Od kada se bavim ribolovom primecujem da ribama efekat bleskanja izuzetno privlači pozornost. Napadalnije ribe vrlo brzo reauguju. Neke mirnije ribe često dođu proveriti o čemu je reč. Provere to ustima
Ciprinidne i Salmonidne ribe, posebno čiste grabljivice kao što je štuka, bolen, smuđ, bandar... pokazuju interes do svetlucavih silueta koje se kreču kroz vodu ili čak miruju. Nimfe sa tungsten glavicama ili ove porebrane bilo cim svetlucavim su cesto lovnije od ovih bez (koliko sam ja primetio). To nije uvek tako ali uglavnom se meni pokazalo da su sve podvodne imitacije koji i malo necim svetlucaju su lovnije od ovnih bez. Naravno u izvanredno bistroj i mirnijoj vodi nekada taj efekat može i da otera uplaši ribu. Tada su mi se bolje pokazale one obicne imitacije bez ikakvih posebnih svetlucavih dodataka iako i tu ima izuzetaka. Ovo vazi i u slanoj i slatkoj vodi. A kada smo kd slane svi ste imali vec priliku da vidite kako dubinske ribe love manje sa svojim svetlucavim krajevima pipaka ili antenica (sto god da je).
Ovo sam malo na brzaka nesto natipkao jer me zanima vase misljenje, a mozda se nisam negde dobro izrazio pa ako sam ne jasan ispravite me.
Kakva imate vi iskustva po pitanju ove teme?
Ovo sam malo na brzaka nesto natipkao jer me zanima vase misljenje, a mozda se nisam negde dobro izrazio pa ako sam ne jasan ispravite me.
Kakva imate vi iskustva po pitanju ove teme?