Naočare sa dioptrijom + POLAROID...

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Pitao me NebojsaKG privatnom porukom kako se snalazim sa polarizacionim načarima u kombinaciji sa običnim (dioptrijskim), pa rekoh da objavim moj odgovor. Ovo mene strašno muči već nekoliko godina a verovatno nas ima još...
Welcome to the club :D
Ne znam šta bih ti rekao, muka je velika... Imaš (po meni) bar 5 opcija:

1) clip-on, mislim da je to najgora opcija, imam jedan i on spada, klizi, krivi se i uvek je  je nekako "nabudženo".

2) original naočare koje se nose preko naočare, tzv cocoons: ja sam imao neke ovakve (i izgubio...)
https://www.amazon.com/Cocoons-C402A-M-Black-Amber/dp/B0028Y5M9K/ref=cts_ap_1_vtp?pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_p=2897711222&pf_rd_r=PZPYF0MGHXEVJM39H0VK&pd_rd_wg=XfilG&pf_rd_s=desktop-detail-softlines&pf_rd_t=40701&pd_rd_i=B0028Y5KWE&pd_rd_w=bImCB&pf_rd_i=desktop-detail-softlines&pd_rd_r=PZPYF0MGHXEVJM39H0VK&_encoding=UTF8

One su odlično rešenje, prave ih u više veličina, izmeriš svoje naočare pa poručiš odgovarajuće, a ima i različitih boja stakla...

3) Naručiš naočare sa svojom dioptrijom i polaroid slojem. Ovo rade samo u nekim optičarskim radnjama i košta.... ne pitaj :)

4) Nađeš neke relativno jeftine polaroid naočare (recimo na OMV pumpi ima ih i po ribolovačkim radnjama, optičarskim radnjama...) i PROBAŠ da ih nosiš preko tvojih  :eek: Izgledaš malo kao marsovac, ali ima naočara sa većim ramovima koje je moguće nositi preko običnih. Malo žulja, ali navikneš se - važno je nimfu da vidiš :D

5) Naručiš iz Kine preko Aliexpressa ili već nečeg sličnog - prodaju ramove sa dodatnim polaroid staklima. Onda odeš kod optičara i ugradiš svoju dioptriju... Ovako nekako:
https://www.aliexpress.com/store/product/New-Arrival-Optical-Frame-and-clip-on-sets-clip-on-sunglasses-Polarized-Driving-Night-Vision-Yellow/1757647_32479708131.html?spm=2114.12010608.0.0.N3oP6y

Ja trenutno trošim kombinacije 4) i 5)...

P.S. Objaviću ovo na forumu trebaće još nekom...

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Posto se vec par godina interesujem i imam fitover varijantu situacija je sledeca. Mogu se uraditi naocare sa polarizacijom i dioptrijom. Cena stakala je oko 100 e znaci par ne pojedinacno sto je super je su bile mnogo vise. Ja sam u potrazi za ramom koji ce mi odgovarati i cim ga nadjem pravim. Ima par boja, siva i braon, zelena i nisam siguran da li jos koja ima.

Nebojsa.kg

Senior member
Učlanjen(a)
04.06.2016.
Broj reagovanja
1
Ja danas reših opcijom 4. Kupih u metrou i baš lepo ležu na moje za vid. A to što izgledam kao marsovac, šta ću... Još kad stavim akcionu kameru na glavu... Hehehe, biće cirkus

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Nebojsa.kg

Senior member
Učlanjen(a)
04.06.2016.
Broj reagovanja
1
Razmišljao sam na tu temu, ali, nekako sam navikao na naočare.

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Trenutno koristim sočiva+polarizacione naočari.Moj problem je što dovoljno ne trepćem  :doh:
U tom slučaju dolazi do zamora očiju i sočiva postaju suva te žuljaju!
Razmišljam o naočarima sa laganim okvirom ali me zeza što ne mogu da pecam bez polarizacionih.

6)Operacija očiju  :hammer:

vrana

Hero member
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Broj reagovanja
338
tommylee je napisao(la):
6)Operacija očiju  :hammer:
Jako dobro rešenje ako postoje određeni preduslovi...
Tommy, ako imaš astigmatizam, bolje ostani na sočivima. Ako ne,  onda kako ti odgovara... Problem kod astigmatizma i korekcionih stakala je što željenu funkciju možeš dobiti samo u centralnom položaju naočara. U slučaju da želiš da pogledaš u stranu, izlaziš iz fokusa tako da moraš da se naučiš da pomeraš glavu a ne oči. Kad nosiš sočiva, ne gubiš fokus jer se sočiva pomeraju zajedno s okom

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Ima ja već naočari nego su mi sočiva u funkciji 90%.Uveče umoran koristim naočari da odmorim oči.
Moraću uskoro kakav pregled odraditi nisam odavno.Brže se umaram nego ranije.I to je jedan od razloga zašto ne vežem muve u zadnje vrijeme,čuvam oči :(

vrana

Hero member
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Broj reagovanja
338
Ako nisi skoro proveravao, svakako to treba da odradiš . Oči ćeš sačuvati uz adekvatnu korekciju, ne tako što ih štediš, jer se ustvari naprežeš i samim tim brže zamaraš usled neadekvatne korekcije

Vrh Dno