Koju veličinu udica da koristim za Nišavu, Toplicu, Jermu, Temsku

boban.velickovic

Senior member
Učlanjen(a)
09.09.2010.
Broj reagovanja
0
Drugari, upravo sam ušao u mušičarske vode  (i ja našo da kupim štap i da se zarazim u sred zime),
i kao ajde da pokušam malo da vezujem mušice dok ne grane proleće. :)

Prvo pitanje, a biće ih puno:

Na kojim veličinama udica vezujete mušice za Nišavu, Toplicu, Jermu, Temsku?
Mušice koju ću Bože zdravlja da vezujem treba da budu zanimljive Klenovima, Pastrmkama, možda bandarima...

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Da ne dužim bezveze, trebaju ti od 6 do 16 svi modeli mušičarskih udica.

boban.velickovic

Senior member
Učlanjen(a)
09.09.2010.
Broj reagovanja
0
Strelac je napisao(la):
Da ne dužim bezveze, trebaju ti od 6 do 16 svi modeli mušičarskih udica.

Ovakvog sam se odgovora plašio... :( 
Možda treba da preformulišem pitanje...

Na kojim veličinama udica pravite najčešće upotrebljavane mušice za navedene reke?

ili možda to zavisi od mušice do mušice...

Da li je za svaku mušicu uobičajeno da se zna na kojoj se veličini radi?

Nemoguće je da je potpuno svejedno da li sam na Nišavi ili Visočici i da li je recimo Nisavska vestica napravljena na udici 6 ili 16... 

Totalna konfuzija... :(

:)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Veštice komotno radi na udicama od #16 do #10 i moči češ njima loviti na mnogim vodama  ;)

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
boban.velickovic je napisao(la):
Da li je za svaku mušicu uobičajeno da se zna na kojoj se veličini radi?
Pa, i jeste i nije, ali možda je bolje da razmišljaš u drugom pravcu.
Preciziraj sebi šta, gde i kad želiž da pecaš, fokusiraj se na konkretnu situaciju (na primer, klen-Nišava-leto), pa će se i izbor znatno suziti.

Dosta muva, posebno pri pecanju pastrmke, imitira vrstu prirodnih insekata koji se trenutno roje na vodi (a oni su manje-više svi iste veličine). Onda možeš da pretpostaviš da je veličina udice jedan od najbitnijih uslova lovnosti. Mrav na #6 ili velika kamenjarka na #16 ne izgledaju naročito prirodno, pa ni riba neće biti baš luda za njima.
Sa druge strane, naročito kod klena, dosta se koriste opšte imitacije koje ne liče previše na neku konkretnu vrstu iz prirode, ili imitacije kopnenih insekata (tvrdokrilci, skakavci). Tu je, logično, dozvoljena veća sloboda pri izboru veličine udice.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
pokusacu jos vise da olaksam kolegi.

svi koji me poznaju znaju da koristim vrlo malo muva u toku godine....

prolece idem iskljucivo nimfe i to samo fazanov rep na 12ici sa zlatnom glavom ili ako je voda veca idem zeca na broju 10, e sad ako je voda sura ili mutna opet nimfarim i to najcesce na fazana ili princa opet velicine 12 i 10. nimfe na 14 koristim leti a manje nimfe ne koristim :D, zajednicko vecini mojih nimfi je zlatna glava tungsten nacesce ali i mesing radi posao. nogice od nekog mekog pera su cesto dobar dodatak

sad sto se  suvih za prolece tice, to je ili klinkhamer ili fazanov rep sa zecijom sapom, obe na 12 ili 14, ujedno te muve koristim i ostali deo sezone. sad desava se ali retko da pocnu mravi da padaju, tad mi obicno valja bilo koja imitacija koja je tamna i ima velicinu istu kao mravi....riba je na vecini nasihreka retko selektivna da boli glava od toga, mnogo je bitnije kako muva ide tj prezentacija. ili sam ja srecnik koji retko ubode selektivnu ribu :)

boban.velickovic

Senior member
Učlanjen(a)
09.09.2010.
Broj reagovanja
0
Pregledaću detaljnije forum po rekama pojedinačno da vidim šta je bilo lovno u kojoj veličini, u koje doba godine.... :)

Ne bih da ponovim moja početnička varaličarska iskustva, kada sam na vodu nosio i po 50 voblera  :doh:, pa ako stignem da izmenjam dovoljno... da stavim pravi... onda ulovim nešto. Iskustvo mi je donelo to da veoma lovni vobleri na Nišavi nisu lovni na Toplici i obrnuto...

Kod mušica sam stekao utisak da je ovo još izraženije, bar po izjavama nekih mušišara, koji mi kažu, tipa: ova mušica je sjajna za Visočicu, ali ne lovi na Temskoj...  i sl...,  ali eto, ima i drugačijih informacija... 

Hvala

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Ja bih samo da pozdravim "mog" Banjca!  :)

Dobrodošao na forum!

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
  na navedenim rekama dovoljno je imati mušice na udicama No 10, 12, 14 ukoliko se radi o suvim i mokrim. strimeri mogu biti malo veći-No  6,8

Vrh Dno