Drina 28-30 avgusta 2006!

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Vec duze vreme sam planirao da period od 28-30 avgusta posvetim ribolovu na Drini, tako je i bilo. 28 u petak popodne negde oko 12 sati spakovao "izljubio se sa porodicom i komsijama", pokupio prijatelja i krenusmo. Od Ivanjice gde zivimo do Rokacice ima 110km. Jedini put je preko arilja, pozege do Uzica. U Uzicu smo svratili u nekoliko prodavnica ribolovacke opreme, kupili sve sto je trebalo i krenuli prema Kadinjaci. U 14 casova bili smo u Rogacici, krenuli smo nizvodno putem koji vodi do Ljubovije i na nekih 2km svratili kod prijatelja Mladjana u kafanu, gde smo i planirali da gostujemo. Posto smo na slepo otisli tako smo se i proveli, kod Mladja sve sobe su bile pune. Ali kaze Mladjo: "postoji jedna sansa da prenocite kod mene jer su jednog coveka iz Nisa izujedale neke bube(Klintonke) kada je zaspao u travi pored Drine, ako oni odu imate sobu", mi se poradovasmo jer je taj lik strasno najebao, iskocili su mu plihovi ko krofne, ali uspese da ga izmasiraju ljutom rakijom. Kovarnu se covek ali onako otekao kao krofna uze stap i ode na pecanje. Videsmo mi da ovde nema leba i odosmo. Isli smo nizvodno svracajuci na svako mesto gde se peca da proverimo situaciju. Uglavnom su to bili skobaljasi, mladicari ali bilo je i gomila inih koji su pecali krkuse. Oskreno receno situacija srednje zalosna ali opet ponesto se uhvati. Onaj ko malo vise zna uhvati pet-sest skobalja za ceo dan, ipak to je dosta kad se uzme u obzir da je prosek skobalja od 1.8-2.2kg. Mladicari mlate pritkama, kidaju varalice ali nista. Krkusari ponesto ali slabo, ali opet je dobro jer 4-5 krkusa ide u kilo, opet dosta i da se uhvati 15-20 komada za pre podne, ali od musicara ni traga. Posle nekih 15 kilometara voznje svratismo u kafanu "Ribo-revija", kod Veca. Kod njega imasmo srece, imao je jednu praznu sobu, odlicno, odnesmo stvari u sobu i obukosmo kombinezone i odosmo da probamo lipljena. Nekoliko kilometara nizvodno od kafane u selu Gornja Tresnjica, na uscu istoimene reke svratismo da probamo. Drina je nadosla, ali sada to nije onaj vodostaj koji je bio pre mesec dana, sada i po velikoj vodi moze da se peca. Raspakovasmo stapove i pecanje je pocelo. Bilo je to bezuspesno mahanje nekoliko sati, ali nista. Cak ni predvece lipljen se nije javljao na povrsini. Menjali smo sve moguce muve ali ni da pipne. Spakovasmo se ali opet puni nekog lepog utiska jer sa Drine retko ko moze da ode neraspolozen(jednino ako skrca stap ne daj boze), jer je to reka koja ocara i kad se ceo dan ne vidi riba. Dodjosmo u kafanu vecerasmo i udarili po pivu, ali kratko jer smo umorni od puta i ubrzo smo otisli na spavanje u 5.00 ustajanje. Ujutru krenusmo polako na isto mesto koje je neverovatno dobro i provereno jer ima lipljena u oromnim kolicinama, sada je Drina bila na 0, minimalni vodostaj pogodovao je svima, ali za neko cudo lipljena ni da dohvati. Negde oko 10 sati moj drugar odluci da doruckujemo, ostavi stap i ode da postavi. Ja sam i dalje bacao, sve moguce sam stavljao ali nema sanse, na kraju sam ostavio crnog mrava i rekao da necu da ga menjam ceo dan. Poce da progrejava sunce ja i dalje masem, drugar vec poceo da jede kad nesto iskoci i uze muvu. Odmah sam video da je nesto sitno, ali opet sa postovanjem prema ribi sportski sam je izneo iz vode poljubio i vratio nazad. Bio je to lipljencic od nekih 200gr po mojoj proceni. Ponadao sam se da ce proraditi ali od 16h popodne nista. Ostavio sam spap i otisao na obalu da nesto prezalogajim jer sam dorucak preskocio, a zeludac tandrce ko varburg. Odlucio sam da ostavim musicarski stap i uzmem bolonjez falcon majestic 6006, 6m, 5-30gr akcije i da potrazim kojeg skobalja za veceru. Prijatelj je odlucio da prilegne ali je ipak odlucio da ode u auto da ne bi zavrsio kao onaj veselnik. Ja sam stavio filament namlatio tri skobalaja za kratko vreme ostavio bolonjez i pred mrak opet uzeo musicar da probam. Bacao sam i bacao ali ko za inat nista. Da covek ne poveruje da pocetkom avgusta lipljena nece da dohvati dva dana zaredom. Posto je mrak vec poceo da pada uzeo sam one skobalje ocistio i poneo u kafanu da ih przimo. Neka olija nas je uhvatila na pola puta, nosi sve sa sobom, ali brzo prodje. Gazdarica se prihvatila posla isprzila ribu i vecerasmo. Sumirasmo utiske koji su bili porazavajuci, ali opet sam zadovoljan jer sam uzivao u