Kormorani

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
O ovim pticama sam cuo sve najgore. naime steta koju oni cine ribljem fondu je ogromna, ali nas zakon ih stiti. Naime koliko sam ja cuo taj zakon iz kozna koje godine ovu pricu je stavio na listu ugrozenih, sto je ona verovatno tada i bila. Ali sada se namnozila i opsano unistava riblji fond pogotovu a Drini.Ako zelimo da proslogodisnje male lipljene koje smo lovili lovimo i dalje moram oda nekako stanemo na put kormoranu, cudnoj stetocini toj!

gile_ks

Junior member
Učlanjen(a)
02.06.2006.
Broj reagovanja
0
Nista svak od nas pored omiljenog stapa nek ponese i pusku pa malo pecas a onda malo pucas :lol: :lol:

KaGeMuShA

Junior member
Učlanjen(a)
05.10.2006.
Broj reagovanja
0
Nije bas ekoloski,ali i meni je palo to na pamet :-x

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
[flash=200,200]http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=11259147&server=vimeo.com&show_title=1&show_byline=1&show_portrait=0&color=&fullscreen=1[/flash]

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
ma to su neboluze,kormorana je bilo i ranije pa je ribe bilo u izobilju,nema vecih KORMORANA od nas samih.....protiv sam ubijanja ili istrbljivanja bilo koje vrste, ima ona svoje mesto u lancu ishrane.

brankoogi

Senior member
Učlanjen(a)
06.08.2008.
Broj reagovanja
0
gegula je napisao(la):
ma to su neboluze,kormorana je bilo i ranije pa je ribe bilo u izobilju,nema vecih KORMORANA od nas samih.....protiv sam ubijanja ili istrbljivanja bilo koje vrste, ima ona svoje mesto u lancu ishrane.

Gde je Kormorana bilo i ranije ? Ja sam odrastao pored Lima i nikad nevideh Kormorana do pre 7-8 godina. A sad ih ima oko hiljadu, pa ti vidi koliki je to udar na riblji fond u vremenu od oktobra do aprila ! Sve to treba  :machinegun: :aaa: :lurk:

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
gegula je napisao(la):

Potpuna istina!

brankoogi je napisao(la):
gegula je napisao(la):

Gde je Kormorana bilo i ranije ? Ja sam odrastao pored Lima i nikad nevideh Kormorana do pre 7-8 godina. A sad ih ima oko hiljadu, pa ti vidi koliki je to udar na riblji fond u vremenu od oktobra do aprila ! Sve to treba  :machinegun: :aaa: :lurk:

To sto ti nisi video kormorana ne znaci da ga nije bilo, ko sto nisi video i sada ne vidis na desetine vrsta ptica koje se nalaze u tvojoj okolini pa to ne znaci da ih nema i da ih nije bilo!
Ovi komemntari tipa "to sve treba pobiti" su jako primitivni i slika su uskovidog pogleda na zivi svet i nacin njegovog funkcionisanja!  :-X
Sta je sa hiljade ribolovaca koji kradu ribu kako stignu i ako im opstanak ne zavisi od toga, jel i njih treba pobiti!?  ???

Prle

Senior member
Učlanjen(a)
30.01.2010.
Broj reagovanja
0
Potpis za ovo sto rekose Gegula i Ljuba.
Nisu problem kormorani, ma koliko da ih je. Problem su ljudi - ribokradice sa strujom, dinamitom, mrezama, ostima, nesavesni ribolovci za koje ne postoji ni minimalna mera ni ogranicenje u kolicini ulova, fabrike koje izlivaju nepreradjenu otpadnu vodu u vodotokove ...
Oni predstavljaju jedinu pravu opsanost i protiv toga se treba boriti svim legalnim sredstvima.
Po mom misljenju cak ni vrsta ribolova koju pravi posteni ribolovci upraznjavaju niej opsanost po riblji fond, bilo da se radi o dubinkasu, varalicaru, plovkarosu, tirolasu...
A kao primer za ovo zadnje sto sam naveo uzecu Italiju gde sbirolino tehnikom na glistu kao mamac pecaju pastmke, ali pastrmki i dalje ima jer se 99,999% prdrzava vazecih propisa i pravila na vodi na kojoj peca.

brankoogi

Senior member
Učlanjen(a)
06.08.2008.
Broj reagovanja
0
Opet ti Ekoljubo, čoveče Lim je planinska reka ! Šta će Kormoran na planinskoj i salmonidnoj reci ? Jednostavno se ta ptičurina prenamnožila i počela da naseljava i vode koje nisu njeno prirodno stanište. U Evropi je dozvoljeno ubijanje Kormorana, čak je i preporučeno ! Samo je još u Srbiji zaštićen, kao po običaju kasnimo za normalnim svetom.

