kraci stap!razlika ili ne?

nenad bumbar

Junior member
Učlanjen(a)
24.01.2013.
Broj reagovanja
2
skoro sam kupio stap marke bayron 4/5 akcije i duzine 2,45 a pri tom posedujem cehil 5/6 2.70 i greys 7/8 3.10 da sad ne pisem u fitima ili ako vec,e sad mi je muka sto nikako nemogu da se naviknem na kraci stap,sa ova dva vec i nemam nikakvih problema ali sa kracim stapom imam i te kako kad hocu malo dalje da plasiram musicu.dali postoji neka cak,zackuljica koju nemogu da savladam,

samo da napomenem da na kracim zabacajima nemam nikakve smetnje.

Vukola

Newbie
Učlanjen(a)
01.07.2013.
Broj reagovanja
0
Ne znam koliko ti znaci moje misljenje, musicarim tek godinu dana, ali evo ovako. Pecao sam na sva tri stapa(mislim na duzinu), ono sto sam ja primetio bilo je da mi duzi stap omogucava duzi predvez/tipet i laksi je za nimfarenje, obozavam onaj predvez od 12ft Varivas i extra mi sa njim :) . Sto se tice zabacaja kraci stapovi su mi mnogo bolje lezali po vetrovitom danu, to je bilo samo probanje 2-3 dana na drugarovom stapu kad smo pecali klena i od Roke sam prosle godine probao neki Vision kraci na Gradcu, e sad to je sve bilo sa medium fast stapovima. Kada sam uzeo fast action stap uparen sa Avid strunom, nisam imao problema ni sto se tice vetra ni daljine, ta je od 9feeta, jos uvek nisam probao GPX strunu ali nadam se da je jos bolja od Avid.... I da ono sto me najvise nerviralo kod kraceg stapa kad sam u nekom grmlju, nema sanse da izvedem roll cast, mada mozda je to i sa mojom visinom 2m sam visok, tako da se ja zadrzavam na 9feet fast action. Mozda da smanjis lider na tom kracem stapu, ako je to problem? Javice se vec neko ko zna malo vise, ja sam eto izneo moje jednogodisnje iskustvo. Toliko...

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Kraci stap-kraca poluga, kraca i daljina ako ne menjas nacin bacanja nego bacas isto kao i sa duzim stapovima.
Ovi stapovi definitivno nisu izbor za deleke zabacaje ali nekad zatreba daljina a ti pecas sa 8' ili 8'6''. U tom slucaju prilagodis bacanje kracem stapu, za potrebno ubrzanje kanapa koristi malo vise ako si desnjak levu ruku(line hand)i pojacaj brzinu haula i tajming haula dovedi do perfekcije(kasnije holaj kad stap prodje vertikalni deo putanje)tj kad prodje pored uva.Za tebe konkretno savet, sa tvojim priborom koji si naveo ako ti povremeno trebaju duzi zabacaji koristi kanap #5.
pozz igor

nenad bumbar

Junior member
Učlanjen(a)
24.01.2013.
Broj reagovanja
2
hvala igore,juce sam stavio wf 5 kanap,ma najgore mi je izbacaj napolje,nikako da oseti tajming za stop sve mi se cini da malo nize spustim stap i onda mi se pri ispravljnju musice zamrsi.koristim levu ruku napravim mali trzaj pri izbacivanju ali nekad pogodim taiming a nekad ne.trebace mi nekoliko dana da se naviknem,pogotovo jel sam u zadnje vreme vise koristi greys i malo sam naviko na vecu duzinu stapa.

radodeyan

Senior member
Učlanjen(a)
10.08.2006.
Broj reagovanja
52
Ja imam dva kratka stapa. Jedan #2  6.6 ft  i #4-5  7.6 ft.  Sa bacanjem nemam nikakvih problema. Ali sa kacenjem ribe imam velikih. Tu mi je procenat oko 30%. Mislim da je problem  u tome sto vise kanapa lezi na vodi, zato sto je stap kratak. Mislom da je resenje drzati stap visoko, i stalno raditi cesce  mending. A ja sam malo lenj da to stalno radim, pa otuda i promasaji.

Vrh Dno