Odg: Tenkara - Japansko tradicionalno mušičarenje

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Ma šta mi reče:
Jedna od definicija svrhe bi trebala da bude da je svrha "želja zbog čega se nešto čini".

Cilj jedna od definicija označava pojam "u svrhu čega se nešto čini".

Npr. ti slušaš muziku da bi bio sretan, "biti sretan" je svrha a cilj je da slušaš muziku radi "sreće".

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
http://www.youtube.com/watch?v=5XaojY7rF2M&feature=player_embedded#!
Vidi ovih Tenkarista :D

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
pa sta je ovo??????? jel i ovi musicare??????
meni kad se nateze  ja idem u fitnes pa se natezem sa tegovima...ovo je glupost zestoka po meni....snagom pribora cupas ribu napolje nesto kao lov na tune i sablljarke koji ne bih probao ni da je  za dzabe.....valjda imam suvise respekta prema prema ribama ipuno ljubavi i paznje.....to je moje misljenje ali ovo je :toalet: :toalet: :toalet: :piss: :piss: :piss:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
gegula je napisao(la):
pa sta je ovo??????? jel i ovi musicare??????
meni kad se nateze  ja idem u fitnes pa se natezem sa tegovima...ovo je glupost zestoka po meni....snagom pribora cupas ribu napolje nesto kao lov na tune i sablljarke koji ne bih probao ni da je  za dzabe.....valjda imam suvise respekta prema prema ribama ipuno ljubavi i paznje.....to je moje misljenje ali ovo je :toalet: :toalet: :toalet: :piss: :piss: :piss:

A kud ces veci respekt prema ribama nego ovako? Ti je respektujes tako sto bi je zamarao 2 sata do granice njenog uginuca?

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
ma ne ,samo je ne bih voleo da tako cupam...u stvari moj najveci problem je sto ja volim da peckam ribe do 1kg i jako retko koristim jaci pribor od #3...velike ribetine i ajkule me ne zanimaju... :tbumb: :tbumb:

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
"..... The only part of tenkara that is flyfishing is using a fly. There is no fly rod, reel or line so it can't be, certainly not as we know it...."

".......So is tenkara fun or is it a fad? Well actually I think it is both. I really don't see it being around seriously for longer than 2 years. Long enough for a lot of people to buy a tenkara rod, try it and slowly go back to flyfishing and forget it. It offers no advantages in fishing technique and when anglers realise that they will turn away from it. So from that point of view it is a fad....."

Evo kako APGAI instruktor Stuart Minnikin vidi tenkarisanje. Ceo tekst je izvanredan i daje pozitivne i negativne aspekte tenkare. Moze se videti na linku: http://yorkshiredalesflyfishing.blogspot.no/2012/07/tenkara-fun-or-fad.html

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
nespetro, taj tvoj instruktor ne zna nista...valjda ovde nasi forumasi znaju da je tenkara isto sto i fly fishing samo se peca na duzinu stapa :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
A zašto misliš da su reči tog instruktora "teže" od onoga što kaže jedan Alp?

Mada je meni nebitno koje ime nešto kaže, već šta kaže.

Ako je lepo obrazloženo, na kraju svako može da donese svoj sud. Mada mislim da sama klasifikacija tenkara pecanja nije naročito bitna. To je kao ono da li je pecanje sport.

Mnogo je zanimljvije raspravljati na temu svrsishodnosti postojanja ovakve tehnike. Da li je na vodama tog tipa pri lovu suvom mušicom tenkara mušičarenje efikasnije od klasičnog?

Pri čemu naglašavam ono "suvom", jer da nije toga odosmo i u temu da li češko nimfarenje klasično mušičarenje...

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Ovaj instruktor zna sta prica i pritom i sam ima tenkara stap i peca njime, a ne bavi se promocijom istih.
Cela se debata povela oko toga da li je ili nije musicarenje.
O tome da li je uspesno na odredjenim vodama i bolji izbor od musicarca, ne sumnjam. Sigurno ima svoje prednosti.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
nespetro je napisao(la):
Ovaj instruktor zna sta prica i pritom i sam ima tenkara stap i peca njime, a ne bavi se promocijom istih.
Ja nemam tenkara štap, ali nemam ni anakondu za kućnog ljubimca, pa opet znam da je to vrsta gmizavca a ne ptice.

p.s. Pri čemu se slažem da je teže klasifikovati tenkara štap nego anakondu.

