, kanu koji se sam zaceli  :yeswink:

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
cerebrum je napisao(la):
100ka je napisao(la):

Bila je ta emisija pre par dana na diskaveri-ju. Kanu uradjen na trdicionalan nacin sa prirodnim materijalima (bez eksera, srafova i ostalih dzidza midza). Zapamtio sam detalj da je vazno da se rupe prave šilom a ne busilicom jer ona iskida niti u kori i drvetu a šilo ih samo razmakne pa se niti kasnije same vracaju u prvobitni polozaj i spoj se sam zategne.
A da nisi možda snimio emisijicu ???

Vrh Dno