Designed in England - made in Korea

Bogdan

Senior member
Učlanjen(a)
28.05.2007.
Broj reagovanja
0
Evo resih da pokrenem ovaj topik obzirom da smo diskutovali o tome na nekom drugom mestu. Evo sta sam ja rekao:
"Inace - ja sam pravo da ti kazem veliki pobornik "proverenih noname brandova" - nisam siguran ali nekako mislim da nijedan od ovih velikih brandova nema proizvodnju u UK. Spreman sam da stavim i pare na to.

Pre par meseci sam prolazio pored Hardy headquotersa - to je Alnwick - gradic, selo izmedju Newcatlea i Edinburga. Tu im je House of Hardy muzej i kao neka "fabrika" - pa u okolini od 100km nema ljudi da se skupi za jedno pristojno postrojenje, mada je mesto predivno.

Elem, ja mislim da 100% njihove proizvodnje stize iz....pogadjate, Kine.I ne samo njihove, kompletan UK je ostao bez proizvodnog sektora, u zemlji im je ostao samo service, bankari i to je to - sve drugo je otislo preko mora. Sada kada je pocela i da raste cena kineske proizvodnje pocinju da razmisljaju da to i nije bas bilo pametno...

U trenucima "ludila" sam uspeo da nadjem sajt najveceg (tako barem kazu) proizvodjaca opreme za ribolov na svetu. Za par hiljada dolara ti posalju probnu seriju stapova koje izaberes. Dogovoris se sa njihovim dizajnerima, stave ti logo na stapove, u masinice od high grade aluminijuma laserski urezu tvoj logo... I slicne perverzije. Kvalitet vrhunski, highest grade carbon, modeli po zelji, dva dela, 5, 7, 9 koliko i sta hoces. Onda ti to uvezes u UK, kazes House of Hardy - i budala pljune 500 funti za stap, a ti ga platio 10-20 funti u vrh glave. Video sam na tom sajtu masinice i stapove - izgledaju vrhunski.

Tako da i sva velika imena su ustvari noname, made in China, sa ugraviranim logom neke fency kompanije. Ali sta ti pricam , sve ovo i sam znas. Nisam isao do kraja da im ponudim pare da vidim koliko bi oprema izasla kada bi se narucila na veliko ali nosim se mislju da to uradim.
..."

Bogdan

Senior member
Učlanjen(a)
28.05.2007.
Broj reagovanja
0
E sad sta kazu ljudi ovde:
"...
I awaited the arrival of my new Hardy Marksman 3/4 reel with anticipation. A Hardy reel for a reasonable price and SO light. PLUS, it got favourable reviews in FFandFT. And I had recently been convinced that I really didnt need truck stoppin' disc drag on reel for my 3 weight. What more did I need to convince myself?

However, upon opening the box I was greeted with a big 'made in korea' sticker on the reel. Ahhhh - so thats where this incredible price comes from on a Hardy reel. No skilled British craftsmen to pay here. Just a bunch of koreans who will work for peanuts to mass produce reels for God knows how many companies (including Hardy) and presumably cheaper prices than what I paid for the marksman.
..."

Pa dalje:
"...
Well i recently boutght a Sage 2550 reel with a spare spool. When i received it by post, i saw it was made in korea. My heart dipped abit , but then when i pulled the reel out, the machining quality is super and i am really happy, can't wait to take it out and test it..."

Pa jos:
"...The "Made in Korea" sticker on my Hardy Zane is very small and located on the bottom of the reel foot. It is not found anywhere else...."

I jos:
"...Hardy's managing director Richard Sanderson said: "Three years ago, 66% of our staff were employed in manufacturing our products. Now that figure is less than 20% [about 20 people], with a far greater emphasis placed on sales and marketing and research and development."

"....our products are now largely manufactured in the Far East and, as a result, they have become price competitive in foreign markets like the US [because the pound is much stronger than the dollar]. "

From the Newcasle Journal http://icnewcastle.icnetwork.co.uk/0...name_page.html
..."

I na kraju:

"... spoke on the phone with the retailer that sold me the reel yesterday. This particular retailer does a massive amount of on-line business and the guy told me that they are among the top grossing sellers of Hardy in the USA. When I told him what was up with my reel being made in Korea, he was even more pissed (if that's possible) than I was. My reel was among the first batch to be drop shipped by this retailer to the US, and he said he had a couple voice mails from some of the other customers but had not yet returned the calls and thought the Korea angle was probably the reason for the VM's.

He called me back a little later and said he talked to the guys at Cortland (which bought Hardy USA several years ago), and that Hardy did indeed move thier entire reel factory and operations to Korea and China this winter, basically in secret. The guys at Cortland just found out last week and are also not really happy, although they filled him full of the typical BS such as "strict oversight and supervision" and "engineered and designed in Alnwick to Hardy's exact specifications" etc. The fact that Hardy would show virtually every reel in the 2007 catalogue with the "Made in England" engraving and then do this is what we are all mad about. Now the box says "designed and engineered in Alnwick, England."

Bogdan

Senior member
Učlanjen(a)
28.05.2007.
Broj reagovanja
0
Udavih malo, a?

