M
Mr.Zakula
Guest
Ovim tekstom sam hteo da pomognem "svezim" mushicharima,koji zele da trte klena,pastrmku pa i lipljena na nekim vodama.Red Tag,Veshtica,Zullu,muve koje su bukvalno uz Bambulu postale institucije mushicharenja u Nishu,pa i celom "jugu",su se bezbroj puta dokazale kao muve,koje sa variranjem velichine udice daju ribu tokom cele godine.Naravno,Fly tying nam je dozvolio da napravimo bezbroj varijacija istih i pokrijemo veliki broj situacija na vodi i budemo uspeshni i na Nishavi i na Moravi,Visochici,Temskoj,Tari,itd...U osnovi,Red Tag,Veshtica,Zullu se prave od parcheta crvene vunice za rep,paunovih isperaka za telo (paunovo oko,nikada srp),i ridje/braon petla za Red Tag,Grizzli-a za Veshticu i crnog za Zullu-a.Dalje,mi mozemo da experimentishemo i ubacujemo u nashe R.T i Veshtice,Zullu-e polipropilen,CDC,porebranja od zlatnog,srebrnog tinsela,jelennju dlaku,pravimo palmer ovih muva,ubacujemo jarebicu za krila,za noge,...Znachi stvarno milion kombinacija.U novije vreme,sa razvitkom mushicharske technologije,tj. industrije stvoreni su materijali,koji su uspeshno zamenili neke prirodne materijale,a chak se i bolje pokazali u pogledu izdrzljivosti.Svi smo se suochili sa problemom izdrzljivosti paunovog pera,pogotovu kada je od njega napravljeno telo i kada se nalazish na reci,gde kovesh zubate pegave mechke...Primer ce da nam bude sintetichki dubbing u boji paunovog pera.Istovetne boje,bolje plovnosti i izdrzljivosti,upotrebljen na recimo Veshtici ima da izdrzi na desetina riba i ostane u formaciji tela.Malo ce da se rashchupa kao i svaki dubbing,ali nishta strashno!!Makazice u ruke,cheshalj i za pola minuta je spreman za novi zabachaj.Jedini problem je u tome,shto ne mozemo kod nas da ga nabavimo,u Srbiji.Zato ce internet da nam posluzi i reshicemo mnoge probleme u flyfishing zivotu.Ovim tekstom sam obuhvatio samo povrshinu vode,tj. suve crvene repove,koji se u principu i najvishe upotrebljavaju.U sledecem tekstu cemo da spustimo ispod povrshine i vidimo kakve kombinacije tonucih crvenih repova daju uspeh...Za kraj i malo muva...Bice ih josh,nemojte da se brinete!!