OSEĆAJ ZA RIBU

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
"Osećaj za filing!"tresnu davno popularna pevaljka,i ostade i živa i zdrava,a nama u amanet ostavi ovaj oksimoron da se prepričava.
Elem,osećaj je u ljudskom svetu i delovanju posebna stvar.Ne govorim o onoj vrsti osećaja koju doživljavaju osobe "prefinjenog senzibiliteta" kao ona pevaljka,ili osećaja koji je toliko poželjan u našoj vrsti rukovanja priborom.Ovde mislim na onaj osećaj koji je najverovatnije životinjskog porekla,nekakav evoulirani instinkt koji,verujem,svi doživljavaju sa vremena na vreme.To je onaj crv koji struji cellim organizmom kad se poklope svi preduslovi i činioci u atmosferi,vodi pa i duši čovekovoj.Onaj strahoviti balans prirode i čoveka koji budi nadražaje tako suptilne da se osećamo iskonskom životinjom.Ja ga doživljavam u ribolovu često.I uvek pre nego što uhvatim dobru ribu.Osetio sam to kad sam dobio onog bucova,kad sam izgubio nekoliko krupnih ove godine,kad sam prošle godine uhvatio nekoliko dobrih smuđeva i bucova,kad mi je ove godine otišla velika štuka,i svih ovih godina koliko jurim ribu mušičarcem.Međutim,kod riba koje vidim takva stvar se ne dešava.Izvesno je da se ta senzacija dešava kad čulo vida nije primarno,pa organizam u skladu sa faktorima koji vladaju nezavisno od njega a itekako utiču na isti,stvara fini naboj u mesu i tkivu,kolenima i zglobovima,slepoočnicama i u grudima.Izvanredna droga za um i telo,droga koja je katarzična za nas ribolovce,a svoj najjači efekat postiže kad riba opali našu kreaciju.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Da je droga za um - jeste.
Da je najjači efekat kad riba opali na našu kreaciju - jeste.
Mada - efekat je isti i kad ja opalim ribu na svoju kreaciju.
:hammer: :D
A pevaljka ima odličnu "memorija pamćenja" :doh: Zna mnogo pesama napamet. :p

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Ja mislim da da je Zvetdan htio nešto drugo za reć, a to je da čovjek ili bar neki predosjete kad su preduvjeti za ulov extra dobri tj da će uloviti kapitalnu ribu. Dešavalo mi se kad dugo lovim neku ribu za koju već znam i lovim je ciljano da kad kucne njen čas, ja predhodno osjetim da to je to uzeće sad 100% drhtim adrenalin radi i sve što treba da mi se organizam digne na najbolju moguću spremu. mislim da je ovo čovjek htio reći.
Dešava li se Vama nešto slično

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
silvio je napisao(la):
Ja mislim da da je Zvetdan htio nešto drugo za reć, a to je da čovjek ili bar neki predosjete kad su preduvjeti za ulov extra dobri tj da će uloviti kapitalnu ribu. Dešavalo mi se kad dugo lovim neku ribu za koju već znam i lovim je ciljano da kad kucne njen čas, ja predhodno osjetim da to je to uzeće sad 100% drhtim adrenalin radi i sve što treba da mi se organizam digne na najbolju moguću spremu. mislim da je ovo čovjek htio reći.
Dešava li se Vama nešto slično
Upravo.Kad sam klepio ovog zadnjeg velikog,doduše i jedinog dobrog ove godine,dan je bio čudnovat.Osvanuo je oblačan,siv ali stabilan,bez daška vetra.Prvo što sam uradio bilo je da pogledam vodostaj Dunava sa terase.Idealan.Tada sam već osećao groznicu,i iako nisam nameravao da idem to prepodne u ribolov,brzo sam promenio i ženine i svoje planove za taj dan.Hrlio sam ka Dunavu.Sreo sam dva kompanjerosa,ljudi koji su slikali kasnije,i sa njima krenuo pored reke.Oni su se odlučili za kafu na terasi jednog kafića,meni đavo nije dao mira.Vrlo brzo nakon toga riba je udarila.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Kad je bila zadnja pomrčina mjeseca pa u prvoj četvrtini dizanja otprilike prije 2-3 tjedna ja nisam mogao spavati nikako noć je bila vruća cca. 27 *C okrećem se po krevetu neznam šta ću mislim joj kako će riba da radi ujutro sve hoću neću ići kad pred jutro oko 5.50 zvoni mi mobitel prijatelj Feđa 19 godina sav u transu ludilo riba radi odvaljuje kaže on ona boja što si mi dao.
"Ulovio sam jednu 2.7kg i još 7 preko 0,5kg reče" ja se pakiram i trk na vodu oko 6.15 sam na vodi odmah iznad njega i riba udara iz trećeg puta nije mekousna vidim po uzvodnom kretanju bez skakanja iz vode nakon kraće vode privlačim je potočara bakrene boje cca. 2kg dobijam još 3 manje cca 300g mekousne u 10 zabačaja i vraćam ih nazad i gotovo već je 6.30 bacam još do 7 niti jedan udarac.
To je taj predosjećaj, instikt koji se po meni rođenjem dobija samo ga netko otkrije i rezvije godinama provedenim na vodi. 

