Musicarenje po mutnoj vodi???

Rocket man

Senior member
Učlanjen(a)
11.03.2012.
Broj reagovanja
0
Bistro! Da li je moguce musicariti po mutnoj vodi? Ako jeste koja se taktika i tehnika najcesce koristi i koje musice???

pannic

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
0
Zavisi kolega sta ko pod mutnom vodom podrazumeva, u "zuckastoj" vodi koja se providi  od 20-30 cm sasvim sigurno i lepo se peca tamnijim i vecim nimfama. Princ, Zug Bug, kucice tularasa, tamnije kamenjarke(#6-4).U beluznjavoj, sijeroj, suroj vodi, kako je ko vec zove, se nimfama peca najbolje, samo treba znati gde se riba po kakvoj vodi nalazi i teraj. Takodje, tamni strimeri su vrlo dobri. Desavalo nam se da po takvoj "mutnijoj vodi" dodje i do saukupljanja emerdzera, znaci da riba sasvim solidno"vidi" i u vodi koja je daleko od sasvim prozirne. Mislim da ljudima (onima koji pecaju samo po kristalno bistroj vodi) najvise nedostaje poverenje u takve situacije i pozitivno iskustvo. Ono sto musicarenju smeta je veoma visok vodostaj uz bilo kakvu boju vode i totalna braon-bordo mutica.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ko sto je Panic sve opisao  :yeswink:

i ja bi dodao: probaj na takvim mutljacima npr. wooly bugere do max 5cm ljubičaste boje, crvene boje i klasične crne. Te tri su meni znale da polepšaju dan itekako na tako obojanim vodama  ;)

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
A ZNA DA KUPI  i jako sitne muve po mutnoj vodi...jos jedan dodatak...ako npr treba 10ak puta po boisstroj da provuces muvu za udarac, po mutnoj obicno treba mnogo vise

Rocket man

Senior member
Učlanjen(a)
11.03.2012.
Broj reagovanja
0
A nije se pitanje odnosilo bas za ,,oranje,, mutnu vodu... Greska je u meni sto ga nisam dobro definisao... Sijerkasta voda, ili posle nekog malo veceg pljuska pa kada se malo zamuti, po poprilicno mutnoj vodi ja i ne idem nikako u ribolov jer sve i da radi riba meni je to bez veze a i ne vidim dje gazim ocu nedje vrat da izgubim :)

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
onda pecaj opusteno...panic i sebastian su vec rekli kako...

MAFKE

Senior member
Učlanjen(a)
23.12.2012.
Broj reagovanja
2
  Moj prijatelj dok se bavio musicarenjem je nabavio iz SAD-a male leptiraste varalice sa dodatkom muve umesto trokrake. Varalica je bila skoro duplo manja od Mepps-a 00 i u nikl dekoru. Na njoj je bilo izbazdareno '' INDIJANA'',kako sam kasnije saznao to je naziv za oblik  ''leptirica''.
  Nije ni Comet a ni Long.

Navodno je namenjena musicarima koje posle duzeg putovanja do omiljene vode iznenadi jaca zamucenost. U jednomod starijih casopisa '' BISTRO'', Vanja Stojanovic pominje da nije zgoreg u kutijici imati pa Mepps -a 00 nikl boje,koje mogu da rese dan u mutnoj vodi.

Licno nikad nisam probao musicarskim stapom,ali laganim varalicarcem sam u ''oranje'' mutnoj vodi imao spektakularne napade na Mepps nikl boje,a na ultralaki varalicarac 7 gr sam probao Indijanu i na svaki zabacaj imao klena i po bistroj i mutnoj vodi. Tu malu Indijanu sam dao jednom majstoru da je  iskopira u puno primeraka,posle konstatacije da je listic predebeo i ne funkcionise (trebao je da bude ''kao papir'' ),majstor je i izgubio originalnu majusnu leptirastu varalicu.

I danas se razalostim kada se setim,mogla bi i stapom #3 da se prezentuje po mutnim recicama :(

Ali,da li je to musicarenje,pitanje je ozbiljno,ako Vanja dozvoljava ''pripomoc 00-e '' na mahacu,onda je valjda ok. :hmmmm:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Ako je na vodi zabranjena upotreba varalica ili mušica sa takvim dodacima kao što je to "vrtljivo krilce" onda je upotreba istih isključena. Da li je mušičarenje sa takvim "muvama" stvarno mušičarenje je isto kao i pitanje da li je pravi FF ako koristimo strimere ili čak nimfe....za nekoga je sve to kvazi ff osim ako se ne koriste DRY FLY imitacije ;) Znači, sve je to ovisno o nama samima i propisima na vodi na kojoj lovimo.

Na mnogim vodama gde je FF isklučiva tehnika piše da je mušica umetni mamac urađen ručnom tehnikom vezanja...nigde nisam pronašao da je to krilce zabranjeno...to je verovatno rupa u zakonu jer toga se nisu setili dok su pisali zakon. Kada bi čuvar vidio takvu mušicu sigurno bi negodovao. Ali to bi bilo njegovo lično tumačenje šta muva jeste bez utemeljenja u zakonu  :smoke: ;)

Evo jedne takve "muve" za nekoga varalica a za nekoga muva kao što su za nekoga i nimfe tip varalica  :hammer: i tako to ide u nedogled... razumije svako kako hoće a ponašamo se na svakoj vodi kako zakon zahteva.  :D

Jedan stariji iskusni čuvar je moj dobar prijatelj i moram da ga pitam baš kako bi on reagovao i šta misli o takvoj "muvi".

