Crveni rep - Magija na mushici

• Začetnik teme Mr.Zakula
  • Datum pokretanja
M

Mr.Zakula

Guest
Ovim tekstom sam hteo da pomognem "svezim" mushicharima,koji zele da trte klena,pastrmku pa i lipljena na nekim vodama.Red Tag,Veshtica,Zullu,muve koje su bukvalno uz Bambulu postale institucije mushicharenja u Nishu,pa i celom "jugu",su se bezbroj puta dokazale kao muve,koje sa variranjem velichine udice daju ribu tokom cele godine.Naravno,Fly tying nam je dozvolio da napravimo bezbroj varijacija istih i pokrijemo veliki broj situacija na vodi i budemo uspeshni i na Nishavi i na Moravi,Visochici,Temskoj,Tari,itd...U osnovi,Red Tag,Veshtica,Zullu se prave od parcheta crvene vunice za rep,paunovih isperaka za telo (paunovo oko,nikada srp),i ridje/braon petla za Red Tag,Grizzli-a za Veshticu i crnog za Zullu-a.Dalje,mi mozemo da experimentishemo i ubacujemo u nashe R.T i Veshtice,Zullu-e polipropilen,CDC,porebranja od zlatnog,srebrnog tinsela,jelennju dlaku,pravimo palmer ovih muva,ubacujemo jarebicu za krila,za noge,...Znachi stvarno milion kombinacija.U novije vreme,sa razvitkom mushicharske technologije,tj. industrije stvoreni su materijali,koji su uspeshno zamenili neke prirodne materijale,a chak se i bolje pokazali u pogledu izdrzljivosti.Svi smo se suochili sa problemom izdrzljivosti paunovog pera,pogotovu kada je od njega napravljeno telo i kada se nalazish na reci,gde kovesh zubate pegave mechke...Primer ce da nam bude sintetichki dubbing u boji paunovog pera.Istovetne boje,bolje plovnosti i izdrzljivosti,upotrebljen na recimo Veshtici ima da izdrzi na desetina riba i ostane u formaciji tela.Malo ce da se rashchupa kao i svaki dubbing,ali nishta strashno!!Makazice u ruke,cheshalj i za pola minuta je spreman za novi zabachaj.Jedini problem je u tome,shto ne mozemo kod nas da ga nabavimo,u Srbiji.Zato ce internet da nam posluzi i reshicemo mnoge probleme u flyfishing zivotu.Ovim tekstom sam obuhvatio samo povrshinu vode,tj. suve crvene repove,koji se u principu i najvishe upotrebljavaju.U sledecem tekstu cemo da spustimo ispod povrshine i vidimo kakve kombinacije tonucih crvenih repova daju uspeh...Za kraj i malo muva...Bice ih josh,nemojte da se brinete!!

Prilozi

• 72_45dace99afda6.jpg
    72_45dace99afda6.jpg
    20,3 KB · Pregleda: 1.734
  • 72_45daceaf6d5e9.jpg
    72_45daceaf6d5e9.jpg
    24,4 KB · Pregleda: 378
  • 72_45daced243d70.jpg
    72_45daced243d70.jpg
    11,4 KB · Pregleda: 1.715

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ja ovog našeg Žakulu nisam poznavao do pre par meseci. Ne znam otkud mu ovako mudri i detaljni podaci o ovim muvama i, čak, verzijama koje sam mislio da samo ja koristim? Sve što je napisao je OK, ali ovo o dabingu koji je bolji od pauna je vrhunac znanja! Citiram: "Primer ce da nam bude sintetichki dubbing u boji paunovog pera.Istovetne boje,bolje plovnosti i izdrzljivosti,upotrebljen na recimo Veshtici ima da izdrzi na desetina riba i ostane u formaciji tela."
Znaš li, Žakula, da ja već nekoliko godina ne pravim muve od paunovog pera i uvek ga zamenjujem sintetičkim "imitacijama"?
A sad, mali osvrt na reakciju Šumadinca.
Ja poznajem čoveka koji je pisao članke o mušičarenju štuke i bucova, a da ih nikad nije lovio. Znam doktore, koji su i diplomske i doktorate radili na teme sa kojima nikad nikakav kontakt nisu imali, pa im ti od poreza plaćaš titulu. Štaviše, ima ih podosta u našim krajevima. Mladen Žakula nije takav. On ima toliko znanja o mušičarenju lipljena i ostalih, sličnih, riba, da bi mogao sebe nazvati doktorom mušičarenja lipljena. Ono što on zna o mušičarenju te ribe, daleko nadmašuje sva sabrana saznanja većine naših mušičara.
Možda ne zna šta trenutno lipljen kupi, ali to ni mi ne znamo. Provali li im muvu i nađe li se na reci gde ima raspoloženih lipljena, mnogo će ih izmaltretirati ubadanjem. Upoznao sam stotine mušičara, a nekolicini bukvalno držao časove lova lipljena, pa sam siguran u to, da je Žakula mušičar sa svim osobinama lovca na lipljene kakvog većina nas još nije ni videla!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Mixmaster wrote:
Provali li im muvu i nađe li se na reci gde ima raspoloženih lipljena, mnogo će ih izmaltretirati ubadanjem. Upoznao sam stotine mušičara, a nekolicini bukvalno držao časove lova lipljena, pa sam siguran u to, da je Žakula mušičar sa svim osobinama lovca na lipljene kakvog većina nas još nije ni videla!

