Drina voda

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Cenjene kolege,
Gledam gde da posmetim ovu temu?!
Da li u lokacije, filozoviju...
Drina je bez komentara nasa LEPOTICA,bez I i II pratilje.
Reka u kojoj zivi  endemska vrsta bivse SFRJ, Dunavska salmonida, Hucho Hucho,
pa zatim ljipljan, pa pastrmka, pa skobalj, pa klen PA...
Da li na ovoj reci treba zabraniti pecanje do daljnjeg?
Ako postoji dva drustva, po jedno sa obe strane Drine  i ako ona nisu sposobna da individualno funkcionisu, kako ce da koegzistiraju?!
Peca se tirolcem, vaserkuglom, trokrakim udicama, dubincima, peca se nocu, baca se smece, dva ribolovca placaju cuvaru jednu dnevnu dozvolu bez priznanice(licno iskustvo- neka  se  racuna kao zlocin)?! kO PORIBLJAVA DRINU? Ribocuvar je vlasnik prodavnice ribo-pribora a prodaje tirolska drvca i vaser-kugle:doh: :doh: :doh:
Gde je tome kraj? Ko ce da dovede stvari na cistac? Zasto ja musicarim po Bosni a u Srbiji postoji reka sa najjasnijim musicarskim potencijalom u evropi. Da li smo osudjeni da placamo danak sitnim dusama doveka?!  Ko od vas nije za Drinu? Uzdrzacu se zbog administratora, mada imam puno "lepih", reci koje bih uputio ribocuvarskoj sluzbi na drini i celoj organizaciji "MLADICA".

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Teska je nasa realnost. Cesto zavidim "zapadnjacima", ne zbog dobrih plata, pravne drzave, EU itd, vec zbog resenih situacija na vodama. Nije ni tamo sve uradjeno kako treba, mnogo je propusta bilo i u poribljavanju i u cuvanju voda, ali ovo kod nas je katastrofa.

Nije samo Drina problem, ali je u svakom slucaju VELIKI problem koji ce, cini mi se, dugo da se resava.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
compshop je napisao(la):
Cenjene kolege,
Gledam gde da posmetim ovu temu?!
Da li u lokacije, filozoviju...
Drina je bez komentara nasa LEPOTICA,bez I i II pratilje.
Reka u kojoj zivi  endemska vrsta bivse SFRJ, Dunavska salmonida, Hucho Hucho,
pa zatim ljipljan, pa pastrmka, pa skobalj, pa klen PA...
Da li na ovoj reci treba zabraniti pecanje do daljnjeg?
Ako postoji dva drustva, po jedno sa obe strane Drine  i ako ona nisu sposobna da individualno funkcionisu, kako ce da koegzistiraju?!
Peca se tirolcem, vaserkuglom, trokrakim udicama, dubincima, peca se nocu, baca se smece, dva ribolovca placaju cuvaru jednu dnevnu dozvolu bez priznanice(licno iskustvo- neka  se  racuna kao zlocin)?! kO PORIBLJAVA DRINU? Ribocuvar je vlasnik prodavnice ribo-pribora a prodaje tirolska drvca i vaser-kugle:doh: :doh: :doh:
Gde je tome kraj? Ko ce da dovede stvari na cistac? Zasto ja musicarim po Bosni a u Srbiji postoji reka sa najjasnijim musicarskim potencijalom u evropi. Da li smo osudjeni da placamo danak sitnim dusama doveka?!  Ko od vas nije za Drinu? Uzdrzacu se zbog administratora, mada imam puno "lepih", reci koje bih uputio ribocuvarskoj sluzbi na drini i celoj organizaciji "MLADICA".
Compshop, sve si lepo napisao i verujem ti. Ja sam već više puta pisao o tome da kada jedna reka ide kroz više država ne zna se ni ko pije ni ko plaća. Veliki trud i dobre vesti dolaze iz MFS-a, ali pitanje je da li je to realnost ili samo crna slova na belom papiru.
E, ali nije tačno sve što si napisao. Mladica nije prisutna samo u Drini. Ima je i u mnogim drugim rekama Dunavskog sliva. Drugo, mnogima od nas Nišava i neke druge reke su lepše od Drine. To ćeš moći da zaključiš i iz toga što je tema pod naslovom "Nišava" mnogo posećenija od bilo koje teme o Drini. Dakle, ono tvoje "Drina je bz komentara...najlepša", ne priznajem i ne mislim tako.
A ovo, što pljuješ po nesposobnjakovićima i mućkarošima podržavam. Nastavi slobodno da pišeš sve što svojim očima vidiš i što misliš o tom ili bilo kom problemu koji prati sportski ribolov. Ne vidim zbog čega se ustručavaš. Na ovom forumu nema takve cenzure, koliko ja znam.

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
tirolac i vaser kugla su zabranjemi od ove godine , a i pocelo je oduzimanje pribora i kaznjavanje ,
ja isto mislim da je Drina najbolja reka pa deset mesta prazno pa onda sledece redom ,
Drinu ne poribljava niko,i ne treba je poribljavati samo cuvati , zadnji put je poribljena potocnom pastrmkom 93 ,a najzasluzniji covek je Srbo Nikolic

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
A kuda ide novac od dozvola? Da li je moguce da niko nece da investira u ovu reku? Gde su mrestilista?  Kada bi ova reka pala u privatne ruke , za 3-4 godine bi bila najbolja flyfishing destinacija na Balkanu. Sjatili bi se musicari sa svih strana. Pamtili bi Drinu po cistoj vodi, lepim obalama, skupim dozvolama (za strance), a najvise po kapitalnim primercima (da naglasim da nisam za koncesiju nad rekama)
Drinu najpre treba poribiti, zatim toj ribi omoguciti da se izmresti 2-3 godine bez izlovljavanja. lov Mladice bi trebalo zabraniti na 10-ak godina kako bi se populacija ove vrste vratila na neki normalan nivo. Koliko se mladica ulovi u jednoj sezoni - tek toliko da se zna da je jos ima, a ti retki primerci zavrse u tiganju. Kada lipljan i uspe da se izmresti, Svi plovkarosi skidaju filamenti kace nimfe. Pastrmka se lovi na hleb i glistu a ja je na Drini nisam ulovio. Sta reci za ekipu iz Skelana - Zvezdan, Jasmin... Ovaj drugi mi, nakon par flajki piva prica kako "njegovi", ali samo "njegovi", ljudi kupe ribu iz takozvanih bazena na Drini kada padne voda.
Zamislite situaciju. Ribocuvar vas vodi da vam pokaze mesta, jer on navodno zna gde riba radi. Nakon neuspesnog ribolova kaze vam da zaustavite auto pored neke kuce. Kroz otvoren prozor na kolima doziva domacina i kaze "daj par komada od onih iz zamrzivaca". Na to Domacin bez pitanja ulazi u kucu i donosi dve kese sa po 3-4 zaledjena skobalja. U zelji da nam se oduzi za neuspesan ribolov, tek sada ispada kompletna budala.
To se desilo prosle godine. Cisto se pitam koliko su ovi nasi cuvari moralniji od komsija preko puta.  Jednostavno je nelogicno prihvatiti da se ta reka cerupa, a da niko nece da pusti jedno ribce u nju => ako sedis pod drvetom i jedes jabuke svake godine, normalno je da ces to drvo da volis, negujes, zalivas...isto vazi i za vodu.

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Drina reka koja zasluzuje respek u svakom slucaju..
Ali postoji u Srbiji jos jedna reka koja od trenutka iznad Siceva pa sve do njenog izvorista itekako ima delove koji ne samo da su slicni Drini vec i po mnogo cemu slobodno mogu reci i BOLJI  I LEPSI OD DRINE.
Znam da ce kod mnogih ovo izazvati nevericu ali,Nisava nece nikuda da ode,svi ste dobrodosli i onog momenta kada budete odlucili da dodjete i posetite Nisavu stojimo vam na raspolaganju i nezaboravnom druzenju a garntujem vam da ce vam pojedini delovi ove reke ostati u secanju dokle god vas sluzi pamcenje..

