Kanap za DH stap

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Verujem da sam pojedince i ovde i na drugim forumima smorio oko kanapa za DH i Switch stapove.

Verujem da ce biti bolje i korisnije i za mene i za druge da se otvoreno i javno diskutuje.

Prvo: Veoma lako sam dosao do nadam se pravog izbora kanapa za Winston BorowIIx Switch 11' #7, a to je Rio AFS OutBond 5/6 po preporuci sa Rio-vog sajta i po preporuci ljudi koji su koristili ovaj kanap. Primenjiv kako za casting (mislim na vezbanje zabacaja) tako i na ribolov, jer mi je ovo drugo mnogo bitnije sa ovim stapom.

Drugo. E vece lomljenje koplja je palo na izbor kanapa za moj novi stap Scierra Ferox 13' #9, iskreno da se ne bih mnogo razmisljao, u startu sam bio resen da to budu isti kanapi ali sam posle dugotrajnog, citanja, citanja, iscitavanja, studiranja sa drugih foruma a nekih i usko orjentisanih za Spey... kosku bacio na Rio Power Spey koji u mojim uslovima pecanja ne spada u idealne ali sa duplo duzom glavom od AFS Outbonda ce mi omoguciti da sagledam aspekte castinga sa Mid/Long Belly spey kanapima.

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
24
Početkom jeseni sam daošao u posed štapa Loop Black Spey 12.4ft, 8/9. Onda sam počeo da tražim kanap za njega, naravno prelistavajući razne forume koji se bave ovom temom i na kraju se odlučio za preporuke proizvođača. Naravno to je bila Loop-ova struna Adapted za štapove dužine od 12 do 13 ft u kompletu sa runing line-om. I pored moje vrlo skromne veštine baratanja DH štapom moram priznati da sam vrlo zadovoljan kako se ceo sistem ponaša i mislim da sam našao pravu kombinaciju.
U međuvremenu sam narucio i jednu scandi 8/9 glavu. E sad tu nastaju problemi. Glava je duga 13,5 m i namenjena je za štapove dužine od 12 do 15 ft. Uputstvo proizvođača je sledeće: treba odrediti potrebnu dužinu glave, naravno metodom probanja i skraćivanja glave dok se ne dobije željena težina i dužina. U obzir se uzima i najčešća dubina vode u kojoj se stoji za vreme ribolova kao i to da li je voda brza ili sporijeg toka.S obzirom na stil bacanja potrebno je postići određene uslove za pravilno formiranje D-loop-a.  Da li je neko imao sličnih iskustava?

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Ivane nista ne pricas o arsenalu???

Ovaj prvi kanap ti u u stvari SH - leteca glava s koja ti je totalno neprimenjiva za vodene zabacaje i glavna namena joj je bacanje velikih strimera. Prosta racunica kad pogledas duzinu glave od 4 m i tih 4 m koju tezinu nose.

Oko toga kako se odredjuje kanap si u pravu i tip vode i brzina vode i sta ces da okacis na kraj kanapa - predveza i to do koliko mislis da ugazis i kad sve to pogledas onda nije cudno sto ozbiljniji korsinici ovih robusnijih alatki ih imaju po nekoliko a o kanapima i sistemima da ne govorim

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Imas custom glavu, pretpostavljam Loop ili GuideLine. Tablice za kracenje imas na njihovim internetskim stranica.
Temeljna ideja je slijedaca:

- duzi stap, duza glava i obrnuto
- ako stojis u dubljoj vodi kraca glava i obrnuto
- kraca glava treba manje mjesta iza, duza glava leti dalje i stabilnije.

Sto ne znaci da imas veliki prostor za improvizaciju za sjeckanje na svojoj struni. Da bi se pribor ponasao dobro strunu moras skratiti na tezinu koja odgovara tvom stapu i stilu bacanja. Pritom i jedan gram +- moze ciniti osjetnu razliku. U prinipu, ako zelis kracu glavu moras kupiti klasu tezu i onda je mozes skratiti vise da bi dobio istu tezinu.

Prakticno, to se radi tako da se grubo orjentiras po tablici, no ostavis kojih pola metra vise. Uzmes stap probas, ako vidis da je pretesko sjecnes jos malo dok ne osjetis da je to to. Problem je ako nemas bacakog iskustva i ne mozes procijeniti kada je glava preteska ili prelagana. Najbolje je ako ti u tom mjerenju pomogne netko tko ima iskustava.

Ako nikako drugacije sjecni tocno po tablici na onoliko grama koliko preporucuje proizvodjac stapa.

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
24
Pozdrav Djole, tacan naziv strune je Loop Adapted Double Handed Fly Line - #8/9,prilagođena za stapove dužine 12 do 13 ft, duzina glave je 10,5 m

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
24
Hvala Alp, otprilike uputstva za skraćenje su takva s tim što ovi kažu secneš 15-30 cm i probaš i tako dok ne dobiješ ono što treba ili daš iskusnom bacaču da ti on to sredi.

Aco Ivanovic

Senior member
Učlanjen(a)
18.03.2009.
Broj reagovanja
0
Djole je napisao(la):
Verujem da sam pojedince i ovde i na drugim forumima smorio oko kanapa za DH i Switch stapove.

Verujem da ce biti bolje i korisnije i za mene i za druge da se otvoreno i javno diskutuje.

Prvo: Veoma lako sam dosao do nadam se pravog izbora kanapa za Winston BorowIIx Switch 11' #7, a to je Rio AFS OutBond 5/6 po preporuci sa Rio-vog sajta i po preporuci ljudi koji su koristili ovaj kanap. Primenjiv kako za casting (mislim na vezbanje zabacaja) tako i na ribolov, jer mi je ovo drugo mnogo bitnije sa ovim stapom.