Prilozi

• spinner fly.jpg
    spinner fly.jpg
    21,1 KB · Pregleda: 224

drogi

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2008.
Broj reagovanja
1
Bravo Deda što si ovo zapazio i podelio ovde.

U jednom broju Mušičara ima jedna ovakva kreacija...
Krilce je zaista malo tako da se lako baca mahačem a kažu u mutnijoj vodi to je najbolje rešenje.
Treba sad to probati...

drogi

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2008.
Broj reagovanja
1
Seb ovo je već za mene prevelika varalica kao i leptir.
E sad lepo ti napisa da zavisi kako je za koga.

Ja sam više mislio na ovo...Mušičar br 14

Vidi se da je krilce veoma maleno samim tim i lako se baca.
moram bronaći neki nikl boje tanak pleh pa da probam ovako nešto da napravim...

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
stavljanje leptira na musicu je cisto skrnavljenje musicarenje i nema veze s mozgom...uzmi brate pa varilicari...tako onda isto mozes uzeti i male voblercice pa zabacivati.. :-X

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Slazem se sa tobom Gegula!
Ovo mu dodje kao neka vrsta strimera...
A strimerisanje nema veze sa musicarenjem, jedina veza izmedju strimerisanja i musicarenja je musicar....

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
sebastian je napisao(la):
Ako je na vodi zabranjena upotreba varalica ili mušica sa takvim dodacima kao što je to "vrtljivo krilce" onda je upotreba istih isključena. Da li je mušičarenje sa takvim "muvama" stvarno mušičarenje je isto kao i pitanje da li je pravi FF ako koristimo strimere ili čak nimfe....za nekoga je sve to kvazi ff osim ako se ne koriste DRY FLY imitacije ;) Znači, sve je to ovisno o nama samima i propisima na vodi na kojoj lovimo.

Na mnogim vodama gde je FF isklučiva tehnika piše da je mušica umetni mamac urađen ručnom tehnikom vezanja...nigde nisam pronašao da je to krilce zabranjeno...to je verovatno rupa u zakonu jer toga se nisu setili dok su pisali zakon. Kada bi čuvar vidio takvu mušicu sigurno bi negodovao. Ali to bi bilo njegovo lično tumačenje šta muva jeste bez utemeljenja u zakonu  :smoke: ;)

Evo jedne takve "muve" za nekoga varalica a za nekoga muva kao što su za nekoga i nimfe tip varalica  :hammer: i tako to ide u nedogled... razumije svako kako hoće a ponašamo se na svakoj vodi kako zakon zahteva.  :D

Jedan stariji iskusni čuvar je moj dobar prijatelj i moram da ga pitam baš kako bi on reagovao i šta misli o takvoj "muvi".

Mozes biti bezbrizan po pitanju koristenja ovog, jer:
1. Ovakve stvari ne love nista posebno dobro u odnosu na normalne strimere,
2. Toliko su nezgodne za vadjenje iz vode, da nadobudnik koji to proba brzo izgubi volju,
3. Traze puno jaci stap i tezu strunu od normale da bi se iole suvislo bacale.

Puno zanimljivije pitanje za tvog prijatelja je koliko teska jig glava se tolerira. Jer, teskim jig glavama se vrlo uspjesno varalicari pomocu musicarskog pribora. Recimo, uzmes stap klase 8, stavis jig gavu od 5-10 grama i umjesto normalne musicarske strune tanki shooting line i metar predveza. Bacas kao varlicarskim priborom. Pribor je formalano musicarski, sve je tu, stap struna, "potezanka" ali je tehnika cisto varalicarenje. Formalnog prekrsaja nema, samo se radi o omjeru tezine struna-mamc i tehnici zabacivcvanja. Usput govoreci, ovaj sam nacin lova prvi sam put uzivo vidio bas u Sloveniji, iako prije puno godina.

Milan VB, strimeriranje, ono pravo musicarsko je vrlo lijep nacin musicarenja. Uz uvijet da je pribor koncipiran tako da se mamac zabacuje musicarskom tehnikom. Majstorsko strimeriranje adekvatnim priborom izgleda puno lijepse i elegantnije nego slampavo zabacivanje suhe muhe, kakvo mozes vidjeti kod barem 30 posto musicara. U odnosu na cesko i slicna nimfarenja cista ribolovna poezija.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Milan VB je napisao(la):
Slazem se sa tobom Gegula!
Ovo mu dodje kao neka vrsta strimera...
A strimerisanje nema veze sa musicarenjem, jedina veza izmedju strimerisanja i musicarenja je musicar....
:doh: :doh: :doh:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Po prolećenoj mutnoj vodi veoma često mušičarim sa jig-strimerima vezanim na jig udici sa olovnom glavom od 1 do 2 g.

Mušičarski pribor malo smeta pri zabacivanju ovakvog strimera (naročito onog od 2 g), ali mi zato pomaže pri prezentaciji. Plivajuće svojstvo konca mi omogućava mnogo sporiju prezetaciju nego Spin priborom, pa uhvatim mnogo više riba na Fl, nego kad identičnim strimerom (ili 1 g težim, max 3 g) pecam na Spin.

Zanimljivo je da sam probao mnogo boja, od belih, fluožutih, roze, zelenih... i najviše ulova sam ima na crnog, crno-braon i crno-maslinastozelenog strimera.

Što se pribora tiče, za ovakve uslove umesto standardne petice ponekad koristim štap klase 7.

Sve to veoma lepo funkcioniše pri mutnoj vodi:

m4.jpg

mutno35c.jpg

strimer08062008.jpg

prva2011.jpg

Vrh Dno