Evo jos malo - ovaj tip prodaje te noname snjureve o kojima sam pricao, ali prodaje i sve ostale i daje fer savete (inace ne bi hvalio jeftiniji snjur):

"...
The Snowbee XS, Greys Platinum X and Fulling Mill World Class are all practically the same line, just different shades/colours.

The Shakespeare Worcestershire again very similar, slightly different taper from above but same manufacturing materials and quality.

All four lines come from the same factory.

Tightlines!

The Pirate
..."

Zato pamet u glavu kad se krene u kupovinu :doh:

Bogdan

Senior member
Učlanjen(a)
28.05.2007.
Broj reagovanja
0
I na kraju (i necu vise) samo jedan primer dokle to ludilo ide:

Pre par meseci su na zapadnoj obali Skotske zatvorili fabriku i otpustili preko 200 radnika koji su u njoj radili. Nista cudno, a? E slusajte sad ludilo.

Fabrika sluzi za, u slobodnom prevodu "obradu morskih plodova", tj - U vodama Skotske nalove one male racice (shrimps na engleskom, ne znam kako se to kaze na srpskom) i ti ljudi su ih ljustili - znaci vadili "meso" iz one tanke ljuscice, i kad to zavrse odmah pustali u prodaju. As simple as that.

E sad je kompanija resila da se vise isplati, da se racici zamrznu odmah posto se ulove, da se spakuju ponovo na brod i posalju u Indiju (EJ BRE u INDIJU!!!!) da ih tamo Indijci oljuste. Pa se onda ponovo zamrznu i vrate u Skotsku u idu u prodaju. Globalizacija, a!? Kaze vise se isplati.

Da nije novinarska patka, potvrdio mi je ortak koji radi ako savetnik za takve kompanije i koji im pravi te biznis planove - kaze istina je - on je to licno uradio za par kompanija i kaze da im se vise isplati.

Da li sad verujete da je Hardy, stvarno "made in England"?

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
:tbumb: To je ocigledno imperativ profitabilnosti, jedinog kriterijuma bilo kakvog biznisa napolju. Ocigledno je da samo velike serije i jeftina proizvodnja obezbedjuju opstanak. Pitam se da li je i Rols-Rojs presao u neku Aziju. Iz takve proizvodnje (a sve je standardizovano, skalupljeno, automatizovano i digitalizovano do krajnjih granica) lako je dobiti dovoljno visok kvalitet i za pojedinacne kupce, nazovimo ih VIP - iz postojeceg se samo probere najbolje. Siguran sam da primera radi, Hardy bira najbolju klasu kvaliteta, a Cormoran ili DAM trecu, dok Goldstar ili j.b.m li ga vec ko uzima sve sto prodje. Dakle, verujem da proizvodjace treba ceniti po kontroli kvaliteta proizvoda kojeg uzimaju iz masovne proizvodnje, a ne po samoj ekskluzivnosti proizvodnje.
E sad treba imati u vidu i cinjenicu da i sami malo upuceniji Englezi (verovatno i Skoti, Irci i Velshani, a i normalan kontinentalni svet) znaju da ima i domace produkcije blankova u malim serijama koji su skupi ko otrov (bar sam tako bio cuo 97., kad sam bio), da ima i zanatskih radnji pa i malih pogona (npr. Daiwa, tad sam bio kupio Whisker Spinning, luce od stapa, vraticu se ja smudju jednog dana) koje od tih blankova motaju odlicne, siroj javnosti nepoznate, a papreno skupe (cak i u odnosu na Hardy) stapove koje kupuju posebni (na bilo koji nacin: platezno, statusno, mentalno, razne kombinacije prethodna tri ili sve troje zajedno) ljudi. Ali to je tradicija i ekskluziva i opstaje kao i RR, jer je Engleska takvo trziste tradicionalno. I smatrali su da ce biti sve dok im i kraljica, tj. monarhija bude deo tradicije. Ko kupuje te stvari, kupuje IME i PROVERENI KVALITET koji stoji iza toga, ali cesto i sam mora imati IME i UGLED da uopste te stapove kupi ili ode na odredjena mesta da peca, itd.  :respect1:
Na zalost, tad nisam musicario, Whisker Spinning je bila moja ljubav na prvi pogled, i to iz mass produkcije - to je i sad plafon mojih mogucnosti, a zli jezici bi rekli i orbita moih ribolovackih sposobnsti u koju nikad necu dospeti :D :hammer:
To sto kod nas mnogi pecaju SAGE, Thomas & Thomas, Whinston i drugim stapovima od po 450+ EUR (ili USD) koje su platili dva do tri puta manje od nezavisnih trgovaca daleko ispod renome Trotter & Co. (pre nego sto je Dellboy postao u seriji bogat, a u stvarnosti plemic, naravno) samo govori o raskoraku svakog tipa u kojima se nalazimo kao zemlja i drustvo. Tu, nazalost, moram da ubrojim i sebe sa svoje dve SCIERRE. Istina, jedna je kupljena regularno, ali druga nije. Pitanje trzista ribolovnog pribora nije, siguran sam, visoko na listi prioriteta organa koji se bave pitanjem organizovanih aktivnosti raznog tipa. Stoga su kupci najvise osteceni i mislim da ce samo opsta klima ovde nametnuti resenje problema prava kupca (pre svega garancije), ako nas ikad prime u EU (da lice to biti znak njihovog moralnog posrnuca, ili naseg uzdizanja?).
Sto se tice ljutnje oko "Made in..." etikete ili gravure na proizvodu, slazem se da je to pad poslednjeg ekskluzivca kad je Hardy u pitanju, ali to ekonomija diktira i boljeg izbora sigurno nije bilo. Analogno tome, sta mislite jesu li npr. majice i gace jeftinije ako se proizvedu u Arilju i Ivanjici, ili u Beogradu? Nikako ne zelim da se bilo kakva negativna konotacija izvlaci iz ovoga (mislim da je pomalo fashisticko  ??? poredjenje "skilled British craftsmen" i "bunch of Coreans", ako sam dobro upamtio sintagme), vec se jednostavno radi o nadnicama u odnosu na troskove zivota u Arilju i Beogradu. I to je ekonomska realnost.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
:hammer: E, da, zaboravili mo jos jednu bitnu stvar kad su Britanci u pitanju: pa tradicija je da u kolonijama prave sopstvenu ustedu. Sad da li formalnim, ili neformalnim...? Ali, kad kolonije ponovo ekonomski ojacaju, ko zna sta ce potom biti, mozda opet Alnwick bude mesto Hardy proizvodnje.

