CD folija

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Davno jos kada je StyEsox dao recept o upotrebi cd folije za telo creasy fly (http://www.musicarenje.org/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=140&start=0)
kao izvrstan materijal koji u vodi daje perfektnu refleksiju svetla. Pošto nemam primeren štap za štuku ipak sam malo odustao od tog poduhvata. Ipak sam radio male strimere sa telom od cd folije i pokazali su se kao izuzetno efektivni. Patrmke, Grgeči, Klenovi to su ribe koje sam sa njima lovio. Također od dana kada sam prvi put isprobao tu foliju shvatio sam kako bi bilo fino napraviti i oči također za druge vrste strimera od te iste CD folije. Najpre sam ih rezao makazama/škarama i nisam bio mnogo zadovoljan. Onda sam se setio da ga mogu rezati sa onom spravicom za rezanje rupa na papirima za fascikle. Recept Daneta je bio jednostavan. Selotep nalepite na stranu gde je CD folija (gornji deo gde piše šta se nalazi na CD-u). Oko selotepa se obreže skalpelom i pažljivo odlepite selotep i dobijete fini srebrni usudim se reči holografski skin za strimera i još mnogo toga kao što su npr. oči.

Evo moga recepta za takve holografske oči. Experimentirao sam nekoliko načina i ovaj mi se pokazao kao najbolji. Dakle, uzmemo CD, skalpelom obrežemo vanjski krug i unutrašnji krug CD-a. Nanesemo lepak za papir na CD (gornju stranu CD-a) i na to nalepimo jedan čisti beli papir. Ako želite možete to staviti između neke debele knjige da se što lepše zalepi spreša, kako god hoćete. Kada se to lepo osuši pažljivo odlepite papir od CD-a sa folijom. Rezultat je CD krug folija na papiru :) To lepo obrežemo sa makazama i uzmemo gore spomenutu spravicu za rezanje rupa na papiru. Ako pokušate sa selotepom teško je da će vam uspeti izrezati lepe krugove sa tom spravicom (ne znam kako se to zove).
Sad kada imamo gomilu izrezanih očiju od CD folije uzmemo strimer i nalepimo oko. Crvenim markerom (može i naranđastim ili bilo kojim svetlijim da vama paše) nacrtamo zenicu oka i premažemo tankim slojem Epoxy lepkom. Kada se osuši onda smeđim lakirskim markerom (može i običnim crnim) dovršimo zenicu oka. Ali sa time da oko tog tamnijeg dela zenice ostane tanak crveni rub koji smo na početku nacrtali. Na kraju dobijemo lepo 3d oko. Taj crveni sloj ispod tamnijega dela zenice da vrlo lep efekat živog oka. Naravno preko se da još jedan sloj Epoxy lepka. Dati ću i fotke kako sam ja radio ali morat če te se malo strpiti jer trenutno moj fotič nije kod mene :)
Sada svi koji ste zaintertesirani je na vama kako će da ih radite, koliko kreativno a verovatno bolje i kvalitetnije.
Ako imate kakvu ideju za usavršavanje ovakvih očiju samo napred sa idejama ili čak fotkama.

Eto to je moj recept za oči od CD folije. Ako imate kakav dobar recept o upotrebi te folije (za muve) molim da ga podelite sa nama. Npr. ima dosta dobrih fora za skin strimera sličnih onom sa selotepom, ali to prepuštam Danetu od kojega sam več čuo neke, i također očekujem od vas ostalih koji koristite strimere i zainteresirani ste za strimere.

Bistro vezači ;-)

Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Evo sa cim jos mogu oci da se seku.Kad kupujete kais za pantalone,farmarice nebitno,postoji mogucnost
da vam prodavac izbusi jos neku rupicu dodatno,ona sprava sa kojom busi kais na sebi ima 5-6 rupica razlicitih dimenzija,e sa njom mozete seci oci.Moze da da se kupi na pijaci ili u nekoj gvozdjari.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Obe Sprave koje spominjete se zovu ZUMBA. Samo ova koju Sebastijan pominje je zumba za papir, a ova koju Nikola pominje je zumba za kožu. Ako kupujete ovu koju nikola pominje na buvljaku, obratite pažnju znaju da budu jako lošeg kvaliteta :yeswink:
Seb okači obavezno slike samog postupka skidanja folije sa CD-a. Fala unapred :tbumb:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
cd foliju više ne koristim otkako sam pronašao samolepivu holografsku ili prizmatik foliju. Isto i ja koristim "zumbu". Inače ako baš želite cd foliju selotep nalepite preko gornje strane cd-a i olfa nožem isečete cd po rubu selotejpa. Odlepite i imate tu foliju prilepljenu na selotejp.
Ovde sam nešto več pisao na temu holo. očiju: http://www.musicarenje.org/index.php?topic=1201.0

Vrh Dno