PISMO MINISTRU

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Otvaram ovu temu kako bismo ovde pokušali svi (zainteresovani) zajedno da sastavimo pismo ministru. Dajte predloge i amandmane, izmene i dopune pa da pokušamo da skrenemo pažnju na ugroženost klena u Srbiji. Kada se budemo složili oko finalnog teksta pisma preuzimam obavezu na sebe, ako se slažete, da pismo odštampam, adresiram i pošaljem u ime svih.

Izvolte. Imate reč.

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Prvo čega će se uhvatiti je riblja osnova.Za to je potreban određena procesura koja na kraju se i ne desi.
Ovim vidom je jedino moguće ustanoviti koliko ima neke vrste u određenoj vodi.
Znaju oni dobro za ovo i već decenijama izbjegavaju da na bilo kojoj vodi je izvrše.

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Moj predlog je svakako promena odluke o broju riba koju ribolovac sme da ponese i da se smanji na 5 riba u meri.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
tomos rider je napisao(la):
Moj predlog je svakako promena odluke o broju riba koju ribolovac sme da ponese i da se smanji na 5 riba u meri.
ovakav predlog nece naici sigurno na razumevanje , mada verovatno nikakav predlog nece naici na razumevanje  :(
smanjenje broja komada koje ribolovac moze poneti naici ce na otpor kod varalicara , plovkarosa i ostalih koji cine 99% od ukupnog broja ljudi koji placaju dozvole .
pre neku godinu uvedena je mera od 10 komada i kakva su vasa iskustva sa stanjem ribljeg fonda od onda do sada ? nesto nisam primetio da se poboljsalo stanje a ubedjen sam da se nece popraviti ako se smanji cak na jedan komad . realnost je da se nase reke veoma lose cuvaju , a sto rece simpson , a covek je u pravu , sa ovom cenom dozvola nece se popraviti rad ribocuvarske sluzbe .
jedino resenje u ovakvom stanju stvari i imajuci u vidu mentalitet i navike nasih ljudi , koji rado ponesu veci broj komada i zanemare min . meru je pomoc klenu , mreni , belunu ....u mrestu sa kojim ocigledno imaju problem . kada se poveca prirastaj veci broj riba ce izmaci udicama i mrezama nego do sada i dobice sansu da poraste .

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Slazem se Sale da mozda ovo ne prodje,ali dajemo predloge pa da vidimo finalni rezultat.Svakako da ce ovo naici na mnoga negodovanja,ali da li coveka koji se protivi smanjenju broja odnetih riba mozes nazvati sportskim ribolovcem?Smanjena dnevna kolicina plus bolje cuvanje voda donelo bi poboljsanje,uveren sam.Na stranu sad to,dajte jos predloga.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
a sto se covek koji hoce da ponese10 klenova ne bi mogao nazvati sportskim ribolovcem? kazi mi koliko ti poznajes ljudi od svih ribolovaca koji vidjas na reci a da vraca svoj ulov bez obzira na velicinu i kolicinu ? ja ni jednog takvog ne vidjam svakodnevno na moravi , a sumnjam da vidjas i ti ....
mere kao sto su smanjenje broja odnetih komada su vec oprobane u praksi i rezultata nema , a korisnici voda svake sezone najavljuju kvalitetnije cuvanje reka , kojeg takodje nema  :(
moze da se uvede totalna zabrana odnosenja ribe u srbiji i nista se nece promeniti . to je sigurno 100%.
zato bi trebalo ovo obracanje zakonodavcu bazirati na povecanju populacije ugrozenih vrsta u vidu pomoci pri mrestu

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Sale,svaki ribolovac koji peca po propisu i nosi po propisu je sportski ribolovac,tu nema zbora.Covek koji se protivi smanjenju broja riba koje moze da odnese,po meni,nije sportski ribolovac.Zasto?Ako bi to pomoglo ocuvanju populacije klena kojeg obozavam da pecam,ja bi se slozio sa smanjenjem broja....jer bi to pomoglo i meni kroz neki vremenski period.Pristao bih i na vece izdatke oko dozvole ako bih znao da te pare idu za ocuvanje nasih voda.Jednostavno,mislim da moramo nesto i da damo da bi dobili nesto kasnije,zar ne?
Ovo za mrest svakako stoji,slazem se da se i to ubaci u pismo....

ivke037

Hero member
Učlanjen(a)
11.06.2009.
Broj reagovanja
228
Kada se istrebe krivolovci tek tada se moze pricati o smanjenju ulovljenih primeraka koji mogu da se ponesu. Ova me prica podseca na ono " sta je starije, kvocka ili jaje? ". Zamislite, jutros ja na Moravici u 6.00. Stojim na kraju vira i pecam, kad dvojica u kupacim gacama ulaze u vir, bez pardona. Pitam ih ljutito " Gde ce te bre?!" misleci da ce rukamada hvataju ribu, kad oni pregradili Moravicu mrezom i ne j..u zivu silu. Ja za telefon nema signala. Okrenem se njih vec nema. E kad to budemo iskorenili onda mozemo da pricamo o svemu ostalom. A zar mislite da je u zemlji sve uredu da bi se ministar bavio nama i nasim problemima?

aca-laki

Senior member
Učlanjen(a)
06.09.2010.
Broj reagovanja
0
Nisam nesta strucan ali nekim logicnim razmisljanjem mislim da treba pod obavezno podici meru na bar 30cm,a maksimalan broj ulova 2-3 komada dnevno...Isto tako pomoc rekama gde je mrest ugrozen ili se ne odvija uspesno (ako je to moguce-ne razumem se u to).Vece kazne za krivolov svakog oblika i za nepostovanje propisa (maksimalno dranje koze)...
Omoguciti volonterima da rade kao ribocuvari.(Naravno to bi bili clanovi drustva koji dobrovoljno se prihvataju toga,i imaju ovlascenja kao i placeni ribocuvari)...Sankcije po ribocuvare koji ne reaguju na prijave o krovolovu...