Drugo. E vece lomljenje koplja je palo na izbor kanapa za moj novi stap Scierra Ferox 13' #9, iskreno da se ne bih mnogo razmisljao, u startu sam bio resen da to budu isti kanapi ali sam posle dugotrajnog, citanja, citanja, iscitavanja, studiranja sa drugih foruma a nekih i usko orjentisanih za Spey... kosku bacio na Rio Power Spey koji u mojim uslovima pecanja ne spada u idealne ali sa duplo duzom glavom od AFS Outbonda ce mi omoguciti da sagledam aspekte castinga sa Mid/Long Belly spey kanapima.

Bata Djoša (aka. Wikipedia Editor at Large :D ) jel ti pitaš ili samo konstatuješ, pokretanjem ove teme? Meni se čini ovo drugo, jer ispada da si svoje probleme rešio sa ove dve strune ...
AFS OB i Power Spey su idealne kada se aplikuju gde treba i vidim da si ti zadovoljan. Ali ne znam u čemu je tvoj problem i da li uopšte imaš poteškoća?
Možda ti mogu pomoći, kao dugogodišnji RIO Pro Guide član i veliki ljubitelj RIO spey struna, za koje smatram da su najbolje na svetu ...

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
24
Pozdrav g-dine Aco pošto ste veliki poznavalac Scott štapova interesuje me vaše mišljenje o kombinaciji LS2 12 ft, #6, i Airflo Delta Spey 6/7, i šta vi preporučujete za ovaj štap.

Aco Ivanovic

Senior member
Učlanjen(a)
18.03.2009.
Broj reagovanja
0
gzero je napisao(la):
Pozdrav g-dine Aco pošto ste veliki poznavalac Scott štapova interesuje me vaše mišljenje o kombinaciji LS2 12 ft, #6, i Airflo Delta Spey 6/7, i šta vi preporučujete za ovaj štap.

Gzero pozdrav!
Molim te, reci mi kako se zoveš (ili si stvarno Gzero?) i odakle si, red je ... više zbog mene, želim da znam sa kime komuniciram jer poznajem dosta ljudi sa naših prostora - možda imamo zajedničke prijatelje?

Čačnuo si me u slabu tačku! LS2 je najbolji Scott spey štap ikada i jedan od najboljih uopšte!!! Mislim da je bolji od mnogih T2H modela, koji su ih zamenili ...

LS2 1206 obavezno da ide sa RIO Power Spey #5-6, to je idealna kombinacija. Airflo Delta Spey strune su dobre, ali imaju malo više plastike u sebi - meni lično ne odgovaraju, mada su dobro balansirane ...  lično Dec Hogan (spey master) je radio na njima i popularne su kod onih koji vole da malo jače opterećuju spey sisteme ...

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
24
Zovem se Ivan, zivim u Trsteniku i pocetnik sam u svetu dvorucne tehnike, tacnije poceo sam krajem prosle godine sa Loop-ovim kompletom koji sam vec opisao. Delta spey sam nabavio zato sto je jedna od preporucenih struna od strane proizvodjaca, a i laksa mi je bila za nabavku. Dosta sam citao po forumima i po raznim sajtovima proizvodjaca i prodavaca, uklapao kockice o tome za sta bih je koristio i odlucio da nabavim delta spey.

Aco Ivanovic

Senior member
Učlanjen(a)
18.03.2009.
Broj reagovanja
0

Ivane, ne treba mnogo da se rasplinjuješ u celoj priči ... ta Loop kombinacija je odlična (ako imaš ceo Adapted komplet) a Black spey je odlican stap. Uopšte, Skandinavski štapovi su dobri ... međutim, Alp je u pravu kada kaže da je tu potrebno određeno iskustvo... osim toga, Skandinavski štapovi kao i kompleti struna (leteće glave sa paralelnim dodacima) su potpuno izbalansirane i prilagođene za njihovu tzv. Underhand tehniku, koja se prilično razlikuje od klasične spey! Ovo ti kažem da se eventualno ne bi razočarao ako vidiš da ti ne ide, jer to možda nema nikakve veze sa priborom već sa adekvatnom tehnikom ... Biće nekoliko kurseva na Drini koje dajem pa ako si zainteresovan ... a spremam i nešto posebno vezano za spey, bićeš obavešten kao i svi ostali ...

Pozdrav!

zekafly

Senior member
Učlanjen(a)
28.02.2010.
Broj reagovanja
0
Underhand...Dobra tehnika.Evropska.Nije klasican spey losa tehnika,to nikako ne smijem tvrditi,ali meni vise lezi UH.I strune su mi uglavnom kratke,bar ova jedna koju trenutno imam.Lako zabacivanje,nema umora,mogu cijeli dan da bacam,i da se vratim mladoj odmoran.

Porucio sam za moj stap klase 8/9 RIO AFS Outbond(valjda,koliko je proslo,vec sam i zaboravio, :p),ali i WC.Moj ucitelj switcha kaze da sam se zajebo za WC,ali vidjet cemo.Ja uvijek nesto skarabidzim da valja.Ne zato sto sam majstor,nego sto mi zao para... 8)

Inace,prvo seminar je vec 28.03 u Novom Sadu,i znacajan dio vremena je odredjen za DH.Ima nas dosta,Dunav je velik,pa da razmijenjujemo iskustva.

Vrh Dno