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
dajte mi jedan razlog zbog cega je nisava bolja i lepsa od Drine , mozda je vi vise volite ali nije ni bolja ni lepsa ,ni bogatija ribom , ni cistija , niti ima vise vrsta ribe niti su krupnije .

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Ajmo polako sale,volim isto koliko i ti Drinu,lepsa je jer predele kroz koje prolazi o njima samo Drina moze da sanja,prebogata je ribom,fali joj samo lipljen i mladica ali u dogledno vreme bice i tih riba a kada ih bude bilo  bice NISAVA NUMERO 1
      DRINA  NUMERO 2

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Svaka reka je lepa. Nekoga uspomene vezu pa favorizuje jednu vodu. Objektivno gledano, Gradac je jedinstvena reka. Odlikuje ga neverovatna lepota kanjona kroz koji protice, biljni svet oko njega deluje kao namerno aranziran. Boja vode, brzaci, izvori i samo izvoriste cine raj na zemlji. Verujem da se i Nisava moze slicno opisati kao i ostale salmonidne reke - ambijent koji se pretvara u inspiraciju
Drina na prvi pogled ima sve sto i ostale salmonidne vode u Srbiji, ali ima jos nesto. Izdvaja se ogromnom povrsinom. Ako bi neko zamislio idealno mesto za musicarenje shodno svojim afinitetima i tu misao preneo na platno u vidu slike, nasao bi isto takvo mesto NEGDE na Drini. Upravo zbog te velicine i raznih terena kroz koje prolazi, Drina cini idealnu reku za musicarenje na kojoj svako moze naci svoje mesto. Tvrdim da je Drina reka sa najjacim musicarskim potencijalom u Evropi.

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Docices,videces,musicariti,ODLEPITI NA NISAVU i otici prepun lepih uspomena  :yeswink: :yeswink: :yeswink:

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Odlicno,jedino tako ces moci da vidis ono o cemu pisemo a da primetis da to ne radimo bacajuci vama sa Drine neki kontra teg,vec ces zajdno sa nama kroz FENOMENALNE PREDELE
A DA i ponesi foto aparat i nove baterije bice ti itekako potrebni  :tbumb: :tbumb: :tbumb: :tbumb:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
(Ta)Man(i)te Nišavu, pustite čoveka da priča o Drini!  ;) Tj. pričajTE o Drini. Ja je slabo poznajem, ali volim da čujem. Može li se plotica ciljano loviti na muve? Mislim, znam da može (to je posestrima bodorke, izuzetne mušičarske ribe), ali sa kojim uspehom? Da li sitni mladuljci i koliko često napadaju muve namenjene recimo lipljanu i klenu?

p.s. Ako uopšte ova moja pitanja idu uz ovu temu, koja je pod "Muš.lokacije (čitanje vode)", što meni baš nije mnogo jasno šta znači, no dobro...  :blush:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ako neko može da napiše da je Drina najlepša, isto tako neko može da napiše da je Morava najlepša. Zaista je tako, postoje ljubitelji i jedne i druge reke. Ipak, predlažem da ispoštujemo naslov i čoveka koji je postavio ovu temu i da nastavimo da pišemo samo o "Drini vodi".

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Ne znam,cini se da se na Drini ipak nesto i promenilo,brat mi je iz Banje Koviljace,kaze da su kontrole na ovom delu reke rigorozne,da li je to ad hoc situacija ili su stvarno resili da uozbilje kontrolu ne znam,ne mogu se oteti losem utisku da je i ovde kod mene bilo ovakvih pokusaja koji su kratko trajali.

Vrh Dno