Peš

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Za sad samo slika ovih životinja, koje sam, pre neki dan, ulovio na Svrljiškom Timoku.

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
U dosta članaka sa može naći da je peš poslastica za pastrmku, ali se često navede da je on velika pretnja za njenu ikru. Koliko je ova opasnost ozbiljna?  

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
To ne znam, jer nikada nisam ulovio peša sa ikrom pastrmke u ustima.
Ali zato pastrmki sa pešom u stomaku - koliko voliš :D :D :D

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Preporučujem da pogledate čika O. Edvards kako je napravio imitaciju peša na njegovom DVD-u o pecanju na strimere, ime ove imitacije je Wagy tail sculpin!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Izuzuzrtan strimer i opasno prirodnu akciju ima ako se radi prema receptu čiče  :yeswink: Radio sam ga i vrlo je jednostavan za uraditi. Na žalost nisam koristio krzno od zrca jer ga još uvek nisam nabavio ali nadam se da ču negde iskopati dobro obrađeno/uštavljeno krzno zeca u boji ginger/đumbir posebno za takve peševe. Iskreno lepšu i prirodniju imitaciju nisam video od te. Akcija i izgled usudim se reči 100% imitira peša. O lovnosti se ne treba niti raspravljati  :nowink: ;)

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Pes je riba koja je neprevazidjeno dobar mamac za mladicu. U Limu ga ima solidno. Secam se da su neki mestani zbacivali cekove (dubinke...) sa pesom. Prvenstveno za krupnog klena (2kg+). Desavalo se to da stap pocne da se savija i kada se izvuce pes je u jednom komadu ali nema glavu ili je smrskana! Ovo im se desavalo godinama i onda su stavili udice na na glavu i tako su poceli da vade ribu koje je ovo radila, a to je krupna pastrmka!!! Po njihovaj prici, zakljucujem da ga ne zeli pojesti (bar u ovoj situaciji) vec ga samo ubiti, zbog toga sto joj smeta (u mrestu, na teritoriji...).

Pes zlata vredi. Svi strimeri (imitacije pesa) ce posluziti odlicno!

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Ja sam cuo da je to jedan od omiljenih mamaca grabljivicama a izuzetna poslastica SOMU koji mi ne prasta,ali i bucov mu ne ostaje duzan.
Usvakom slucaju neka mu je lako varenje kad je scepan  :D :D

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Smuđ...također....mnogo vole tu grdobu od ribe. Peš je pored čikova jedan od omiljenih "kedera" kada je reč o lovu živim mamcem kod dunavskih alasa  i šire :yeswink: Kod nas mušičara svaki mušičar bi trebao imati u svojoj barem jednu imitaciju te ribice. Ja ih imam nekoliko.  :yeswink:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Kod dunavskih alasa je "peš" veoma čest keder za lov smuđa i soma, a ne peš!  ;)

Da ne budem zagonetan - većina ribolovaca sa Dunava glavoče (ima ih 5-6, a možda i više vrsta kod nas) naziva peševima. U Dunavu, bar po teoriji, ne bi trebalo biti peša. Inače glavoči su veoma alave i uvek gladne ribice koje se veoma uspešno love na veštačke mamce, a uveren sam da mogu biti odlična zabava i za mušičare. Ako neko otvori temu "Mušičarenje glavoča"  :D okačiću par lepih slika različitih vrsta dunavskih glavoča, čak ću i napisati kako ih moj prijatelj uspešno varaličari na nešto što može biti i odličan mušičarski mamac, i to ne samo za glavoče...  8)

Do tada evo lepe slike pravog peša:

cottus_gobio.jpg

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Upravo tako, Goci i PedjaBG! Ono što živi u ravničarskim nije vrsta koja živi blizu kraških vrela.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
pedjabg je napisao(la):
Keslerov ili glavash (Neogobius kessleri)
Ja sam onom slikom gore hteo da prikažem pravog peša (nemam pojma iz kog sliva jer je slika sa neta, izgleda se po boji pomalo razlikuje od našeg peša, ali je peš, zar ne? Ili grešim...), a evo keslerovog:

kesslergrundel_1.jpg

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
E taman mi treba beli skalp za strimere :D ;)
Daj babo glavu, pardon lapsus, daj Randjo glavu.
Mala šala, al moro sam da se nadovežem bilo je jače od mene. Randjo nadam se da se ne ljutiš, a ne treba mi tvoj skalp moj je lepši :D ;)

Vrh Dno