Bogdan

Senior member
Učlanjen(a)
28.05.2007.
Broj reagovanja
0
:tbumb:Slazem se sa svim,

ali ne mogu da prezalim sto ne stavih taj site te kineske fabrike u favorites - sad ne mogu da ga nadjem :doh:

Odlicno uradjen sajt, slike fabrike - izgleda ozbiljno - razni modeli blankova i masinica - jebiga jedina razika je sto su rupice na masinicama izbusena na razlicitim mestima i sto je dizajn razlicit - kvalitet je svuda isti -ljudi na sajtu kazu da proizvode za najvece svetske firme - nema razloga da im neverujem, mada razumem zasto nisu naveli za koga sve proizvode ;)

Siguran sam da razlika postoji izmedju stapa od £10 i onog od £100, ali sam isto tako siguran da je razlika izmedju onog od £100 i onog od £500 samo u logou! I nije to samo moje misljenje.

Ali jebiga, to je, sto bi moja zena rekla, EKSKLUZIVA :D

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Hm, retko pametna zena. :) S tim sto se zna ko moze sebi da priusti ekskluzivu u UK, a ko ovde i kako.
Verujem da ti Kinezi rade zaista samo na veliko i da imaju neke vrste ugovora koji ih obavezuju da ne kompromituju svoje narucioce odavanjem "poslovnih tajni'. Mozda zato ne mozes vise da nadjes web site fabrika blankova i masinica. :bye:

Bogdan

Senior member
Učlanjen(a)
28.05.2007.
Broj reagovanja
0
Jeste retko pametna, narocito kad vodu navodi na njenu vodenicu  :D

Pre nego joj saopstim sta nameravam da kupim od pribora kao onako slucajno pocnem pricu o zenskim torbama i kazem da novcanik, sminku i ostalo moze da nosi i u torbi od £5 i da u tome nema nikakve razlike u odnosu na torbu od £70. Slozi se ona sa ali tu upadne sa "... da  ali ipak je to EKSKLUZIVA". I tu tako polako privedemo pricu kraju...

Onda, opet kao slucajno pocnemo pricu o mom priboru i ona tvrdi (sto je i tacno :hammer:) da ko ume njemu je i stap od £10 funti dovoljan, ko ne ume ni onaj od £500 mu ne valja. Ja se slozim ali dodam "..jebiga, ipak je to EKSKLUZIVA". Cist Rambuje :D

I tako ja uspem da namaknem neku kintu iz budzeta za nesto malo kvalitetnije, mada ne verujem da cu ikad stici do EKSKLUZIVE, ne zbog zene, nego zbog mene - Srbin je BRE to, skupo, svetska zavera, hoce da me opljackaju... :D

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
:D :D :D
Dobro je sto tako fino funkcionishete, zaista fia zena.
No oboje ste, naravno, u pravu, pa nije ni tesko.
Elem, ima tu u svemu i dobrih kompromisa, pa tako i izmedju ekskluzive i pristupa "A u ruke Mandushica Vuka...".
S druge strane, i ono sto tvoja zena u osnovi tacno kaze (u mojoj varijanti: "Losem kurcu svaka dlaka smeta") ima i dodatnu dimenziju: malo vise para nekad moze dati mnogo vise zadovoljstva zbog pouzdanosti, lakoce nosenja, kvaliteta, a nekad i subjektivnosg osecaja lepote. Podseti je na krejon i maskaru... :D :D :D
(Pretpostavljam d aima smisla za humor, ako joj ovo dopadne saka? :-\

Vrh Dno