pecanju. Odlucio sam da sutra ceo dan pecam skobalja jer ocigledno je bezveze bacati kad nece ni da omirise, ali opet sam u nekoj nadi da ce se javiti na povrsini i da cu ga konacno pecati. Otisli smo nekih 20 kilometara nizvodno skoro do Ljubovije na jedno mesto koje sam zapamtio po krupnim lipljenima, ali tu ima i skobalja ko pleve. Pecao sam celo celo jutro na filament i prirodnu travu, skobalj je uzimao solidno, malo pecas malo se odmaras i tako. Nismo bili sami, dosli su i neki mestani takodje da pecaju skobalja, stadose nesto izpod mene jer je izmdju mene i prijatelja ostalo mesta da peca jos deset ljudi jer se skobalj peca na voznju plovka. Posto je ovo vrsta ribolova kojom sam se bavio i bavim se pre nego sto sam poceo da musicarim, odmah se videlo. Imao sam devet skobalja do 13 casova, kad se dogodila glavna havarija. Na prirodnu mladu travu zute boje udarila je kapitalna mrencina. Nema boljeg borca od nje, tukla je neverovatno, ko nije imao priliku da se stvarno namuci ne zna o cemu mu pricam. U mestu sam stajao nekih 30 minuta, jedno deset puta mi je izvukla 200m najlona. Nekako je privucem blize kad oseti plicak opet se okrene i ode ko tajfun. Vec je desna ruka pocela da se koci, da probada bol ispod plecke. Ja polako da je nacucek nizvodno kako bi je matica izbacila i onda bi bilo nakse, ali klinac ona kako je povucem nizvodno ona uvati sturu i opet odvuce odvuce 200m najlona i stade da tuce po manjenu u matici. Ja polako izvodno ona ide sve dok ne dodje od dubine od nekih 1m, kad oseti da je blizu ko da joj neko zvekne spric ode neka da je vidis. Nije mi jasno kao je najlon izdrzao ovo maltretiranje mada je Colmic 0.18m osnovni, a podvez 0.16m. Zainatio se ja da je izvadim, ali i dosadio sam ovim ljudima ispod mene jer ne mogu da pecaju od mene. Posto sam bio u kombinezonu, a i taj lik ispod mene odlucismo da krenemo nizvodno dok je konacno ne zamorimo i ne izvadimo. On je poneo meredov trouglasti, onaj koji oni koridte za skobalje, u moj tesko staje i skobalj kamoli ovolika riba. Nastalo je pozoriste na Drini. Oni zavidni su jedva cekali da se sklonim da bi pecali, misleci da se ovo dogadja svaki dan i da ce i njima da udari, ovo je cista sreca. Bogami odmakosmo nas dovojica skoro kilometar nizvodno ali nista, ista pesma kad pridje obali bezi. I ovaj lik iz sela koje se zove Vrhpolje izgubio je strpljenja osle sat i vise vremena i vice "majstore pokidaj to ne vredi vise", a ja nema sanse vadim je ili nista. Vise nista nisam osecao sta me boli, bolelo me celo telo, pa cak i tabani od linog gazenja po kamenju. Odjednom prestade riba da lupa i pojavi se na povrsini na nekih 50 metara od mene, videh ja da je skoro gotova. Oplakopeceh da motam, ona se malo otima vise prilazi, na nekih dva metra od mene u dubini od nekih 35-40 cm, kao mrtva se saririna po dnu i ne mrda, mass repom i nikud, da vuci vidim ne mrda hocu da polomim stap, vice ovaj lik zategni dril i polako je kecaj da se mrdan, ja ga poslusah ne znam sto! Ali ona kao da je ceskam a na bodem. Pridje on sa moje leve strane, ali pre toga nije video kolika je ribetina, gleda u meredo gleda u nju i uzdahuje. U ovoj situaciji jedno bi od pomoci bio onaj saranski. Vidim je koliko je sati, on odluci da polako pridje i na glavu da joj nacevrlja meredov, jer bi tad krenula i usma bi bar jednim delom tela u meredov, ja bih bacio stap u nekako skocio na nju da je izvadimo, ali kad je ona osetila da joj on prilazi uhavtila je bezaniju, a meni dril zakocen, ja sa dve ruke za stap jer je neverovatnom snagom pocela da bezi, ja zategoh malovise da je ustavim koliko toliko, kad najlon puve ko prangija a ja zajdnpo sa stapom na ledja uletoh u Drinu. Tog momenta sam mi se vise nije utajalo kad sam video da moj vrh stapa leti niz drinu 100 na sat. Gledam onaj stap, onaj lik mene. Nije mi bilo nidocega. To je riba zivota, po mojim procenama imala je blizu 10kg, ako metarska cepanica. Znao sam da ima u Drini tolikih mrena ali nikad nisam uspeo da zakacim nijednu. onako ocajnicki sam krenuo ka mesu ge sam je zakacio, prijatelj me je slikao u tom momentu. Nisam nista hteo ds pricam ni kolika je bila ni sta je, jer sta god da sam rekao mislili bi da lazem, ali kad je onaj lik poceo da prica da u zivotu nije video toliku ribu da pokazuje kolika je mani bi jos teze, spakohav onaj patrljak od stapa i krenusmo kuci. Ovo je prvi dan u svom zivotu da sa Drine idem kao polisan.

