Grmljavina

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Da li je neko cuo da je nekog ribara ubio grom zbog grafitnog stapa? Nemora da bude musicar, vec ribar! I kolika je verovatnoca da se to dogodi! Ja iskreno nisam. Cuo sam da jedan pao za slobodu, kada je prolazio sa rasklopljenim petljasem ispod dalekovoda oko Brzog Broda (poznato mesto Nislijama, za one koji neznaju, to je veliki dalekovo, ghde prolazi mnogo zica i ostalih cuda muda, nisam elektricar)
Secam se pre jedno 8 godina otisao sam sa ocem na Moravu da musicarim klenove, dok je on sa ortakom lovio skobalje. Vreme je bilo neko kao cudno. Secam se i to dobro, da kada bi podigao stap, da sam cuo neko cudno pucketanje. Prvo mi je palo na pamet da mi je stap nesto prejeban. Bio je to neki Lineaeffe ili ako se vec pise. Ali fenomen se ogledao u tome da se pucketanje desavalo samo u uspravnom polozaju. Kada bi stap supstio ono bi nestalo. Krenem da mozgam i podseti me pucketanje na elektricno praznjenje. Hm...nebudem budala, sklopim stap i sednem na obalu. U roku od 10 minuta krenula je opasna grmljavina!

Bogdan

Senior member
Učlanjen(a)
28.05.2007.
Broj reagovanja
0
Ovi sto kace dalekovode su dosta cesti - ja svake godine procitam po nekoliko takvih vesti i to samo u Srbiji.

Od groma - nikad nisam cuo da je ribara bas zveknuo zbog stapa ali sigurno da i to postoji. Tvoja prica je vrlo interesantna Laki jer sam na nekoj od televizija gledao kako je grom ubio coveka iako nije bilo nevremena nigde u okolini (naizgled!!!). Ispostavilo se da je munja sevnula nekoliko kilometara dalje iako je iznad mesta gde je on bio bilo plavo nebo bez oblacka... Posto su kod nas grmljavine veoma ceste ja se licno ne bih igrao kada su te stvari u pitanju. To je sudbina, a ovo sa dalekovodima glupost ali je krajnji rezultat isti :(

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
a onaj stari fazon , kad jedan ribar kaze drugom da mu stap provodi struju i da pazi a ovaj ce njemu ma boli me k....c ja sam mu skinuo nalepnicu! :doh:

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
Nažalost,ja sam čuo kao i većina novosađana i ostalih novosadista.Desilo se to sredinom 90ih na petrovaradinskom keju.Čovjek je pecao petljašem od 11 m.Spremao se za takmičenje u ribolovu na plovak na nekoj tekućoj vodi.Nevrijeme mu je došlo iza leđa i on ga nije vidio.Ubio ga je prvi grom koji je udario.Na mjestu je poginuo,a od štapa nije ostalo ništa.R.I.P.A štap i nije bio od čistog grafita.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Preživeo sam (očigledno) mnogo grmljavina. Uvek se uplašim, ali najčešće nemam adekvatan zaklon, pa samo molim Boga da grom ne udari u mene. Izgleda da naši štapčići, kraći od 3 m, za razliku od tog 11-metarskog ne privlače gromove.
Smislio sam rešenje za najposećenije mušičarske revire. GROMOBRAN!
Možda bi i u zakon o sportskom ribolovu trebalo ubaciti da je gazda obavezan da ugradi gromobrane na svom reviru. :lol:

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
143
Ja se groma ne plašim ni malo, šta više, kad grmi, štap obavezno nosim uspravno. :hammer:
Iskreno, ne obraćam mnogo pažnje na to. Kad procenim da su oblaci dovoljno nisko, prestanem da mašem, odložim štap i sačekam da se situacija malo promeni. Mada ako radi riba, to je druga priča. Za mene je to stvar verovatnoće, ako si dovoljno baksuz, ima da te spiči gde god da si. Na primer, pre nekoliko godina u Nišu je od udara groma poginuo fudbaler na treningu. To se desilo na pomoćnom terenu za veliki fudbal, sa metalnom ogradom visine bar 5 metara i na 50 metra od stadiona Radničkog, koji inače ima 4 reflektora visine oko 30metara! Pa sad vi vidita da li ima neke velike razlike ako vam je štap u ruci ili ne.

