Invicta

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
Za ovu muvu sam saznao iz knjige ,, Znakovi na vodi". Imitira odraslog tulara koji roni da polozi jaja ili ga je potopila struja i ko zna sta jos. Ako je tacno istrazivanje biologa objavljeno na sajtu najveci deo hrane lipljana otpada bas na insekte iz reda Trichoptera.
Kakva su vasa iskustva sa ovom musicom ?

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Mozda mislis na mokru muvu? Ja sada koristim samo spidere mada sam koristio i te stare klasične mokre muve poput ove koje neka bi imitirale tzv. invicitu ... koju je tok vode potegnuo i nosi ju pravo do lipljanovih i pastrmkinih ždrela.
Ja sam probao nešto ovako sa nogicama od jarebice....
invicta%20Henty.jpg

i ulovio sam nešto lipaca i sa njom, podjednako dobro i sa N.C. Spiderima ali ja sam se zadržao samo na spiderima. Sada nemam ni jedne takve tzv. invicite...možda opet navežem koju.

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
Da , mislio sam na mokru. Nemam nikakva iskustva sa ovom muvom, a veoma me je zainteresovala, posebno sto se autori pomenute knjige izuzetno pohvalno o njoj izrazavaju. Ja sam vezao par komada, ali nogu od plavih isperaka. Valjda one nisu bas tako bitan detalj.    :-\

Prilozi

• Invictae.jpg
    Invictae.jpg
    167 KB · Pregleda: 272

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
koliko ja znam iskusni musicari koji su se posvetili musicarenju salmonida mokrim muvama ovakve imitacije su stavljali na veoma dugacke predveze (leader + predvez). Neki "predvezi" su dugi i oko 4m. Muvu bi pustili da ju struja potopi cim blize dnu (bacajuci uzvodno i poreko) i onda kada bi ju tok poceo dizati ka povrsini (nizvodno) to bi bio onaj trenutak kada bi neki salmonid tu muvu napao (u dizanju kao i u prirodnim uvetima). Kazem, ja nisam mnogo to koristio ali sam bio zadovoljan njom i u tom kratkom vremenu sto sam ju koristio. Inace moj 2predvez" je najduzi 3m  :blush: ponekada malo vise.

Vrh Dno