"DH klase u prevodu"

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Pitam se da li sam nešto pogrešno "pokopčao" ili sam približno ili čak 100% u pravu?!?!

"Mušičarski dvoručni štapovi su uvek za dve klase jači od jednoručnih"...npr. DH wt8 = SH wt10 bez obzira na dužinu?!?

Ne želim da sam u zabludi i da tu nešto pogrešno razumem pa molim da iznesete svoja mišljenja i iskustva...ali polako, bez da mi se pobijete  :hammer: ;)

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Jednorucni #8 nosi maksimalno 20gr. Dvorucni #8 nosi oko 30 grama.  ;) 

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Ne mozes da meris i poredis tako jer za jednorucne stapove postoji jedna tabela a za dvorucne cetiri tabele u zavisnosti od vrste kanapa (glava) tako da.....

.... Pazi da se ne "poubijas" ako ces porediti kao iz prvog posta

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Djole je napisao(la):
Ne mozes da meris i poredis tako jer za jednorucne stapove postoji jedna tabela a za dvorucne cetiri tabele u zavisnosti od vrste kanapa (glava) tako da.....

.... Pazi da se ne "poubijas" ako ces porediti kao iz prvog posta

Hvala Djole. Postavljam pitanje jer ne zelim biti u zabludi i iz nje razvijati daljnja razumevanja. Tu i tamo ali ne secam se vise gde i od koga tacno sam cuo takvu ideju da su iste klase dh za dve klase jace od sh stapova. Prisetio sam se toga dok sam nesto pricao ovde kod mene sa kolegom o tim stvarima ali nisam hteo nista tako da tvrdim kad o tome nemam pojma. Malo sam prosvrljao netom ali ne nadjoh zadovoljiv odgovor.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
http://www.flycastingnation.com/viewtopic.php?f=66&t=25 ako smem da uputim na link, izvolte

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Pored duzine i snage, koje su glavne razlike izmedju njih, je i nacin na koji se aktivira sam koren stapa. Kod dvorucnih se potezanjem donje ruke maksimalno iskoriscava sama rezerva snage stapa, koja lezi u donjem delu, da kazem korenu stapa.
Evo ti jedan primer kako donja ruka maksimalno aktivira koren i stap razvija neslucenu snagu.
Za svoju sedmicu OPTI RIVER 9,8ft, koristim glavu od nekih 18 grama za overhead. Letos sam na nekoj rasprodaji uzeo neke jeftine Partridge-ove glave za dvorucnjake, vise da bih iskoristio Running line i eksperimentisao malo.
Posto dvorucnim bacam iskljucivo underhand, sto zahteva  relativno malo rastojanje izmedju donje i gornje ruke, uzeh jednom jednorucni i bacah kao da je dvorucni. Problem je bio sto se glava od 18gr neoseca ni malo. To me bas zaintrigira malo pa rekoh aj bas da vidim dokle moze da ide tezina glave kad se ovako upotrebljava jednorucni.
Kvrcnem jednu od partridge-ovih glava na oko  13,5m i 29gr. Pravac voda. Probam. Vidim da treba da se jos krati.... Da ne duzim mnogo. Na kraju izvucem glavu od 12,5m i 26grama sa kojom mogu odlicno bacati jednorucnim  kao dvorucnim. Tacno da izgleda smesno drzati jedan tako kratak stap i bacati dvorucnim pokretima ali me je odusevilo to kako stap bez imalo problema baca 26 grama i relativno daleko i bez ikakvih trzanja i mucenja.
Tako nesto se moze videti i kod switch stapova, koji po meni dolaze izmedju dve stolice, dakle nigde, kad ljudi moraju kupovati posebne glave kad ce bacati kao dvorucnim, a posebne kad ce ga koristiti kao jednorucni za overhead, iako se proizvodjaci kunu da je moguce upotrebljavati samo jedan kanap.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
sebastian je napisao(la):
Pitam se da li sam nešto pogrešno "pokopčao" ili sam približno ili čak 100% u pravu?!?!
"Mušičarski dvoručni štapovi su uvek za dve klase jači od jednoručnih"...npr. DH wt8 = SH wt10 bez obzira na dužinu?!?

Seb, postoji nesto sto se zove grain window, ili raspon tezina struna koje odgovaraju za jedan DH stap. Koju ces tezinu odabrati u prvom koraku ovisi o stilu bacanja. Za overhead ce najbolje odgovarati najlaksa struna, za skandi neto teza, a za skagit jos teza. Recimo, za DH stap klase 8 trebat ces za overhead SH strunu kase 10-11 (cca 400 graina), za skandi stil 450-510 graina, za skagit 550-650. Tzv. Spey strune s glavama duzim od 3 duzine stapa zaboravi jer u nasim uvjetima nemaju prakticne ribolovne primjene. Odnosno proizvode vise problema nego koristi.

Probas li skagit sistemom bacati preko glave nikako neces biti zadovoljan, a mozes slomiti i stap. I obrnuto, uzmes li laganiju strunu koja se optimalno ponasa kod overheada, nikako neces moci na komotan nacin koristiti skandi ili skagit tehniku. Varijacije u tezinama su samo manjim dijelom stvar ukusa, vise stvar prilagodbe uvjetima ribolova i osobinama mamca.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
@nesp, hvala!
@alp, hvala!

malo su mi jasnije te stvari sada, ko što reče Djole ne može se uspoređivati tako klase kao iz prvog posta. To je previše površno poređenje koje se laiku čini logično ali jednostavno su dve različite klase. Upravo zbog tih različitih kanapa i stilova bacanja.

Vrh Dno