PISMO MINISTRU

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
crni je napisao(la):
Evo ja cu prvi platiti dozvolu 100e ali pod uslovom da bar 75% mojih izlazaka na vodu budem prekontrolisan.
S obzirom na ukupnu mrežu svih vodotokova (računajući i potoke do one veličine na kojima se uspešno može loviti riba na udicu), da bi bio prekontrolisan u 3 od 4 izlaska, uz pretpostavku da si trenutko prekontrolisan oko 1 u 100 puta, trebalo bi da ima 75 PUTA više ribočuvara nego sada.  :doh:

Da svi koji kupe ovu dozvolu od 50 evra dogodine kupe i tu od 100 evra, i da recimo na osnovu toga bude 2x više ribočuvara, opet smo "kratki" 35-40 puta.

p.s. Na Nišavi pecam od 1990. Pecao sam na skoro svakom metru od nastaka ove reke do Niša. Ribočuvare sam za tu 21 godinu sreo 0 (NULA) puta.

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Goci je napisao(la):
p.s. Na Nišavi pecam od 1990. Pecao sam na skoro svakom metru od nastaka ove reke do Niša. Ribočuvare sam za tu 21 godinu sreo 0 (NULA) puta.

Нешто слично сам ја већ пар пута написао на форуму.Што би рекао Никола Пејаковић...што даље имплицира да џабе вадим дозволу,што даље имплицира да неком дајем са муком стечен новац узалуд,што даље имплицира да сам ја дегенерик!

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Slažem se sa ovim poslednjim!  :hammer:

I dodajem sebe na listu!  :-*

Možda bismo ministru, umesto klasičnog pisma, mogli poslati listu svih nas koji kupujemo dozvole, a smatramo da smo zbog toga degenerici!  :doh:

Ili bar - budale.

rancic1

Junior member
Učlanjen(a)
12.07.2011.
Broj reagovanja
0
Goci je napisao(la):
Možda bismo ministru, umesto klasičnog pisma, mogli poslati listu svih nas koji kupujemo dozvole, a smatramo da smo zbog toga degenerici!  :doh:

Ili bar - budale.
Јок, он то незна, па да ми сад ми откријемо рупу на саксији.

denmil

Full member
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
86
Kako stvari stoje, Dzaba krecenje...
Do kraja mandata ove vlade, resorno ministarstvo nece ni repom da mrdne.
Vec postoji najava da se nadleznost ponovo vrati ministarstvu poljoprivrede,
ali tek posle izbora i formiranja nove vlade, tako da ovo pismo ministru nema
neku perspektivu, osim prikupljanja pozitivne energije...

NajIgor

Full member
Učlanjen(a)
20.04.2010.
Broj reagovanja
0
Ja mislim da samo drakonske kazne mogu stati na put ovim manijacima. E sad ko ce i kada ce ih naplacivati, da li ce imati snage i htenja, smenja i svega ostaloga to je za mene jos uvek nezamislivo. Po meni nije toliko ni bitan broj ribocuvara ili cena dozvola, ni broja kontrola, nego kazna onoga trena kad budes uhvacen, da li bez dozvole, da li sa agregatom ili mrezom. Pitajte Seba koliko je kazna kod njega ako ga uhvate da baca na jezeru i nema dozvolu? Znaci i 10 ribocuvara sa dobrom zastitom i uspehom da naplacuju takve kazne, mnogo bi vise imalo efekta, nego 100 koji nerade, nesmeju ili nece nista! "Dobar" glas se brzo procuje i verujem da bi se mnogi zapitali, kad bi pomislili da nesto onda tako urade. Kada zamisljam nekog seljaka npr u blizini DTD-a ili Tamisa, koje cesto srecem na pecanjima i koji se smeju kad im pokazem dozvolu, znam da ih samo strah od davanja novca i placanja kazni moze uplasiti. Jer oni jednostavno misle da su to njihove reke i da su ribe samo kolatelarna steta. Slucajno sam uzeo za primer njih, da mi niko ne zameri, ali dosta se sa njima srecem i cak druzim, zato i vidim koliko im je svest jako daleko od svega toga, cak i kod veoma postenih ljudi  :( Nisam sad ja izmislio toplu vodu, ali ipak sam duboko ubedjen da je npr i ovaj nas trenutni zakon "dobar", samo treba i dobro sprovodjenje, dzaba nama da smislimo i napisemo da se smanji sa 10 na 5 ili sa 5 na 1, ako niko nekontrolise to. Evo navodim primer samog sebe i jedne druge stvari, koliko puta sam zadnji put seo u kola i nisam zavezao pojas i upalio svetlo? Zadnjih godinu dana na prste se moze izbrojati, eto pre se nikad nisam vezivao(pogotovo u gradu)  :tbumb:

