Mogućnosti poribljavanja pastrmkom

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Koja bi jezera i reke u Srbiji bilo moguće poribiti nekim od varijeteta pastrmke. Koja je naniža nadmorska visina ispod koje bije moguć opstanak pastrmke, ili je važna samo ćistoća, kvalitet, temperatura vode i kakve uslove traži koja vrsta pastrmke. Čitam o makedonskoj, mekousnoj, potočnoj, jezerskoj, dunavskoj...
Vrlo malo znam o pastrmkama ali me sada zanima da li je i koliko moguće raširiti pastrmku u Sriji. Ne bih da se zezem sa "uhvati ovde i pusti onde". Tako smo sjebali mnoge vode sa babuškom i drugim korovima.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Pastrmkama se mogu poribljavati gotovo sve slatke vode, osim najzagađenijih. Evo, ja sada mogu da kupim žive kalifornijske pastrmke i pustim ih u bare u kojima žive štuke, babuške i linjaci. Oktobar je i količina rastvorenog kiseonika i temperatura su na optimumu za život pastrmki. One odmah sutradan mogu da se love mušicom i zadovoljstvo mušičara bi moglo da potraje do sledećeg maja, taman u vreme lovostaja na domaće pastrmke.
Slične stvari se rade u mnogim zapadnim zemljama i to, baš na zatvorenim privatnim malim vodama. Sigurno ste gledali na satelitskoj TV kako Francuzi, Englezi... love kalife u baricama (ponds) i uživaju. Zapravo to je veoma popularno i jeftino, za razliku od reka, na kojima je ribolov sve skuplji. Mislim da je dnevna dozvola na ovakvim pondovima nekoliko eura ili funti, dok je na dobrim pastrmskim rekama preko 50.
Poribljavanja reka i jezera pastrmkama kod nas su problematična iz nekoliko razloga. Sve mora da bude po propisu, a on nalaže naučni projekat i odobrenje nadležnog ministarstva. Da li će se dobiti, zavisi od mnogo faktora, a ponajviše od toga da li su naši "eksperti" ustali na levu ili desnu nogu. Sve rešava lova, pa ako dobro platite, dobijate odobrenje da ubacite aligatore u Zapadnu Moravu.
A sad, odgovori na Rančićeva pitanja
"Koja bi jezera i reke u Srbiji bilo moguće poribiti nekim od varijeteta pastrmke."
Ja mislim da bi jezera trebalo poribljavati kalifornijskom pastrmkom, koja kod nas jedino u jezerima i može da se zadrži i naraste. To je veoma prilagodljiva vrsta, pa joj pogoduju mnoga jezera Srbije. Naravno, najbolja su visinska, poput Vlasinskog, Lisinskog, Zavojskog, Borskog, Zlatarskog, Sjeničkog, Zaovine, Perućac... Nema nikakvog razloga da nabrojana jezera ne budu prepuna kalifornijskih pastrmki, osim što je pre nekoliko godina neki pametnjaković zabranio poribljavanje ovom vrstom, pod izgovorom da nije autohtona i da će da napravi neku štetu. To je teška glupost, koja je mogla da padne na pamet samo nekom balkanskom skojevcu.
"Koja je naniža nadmorska visina ispod koje nije moguć opstanak pastrmke, ili je važna samo ćistoća, kvalitet, temperatura vode i kakve uslove traži koja vrsta pastrmke."
Važni su samo kvaliteti vode.

Vrh Dno