Angazovati ljude iz ministarstva (mislim da imaju i takve kadrove) da izadju na teren,procene stanje na rekama zajedno sa korisnicima vaoda i ribolovackim drustvima (da ne bude ni po babu ni po stricevima).Kad se uradi procena vode tipa V.Morava u zakljucku stoji da je populacija klena slaba i da je prirodan mrest otezan.Donosi se odluka da se V.Morava poribljava i da vaze drugaci propisi.(Tu moze da se ubaci manji broj komada,veca mera,dozvoljene metode-mamci itd.)
Ostavio bi kao mogucnost da se na delu vode proglasi revirski deo,sa posebnim propisima(uhvati i pusti,vestacki mamci...)
Ovo je neko moje razmisljanje,cisto laicki.Mozda su ovo gluposti a mozda je nesta iz ovoga i primenjivo.

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Ivke,mudro zboris,ali sta predlazes?Isto sto i Sale pre tebe ili ja ili bilo ko ko razmislja....BOLJA RIBOCUVARSKA SLUZBA!Predlog je tu.......

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Kad bi samo jednu sezonu bili slozni,sto je ravno naucnoj fantastici da bojkotujemo dozvole mozda,ali mozda bi i shvatili za ozbiljno to pismo koje bi im poslali.
Evo ja cu prvi platiti dozvolu 100e ali pod uslovom da bar 75% mojih izlazaka na vodu budem prekontrolisan.U protivnom da mi se vrati novac koji je onda uzaludno bacen.
Saletov predlog mi je nekako najprihvatljiviji jer mislim da moze lako da se ostvari.

peka les

Full member
Učlanjen(a)
22.12.2009.
Broj reagovanja
0
Bojkot dozvola,mozda bi donelo uspeha ali neostvarljivo po meni.
Simpson je dao dobar predlog povecanja  cene dozvole ali mislim da nije dovoljno samo to,povecanje cene dozvole bi trebalo da znaci, vece kontrole,poribljavanje ugrozenih vrsta u ugrozenim rekama,stroge kontrole u toku mresta pa mozda cak i table sa naznakom "zabranjen ribolov" u periodu kada se odredjena vrsta mresti na odredjenim prirodnim mrestilistima utrvdjenim od strane strucnih lica.
Pored pisma moze se poslati peticija(ukoliko uspe) svih ribolovaca koji imaju dozvole,iz svakog mesta i  mogao bi dobar broj potpisa da se prikupi.

ivke037

Hero member
Učlanjen(a)
11.06.2009.
Broj reagovanja
228
Povecanje cene dozvole samo ce smanjiti broj ribolovaca a povecati broj krivolovaca. Treba razdrmati ribocuvare da bolje rade svoj posao. Zadnji put su me legitimisali 05.06. i to po zavrsenom pecanju. Mislim na Moravicu, a tamo pecam 3-4 puta nedeljno. Recite mi da li neko zna kada su ribokradje uhvacene na delu? Mislim na one sa mrezama,samicama i dr. Nadju ribocuvari mrezu ali umesto da postave ceku i uhvate one koji su je postavili idu linijom ne zameranja i pokupe istu. Sto se volontera tice, oni bez ribocuvara imaju ista prava kao i mi, obicni ribolovci. Ja bih voleo da se kod nas uvade ribolovacka policija, kao na primer u Nemackoj, ali i da rade kao Nemci. Jos sam pod utiskom jutrasnjeg dogadjaja. Eto dokle je doveo mali broj ribolovaca na Moracickom reviru. Ej, da seljaci ne smetano postavljaju i dizu mrezu i to u nedelju. A dokle bi tek dovelo poskupljenje dozvola?

japanac

Full member
Učlanjen(a)
08.03.2009.
Broj reagovanja
23
A mi se tripujemo da su vidre sjebale Moravicu ove godine...  :-X

Pre 3 dana bejah s drugom i prođosmo ko bosi po trnju. Juče 2 drugara bili, ista situacija. Umesto pastrmki smo svi pecali klenove. :whistle:

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
ivke037 je napisao(la):
Povecanje cene dozvole samo ce smanjiti broj ribolovaca a povecati broj krivolovaca. . Jos sam pod utiskom jutrasnjeg dogadjaja. Eto dokle je doveo mali broj ribolovaca na Moracickom reviru. Ej, da seljaci ne smetano postavljaju i dizu mrezu i to u nedelju. A dokle bi tek dovelo poskupljenje dozvola?
Ja mislim da bi dovelo do pojave ribočuvara .Očigledno su se ribokradice osilile ali ne zbog malog broja ribolovaca već zbog nepojavljivanja prave ribočuvarske službe .Kako kažeš oni su pred vama dizali te neke mreže ,znači ne prezaju od ribolovaca...

Vrh Dno