KILLERS LOOP!!!

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Kako da napravim omce na krajevima konca?
Ako nesto znaci konac je DT 5 F.
Hvala unapred  :respect:

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
Joj brate nemoj nikako omce! Mislim ... mnogi praktikuju omce ali ja i sve koje znam iz moje okolike ih izbegavamo. Smetaju mnogo pri zabacaju! Nego lepo uz'i nail knot izmedju konca i predveza, a isto tako izmedju bekinga i konca - pa mu jos malo kani super lepak na obe strane i imas ultimate sistem!

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Kupujem konektore koji se navlace na kraj konce i fiksirau buzirom.
Postoji nacin da se i naprave, ali moram da nadjem link, pa da ti posaljem.
Evo ga, svojevremeno ga je postavio Vladan Milenkovic (Oldsurehand):
http://www.danblanton.com/gettinglooped.html  :bye:
Jesam li dobro shvatio sta ti treba?

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
144
Slazem se sa Lazom. I ja sam davno digao ruke od konektora i upredenih predveza. Mislim da dosta pogorsavaju prezentaciju suve muve. Sada koristim Nail Knot a ranije sam (kad sam bio vredniji) busio konac.

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Ja imam omcu izmedju bekinga i konca (posto mi nikad do sada riba nije izvukla konac do kraja  :blush: nemam nikakvih zamerki).

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
Ovaj deo musicarske opreme izbegavaju ljudi koji su dosledni jednoj tehnici, lazza i JR su musicari koji u najvecoj vecini slucajeva pecaju suvom muvom i cao. Nije im potreban konektor jer odlicno rade i bez njega-znam. :yeswink:
Isti slucaj je sa vecinom musicara iz Pirotskog kraja. Oni na svoj tradicionalni nacin love iskljucivo mokrim musicama. Znaci teraju ljudi svoj fazon i zdravo.
Konektor koriste ljudi (i ja medju njima), koji su skloni stalnom eksperimentisanju i prilagodjavanju uslovima na vodi.  Cesto se u toku jednog ribolova prebacujem sa suve muve na nimfu, pa na strimerisku i za takav ribolov moras imati vise razlicitih predveza -duzi, kraci , tanji, deblji, plivajuci, tonuci, ekstra teski..., i normalno je da se menjaju na omci konektora.                 
Nisam primetio da moj skraceni na minimum konektor smeta u zabacivanju

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Tako je Kuzmo , eksperimentisanje je majka propalog dana na pecanju ;) , zezam se naravno , konektor je prava stvar ali treba naci dobar, koji drzi bez super lepka jer mislim da lepak smeta prezentaciji a ne konektor.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Probacu da napravim giff ili da snimim klip o tome kako se pravi petlja (ili srBski receno loop) koju moj stric koristi na kraju svog snjura za povezivanje sa predvezom. Tehnika vezivanja je mozda poznata jos nekom. Radi se o malo modifikovanom "nailknotu" samo umesto da ostavite kraj najlona vi ga savijete na unutra da bude uz snjur tako da kad zavrsite umesto da vam iz cvora viri najlon virice petlja.
Evo linka kako se vezuje "nailknot" pa vam mozda bude malo jasnije kako da napravite ovu petlju na snjuru.
http://www.animatedknots.com/nailknot/index.php?LogoImage=LogoGrog.jpg&Website=www.animatedknots.com
Za neku uobicajenu varijantu musicarenja kod nas (strune najcesce od #4-6) za pravljenje petlje podesan je najlon od 0,35mm.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Bas dobar link.
Samo sam nekako sve vreme u nedoumici kako konektori ili petlje smetaju zabacivanju, ili prezentaciji suve muve kad je od njih do muve ima od minimum 1.5 m tippet-a do preko 3 m tippet + backing-a (kako kod koga)? Zrtvovanje novca (blagi osvrt na Pirocanci: maksimum dva konektora za DT snjur cca < 5 EUR na bar dve godine :D) i jednostavnosti sistema fleksibilnosti u opredeljenju za razlicite taktike lova u skladu sa prilikama na vodi tako sto ce izostaviti petlje i konektori ne cini mi se previse svrsishodnim. Tu se slazem sa Igorom.

Ljatifi

Junior member
Učlanjen(a)
29.10.2007.
Broj reagovanja
0
St.Igor je napisao(la):
Tako je Kuzmo , eksperimentisanje je majka propalog dana na pecanju ;) , zezam se naravno , konektor je prava stvar ali treba naci dobar, koji drzi bez super lepka jer mislim da lepak smeta prezentaciji a ne konektor.

LEPAK SMETA PREZENTACIJI, pazi cara  :D

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
Ocito nisi probao da cvor premazes lepkom... Lepak se osusi i stvrdne, tako da izmedju konca i predveza imas 0.5-1 cm tvrdo pravo parce  koje ume lepo da zajebava. Probaj, pa ces da vidis! :bye:

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Samo sam jednom davno, prvi put kanuo cijanofix na konektor i radile su makaze po snjuru, s tim nema svrhe prezentirati jer je toliko tvrdo, kruto i TESHKO da sam imao predstavu da bi tonulo ko kamicak*.

*Eto mozda mogucnosti kako da od plivajuce strune bez muke i velikih troskova napravite sinking tip proizvoljne duzine tonuceg vrha?

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Ja sam omcu povezivao sa koncem tako sto bi je prvo uvezao cvorom koji se koristi za udice, neznam kako se zove. Posle toga bi kapnu malo lepka i verujte da nisam primetio neke probleme. Moguce da gresim, ali probleme nevideh!

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
E bas u tome je fora Laki ;). Moj stric koji mi je i pokazao kako se radi ova petlja pre vezivanja petlje navuce parcene nekoliko cm dugacko silikonskog buzira po mogucstvu drecavo obojenog (da kraj strune bude uocljiviji pri nimfarenju :tbumb: ). Kada zavrsi cvor za petlju, za koji je on takodje meni rekao da je cvor za vezivanje udice (sa modifikovanjem u vidu okretanja kraja najlona unutra), povuce buzir skoro do kraja cvora i onda kane malo super lepka na cvor pa navuce skroz buzir. Buzir sluzi da se snjur ne lomi u toj tacki. On je to meni objasnio na primeru kabla od pegle. Iz kraja pegle izlazi kabl u gumenom "buziru" koji ne dozvoljava kablu da se lomi u samom korenu. Ista stvar je i ovde lepak ce (mozda) ukrutiti cvor ali samo sa one spoljasnje strane ka petlji, a parce buzira koje lepo prijanja na cvor nece dozvoliti snjuru da se lomi.

@Vlajkoni
Sad znas zasto mi je trebao fluo buzir.  :blues:

Vrh Dno