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Prostije rečeno - dođeš na vodu, a sve taman, i voda i vetar, i raspoloženje i priroda, samo trniš i treperiš, lagan si ko perce, a adrenalin bije u glavu.  Sve je spremno samo za tebe. 
Dešava se, kako da ne. Ne verujem da ima nekog da to nije osetio.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Tako je ali što više vremena si na vodi to lakše skužiš kad je to ono pravo i prije nego zabaciš

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
meni taj aparat ne radi kako treba....koliko puta osetim to isto,ali jednostavno...riba izostane....... :bye:

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
339
tomos rider je napisao(la):
meni taj aparat ne radi kako treba....koliko puta osetim to isto,ali jednostavno...riba izostane....... :bye:

Zato sledeći put kad izađeš iz kuće sa štapom i kanapom i odeš na reku, ti nemoj nikako da kažeš u sebi: "Sad ću da ih razbijem". Taj dan računaj kao onaj od onih.

Pomisli kako si došao da vežbaš, probaš mušice i tako to...

Ribe upecane u "danu za vežbanje" se boduju duplo  :yeswink: da znaš.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ja uvek imam osečaj da ču nešto da ulovim i uvek nešto ulovim  :lol:

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Evo dve situacije kada sam imao osecaj da cu uhvatiti nesto (novo, u pitanju je bio prvi smudj i prvi bucov)

Ja i drugar krecemo na Gruzansko jezero na smudja i ja ga do detalja ispitujem o toj vrsti jer je on ranije varalicario. Sa foruma pokrao neke strimere, vezao i citao sve o tome... Bacam u onom mraku, ne znam ni dal' pogadjam u jezero... Nesto vucem ali stap mi ne treperi, tek u plicaku poce da pljuska...Srce da pukne a drugar iza stene, ni ne cuje me a kamoli da vidi. Do tog trenutka nisam hteo ni da pomislim ali sam imao osecaj da to vece pada prvi smudj, na brzinu tri fotke i pa pa  :bye:

Drugi drugar i ja krecemo na Zapadnu moravu i ja vozeci samo trtljam kako mi klen malo dosadio i kako bih bas voleo da maknem prvog bucova a tu ga ima... "Jeli, a sta mislis da ubodem nekog bucka, u sto bi bilo dobro", mastam i nadam se ali skoro da sam siguran da cu ga dobiti. Ode drugar iza ledja, ja lagano bacam u travu koja viri iz vode u velikom viru i pljus... Baaatoo, prodali mi kriv stap! Srecaro jedna, uuuu mamu ti... Tri fotke i pa pa :bye:

Imao sam osecaj za jedan jako uspesan dan na Djetinji, sve vreme je padala kisa a mi smo se napecali kao nikad do tad, od Kg do Ue pljusak pa sunce pa pljusak, al eto rodi majka srecaru  :-*
A imam i osecaj kada necemo nista da uhvatimo, jednostavno intuicija (kao sto znam da za vikend pada stuka ;))

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
NAJBOLJI RIBOLOVI:
- neplanski
- iznenadni
- neobavezni
- bez razmisljanja o ulovu
- kad je vece drustvo i dobra zajebancija