Kako se koristi finesher?

djurodjuka

Junior member
Učlanjen(a)
12.04.2006.
Broj reagovanja
0
Ima li gdje koji link sa objasnjenjem kako se veze finalni cvor sa finisherom.
Uzeo sam danas ala za izradu musica ali ne znam da koristim finisher alatku.alatka izgleda ovako:

djurodjuka

Junior member
Učlanjen(a)
12.04.2006.
Broj reagovanja
0
Evo sam i to naucio pomocu video klipa koji sam nasao na jednom sajtu.Postavio sam video klip za pocetnike koji to dobro objasnjava. Objasnjenje je na Matarelli finisheru ali je isti princip i na Tomson finisheru.

http://djuro.users.cg.yu/Finisher.html

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Finiser je jedna od najkorisnijih sprava u kompletu ako ni i najuniverzalnija alatka bez koje se nemoze.
Mada je potrebno pravilno nauciti rukovati ovom spravicom,mada evo koliko ima da sam u ovom sportu retko se uhvatim za finiser nekako mi je lakse cvor napraviti prstima

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Djuro ja imam thompson finisher, a probao sam i sa matarelli-jem da radim, mislim da je thompson zeznutiji pogotovu za početnike. Mada sam skinuo skoro neki klip za moj finisher pa cu navežbati i sa njim da radim. Mislim da je ona zezalica za half hitch možda najbolja stvar za pravljenje završnog čvora.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Nema sanse.
Finiserom se pravi cvrst cvor brzo. Lakiranje je nakon toga vise kozmeticka stvar nego nuznost. Kod half-hitch-a je nuznost.
Sa druge strane, finiser donekle prisiljava da se muva uradi korektno po proporcijama i po nacinu namatanja nogu, jer je vrlo tesko vezati zavrsni cvor finiserom na suprotno gore navedenom uradjenoj muvi a da nakon toga deluje korektno.
Na kraju, finiserom se moze zavrsno oblikovati glavica, half-hitch cvorom ... sumnjam.

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
djurodjuka je napisao(la):
Uzeo sam danas ala za izradu musica ali ne znam da koristim finisher alatku.alatka izgleda ovako:
najbolje  neko da ti pokaze uzivo , najpre ces ukapirati -za minut dva

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
sale je napisao(la):
djurodjuka je napisao(la):
najbolje  neko da ti pokaze uzivo , najpre ces ukapirati -za minut dva

Pa valjda je dosad naucio, pogledajte datume postova.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Pedja verujem da je to što si napisao tačno. Sa half hitch aklatkom sam se susreo jednom, kad mi je Zox pokazao u Galovici. Pa mi je delovala kao nekako najjednosatvnija alatka za završni čvor :blush:. Sa ovim mojim finisherom sam imao dosta problema, pošto je tehički malo zahtevniji, tj. vezač treba da ima iskustva sa korišćenjem istog. Koliko sam video u Cabelas katlogu postoje 2 veličine Thompson finišera
http://www.cabelas.com/cabelas/en/templates/product/standard-item.jsp?id=0030155314850a&navCount=2&podId=0030155&parentId=cat20534&masterpathid=&navAction=push&cmCat=MainCatcat20431-cat20534&catalogCode=IJ&rid=&parentType=index&indexId=cat20534&hasJS=true
A ovaj link sa klipom za korišćenje istog sam pre nekoliko dana našao na netu.
http://www.flyanglersonline.com/flytying/beginners/thompson.MOV

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Momci meni je drugar pokazao zavrsni cvor prstima, apsolutno radite isto sto i alatom a mnogo je lakse. On je ranije bio jedan od najboljih vezaca u zemlji ali sad se ne eksponira i kad vidite kako to radi majstor pozelite i vi da budete specificni...

Inace i sustina musicarenja je da svako ima nesto specificno i sebi svojstveno, da ga razlikuje od drugih 8)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
dobro je znati i bez finishera...ali ako su vam prsti grubi i malo ispucani fine niti od svilenog konca če vam zapinjati za prste. U tom slučaju valja koristiti običan osnovni konac za vezivanje a ne recimo nešto kao što je uni thread (koji je meni za sada najomiljeniji).

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Ja sam dugo vremena koristio finišer i jednom prilikom kao da je propao u zemlju. Tada sam samog sebe naučio da vezujem završni čvor prstima i od tada ne koristim ovu alatku.

Vrh Dno