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Nije Lim netaknuto prirodno staniste vec je ekosistem pod velikim antropogenim uticajem to jes znacajno izmenjeno i naruseno stanise gde su izgradjene brane i dobijena vestacka  jezera, koja su kormorane i privukla u vecem broju!!! Velike reke su uvek bila staniste kormorana u manjoj meri planiske reke ali jesu bila njegovo staniste. I Drina i Lim su velike reke.
Ne siri dezinformacije posto u Evropi jeste dozvoljeno ubijanje kormorana ali nikako nije preporuceno kako ti kazes, vec naprotiv dozvoljeno je u problematicnim slucajevima a najvise na ribnjacima gde prave najvece probleme. Inace celu pricu sa ukidanjem zastite kormorana  je izgurao ribnjacki lobi koji ima problema sa njima jer normalno to dodje pticama kao besplatna samoposluga. Inace zbog stava koji ti imas pre par decenija kormoran je bio jako ugroyen jer su se ove ptice ubijale bez ikakve kontrole, a slicno je bilo i sa velikim brojem velikih ptica grabljivica. Nijedna ugrozena vrsta riba nije u Srbiji u problemu zbog kormorana vec iskljucivo zbog coveka. Evo upravo sam dobio jos ne proverenu informaciju da je na Drini veliko trovanje ribe u toku, izgleda da su opet ispustili neka sranja pod izgovorom remonta turbina, pa ti vidi ko je tu stetocina mi ili kormorani!?

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Iako mi je Ljubin stav mnogo bliskiji od Brankoogijevog, nije nepoznanica da se zbog čovekovog delovanja neka autohtona vrsta prenamnoži, iako su najčešće dešava suprotno ili se alohtona vrsta prenamnoži.

Pazi (Ljubo) sad recimo ovaj scenario: zbog izgradnje v. jezera u gornjem toku Drine i pritoka, u jugozapadnoj Srbiji se broj kormorana povećao 10 puta. Iako su te ptice mahom okrenute ishrani jezerskom ribom, tu i tamo ponekad, recimo zimi kad jezerska riba ode u dubine, one odlaze na reke (gde je ribu lakše uloviti, iako je ima mnogo manje) i tu se hrane. I na kraju dovedu do toga da rečnih riba zaista bude mnogo manje nego ranije, kad nije bilo jezera i kormorana.

Dakle čovek je indirektnim delovanjem uticao na povećanje broja kormorana (što opet rezultuje smanjenjem broja rečne ribe), pa možda ima elementa da sad opet deluje pokušavajući da nekako nadomesti ono što je sjebao...

Da li treba namenski prorediti kormorane? Nemam pojma, neka neki tim biologa proučava taj ekosistem neko vreme, pa nek proba nešto pametno da zaključi... A ne bi me začudilo da kojim slučajem zaključi da bi za vraćanje rečnog ekosistema u stanje blisko onom pre izradnje jezera trebalo smanjiti broj kormorana za neki procenat...

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Goci sve sto si napisao je manje vise tako, i to je i moj stav!!! Cinjenica je da su kormorani doziveli eksploziju populacije a jedan od glavnih uzroka su ribnjaci, vestacka jezera, odsustvo velikih predatora itd. Resenje u planskoj i sistemskoj kontroli a ne u stavu to sve treba pobiti o tome sam vec pisao dokle takav odnos moze  da dovede, a znajuci nas narod i nase lovce to bi se zavrsilo tako sto bi pucali na sve sto leti!!!

brankoogi

Senior member
Učlanjen(a)
06.08.2008.
Broj reagovanja
0
Goci je napisao(la):
Iako mi je Ljubin stav mnogo bliskiji od Brankoogijevog, nije nepoznanica da se zbog čovekovog delovanja neka autohtona vrsta prenamnoži, iako su najčešće dešava suprotno ili se alohtona vrsta prenamnoži.

Pazi (Ljubo) sad recimo ovaj scenario: zbog izgradnje v. jezera u gornjem toku Drine i pritoka, u jugozapadnoj Srbiji se broj kormorana povećao 10 puta. Iako su te ptice mahom okrenute ishrani jezerskom ribom, tu i tamo ponekad, recimo zimi kad jezerska riba ode u dubine, one odlaze na reke (gde je ribu lakše uloviti, iako je ima mnogo manje) i tu se hrane. I na kraju dovedu do toga da rečnih riba zaista bude mnogo manje nego ranije, kad nije bilo jezera i kormorana.

Dakle čovek je indirektnim delovanjem uticao na povećanje broja kormorana (što opet rezultuje smanjenjem broja rečne ribe), pa možda ima elementa da sad opet deluje pokušavajući da nekako nadomesti ono što je sjebao...

Da li treba namenski prorediti kormorane? Nemam pojma, neka neki tim biologa proučava taj ekosistem neko vreme, pa nek proba nešto pametno da zaključi... A ne bi me začudilo da kojim slučajem zaključi da bi za vraćanje rečnog ekosistema u stanje blisko onom pre izradnje jezera trebalo smanjiti broj kormorana za neki procenat...
:tbumb: :tbumb: :tbumb: :tbumb:

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
U pravu je Rančić,ovo je jedna od najgorih pošasti za naše osiromašene vode.Kod mene ova ptica suštinski ne može da napravi preveliki pomor,nema ih mnogo,ali gde uđe tu nema ribolova određeno vreme!

Vrh Dno