Znam da ovo nije mesto da stoji ovde i da je ovo vrsta ribolova koja nema veze sa onim sto je tema ovog sajta, ali morao sam ovo da podelim sa vama, jer mi se cicni da ce mi biti lakse, ali kad sam zavrsio sve mi je teze i teze, ne mogu da citam nemam snage, ali ako ima neka pravopisna greska zanemarite je ovo je pisanao kao da sam tog trenutka hvatao ribu. Evo vam i nekoliko slika sa mesta desavanja.

Prilozi

• IMG_0107.jpg
    IMG_0107.jpg
    72,9 KB · Pregleda: 456
  • IMG_0112.jpg
    IMG_0112.jpg
    87,3 KB · Pregleda: 367
  • IMG_0117.jpg
    IMG_0117.jpg
    81,3 KB · Pregleda: 340
  • IMG_0119.jpg
    IMG_0119.jpg
    46,5 KB · Pregleda: 316

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Evo znam da ti je tesko ali posle ovoga mozda ce ti biti lakse!

Lazes brate Shumadinac za medalju! Kakva bre mrena od 10kg, riba zivota i ostalo. Najveca je uvek ona koja se ne izvadi. Tako sam ja imao lipljana od 80cm ali mi je pobegao :lol: :lol: :hammer: :lol: :hammer:

Naravno zezam te i ovako kroz salu pokusavam da ti olaksam. Odvratan je osecaj kada ti ode kapitalna riba i sam sam imao slicnih iskustava sa smudjem i somom na Dunavu. Po 7 dana mi je trebalo da se oporavim a neke detalje necu zaboraviti nikada.