To kao ti onda, na Plivi i Ribniku? :hammer: :hammer:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Tema je odlicna. Crveni repovi. Nikad nisam procitao bolji tekst o ovome. Interesantno je da sam svojih prvih dvsadesetak lipljenova ulovio na WITCH, sa crvenim repom, naravno.
Ne postoje Niski lipljeni. Postoje Drinski, Limski, Plivski, Unski i Tarski lipljenovi i dobri musicari koji ih bez ikakvih problema love.

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
svi ti lipljani su isti genetski, samo se plivski i drinski izdvajaju po velicini i po tome sto ih je malo teze uloviti od ovih drugih ,
a sto se tice zamene za pauna moje misljenje je da ne moze da ga zameni nikakav vestacki materijal ,i ne samo pauna sve ostalo.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Moji komentari na znsanje i vestine koje prikazuju Simpson i slicni u ribolovu bili bi katastrofalni. Necu to raditi, jer je nepristojno. Ja postujem sve buduce musicare. Preporucujem da se drzimo ove lepe i pametne teme.
Sve je lepo, ali mu se ne svidjaju Nislije, koje je postavise. Otvorite posebnu temu, Simpsone i Sumadinac, ako vas to muci. Nije zabranjeno.

M

Mr.Zakula

Guest
Ajde da se vratimo na temu,koju je Mix lepo hteo da razgradi...Da li vi imate neke svoje imitacije??Hajde da svako ubaci svoju red vool tail muvu,pa da nam je prokomentarishe Shumad...,pardon,da je prokomentarishemo....Kada ste ih koristili,shta mislite kada treba da ih koristimo,i shta treba da pecamo njima...Hajde da izaberemo najbolju red tail muvu...

gile_ks

Junior member
Učlanjen(a)
02.06.2006.
Broj reagovanja
0
A be nezadovoljni sta si mogao da naucis na varalicar o musicarenju???? :hammer: :hammer: :hammer:
Jeste ima neki tekst za sta sluzi stap citiram da sprovede strunu ili najlon.
Par reci da se zabaj napred zove front cast i pozadi back cast.
Ovde u svakom topic-u imas nesto da naucis. Bar je za mene ovo najkompletniji sajt koji je obuhvatio sve teme musicarenja. Prosetaj malo po forumu od pocetka osnivanja procitaces mnogo zanimjlivih stvari.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
offtopicccccc....ja moram da pohvalim ovaj sajt u svemu pa i u tupljenju...pa sta ako se svađamo...to je deo našeg balkanskog mentaliteta a ovaj sajt je najbolji musicarski sajt. Mnoge eng sam posetio i su stvarno dobri ali ovaj je "d best"....zasto? Zato sto sam ja licno mnogo naucio i to se pozna kod mene po brojnijim ulovima i razumevanju ribe i njenog zivotnog prostora. Mnogo toga nazalost nisam slikao ali kada budem nabavio bolju kameru koju cu ja imati non stop na raspolaganju bit ce... Ja licno nemam probleme sa kompleksom manje vrednosti i dokazivanjem (to ne znaci da se ne volim ponekada pohvaliti) i lovim i vezem zbog sebe a ovde na stranici sam jer volim ovo drustvo od prvog do zadnjega i mnogo sam naucio...tako je i u mnogim skolama najvise ovisi o uceniku koliko ce sta da nauci...pa tek onda o profesoru. Jer moze i profesor da je najdosadniji profesor na svetu ali ako ucenik zeli i zna da se nauci on ce se nauciti i izvuci od ucitelja ili profesora sve sto ga zanima... ko ima problema sa frustracijama, kompleksima i zavisnošču neka to leči na drugi način jer miniranjem postova i ovoga sajta to neče uspeti...+ovaj sajt ako tko želi uništiti iz svojih niskih poriva neće mu uspeti...

Ako sam koga uvredio nije moj problem nego njegov jer mi to nije bila namera...iznosim samo činjenice!!! Ovo sam mogao opet fino u rukavicama da pišem ali nisam ovaj put jer mi ovakve fore idu na živce!

poz.!!!!!!!!!!!!!!!!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Crveni rep na muvama je veoma česta tema, kako među klendžijama, tako i među bodorkašima, a i salmonidašima. U stvari, svi mušičari su bar nekad razmišljali o primeni crvenog repa ili dupeta na svojim suvim muvama, nimfama i strimerima.
Moja iskustva su da je ponekad dobro dodati crveni rep, a ponekad je to loše i može čak i odbiti ribu. Zato, ako koristite muve sa crvenim repovima, uštekujte i poneku istu muvu, ali bez njega.
Ja sam na witch (vešticu) ulovio gomilu lipljenova, pastrmki, klenova i bodorki. To mi omiljena suva muva i u površinskom lovu skobalja, crvenperki i sunčanica.
Znam mušičare koji u svojoj kutiji imaju 90 odsto veštica, zulua i red tagova. Skoro uvek dobro prolaze!
Idem da smotam po nekoliko specijalnih veštica u veličinama od 18-10.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
100% tacno...potpis (ja licno za taj repic 70% cesto koristim crveni maraboo a tek ponekad vunicu)....

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Po meni, najbolji materijal za ovaj repic je crveni polipropilen.

Vrh Dno