Imitacije koje ste koristili!

gogotb

Newbie
Učlanjen(a)
07.06.2013.
Poruke
4
Broj reagovanja
0
Pozdrav svim forumasima!  :bye:

Citam ove morske teme ali nigdje ne naletih na imitacije koje ste koristili. Otvorio bih ovu temu da diskutujemo o imitacijama koje su vam se najbolje pokazale!

Ove godine planiram i sam da se oprobam u fly fishingu na moru. Posto sam dolje od jula do septembra imam dovoljno vremena a i volje da se malo oprobam u tome. Volio bih ako bi neko napisao sta je konkretno koristio i na koji nacim. Takodje i barka nije problem.

Bistro!  :D
 

oldsurehand

Senior member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Poruke
496
Broj reagovanja
101
Pozdrav gogotb,

Mnoge imitacije mogu da se koriste, ali to mnogo zavisi od toga sta se lovi, gde se lovi i na koji nacin se lovi. Tema je vrlo siroka i verujem da ces dobiti razlicite odgovore, jer su razlicita iskustva sa razlicitih terena. Generalno tu su...

imitacije riba:kraba:racica:morskih crva:


lignji, jastoga...itd, da ne nabrajam.

 

oldsurehand

Senior member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Poruke
496
Broj reagovanja
101
Hvala Sale...jos uvek sam umoran dok ovo kucam, jer sam prekjuce bio na jednom "musicarskom maratonu"...Sa drugarom sam proveo 18 sati na vodi sa kratkim pauzama. :doh:

Volio bih ako bi neko napisao sta je konkretno koristio i na koji nacim.

U vezi ovoga, opet u generalnim crtama... Imitacije plena koji se brzo krece imaju siru primenu i cesce se koriste za pretrazivanje vode/ribolov "na slepo." Obrnuto vazi za plen koji je staticniji.

Imitacije vrlo pokretnog plena, pre svega riba i recimo lignji, se povlace jednorucno ili jos bolje sa dve ruke. Za tipicno pecanje strimerima "na slepo" retko koristim jednorucno potezanje, osim kad lovim na vidjeno... Sa dvorucnim potezanjem se dobija daleko boja kontrola musice i promasuje se mnogo manji broj riba.

Imitacije plena koji se krece sporije, ili je vezan za izvesnu ekolosku nisu (jastog za kamenito dno, ili morski crv za muljevito dno) se obicno koriste u lovu na vidjeno. To su situacije kada posmatramo ponasanje ribe, zakljucujemo cime se hrani i serviramo joj imitaciju. Kada se lovi na vidjeno, skoro iskljucivo se koristi jednorucno potezanje kracim pokretima. Racici mogu da plivaju brzo, ali su to ipak kratki intervali, tako da je jednorucna tehnika najbolja.

Za lov manjih riba na Jadranu mogu da primenjuju tehnike slicne slatkovodnom pecanju na nimfu...pa i upotreba indikatora.
 
Vrh Dno