Glavu gore i samo napred, bice toga jos.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
e druze tocno znam kako si se osecao. Meni je na dunavu dosla od oko 8kg mrena, nakon pola sata sam ju privukao pod noge i pred mnogim svedocima kada sam ju hteo zgrabiti, zbog iste greske; pred kraj zakocio sam masinicu, a ona je jurnula ko sumanuta, najlon je bio 0,25 i bilo ga je oko 150m, ali to nije puklo, pukla je udica. Svi oko mene su psovali a ja sam se tresao kao prut na vetru. Nisam od uzbuđenja mogao ni novu udicu navezati, ruke mi se tresle, kolena klecala... Vidio sam ju pod nogama, lepa debela mrena od sigurno 90 - 100cm... Svi koji su bili pored sa mnom smo ju procenili na 8kg.
Mrena je BORAC!!!!!

Kod nje nema predaje!!!

Ovde u sloveniji ju hvataju na dravi i vodama gde je ima na nimfe princa i slično. Mnogo ju hvale kao borca, kažu da mrena od 50-70cm pruži takav užitak na mušičarskom štapu ko ni jedna druga. A ja im verujem jer sam se dobro upoznao sa dotičnom ;-)

vjaksic81

Junior member
Učlanjen(a)
17.04.2006.
Broj reagovanja
0
Pih... ja bih joj bacio bombu u vir :) :) :)
Glavu gore Sumadinac!!!

vjaksic81

Junior member
Učlanjen(a)
17.04.2006.
Broj reagovanja
0
Mada vidim ja da je ona tebe dobro potresla, kada si uspeo da pobrkas i mesec u kom si pecao:) :) :)
Ajd sad trk kod nekog vracha da ti salije stravu:)
P.s. Ne daj se obeshrabrit'!!!

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Ko nije imao priliku da peca na Drini, na prirodnu travu voznjom plovka, taj ne zna sta je propustio! Ovo se dogadja vrlo cesto ali kapitalna mrena od 8-9kg u ovolikoj reci ima 18kg, prvo jaka, tesko se umara, a dodatnu snagu joj daje jaka voda koja cici otpor jos vecim, a stap mekan 6m, 5-30gr, moze da pukne ko zvecka (i puko je!) i sve to prouzrokuje u coveku takvo osecanje da se bori na zivot ili smrt! U ovakvim situacijama zna se ko je gazda (onaj ko je jaci), znaci riba od desetak kila protiv najlona 0.16m koji po specifikaciji nosi 3kg, prosudite sami. Znaci ides tamo kuda te ona vodi, ali i ona izreka "stisan pa strpljiv", nikako nije u 100% situacija ispravna taman kad vidis da je gotova da se okrenula na ledja, a ona dobije neku divljacku snagu pa sve sjebe! Ko nije imao ovako nesto na stapu ne zna o cemu govorim, saran od 10kg u jezerskim uslovima protiv mrene iste tezine u Drini je nula sto se tice borbe. Lako je izvaditi umorenu ribu kad nemas otpor vode veliki, ali vezi cepanicu od 10 kg i baci u vodu, da ti ne stvara nikakav otpor samo da je voda nosi dovoljno je da sve pokida!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
mrena je ubedljivo bolji borac na stapu od sarana. To sam tvrdim, ali i ne samo ja. Npr. Na dunavu na istom mestu saran od 3g i mrena od nekih skoro tri je pruzala vise otpora, borbenosti itd:) Ako je neka riba žilava to je mrena. Pre par dana sam gledao kako vade jednog šarana ovde na Bledu. Šaranče od 8kg. Bah, ko da bi vadio drvo. Dobro, ajde :-D malo se borio, savijao stap, ali brzo se umorio i izvukli ga bez muke. On miran, pomirio se sa sudbinom, a kod mrene nema. Kod mrene vazi ono "bolje rat nego pakt..." ;-) Mozda i zato gajim toliko simpatija prema toj ribi :-D
Verujem sumadinac da takva mrena 3x daje otpor na brzim rekama. Treba da probas da dignes mrenu na Dunavu kada uđe u vir koji je ukružen limanima a voda dere. Ako slučajno zakačiš soma na takvom mestu i on lepo legne na dno bolje ti je da zaroniš, zakačiš ga kukom i sajlom i sve to lepo zakačiš na traktor i izvadiš ribu :) :-D;-)