Drina

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2006.
Broj reagovanja
0
Ni ja se ne plasim groma nimalo al kada drzim stap u rucI onda se dobro znojim zivcim me safataju a bogami i strah.Meni tad vise nije cejf mahati sa GROMOBRANOM u ruci

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Drina je napisao(la):
Meni tad vise nije cejf mahati sa GROMOBRANOM u ruci

:D :D :D :D bas si me lepo nasmijao - "mahanje gromobranom"  :tbumb:...i dobro dosao na musicarenje.org

Dok mašem i ako grmi to me najmanje zabrinjava jer oko mene je cesto mnogo viših stvari koje bi bile interesantne gromu za udariti...ali kao i Mix i ja molim da me ne opajderi kakav grom, znam da ne treba izazivati "ludu sreći"ali ako riba radi ja ne mogu da odolim  :D :doh:
Kao varaličar dok sam lovio soma i i štuku po takvom vremenu par puta sam video kako su manji gromosvki udari naterali ribolovca da baci štap...popračeno je bilo sa sočnim psovkama...nije nužno da vas opajderi grom onaj što bi rastočio vaš štap ili vas, postoje i oni odari manjega napona i oseti se kao pec od onoga sto se izvadi iz nekih upaljaca (ne znam kako se to zove) , malo veci pec od toga hehe ali nije smrtonosno...

Eto jedan plus za bambusov stap  :D

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Cuo sam da je neki pecaros, u Karlovackim vinogradima, bezeci od nevremena preko pruge u zgradu stanice sa rasklopljenim stek stapom, cepnuo prego pruznih vodova sa strujom iznad glave i pshshshshsh...
Uvek je neprijatno kad grmljavina krene, ali ako se stap obori ili rasklopi, ne vidim realnu mogucnost da do icega dodje.
Sem na sred Drine...

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
zato se držite malih zaraslih potočiča pored kojih je visoko drveče  ;)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Možda ima istine i u onoj narodnoj, "Grom ne udara u koprive". Verujem da sam ja, jedino zahvaljujući tome, živ. :lol:

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Lucky,to pucketanje koje si cuo ja svake godine dozivim na Vlasinskom jezeru u prolece kad idem da pecam klena.Svaki put kad se naoblaci i kad se sprema nevreme oseti se pucketanje u stapu.Tada,sklapanje i pravac auto...ipak jednom udara grom  :lol: ja nebi da mu pruzim ni promil sanse  :yeswink:

...:::Vladan:::...

Junior member
Učlanjen(a)
15.01.2009.
Broj reagovanja
0
Dal' grom odabira hrast?
Ili se to pak hrsat munjama nametne?
Za to baš nemam reèi bog zna kako pametne...
To je ta sudbina, valjda?

Djorjde Balasevic  ;)

Marushani

Full member
Učlanjen(a)
21.06.2007.
Broj reagovanja
0
U rumunskoj stampi pisali o nekom fudbalskom igracu Florentin Petre koji trenutno igra u Terek Groznîi ruski tim, da ga je udario grom dok je pecao, posle nekoliko dana rekli su da je stapom dokacio neku zitu pa ga je struja udarila, sve u svemu, covek je ipak stigao u bolnici, ali vecinu ribolovaca misli da je on sa njegovim drustvom pecali na struju....  :D upecao se kao riba u dunavskoj delti. Salu na stranu gromovi mogu biti opasni, ako treba da se krijemo onda je to najbolje negde prema sredini sume nikada na kraju sume, ako udjemo u neku grotu onda vise  prema ivici te grote, jer grom zna udariti u najdublji deo te grote, nikada da se ne krijemo ispod izolovanog drveta, a mislim da musicari su rodjeno pod "srecnom zvezdon", a ne pod "gromom"  :)

core.graphic

Newbie
Učlanjen(a)
25.06.2009.
Broj reagovanja
0
cim dodju oluje u leto , stap u ruke i direktno na Soma, ovde u Bg. kod panchevackog mosta koji je ceo od metala i sto cuda pored...... i tad bas dok grmi puca seva , i upecam ga najcesce ;) kad svi znamo da ga to apsolutno dize za dna!

Vrh Dno