Mala sala majstore...
Stajem ti na zulj mada i sam imam isti. Celu jesen pokusavam da nadjem neku kombinaciju za jednu celu nedelju pecanja lososa.
Stvari su otprilike ovakve.
Reke (Orkla ili Gaula) su oko 70 km dugacke i podeljene na mnogo malih delova koji su u privatne ruke. Svaki deo ima odredjeni broj ribolovaca koji se u jednom trenutku mogu naci na vodi. Ako je recimo neciji deo 1km dugacak, moze prodati samo 6-8 dozvola za taj dan.
Problem je sto se od kraja sezone 1.septembra prodaju samo ekskluzivni paketi, tj moraju se otkupiti sve dozvole za odredjeni deo reke na celu nedelju. Dakle moraju se nekoliko ribolovaca dogovoriti, odrediti datume mesecima unapred i sve to uplatiti. Tu dolaze iz celog sveta i na delove gde su vec bili i poznaju se sa vlasnicima pa je lako obezbediti mesto.
Za nas smrtnike koji nemaju 5-6 kolega jer svi vec imaju svoje grupe, preostaje da cekamo 1.april kada prestaje ekskluzivna prodaja i pocinje pojedinacna kako dnevna tako i nedeljna. Tad su mnogi dobri delovi vec rasprodati za celu sezonu i covek mora viseti pored telefona i pitanje je da li ce naci mesto na nekom delu koji mu se svidja i u vreme kad mu odgovara.
Postoje i delovi na kojima nema ogranicenja u broju dozvola i uglavnom su dosta jeftina ( oko 20 evra dnevno) ali mozes zamisliti su ludnicu, jedan baca musicu, drugi gliste, treci varalice.... jedan preko drugog.
Na boljim mestima su cene malo vislje i idu od oko 40 do nekih stotinak evra dnevno. E sad, te reke su mi na 300-400km, kad covek malo obracuna sve moguce troskove, od benzina, preko hrane, dezinfekcije pribora, smestaja, dnevnih dozvola......to ne moze biti jeftinije od 1300 evrica za nedelju dana pecanja a i pitanje je da li ce covek uhvatiti ribu.
Znajuci sebe, ja bih trebao jos dve nedelje odmora da se odmorim od nedelju dana pored reke :yeswink: