Ohridsko jezero

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
Ovde necu mnogo da tupim. Ne mogu vam napisati nista sto sami ne mozete da o njemu saznate, ili vec ne znate. Jezero je ogromno, ako se po njemu budete vozikali brodicem, imacete trip da ste na moru. Poznato je po endemskoj vrsti pastrmke. ( salmo letnica).
Jezero je prelepo, voda je bistra i veoma hladna. Ako je neko pecao na njemu, ili ima neke lepe slike neka potpomogne temu.

Prilozi

• Ohridsko jezero.jpg
    Ohridsko jezero.jpg
    45,8 KB · Pregleda: 1.056
  • Ohridsko jezero 2.jpg
    Ohridsko jezero 2.jpg
    37,9 KB · Pregleda: 952
  • Ohridsko jezero 3.jpg
    Ohridsko jezero 3.jpg
    37,4 KB · Pregleda: 1.147

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
ohrid sunset....

Prilozi

• IMG_0488.jpg
    IMG_0488.jpg
    255,1 KB · Pregleda: 414

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Ovako kaze wikipedia
Ohridska pastrmka se javlja u tri podvrste:

* Letnica (lat. Salmo letnica Balcanicus) - mresti se zimi.
    * Struška pastrmka (lat. Salmo letnica Typicus) - mresti se zimi
    * Ohridska belvica (lat. Salmo letnica Aestivalis) - mresti se leti

Zabranjen je bilo kakav lov ove vrste na Ohridu pa ako bas zelite da je pecate idite na Lisinsko jezero.

Marko_Mašić

Hero member
Učlanjen(a)
13.04.2006.
Broj reagovanja
240
  Posetio sam ovo jezero u januaru ove godine..kao turisticka destinacija odlicno..(izuzetna brojnost riba razlicitih nacionalnosti  ::) ::))..

Evo i par slika..

Prilozi

• DCSF 1001.jpg
    DCSF 1001.jpg
    245 KB · Pregleda: 455
  • Ohridsko..jpg
    Ohridsko..jpg
    95,9 KB · Pregleda: 402
  • Zalazak.jpg
    Zalazak.jpg
    111,8 KB · Pregleda: 301

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ponovo sam malo prosvrljao po internetu i izgleda da je ipak dozvoljen lov pastrmke na Ohridu. Kaže ovako: "Stari cunovi (camci), mnostvo raznovrsnih mreza i drugi pribor sa kojim su ohridski ribari nekada lovili ribu, danas su muzejski eksponati i vise se ne srecu na jezeru. Danas, poput sportskih ribolovaca i profesionalni ribari love blinkerom cuvene ohridske pastrmke-letnicu i belvicu. Ribolov blinkerima na pastrmke dozvoljen je u toku ljeta, a udicama, s obale jezera, preko cijele godine. Informacije o dobijanju dozvola za ribolov blinkerima pruza Turisticko drustvo "Biljana" u Ohridu. " Informacije sa linka http://www.znanje.org/i/i24/04iv05/04iv0504111223/opsti_podaci.htm

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
Ja sam na obali jezera video po nekog ribolovca, ne znam koju su ribu pecali...

Prilozi

• O.J..jpg
    O.J..jpg
    42,2 KB · Pregleda: 303
  • O.J.2.jpg
    O.J.2.jpg
    38,2 KB · Pregleda: 284

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Sta je bre sa vama, pa na jezeru je uvek bilo dozvoljeno pecanje. Sa obale je cak i besplatno a za pecanje iz camca neophodna je dozvola.

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Dozvoljene su sve vrste sem Ohridske pastrmke. Ima verovatno slucajnih ulova ove ribe ali nju su lokalci pecali tehnikom koja i ne spada u sportski ribolov. Naime na najlon debljine oko 1mm se veze vrlo tesko olovo, zatim se na najon veze po najmanje 3 a cesto i do 10 predveza sa najcesce kasikastim varalicama na kraju. I sa po nekoliko takvih sistema se ide u troling jezerom uglavnom nocu.

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Idem tacno u Ohrid krajem aprila i ostajem 5dana. Sve sam se razmisljao da nosim stap, ali dugogodisnja zabrana za S. letnica-u (5-10god. cini mi se). A ionako imam druge obaveze. Izgleda da ce biti samo foto reportaze kad se vratim.  :blush:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Djomla je napisao(la):
Idem tacno u Ohrid krajem aprila i ostajem 5dana. Sve sam se razmisljao da nosim stap, ali dugogodisnja zabrana za S. letnica-u (5-10god. cini mi se).
Obe vrste pastrmke je bezmalo nemoguće upecati na Ohridskom jezeru mušičarskim priborom, tako da i da je dozvoljen lov letnice to ti ne bi mnogo pomoglo. Uzgred, belvica je rođaka mekousne pastrmke koja je u jezeru evoluirala u posebnu vrstu. Do nedavno je sa mekousnom bila u rodu Salmothumus, ali su sada obe prebačene u rod Salmo.
Na jezeru pre vredi mušičariti ciprinide: ima plašice, klena, grunca (rođaka bodorke samo malo alavija), trebalo bi biti i jadranske crvenperk, pri dnu ima skobalja i kapitalnih potočnih mrena... Đomla, ja bih na tvom mestu poneo mušičarac i kutijicu sa nimfama. I napravio jedan malo duži predvez... Ili bih jednostavno lovio plašice na suvu muvu.
:)

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
Djomla, ipak ti ponesi stap ;)

Prilozi

• O.jpg
    O.jpg
    39,7 KB · Pregleda: 386