Musice za pocetnika

mgoran

Junior member
Učlanjen(a)
25.01.2009.
Broj reagovanja
0
Cao svima.Posto sam apsolutni pocetnik u vezivanju musica,voleo bih da mi neko preporuci nekoliko vrsta musica lakih za vezivnje.Naravno i  materijal koji se koristi za izradu istih.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Prelistaj ovo
http://www.flyanglersonline.com/flytying/beginners/

mgoran

Junior member
Učlanjen(a)
25.01.2009.
Broj reagovanja
0
Hvala na savetu.Strana je odlicna ali na engleskom.Konkretno me interesuje neka musica koja se koristi u prolecu za klena ili mrenu na manjim rekama ili barama.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
evo ti jedna jednostavna(a mnogo lovna) za klena.idealna za pocetnika.nije zahtevna ni po pitanju materijala.

http://www.ogmoreriver.com/fly/fly_redtag.php

mgoran

Junior member
Učlanjen(a)
25.01.2009.
Broj reagovanja
0
Hvala sasats.Izgleda jednostavno.Nadam se da cu uspeti da je napravim. :tbumb:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
mgoran je napisao(la):
Hvala sasats.Izgleda jednostavno.Nadam se da cu uspeti da je napravim. :tbumb:

veruj mi da ces uspeti.to je i meni bila prva musica i lako sam je savladao.
pogledaj i ovde
http://www.youtube.com/watch?v=15ShHo6-JME

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
11,15,18 sa mixovog linka su ti klasika to retko kad nije u igri pa probaj, samo svaku vezi na raznim velicinama, tako ces pohriti vise vrsta insekata, jer su te imitacije relativno sirokog spektra

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Ako zelis neku suvu za klena pocni sa policelonom.
Na udicu namotaj malo neke sintetike (sinteticki uckur iz trenerke koji je licnast) da bude plovno, na kraj pricvrstis tracicu policelona proporcionalne sirine prema udici, prebacic preo udice i vezes kod glave udice i secnes visak. Namotas jedno pero iz vrata petla i vezes zavrsni cvor, kapnes lak za nokte i eto ga klen.

Najosnovnije za klena na povrsini. Kad ukapiras semu posle variras. Dok budes pecao uocices mane koje ces sam popraviti. Vezivanje se dosta uci pecanjem kad gledas sta riba uzima a sta ne i kako se ponasa to sto si napravio, da li tone ili ostaje na povrsini.

Najvece zadovoljstvo je da capis ribu na svoje remek delo :D

mgoran

Junior member
Učlanjen(a)
25.01.2009.
Broj reagovanja
0
Hvala na .Za neki dan cu probati da ih vezem.Cekam da mi stige alat za vezivanje koji sam narucio prosle nedelje a nikako da stigne.Kada ih uradim postavicu slike.Moze li neko da mi kaze koje su najbolje za prolece.Hvala unapred  :tbumb:

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
march brown, kao nimfa pre svega,  mokra takodje i suva ako nesto proradi na povrsini. razne nimfe od zeca fazana i pauna su uvek dobar izbor kao i njihove varijante sa zlatnom glavom

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Na prolece ide neka mokra (black zulu za klena) ali spremi i neku suvu...

Neki savet u vezi vezivanja - nauci sebe da uzivas u vezivanju musica jer je to prava mala umetnost.  Ona to prestaje da bude kada dan pred pecanje zuris da navezes dovoljno za taj lov. Bice ti to kao malo utociste za opustanje i samo tvoje trenutke. Iskoristi zimu kao period koji mnogi ne koriste za pecanje da na miru vezujes sve sto mislis da ce loviti. Nemoj se opterecivati greskama u proporciji to je na pocetku normalno. Pronadji nekog dovoljno zagrizenog da te uputi u osnove vezivanja i da ti prenese ljubav prema tome.

Nemoj imitirati musice vec insekte i ne stedi na dobrim materijalima, eksperimentisi, istrazuj... Na forumu ces naci mnoge sinteticke alternative, neke koristi, ali musicari od kojih smo nasledili ovu umetnost ih nisu koristili.

Srecno i uzivaj...

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
@mgoran, pozdrav i dobrodošao!

Evo jednog saveta. Ako želiš loviti i nimfama, zabacujuči uzvodno i puštajuči ju da ju nosi vodeni tok, predlažem ti mušicu poznatu pod imenom Killer Bug. Od materijala trebaš samo sivu vunicu i bakrenu žicu. Naravno da se podrazumeva odgovarajuća udica i jedva kap super lepka.

Evo kako se ta izuzetno lovna imitacija veže, pogledaj video, - ovako i ja radim!
[flash=400,400]http://www.youtube.com/v/y-caF_s6C5Q&hl=en&fs=1[/flash]

Jos jedan vrlo slican nacin vezivanja:
[flash=400,400]http://www.youtube.com/v/hkg8IFimg9A&hl=en&fs=1[/flash]

Čim malo stekneš prakse sa ovom muvom iznenadit češ se lovnosti nečem takvom, skrajnje jednostavna, ništa posebno lepa ali izuzetno lovna muva...klenovi, pastrmke, lipljeni itd. Uzet če ju i mrena a i ostale ribe koje se hrane vodenim insektima. Nešto više o toj imitaciji možeš pročitati ako te zanima na našem forumu http://www.musicarenje.org/index.php?topic=758.0
Zapamti jednu stvar gledano na ovu muvu, što je više koristiš i što više riba njom uloviš ona postaje bolja!!! :yeswink: A jednostavna je toliko da možeš da ju vežeš i iz ruke.

mgoran

Junior member
Učlanjen(a)
25.01.2009.
Broj reagovanja
0
:tbumb: Sebastiane Killer Bug ce mi biti prvo sto cu napraviti. Jednostavna,dostupan materijal a lovna.Savrseno,samo da mi stigne alat.Cekam vec 6 dana. :drool:

mgoran

Junior member
Učlanjen(a)
25.01.2009.
Broj reagovanja
0
Napokon sam dobio opremu  :D
Sada mi treba jos neki savet u vezi konca za vezivanje.
Koje boje se najcesce koriste,koje debljine itd.
Naravno za ove musice koje ste mi preporucili za pocetak.

Prilozi

• DSC01556 [1024x768].JPG
    DSC01556 [1024x768].JPG
    199,5 KB · Pregleda: 297

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
Uzmi za početak crni ili neku nijansu braon, konac se ionako obično ne vidi osim na glavi. Verovatno ćeš u početku najviše vezivati na udicama 10-14, pa biraj debljinu prema tome - trebalo bi da te zadovolji onaj oznake 6/0.

Vrh Dno