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
nespetro je napisao(la):
"..... The only part of tenkara that is flyfishing is using a fly. There is no fly rod, reel or line so it can't be, certainly not as we know it...."

pa ako ne zna ovaj covek sta prica onda valjda svako ima oci da vidi i uporedi a za onoga ko ne razume sta gore pise neka ubaci reki u google translator pa ce valjda onda razumeti...a ako i dalje ne razume poentu onda neka procita par puta valjda ce razumeti...
a goci tvoje poredjenje anakonde(gmizavca) i ptice nije ni za komentarisanje....

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
nespetro je napisao(la):
Cela se debata povela oko toga da li je ili nije musicarenje.
O tome da li je uspesno na odredjenim vodama i bolji izbor od musicarca, ne sumnjam. Sigurno ima svoje prednosti.

Nespetro, u zivotu nisam vidio tvrdoglavijeg covjeka s manjim kapacitetom za obicno zdravo logicko razmisljanje. Pa sto taj covjek iz tvog linka radi ako ne promovira tenkara nacin ribolova? Lovi na taj nacin, afirmativno pise o tome, plus daje ti linkove gdje se to kupuje? Pa sto je to ako ne promocija i marketing?!

Ne lovim na taj nacin, ne prodajem to, ne hvalim to kao narocito prakticnu ribolovnu tehniku. Ali, ti lijepo i argumentirano objasnjavam sto musicarenje je i sto nije. Ako i dok bacas strunu koja svojom tezinom za sobom vuce predvez i umjetnu muhu bavis se musicarenjem. Nema veze kakav je stap, ima li ili nema spremiste strune i koliko daleko bacas. Struna koja ima tezinu+musicarsko zabacivanje+musicarski mamac=musicarenje. Dakle, tenkara nedvojbeno jest musicarenje.

A da li se taj nacin musicarenja nekom svidja ili ne, da li je taj nacin musicarenje koristan ili ne u kojoj vec ribolovnoj situaciji, zadire li ili ne necije u poslovne interese vezane uz prodaju pribora i instrukecije bacanja - to je druga prica. Meni osobno je lijepse vidjeti nekog tko baca lijepe tehnicki dotjerane loopove tenkarom (a to je najjeftiniji i najminimalniji pribor za musicarenje koji trenutno postoji) nego nekog to potrosi 20 puta vise novaca u kakav god musicarski pribor i mlati tim po vodi plaseci ribe i (normalne) ljude oko sebe. Posljednja recenica je stvar mog osobnog vidjenja, pa ju slobodno mozes zanemariti ako zelis. 

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
PS
Osim toga, ako si vec nekog molio da ti prevodi ovaj tekst, zamoli ga da ti prevede i prvi komentar ispod:

Here's where I disagree: "The only part of tenkara that is flyfishing is using a fly." For me, the essential aspect of fly-fishing -- the one that separates it from all other rod fishing -- is that in fly-fishing, the angler casts the line and the fly goes along for the ride. This is true of tenkara fishing. After all, you can fish with a fly using a spinning rod if you add a float or sinker for casting weight.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
gegula je napisao(la):
pa ako ne zna ovaj covek sta prica onda valjda svako ima oci da vidi i uporedi a za onoga ko ne razume sta gore pise neka ubaci reki u google translator pa ce valjda onda razumeti...a ako i dalje ne razume poentu onda neka procita par puta valjda ce razumeti...
a goci tvoje poredjenje anakonde(gmizavca) i ptice nije ni za komentarisanje....

Gegula, jednom je jedan biolog napisao na jednom sajtu:

"Anaconda is a bird, although one might consider it as a reptile."

Taj čovek sigurno zna šta priča, pa biolog je. Ako ti ne razumeš šta je napisao, ubaci u Google translate, pa ćeš valjda razumeti. Ako i dalje ne razumeš poentu, pročitaj par puta, valjda ćeš razumeti.

U svakom slučaju nemoj sumnjati u njegovu tvrdnju, već se jedino koncetriši na prevod.

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
Goci je napisao(la):
"Anaconda is a bird, although one might consider it as a reptile."

da ovaj biolog noije slucajno onaj moj sa bare zasavice???? ako je taj sve mi je jasno :hammer: :hammer: :hammer: :hammer:

Vrh Dno