NajIgor

Full member
Učlanjen(a)
20.04.2010.
Broj reagovanja
0
E da, a da napomenem jos da me za tih godinu dana nijednom nije startovala policija(puj puj)  :tbumb:

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
slazem se u potpunosti sa naj igorom,naravno da je slicno svuda pa i kod nas u zajecaru ali sve to navedeno mogu sprovesti samo ljudi koji su dobro motivisani a ne ovi nasi ribocuvari em nisu placeni kako valja em plata neredovna em nemaju matrijalno-tehnickih dobara em su malobrojni,te su iskompromitovani.Zakon i nije los e nema vajde od istog kada se ne sprovodi zato je i najgori,eto primera radi moj prijatelj nije hteo da plati neku kaznu oko parkiranja  stiglo mu resenje o zatvorskoj kazni u visini 3 dana i to nakon skoro godinu dana a zna se pouzdano da mesta nema ni u zatvoru za takve prekrsaje,moras da cekas red da bi otisao u zatvoru jbg.Zato se sada uvode kazne za drustveno korisni rad.To je slika nase Srbije sve je vise socijale,zatvori su puni sta ce nam skole, zatvore ,zatvore treba praviti sto vece.E zamislite ribokradicu na drustveno korisnom radu u ribocuvarskoj sluzbi,po nalogu suda mora da isprica kako je on zaglavio svakoj sledecoj ribokradici.

igorce

Junior member
Učlanjen(a)
06.05.2011.
Broj reagovanja
0
Odlicna inicijativa. Kod nas u CG, akutan je problem sljunkarske mafije. Mogu ti poslati teksta pisama upucenih Ministarstvima poljoprivrede, ekonomije, MANSu, Agenciji za zastitu zivotne sredine, Upravi za vode i Gradonacelniku da se suzbije tako nedozvoljena pojava. Vjeruj mi da je stvar mnogo ozbiljnija od zastite klena. Za to vrijeme, mozes pogledati i moju incijativu na ovom forumu da se zaustavi nedozvoljeni ribolov.

igorce

Junior member
Učlanjen(a)
06.05.2011.
Broj reagovanja
0
igorce je napisao(la):
Odlicna inicijativa. Kod nas u CG, akutan je problem sljunkarske mafije. Mogu ti poslati teksta pisama upucenih Ministarstvima poljoprivrede, ekonomije, MANSu, Agenciji za zastitu zivotne sredine, Upravi za vode i Gradonacelniku da se suzbije tako nedozvoljena pojava. Vjeruj mi da je stvar mnogo ozbiljnija od zastite klena. Za to vrijeme, mozes pogledati i moju incijativu na ovom forumu da se zaustavi nedozvoljeni ribolov.

EVO PISMA:

UPRAVA ZA VODE
- n/r Direktora, Zoran Janković –

P o d g o r i c a
Bulevar Revolucije br.24

PREDMET: Protest protiv eksploatacije riječnih nanosa iz rijeke Morače

Gospodine Direktore,

Obraćamo Vam se u cilju da se spriječi eksploatacija riječnih nanosa (šljunka i pijeska) na rijeci Morači. Revolt protiv “šljunkarske” mafije ima čak i previše pristalica, ne samo kod ribolovaca, već i kod građana, kojima vađenje šljunka iz riječnog korita prijeti da sruši mostove, ugrožava izvorišta pijaće vode i trajno uništava rečna korita i priobalje, prijeteći da erozijom tla i poplavama odnese kuće. Bez obzira da li se radi o legalnim ili divljim bageristima, geslo “kopaj i bježi” suprostavljeno je ribolovačkom geslu “uhvati i pusti”.
Uvidom u važeće crnogorske propise koji se odnose na ovu problematiku, SRD “Podgorica” našlo je da Uprava za vode dodjeljuje koncesije ponuđačima-pravnim licima za eksploataciju riječnih nanosa na gornjem toku vodotoka Morače. Koncesije se daju shodno Zakonu o koncesijama i Uredbi o bližem načinu sprovođenja postupka javnog nadmetanja u otvorenom i dvostepenom postupku davanja koncesije. Prema članu 6 citiranog Zakona, predmet koncesije je korišćenje vodotoka i njegovih djelova za namjene utvrđene posebnim zakonom.
Svjesni smo činjenice da se pravo na posebnu upotrebu javnog prirodnog dobra stiče na osnovu vodne saglasnosti i ugovora o koncesiji, što je regulisano članom 68 Zakona o vodama, pod uslovom da se time ne narušava prirodna ravnoteža vodnih ekosistema.
              Morate imati u vidu da je obrazloženo postupanje suprotno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu i Zakonu o eksproprijaciji. Shodno članu 34 Zakona o slatkovodnom ribarstvu, na ribljim plodištima zabranjeno je vaditi šljunak i pijesak, jer te radnje smetaju mriješćenju riba. Riblja plodišta, na predlog naučne ustanove, utvrđuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. Prema našim saznanjima, ova plodišta nijesu utvrđena na rijeci Morači. Shodno članu 4 Zakona o eksproprijaciji, a obzirom da je eksploatacija šljunka i pijeska posao od javnog interesa, riječni tok koji se daje u zakup radi vađenja šljunka, korisnik eksproprijacije je dužan da riječni tok vrati u prvobitno stanje. U sadašnjim uslovima poslovanja, očigledno je da korisnici to ne rade.
            Ćutanje države u pogledu eksploatacije riječnih nanosa nalazimo i u neprimjenjivanju Ustava Crne Gore i Zakonu o životnoj sredini.Prema članu 23 Ustava Crne Gore, svako je obavezan, a posebno država, da čuva riječne tokove, dok prema članu 59, sloboda preduzetništva se može ograničiti ako je to neophodno radi zaštite riječnih tokova. Prema članu 47 Zakona o životnoj sredini, Vlada može da zabrani izvođenje eksploatacije šljunka, ako takva radnja dovodi do privremenog ili trajnog narušavanja riječnog toka, na način da uništavanja prirodno okruženje ribljeg fonda. Podatak da 14 pravnih lica ima koncesiju da vadi šljunak iz Morače, te da to svakodnevno obavljaju, govori da je rijeka Morača ugroženo područje, koje čeka amin od Vlade da koncesije zabrani.
Mi, kao korisnik i čuvar ribljeg fonda na rijeci Morači, nalazimo se u slijepoj ulici kako da sačuvamo riblji fond koji svoje stanište mijenja od rječnog korita ka kamionskom koritu. Kao da nam nije dovoljno što se suočavamo sa ribokradicama, nego sad imamo i ovo breme na svojim leđima.
Ako određena pravna lica eksploatišu riječne nanose, onda mi želimo da eksploatišemo Vašu dobru volju da se spriječi ovo osiromašivanje Crne Gore, jer smo zajedno najveće prirodno bogatstvo, koje će služiti mnogim generacijama ribolovaca. Na Vama je izbor, da li želite da namjerno siromašite Crnu Goru, tako da niko ne bi mogao da eksploatiše više njena bogatstva. Vjerujemo da niste od onih koji neće riješiti ovaj problem zabijanjem glave u pijesak
Ogromna suma novca, koja se zaradi ekploatacijom šljunka, nepoznanica je, pa zaključujemo da se njima kupuje ćutanje države, koja uništavanje ribljeg fonda smatra kolateralnom štetom. Ali, na koju će stranu tas prevagnuti, ako vašu računicu uporedite sa štetama, koje “šljunkarska” mafija uzrokuje na ribolovnim revirima u Crnoj Gori? Tako “očišćeni” vodeni tokovi i kreirana nova rječna korita govore dovoljno da je uništavanje ribljeg fonda velika težina na tasu sa druge strane vage.
Da eksploatacija šljunka nije pogubna samo po riblji rod, već i po preminula ljudska bića, govori i podatak da je „šljunkarska“ mafija ozbiljno zaprijetila potkopavanju groblja u MZ Dinoša, te se pitamo da li je to došlo vrijeme ekološkom čišćenju stanovnika Crne Gore. Iskustvo nam govori da tako radikalni potezi ne vode svijetloj budućnosti.
Vjerujemo da Uprava za vode Crne Gore, kao nadležni organ državne uprave koji vrši poslove iz oblasti zaštite voda od protivpravnog korišćenja, može uložiti makar minimalni napor da se spriječi ova eksploatacija.
Ovaj protest smo uputili svima, za koje mislimo da imaju nešto zajedničko sa zaštitom ribolovnih voda, iz razloga što želimo najbolje ljude u državnoj i lokalnoj upravi da eksploatišemo.
Na kraju, želimo da Vas uključimo u našu inicijativu, koja se odnosi na zaustavljanje nedozvoljenog ribolova dijeljenjem letka, u cilju animiranja medija i javnosti na način da se građani ophode prema ribljem fondu kako to treba da dolikuje Crnoj Gori i njenim pokolenjima, koja će sjutra moći da uživaju u ljepotama ribolovnih revira, ne samo Morače, već i svih crnogorskih rijeka. U tom smislu, upućujemo Vam apel da budete jedan od sponzora štampanja ovog letka.
              Otvoreni smo za saradnju i očekujemo da će te nas kontaktirati u vezi oba pitanja.

Vrh Dno