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Sumadinac wrote:
a dodatnu snagu joj daje jaka voda koja cici otpor jos vecim, a stap mekan 6m, 5-30gr, moze da pukne ko zvecka (i puko je!) i sve to

Sumadinac, tesko da ce stap puci sam od sebe na ribu. I to ne da je tesko, nego je prosto nemoguce (naravno ako se pravilno koristi). Pre ce biti da je negde u transportu ostecen pa je popustio na kriticnom mestu ili ga je neki put udarila dramlija olova (sto je cesta situacija). Jednostavno mnogo je faktora koji cuvaju stap od pucanja. kao prvo istezanje najlona, pravilno podestena kocnica na masini i kao poslednje sama elasticnost stapa.

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Slusaj Simpsone, ako nisi imao priliku da pecas skobalja na Drini ne znas o cemu govorim, nisi svestan koliko stapova glanc novih puca u kontri, koliko se to puta desio meni meki stapovi ko cackalica pucaju, a sto se tice ostecenja i transportu to jeste jedan od faktora, ali podvlacim jedan od faktora, drugo ja dramlije ne koristim nego suze setajuce olovo od 10-14gr, znaci kad bi to olovo koknulo stap bi puko ko zvecka, zato se koriste jaki stapovi i to akcije 20-50, pa i 30-60gr. Znaci sto jaci stapovi jer su to ogromne ribe, peca se ogromnim plovcima 10,12,14gr, koje zabacujemo na 30-40-50 metara od sebe. Treba to sve izdrzati! Ako ikada budes pecao skobalja na Drini, a vidim da nisi znaces o cemu govorim!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Sumadinac, vrlo dobro znam sta pricam i napomenuo sam "ako je pribor prilagodjen i sve podeseno". Apsolutno je nemoguce da ti dobar stap pukne u kontri ako je kocnica masinice podesena kako treba. Naravno da ne ocekujem da neko peca sa plovcima 20gr na daljini od 50m sa nekim nesretnim bolonjezom 5-15gr. To onda nije adekvatan pribor uslovima pecanja.Isto kao kada bih stavio strunu WF10F na musicar #3 zbog daljeg zabacaja.

miki

Newbie
Učlanjen(a)
06.07.2006.
Broj reagovanja
0
I ja puno lovim mrene ali na varalice, od sledece zezone pokusavam musicarcem da lovim mrene i somove pa kud puklo nek puklo.
Evo jedne od moji mrena od ove sezone, sledeca sezona bice u znaku musicarenja.

miki

Newbie
Učlanjen(a)
06.07.2006.
Broj reagovanja
0
koji bi mi musicarski stap trebao da vadim ovakve mrene? Sobzirom da trazim neki stap da nije "motika" ali da ima veliku rezevnu snagu,lepu parabolicnu aksiju i da se moze sa njim kontrirati naj vece mrene.
A teren gde bi lovio je ispod brana gde je voda jaka sa stenama gde mrene vole da bjeze kad su zakacene?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Uzmi neki saltwater model, duzine 2.70 m (9 ft) i AFTMA 7/8. Izgleda da te ocekuju silne borbe i sve slabije od ovoga bilo bi veoma problematicno. Ja sam jednom ulovio mrenu musicarskim stapom i secam se da je poceo da krcka. Pogledaj neki snimak musicarenja bonefish-a. Kakav se pribor tu koristi, takav i ti kupi!

Vrh Dno